Урок - проект на тему "Білки"

Про матеріал
Вивчити будову білкової молекули Утворення зв'язків Фізичні і хімічні властивості Значення для людини Хвороби зв'язані з відсутністю білків Норми вживання білка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Михайлюк Галина Анатоліївна учитель біології, хімії, спеціаліст вищої категорії, вчитель – методист опорного закладу освіти “Раухівський заклад загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Березівської районної ради Одеської області”

Номер слайду 2

10 клас

Номер слайду 3

Вивчити будову білкової молекули Утворення зв'язків Фізичні і хімічні властивості Значення для людини Хвороби зв'язані з відсутністю білків Норми вживання білка

Номер слайду 4

Із інформаціоних джерела дізналися: - Білки –високомолекулярні сполуки; - Встановили якісні реакції на білки; - Дослідили роль білків в живій природі; - Значення білків для людини

Номер слайду 5

складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками – NH – CH – CO – NH – CH – CO – NH – CH – R1 R2 R3

Номер слайду 6

Карбон C Гідроген H2 Оксиген O2 Нітроген N2 Сульфур S Фосфор P Ферум Fe Молекулярна формула одного із білків

Номер слайду 7

Розчинні в воді Нерозчинні в воді

Номер слайду 8

В склад білка входить 20 α - амінокислот, але залишки можуть багаторазово повторюватися в дуже різних варіантах тому існує величезна кількість білкових молекул, які мають велике значення в житті організму. Молекула інсуліна

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Це поліпептидний ланцюг із послідовно зєднаних амінокислот пептидним зв’язком. (– CO – NH –) – NH – CH – CO – NH – CH – CO – NH – CH – R1 R2 R3

Номер слайду 11

Виникає за рахунок скручування первинної структури в спираль за рахунок водневих звязків між сусідніми ланками.

Номер слайду 12

Це глобулярна форма утворена за рахунок гідрофобних зв’язків між радикалами амінокислот із вторинною структурою.

Номер слайду 13

Являє сбою об”єднання декількох глобул з третинною структурою в єдиний конгломерат.

Номер слайду 14

Кольорові (якісні) Денатурація – порушення структури білка Гідроліз – при нагрівані з основами чи кислотами..

Номер слайду 15

Тепло, спирт, різні розчиники, солі важких металів, зміни кислотності викликають зміну форми із-за розриву зв’язків.Деякі зміни несуть незвроротний характер і називаються данатурацією.

Номер слайду 16

Ксантопротеїнова реакція В пробірку наливаємо 2 мл розчину білка і добавляємо по краплям 0,5 мл концентрованого розчину нітратної кислоти. Обережно нагріваємо пробірку і спостерігаємо зміну кольору. Розчин БіЛКА + HNO3 ? Жовтий колір вказує на присутність білків.

Номер слайду 17

Біуретова реакція В пробірку з 2–3 мл розчину білка добавляємо 2–3 мл 10%-го розчину натрія гідроксиду. До одержаної суміші доливаємо 2–3 мл розчину міді(II) сульфату. Пробірку встряхните Розчин БіЛКА +NaOH + CuSO4 ? Червоно – фіолетове забарвлення вказує на присутність пептидної групи

Номер слайду 18

В пробірку з розчином білка добавляємо плюмбума ацетата і натрію гідроксиду, підігріваємо Розчин білка + СН3СООРb+ NaOH ? Чорний колір вказує на присутність Сульфуру

Номер слайду 19

Захисна Імуноглобуліни (антитіла) Фібриноген, тромбопластин, тромбін (зсідання крові) Транспортна Гемоглобін, гемоціанін, міоглобін Структурна астин (зв'язки) Колаген (хрящі, сухожилки) Олеїн (кістки) Кератини (нігті, пір'я)

Номер слайду 20

Сигнальна Родопсин (Через білки передаються сигнали і направляються у нервову систему) Скорочувальна (Скоротливі білки, забезпечують рух) Актин і міозин (м'язи) Тубулін (війки, джгутики, мікротрубочки

Номер слайду 21

Запасаюча яєчний альбумін, Казеїн молока Енергетична (Розпадаються з виділенням енергії) 1 г білка утворює 17,2 кДж Регуляторна Гормони (інсулін, гормон росту) Каталітична Ферменти (Прискорюють хімічні реакції в клітині)

Номер слайду 22

Білки - компоненти волосся Білки - компоненти шкіри Білки - компоненти мязової ткани.ни Білки - компоенти крові

Номер слайду 23

10 днів - 50 % білків печінки і плазми крові 80 днів - 50 % білків людини 158 днів - білок мязів і шкіри людини Життя - 200 разів відновлюється білок організма людини. Вообще говоря, старые клетки на новые заменяются очень часто. Например, красные кровяные клетки ежемесячно полностью обновляются. Клетки, выстилающие стенки кишечника, обновляются еженедельно. Каждый раз, принимая ванну, мы сбрасываем с себя мертвые клетки кожи.

Номер слайду 24

Норма білка в організмі людини на добу Відповідає долоні

Номер слайду 25

Дефіцит білка

Номер слайду 26

Видатним досягненням органічної хімії став синтез окситоцина. Цей гормон пептидної природи, стимулює виделеня молока молочними залозами, складається із залишків 9 амінокислот. Видатному американському біохіміку Винсенту Дю Виньо, який все своє життя присвятив вивченю гормонів, витамінів і антибіотиків, в 1932 р. вдалось встановити структуру окситоцина, а в 1954 р. здійснив його повний синтез із окремих амінокислот. За це відкриття йому в 1955 г. була присуджена Нобелівська премія

Номер слайду 27

Більш прості пептиди в даний час синтезують хімічним або мікробіологічним шляхом. Наприклад, синтезовано заміна цукру в харчовій промисловості.Він має назву аспартам. На етикетках з дешевими газованими напоями він позначається кодом Е951 (його добавляють також в жуйку). По хімічній будові аспартам являє собою дипептид, утворений аспарагіновою кислотою і метиловим ефіром фенілаланіна

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Порушення в молекулі білка, який відповідає за світлосприйняття за слухову якість

Номер слайду 32

ЦНС печінка серце

Номер слайду 33

амілоїдоз

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гутнік Тетяна Павлівна
    Хороша робота! Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Розробки уроків
До підручника
Хімія (профільний рівень) 10 клас (Буринська Н.М. та інші)
Додано
29 березня 2019
Переглядів
2409
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку