Урок - проєкт дистанційного навчання " Прекрасні Карпати"

Про матеріал
Під час дистанційного навчання урок-проєкт "Прекрасні Карпати" дозволить ознайомитись з характерними особливостями Карпатських гір, географічним положенням, кліматом, рослинним і тваринним світом, працею людей, розкриє секрети місцевих жителів та Їх традиції. Залишаймося вдома! Вчимося вдома!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проєкт на тему :«ПРЕКРАСНІ КАРПАТИ»

Номер слайду 2

Тема проєкту:«Прекрасні Карпати»Мета проєкту: Ознайомитись з характерними особливостями Карпатських гір, географічним положенням, кліматом, рослинним і тваринним світом, працею людей, розкрити національні особливості місцевих жителів, виховувати господарське ставлення до природи, національну свідомість.

Номер слайду 3

План проекту: Географічна довідка, флора і фауна, клімат. Населення та культура Карпат. Карпатські національні особливостіКарпатська кухня. Оздоровлення в Карпатах

Номер слайду 4

Географічна довідка, флора і фауна, клімат

Номер слайду 5

Величезна гірська система Карпатських гір починається недалеко від Братислави (Словаччина) і закінчується на південному сході Румунії. Загальна протяжність Карпат приблизно 1600 км. Висота українських Карпат в середньому – 1000 м. Карпати це 3,5% території всієї України. Карпати символічно діляться на 2 частини – Прикарпаття Закарпатті та. Прикарпаття – це Івано Львівська, Чернівецька і Франківська області, Ужгородська область та Закарпатська. Карпати невисокі, вулканічного походження, середньою висотою близько 1300-1500 метрів. Найвища гора знаходиться в районі села Яблуниця – це гора Говерла – 2061 м.

Номер слайду 6

Карпатські гори являють собою в основному «м’які», без скельних виступів округлі гірські вершини. На плоскогір’ї ростуть брусниця і чорниця. Трохи нижче, на схилах гір, часто можна наштовхнутися на зарості ожини. Теплим літом гірські пейзажі доповнюють великі стада, корів та овець. Основна частина Карпат вкрита буковими і хвойними лісами. Крім ялин і бука в Карпатських горах також ростуть дуб, горіх, граб, черешня, сосна, вільха, модрина.

Номер слайду 7

На верхніх схилах Карпатських гір – розкинуті «альпійські» луки, багаті і сьогодні дуже рідкісними видами флори. Зокрема, дивним рослиною -восточнокарпатськім рододендроном. Його в Карпатах називають «альпійською трояндою» завдяки яскраво рожевим квіткам.

Номер слайду 8

У гірських масивах Карпат багато тисяч років тому утворилися солоні печери, а також щільні поклади кам’яної солі. Як правило, над такими печерами розташовані соляні озера, за хімічним складом схожі на «Мертве море» в Ізраїлі. Ці озера істотно менше за площею, але цілющими властивостями не поступаються.

Номер слайду 9

Кліматична картина Українських Карпат дуже різноманітна. Основним чинником поділу є різка зміна гірських висот – від 160 м до 2 081 м. Паралельно з висотою змінюються температурний режим і режим вологості. У гірських Карпатських долинах влітку з кожних семи днів – дві дощові. Загалом, для Карпатських гір дуже характерні нестійка весна, невідь гаряче літо, тепла, суха осінь і м’яка зима.

Номер слайду 10

Образно Карпати можна розділити на ряд гірських кліматичних зон: Зона Високогір’я- це зона досить холодного і дуже вологого клімату. Зона Середньогір’я- це зона помірно холодного, вологого клімату. Зона Прикарпаття- це зона теплого і помірно вологого клімату. Зона Низкогір’я- це зона дуже вологого клімату. Зона Закарпаття- це зона неабияк теплого, в міру вологого клімату.

Номер слайду 11

Населення Карпат

Номер слайду 12

Здається, що в горах, майже кожна людина – співак, художник, яскрава творча особистість. І саме руками таких людей були споруджені в горах найкрасивіші дерев’яні храми, які будувалися без єдиного цвяха. Головною прикрасою цих храмів були неповторні ікони, написані на склі. Основна їх маса, на сьогодні, зберігається у музейних колекціях.

Номер слайду 13

Сьогодні, як і багато сотень років тому, населення Карпат прикрашає свій одяг яскравими вишивками. Буковинська, покутська, закарпатська. Будь-яка з них – унікальна і неповторна, й усі вони нагадують яскравий квітник, який квітне усюди – на подушках, рушниках, сорочках.

Номер слайду 14

З роду в рід передають в Карпатах і древнє мистецтво писанкарства (ритуальна розпис великодніх яєць). У Карпатах знають, що писанки допомагають у різних життєвих ситуаціях: їх знаки-символи несуть людям добробут, здоров’я і любов, а землі карпатської – родючість.

Номер слайду 15

Три речі характеризують життя гуцула – ватра, трембіта та бринза. Але сюди можна додати і четверту – гуцульське весілля! Весілля у Карпатах подібне на справжню казку – адже горяни й досі притримуються своїх давніх традицій та звичаїв. І тепер наряджаються у вишиванки, прикрашають коней, а саме весілля сповнене веселих забав, ігор, танців, жартів та дотепів. Жодне гуцульське весілля не обходиться без калачів та короваю, вишитих рушників і квітів.

Номер слайду 16

Карпатські національні особливості

Номер слайду 17

Найцікавішими звичаями в гірській карпатської місцевості є проводи пастухів в полонину, карпатська весілля і релігійні, церковні свята, наприклад Різдво з різдвяними колядками та щедрівками, «Василя» (старий Новий рік), «водохрещення», «Меланки», і, звичайно ж, Пасха з великодніми «гаївками».

Номер слайду 18

Великим святом – карнавалом для місцевих карпатських жителів є проводи пастухів на далекі гірські луки для випасу худоби. Випас відбувається з початку травня і триває до середини вересня. Умови життя пастухів на полонині важкі, трудяться вони від світанку до заходу, і все ж кожен карпатський жителі не проти стати високогірним пастухом.

Номер слайду 19

Карпатська кухня

Номер слайду 20

Карпатські страви оригінальні і в теж час дуже прості у приготуванні. Головними інгредієнтами карпатської кухні є пшеничне і кукурудзяне борошно, картопля, гриби, свиняче або яловиче м’ясо, риба.

Номер слайду 21

Карпатські страви з білими грибами, різноманітні каші тут готують вже кілька сотень років і, звичайно ж, оволоділи цим кулінарним мистецтвом досконало. Після карпатського сніданку сил вам вистачить навіть для тривалого пішого гірського переходу.

Номер слайду 22

Оздоровлення в Карпатах

Номер слайду 23

Карпатський клімат, чисте гірське повітря і лікувальні мінеральні джерела створюють благодатні умови для оздоровлення організму. Як правило, туристські бази, будинки відпочинку і санаторії в Карпатах розташовані в мальовничих куточках, поблизу гірських озер, в долинах річок, біля основи гір і на гірських схилах, в оточенні густих карпатських лісів.

Номер слайду 24

Чимало лікарських рослин росте в Карпатах. Деякі - на низовині, декотрі - на вершинах гір. З усіх судинних рослин, що ростуть в Україні, майже дві третини зустрічаються в Українських Карпатах. 271 з них занесені до Червоної книги України і 20 - до Європейського червоного списку. Тому, рослини що ростуть тільки в Українських Карпатах (ендемічні види), мають особливе значення. 

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Красива ніч, велика ніч,Як марево сторіч. Достиглий місяць з висоти. Освітлює хребти. По каменю мій кінь ступа,Вузька моя тропа!Внизу озера білі хмарІ сторожкий мадяр. Олесь Гончар. Дякую за увагу!

pptx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
1782
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку