Урок - семінар "Збалансоване та здорове харчування"

Про матеріал
Для здорового харчування зовсім не обов’язково досліджувати складні дієти чи розбиратись в екзотичних продуктах. Достатньо дотримуватись збалансованого харчування. Не варто забороняти собі їсти, наприклад, солодощі. Якщо основа вашого раціону складається зі здорових продуктів – трохи екстрапродуктів не зашкодить. Пам’ятайте, елементи, що надходять до нашого організму через їжу прямо впливають на психологічний, емоційний і фізичний стани. Навчаючись з дитинства харчових навичок ми робимо вклад у своє здорове майбутнє.
Перегляд файлу

Технологічна карта дистанційного уроку - семінару 

вчителя біології

Комунального закладу освіти

 Середня загальноосвітня школа №80 Дніпровської міської ради

Черняховської Ангеліни Олександрівни

 

Тема уроку:  Збалансоване та здорове харчування

Клас: 8

Цілі:

Формування ключових компетентностей: 

саморозвитку й самоосвіти – спостерігати і пояснювати явища, створення і розв’язання проблемних ситуацій, формувати вміння порівнювати, аналізувати, встановлювати взаємозв’язки, узагальнювати та формувати висновки, складати схеми; 

інформаційної –відпрацювання спеціальних умінь роботи з додатковими джерелами, орієнтуватися в ключових проблемах сучасного життя,  умінь правильно відбирати інформацію, робити висновки й узагальнення; 

соціально-трудової – вміння, спираючись на отримані знання, самостійно працювати, розвивати гнучкість отриманих знань; навчити вирішувати проблеми, які пов’язані з реалізацією певних соціальних ролей: громадянина, споживача, пацієнта, члена родини тощо;

комунікативної – вміння працювати в групі, навчити вирішувати проблеми, які є спільними для різних видів професійної діяльності: комунікативні, пошуку та аналізу інформації, організації сумісної діяльності тощо;

Формування предметних компетентностей: 

продовжити знайомити учнів з процесами життєдіяльності людини, травленням;

сформувати знання про основні складники харчових продуктів та їх значення;

дати поняття збалансоване/раціональне харчування, розлади харчування, хвороби, пов’язані з ним;

розкрити основні принципи збалансованого харчування; 

розвивати уміння спостерігати та порівнювати біологічні явища, процеси у живих організмах, людському тілі;

уміння спостерігати, встановлювати зв’язки, робити висновки, прогнозувати, використовувати знання на практиці.

розвивати логічне мислення, мову, пам’ять, увагу; 

виховувати відповідальне та бережливе ставлення до власного організму, оточуючих людей, виховувати здоров’язбережувальні навички;

вміння визначати та вирішувати проблеми, інтерес до предмету, навчити вирішувати проблеми професійного вибору - підготовка до подальшого навчання.

 

Тип уроку: узагальнення знань, семінар.

Форма проведення: онлайн-конференція на платформі GoogleMeet.

Обладнання: ноутбук з доступом до мережі Інтернет, інструкційні карти, ілюстрації до уроку, віртуальна дошка Miro.

Інформаційні навчальні матеріали:  персональні друковані зошити-підручники, комп’ютерні навчальні системи Google Classroom, ілюстрації вчителя, відеоматеріали, особисті доповіді.

Спосіб зворотного зв’язку: обговорення в режимі відеоконференції на платформі GoogleMeet, чат, обмін приватними повідомленнями, веб-сервіс  «Google Classroom».

Організація спільної діяльності учнів у шкільному середовищі: відеоконференція, чат в GoogleMeet, робота в групах.

Глосарій з теми дистанційного уроку:

Раціональне харчування, обмін речовин, харчові потреби, харчові витрати, вітаміни.

Список літератури й Інтернет-ресурсів:

 - навчальна програма за науково-педагогічним проєктом «Інтелект України» згідно наказу № 734 від 29 червня 2021 року "Про проведення експерименту за темою «Створення й упровадження моделі національного освітнього технопарку з підвищення якості дошкільної та загальної середньої освіти за участі закладів освіти, які працюють за науково-педагогічним проектом «Інтелект України» на червень 2021 - грудень 2030 роки"

Режим перегляду: https://docs.google.com/document/d/1HYe4UGFqbhWnYb0PR1qK_OnlaYN4aFOQ/edit?usp= sharing&ouid=109853938918499149737&rtpof=true&sd=true

- Додатковий підручник Біологія: підручник для 8-го кл., Базанова Т.І., Павіченко Ю.В., Кузнецова Ю.О., Київ, "Літера ЛТД", 2016 рік.

Режим перегляду: https://shkola.in.ua/905-biolohiia-8-klas-bazanova-2016.html

- наказ Міністерства освіти і науки України від 21.08.2018 №1222 «Про затвердження орієнтовних вимог оцінювання навчальних досягнень учнів із базових дисциплін у системі загальної середньої освіти»;

https://mon.gov.ua/storage/app/media/regulatorna_dijalnist/2020/09/14/Systema%20otsinyuvannya/Proyekt%20nakazu%20MON%20Systema%20otsinyuvannya.pdf

- лист Міністерства освіти і науки України від 11.08.2020 №1/9 – 430 « Щодо методичних рекомендацій про викладання навчальних предметів у закладах загальної середньої освіти у 2020/2021 навчальному році»;

https://mon.gov.ua/ua/npa/shodo-metodichnih-rekomendacij-pro-vikladannya-navchalnih-predmetiv-u-zakladah-zagalnoyi-serednoyi-osviti-u-20212022-navchalnomu-roci .

 

№ з/п

Етап уроку

Хід уроку

Додаткові матеріали        

до уроку, електронні

освітні ресурси

І

Організація класу

1. Привітання, ознайомлення учасників із метою,  завданнями і процедурами роботи на семінарі.

2.Повторення правил роботи в «GoogleClassroom»

 

3.З'ясування очікувань.

Створення сприятливої психологічної атмосфери.

- відкриття, привітання, налаштування на позитивний настрій.

 

-інструкція щодо роботи в «GoogleClassroom»;

-посилання на інструкцію в Google Classroom

https://youtu.be/0W5h1o8vWUA .

Вправа  «Знаємо

                Хочемо дізнатись

                Дізнались»

ІІ

Актуалізація опорних знань учнів

1. Перевірка домашнього завдання.

 

- зошит-підручник;

- віртуальна дошка Miro

https://miro.com/app/board/uXjVOX6KZmw=/?share_link_id=426463395918

 

ІІІ

Повідомлення теми, мети й завдань уроку

1. Визначення теми уроку.

2. Оголошення мети й завдань уроку.

-презентація мети і завдань семінару.

- віртуальна дошка Miro;

- зошит - підручник.

ІV

Мотивація навчальної діяльності

1.Робота на малюнком-схемою.

2. Розминка - робота з картками  (повторення знань про поживні речивини та харчові прдукти).

3.Проблемне питання «Що може статись із здоров’ям, якщо неправильно харчуватись?»

- віртуальна дошка Miro;

- зошит – підручник.

-- картки https://learningapps.org/view5860166 .

(автор - Лія Боровик)

 

V

 Сприймання та усвідомлення учнями фактичного матеріалу

1.Теоретичний матеріл

 

 

 

-фізкультхвилинка «Кліпання»;

 

 

2. Виступи учнін з обраними темами.

 

- посилання на відео:

1. https://youtu.be/0SjGmZEgNj0 .

2. https://youtu.be/NNXerXOjezs .

зошит «Інтелект»;  віртуальна дошка Miro.

-хвилинні виступи з демонстрацією на екрані власних тез відповідно до теми

- критерії оцінювання навчальних досягнень учнів;

-  журнал , Classroom.

VI

Рефлексія

1.Аналіз складу найулюбленіших страв.

2. Відповідь на проблемене питання та практичні поради щодо власного раціону та меню. Вироблення рекомендацій;

- фізкультхвилинка «Близько-далеко».

- бесіда

- Вправа «Готуємо корисну страву»

 

- використання чату в Google Classroom;

 

 

VIІ

Підсумки уроку

Завершення семінару.

Узагальнююча бесіда, вправа «Роблю висновок».

- чат/бесіда.

VІІІ

Домашнє завдання

- опрацювати домашнє завдання до уроку 4 в зошиті відповідно;

 

 

- обговорити з родиною рекомендації та можливі зміни в раціоні.

- посилання на відеоматеріал до уроку

1.  https://youtu.be/0SjGmZEgNj0 .

2. https://youtu.be/NNXerXOjezs .

 

 

docx
Додано
16 листопада 2022
Переглядів
391
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку