Урок - презентація "Силікати - солі силікатної кислоти"

Про матеріал
узагальнити та скоригувати знання учнів на тему «Неметали та їхні сполуки», розкрити роль силікатів в природі та житті людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайлюк Галина Анатоліївна учитель біології, хімії, спеціаліст вищої категорії, вчитель – методист опорного закладу освіти “Раухівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Березівської районної ради Одеської області”

Номер слайду 2

Силікати

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Силіціум в складі водоростей

Номер слайду 5

Силікатні вироби Керамічні вироби Скляні вироби В'яжучі вироби

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Скопіньска кераміка

Номер слайду 8

Абашівська іграшка

Номер слайду 9

Твердий фарфор і твердий фаянс Хімічний посуд Високовольтні ізолятори . Сантехнічні вироби(раковини, ванни) Глазуровані плитки

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Кисловодський фарфор

Номер слайду 12

Чайний сервіз

Номер слайду 13

Димківськая іграшка

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Глиняний посуд

Номер слайду 16

Сировина для виготовлення цементу Вапняк Глина Мергелі Шлаки Боксити та ін.

Номер слайду 17

SiO2 + 2KOH = K2SiO3 + H2O ↑ SiO2 + Na2CO3 = Na2SiO3 + CO2 ↑ Одержувані при цьому сплавлені солі мають вигляд склоподібної маси. Тому силікати натрію і калію називають розчинним склом, а водні їх розчини — рідким склом. Розчинне скло додають до цементу і бетону, щоб зробити їх водонепроникними. Ним просочують тканини і дерево для надання їм вогнестійкості. З розчинного скла виготовляють вогнестійкі замазки, силікатний клей тощо.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Одеський оперний театр Перші роботи по зміцненню фундаменту театру почалися в1955 році, після того, як вияснилось, що будівля просідає, а в її несучих конструкціях з’вились тріщини. Тоді була застосована унікальна технологія так званого «силікатизування грунту»: через велику кількість спеціально пробурених шурфів у фундамент залили близько 6 мільйонів рідкого скла. Роботи по заливці тривали цілодобово, але при цьому не заважали виставам. Під час застигання скло скувало лесс, перетворивши його на моноліт обсягом понад 15 тисяч кубометрів. В листопаді 1956 року було оголошено, що осідання будівлі зупинилось. У 1965 році почалась реставрація й часткова реконструкція театру як зовні, так і зсередини. За два роки майстри відновили й поліпшили все – від мозаїчної підлоги до обійних цвяшків ХІХ століття. На роботи було витрачено 4 мільйони радянських карбованців і 9 кілограмів сусального золота.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Хімічне скло: К2O·CaO·6SiO2 (тугоплавке) К2O·PbO·6SiO2 Кришталеве скло:

Номер слайду 22

Віконне скло Хімічний склад: Na2CaSi6O14 або Na2O·CaO·6SiO2, де Na2O – 12,9%, CaO – 11,6%, SiO2 – 75,5%. Як його виготовляють?

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія 9 клас (Григорович О.В.)
Додано
29 березня 2019
Переглядів
1341
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку