Урок -поект "Погода. Спостереження за погодою"

Про матеріал
Проект пропонується для реалізації з здобувачами освіти 6 класу під час вивчення теми «Атмосфера». Працюючи над проектом, здобувачі освіти розширюють і поглиблюють свої знання з географії та біологіі. Клас поділено на чотири групи «теоретики», «дослідники», «науковці», «етнографи».
Перегляд файлу

 

кз Солоницівський ліцей №3

Дергачівської районної ради

 Харківської області

 

                             2019

 

Назва проекту: «Погода. Спостереження за погодою»

Керівник проекту: Лісна Катерина Архипівна,вчитель географіі

                                     Пугач Тамара Федорівна, вчитель біологіі

Місце роботи: кз Солоницівський ліцей №3

                             Дергачівської районної ради

                                       Харківської області

 Предмет у рамках якого проводилася робота за проектом: географія, біологія

Вік здобувачів освіти, на який розраховано проект: 6 клас

Тип проекту: Пізнавальний, дослідницький, творчий

Задачі проекту: 

- розширити знання здобувачів освіти про атмосферні явища шляхом узагальненого        поняття «погода»;

- познайомитися з науковими дослідженнями прогнозування погоди, виявити                                  відмінності в короткострокових і довгострокових прогнозах погоди;

- усвідомити важливість складання точних прогнозів погоди;

- збір народних прикмет про зміни погоди, їх аналіз;

- вивчення реагування рослин і тварин на погоду;

- виявити, як погода впливає на здоров’я людини та як живі організми пристосовуються до умов існування.

Основна проблема  проекту: Погода, спостереження за погодою,  способи вивчення нижнього шару атмосфери,поведінка рослин і тварин в залежності від погоди, вплив погоди на здоров’я людини та пристосування живих організмів до умов існування.


      Мета:  поглибити та систематизувати знання здобувачів освіти про погоду та її елементи;

  • розглянути зв'язок між елементами і явищами погоди та їх змінами;
  • розвивати навички аналізу спостережень за погодою, рослинами і тваринами та народними прикметами про погоду;
  • формувати в здобувачів освіти вміння здійснювати вибір навчально  – пізнавального завдання; вміння осмислювати й використовувати інформацію з різних джерел; вміння співпрацювати в групах, проявляти ініціативу; робити висновки; будувати графіки на основі зібраних даних;
  • виховувати спостережливість, науковий підхід до пізнання процесів, що відбуваються в довкіллі, любов до рідного краю.

Необхідне устаткування: комп’ютер, принтер, цифровий

                                             фотоапарат, термометр, плакат «Атмосфера»

Додаткове приладдя та витратні матеріали: Кольоровий папір, фломастери, папір, учнівські зошити.


Анотація.

 

Під час роботи над проектом, здобувачі освіти повинні не тільки навчитися збирати первинну інформацію про показники стану погоди, а й уміти зв’язувати отримані факти з зібраними народними прикметами про погоду, опрацьовувати та аналізувати отримані дані, навчитися складати елементарний прогноз погоди.

Опис проекту. Проект пропонується для реалізації з здобувачами освіти 6 класу під час вивчення теми «Атмосфера».

                                  Працюючи над проектом, здобувачі освіти розширюють і поглиблюють свої знання з географії та біологіі. Клас поділено на чотири групи «теоретики», «дослідники», «науковці», «етнографи».

Очікувані продукти: комп’ютерна презентація.

Етапи роботи над проектом:

  1. об’єднання здобувачів освіти у групи за інтересами;
  2. розподіл обов’язків;
  3. пошук інформації; оформлення матеріалів;
  4. пошук відповідей на тематичні питання, узагальнення результатів, досліджень і створення звіту у вигляді презентації; відгуків, фото.

 


 

 

 

 

 

 

Не тільки сама істина дає впевненість, але й пошук її.

Б. Паскаль

 

Група «Теоретики»

 

Ми скаржимось – погода вередує. Але ж погода – то дзеркало земного здоров’я.  Над чистими ріками, над міцними зеленими кронами – і повітря гарне, і м’яка погода.

На жаль, люди забруднюють моря і річки, вирубують ліси, повітря загазоване, запилене – Земля хворіє.

Про неї кажуть: гарна, мінлива, примхлива, дощова, тепла, холодна.  Слухаючи постійно прогноз погоди, ми вже звикли до таких метеорологічних термінів, як циклон, антициклон, опади, відлига, гроза. Саме стан погоди підказує, що треба одягати, виходячи з дому.  Від стану погоди залежить робота  людей у різних сферах діяльності: весняні роботи на ланах, щедрий урожай в засіках, судноплавство та робота авіації. З погодою доводиться рахуватися і пілотам, і морякам, і будівельникам, і працівникам транспорту. Де б людина не працювала, що б не робила, вона так чи інакше «спілкується» з погодою.

Погода дуже впливає на настрій, самопочуття і здоров’я людини. Вчені довели, що особливо чутливі до змін погоди діти від 1 року і люди похилого віку, старші за 60 років А взагалі, важко назвати галузь господарства, яка в тій чи іншій мірі не залежала б від погодних умов. Навіть настрій людини та її самопочуття залежать від погоди.

   Що ж таке погода?

   Погода - це стан нижнього шару атмосфери в даній місцевості, в даний час чи за якийсь короткий проміжок часу.

   Основними характеристиками погоди є температура повітря, атмосферний тиск, вітер, вологість, хмари і хмарність, опади, гроза тощо.

  Найголовнішою особливістю погоди є її мінливість. Погода змінюється постійно, щодня і щогодини. У нашій місцевості протягом одного дня погода може змінюватися кілька разів. Навіть коли здається, що погода врешті-решт встановилася, вона все одно продовжує змінюватися непомітно для нас.

  Всі  в своєму житті спостерігали, особливо навесні, як дощ раптово змінювався сніговієм, а потім зникали хмари і на небі яскраво світило Сонце.

  Які саме чинники зумовлюють мінливість погоди?

Насамперед - це зміна кута падіння сонячних променів протягом доби, місяця, року, що впливає на температурні умови кожної території. Значну роль у формуванні погоди відіграє також неоднорідність рельєфу та рух повітряних мас, утворення циклонів і антициклонів.

  Повітряні маси і погода. Безперервний потік повітряних мас, що переміщується на територію України з заходу, зумовлює то циклональну погоду із сильним вітром, значною хмарністю і опадами, то антициклональну - безхмарну, безвітряну, суху. З вторгненнями арктичного і тропічного повітря на територію України пов'язані найвідчутніші зміни погоди: раптово настають або похолодання, або потепління.

Елементи погоди. Температура повітря, напрямок вітру, атмосферний тиск, хмарність, опади – це основні елементи погоди. Всі вони тісно пов’язані й взаємообумовлені. Тому зміна одного з них приводить до зміни інших. Так, температура повітря впливає на вологість і розподіл атмосферного тиску, тиск – на вітри, вітри – на опади. У свою чергу, опади, хмарність, вітер впливають на температуру повітря. Взаємодія всіх цих елементів і процесів обумовлює певний стан атмосфери.

 

 

Отже, коли говорять про погоду, то мають на увазі стан нижнього шару атмосфери в даному місці у певний час (або за який-небудь проміжок часу – за добу, місяць, сезон).

Зміна погоди. Основною властивістю погоди є мінливість. Погода змінюється у часі – протягом року, сезону і навіть доби. Про це свідчать щоденні повідомлення про погоду.

І дійсно, погода рідко залишається незмінною довго. Тільки у нашій місцевості протягом одного дня вона може мінятися кілька разів: вранці, наприклад, було прохолодно, вдень стало тепліше і пройшов дощ, увечері зникли хмари і стих вітер, вночі випала роса. Першим вісником зміни погоди є зміна атмосферного тиску, напрямку і швидкості вітру. Зміна цих елементів і явищ погоди часто негативно позначається на самопочутті деяких людей. Якщо протягом кількох днів зберігається однакова погода, то її називають стійкою.

Основною причиною зміни погоди є нерівномірне нагрівання поверхні Землі, що зумовлює переміщення повітряних мас. Переміщуючись, вони приносять потепління або похолодання, вітряну або безвітряну, хмарну або безхмарну, з опадами або без опадів погоду. Наприклад, на більшу частину України “погода приходить із заходу” – із заходу приходить повітряна маса з північної частини Атлантичного океану. Влітку вона приносить не тільки в Україну, а й на більшу частину Східноєвропейської рівнини хмарну прохолодну погоду. При вторгненні повітряних мас з Арктики і влітку і взимку настає похолодання.

Типи погоди. Характеризуючи погоду як жарку, теплу, холодну, морозну, ми говоримо про тип погоди. Тип погоди – це узагальнена характеристика погоди, що включає відомості про середньодобові показники температури, стан хмарності, опади, наявність або відсутність вітру.

Так, у різних районах Землі майже постійно спостерігається один і той самий тип погоди: на екваторі – спекотна з рясними дощами, у тропіках – спекотна і суха, в полярних районах – морозна і суха. В наших помірних широтах влітку погода тепла, іноді спекотна; взимку – холодна, морозна, з температурою нижче 0 С; навесні і восени температури переходять від від’ємних до додатних. Ці ознаки погоди є характерними, або типовими.

Передбачення погоди. Інформація про погоду щодня звучить з екранів телевізорів і радіо, друкується на сторінках газет, вміщена в Інтернеті. При цьому говорять про передбачення погоди наступного дня – дають її прогноз. Прогноз погоди – це складання науково обґрунтованих припущень про її майбутній стан. Завдання це дуже складне. Для цього існують метеостанції

(Демонстрація відео про метеостанцію)


Група «Науковці»

 

 

Перші інструментальні спостереження. Такі спостереження за погодою стали можливими в середині XVII ст., коли були винайдені барометр і термометр. Понад сто років тому були складені приземні карти погоди. Нині інформацію про погоду збирають наземні метеорологічні станції, а також радіолокатори і космічні літальні апарати - супутники. В кожній країні діє мережа станцій, які мають однотипне обладнання, працюють за єдиною програмою і в узгоджені строки. Мережі спостережень окремих країн є складовими глобальної (планетарної) системи Всесвітньої служби погоди (ВСП).

Метеорологічні спостереження – це спостереження за погодою біля поверхні землі: хмарність, явища погоди (сніг, дощ і т.п.), напрямок і швидкість вітру, видимість, температуру, вологість, тиск.

    Повсюдно використовується інформація, яку одержують від метеорологічних супутників. Аналіз цього матеріалу дозволяє виявити на картах погоди великі атмосферні утворення: повітряні маси, їхні фронти розділу, циклони й антициклони, з рухом і еволюцією яких пов’язані основні зміни погоди.

Для завбачення погоди необхідні відомості про стан атмосфери (температуру повітря, тиск, вологість, вітер, опади й інші явища) над усією поверхнею Землі. Їх систематично збирають 10 000 метеорологічних станцій світу. Зверху атмосферу «оглядають» метеорологічні супутники Землі. Прилади, якими вони обладнані, передають найсвіжішу інформацію про хмарність і сніговий покрив. Результати спостережень метеостанцій і метеорологічних супутників передаються в спеціальні установи – гідрометеоцентри, розміщені майже в усіх країнах світу. Гідрометеоцентр України розміщений у Києві.

  На сьогоднішній день великими зональними центрами вся метеорологічна і аерологічна інформація збирається й обробляється на потужних комп’ютерах. За допомогою відповідних програм машина складає всілякі синоптичні, аерологічні, супутникові карти погоди. Крім того, за допомогою комп’ютера створюються прогностичні карти погоди, на яких нанесене майбутнє положення фронтів, опадів, небезпечних явищ погоди, ймовірних температур. на добу, дві – до тижня.

Ці методи дають уявлення про загальне погоди, що деталізується синоптиком для місцевих умов ( близькість морів, великих річок, промислових об’єктів  з їх димами і теплом )Аналізуючи реальне і майбутнє положення  синоптичних процесів на певній території, синоптик складає прогноз погоди на цій території.

  Точність усіх прогнозів у межах періоду, на який вони складаються, зменшується  з часом. У середньому з 100 короткострокових прогнозів погоди чи довгострокових  прогнозів малої «завчасності» виправдовуються більш 80 прогнозів.  Основна причина найбільш великих помилок – неточності в розрахунках баричного поля, напрямків і швидкості переміщення циклонів і атмосферних фронтів, а також їхньої еволюції; ці помилки обумовлені недосконалістю застосовуваних методів ( мінлива екологія, постійне забруднення атмосфери, загальне потепління на планеті ) відсутністю достатньої інформації з океанів і малонаселених територій, особливо  з високих шарів атмосфери.

Методи довгострокових прогнозів погоди великої «завчасності» знаходяться в постійній розробці, а самі прогнози ще не мають потрібної якості. Досить точний довгостроковий прогноз погоди – одна з найскладніших задач людства.

На метеорологічних станціях спостереження за погодою ведуться постійно, але вся інформація збирається кожні три години: в 0 годин, о 3-й, 6-й, 9-й, 12-й,15-й, 18-й та 21-й годині. Опади, хмари і хмарність, напрямок і силу вітру, грози та інші атмосферні явища позначають у щоденнику погоди загальноприйнятими умовними знаками.

Прогнози погоди складають на незначний строк - від 1 до 4 днів, середній - 4 -10 днів та на великий період часу - місяць, сезон. На  жаль, довгострокові прогнози погоди часто неточні, тому вчені шукають нові методи таких прогнозів.

На підставі проведених спостережень та аналізу зібраної інформації складають карти погоди, які називають синоптичними.

Синоптичні карти - це географічні карти, на яких позначені метеорологічні станції, а навколо них цифрами і значками нанесені результати спостережень за погодою за певний строк. Вони відображають реальний стан атмосфери.

Аналізуючи карти, отримують важливі відомості про місце розташування різних повітряних мас, циклонів і антициклонів. За ними визначають розвиток атмосферних процесів на майбутнє, намічають шляхи зміни погодних умов на найближчий час. Прогнози погоди для території України забезпечує Державний комітет з гідрометеорології.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кожен третій мешканець страждає від змін погоди

 Погода часом буває досить примхливою пані. Особливо у холодну пору року. Різкі перепади атмосферного тиску, вологості й температури повітря, зміни напрямку і сили вітру - це ті «вибрики», які вона час від часу підносить нам. Інколи до них приєднуються й магнітні бурі. Вони виникають унаслідок додаткової енергії, що з'являється під час спалахів на Сонці. Енергетичний потік досягає магнітного поля Землі, спричинюючи магнітні бурі. Метеорологічні зміни в атмосфері в поєднанні з магнітними бурями для багатьох землян стають справжнім стресом. Більшість навіть цілком здорових людей відчувають дискомфорт у разі перепадів атмосферного тиску та інших показників погоди. Дехто ж переживає маленьку "катастрофу" - до таких належить понад 20% мешканців Землі. Їх називають метеопатами

(метео - атмосфера).

 У кого і як проявляється метеозалежність

 Хто ж відчуває найбільшу залежність від примх погоди? Зазвичай ті, у кого хронічні захворювання найважливіших систем організму, передусім серцево-судинної (ішемічна хвороба серця зі стенокардією, гіпертонія чи гіпотонія тощо), органів дихання (хронічний бронхіт, бронхіальна астма, пневмосклероз тощо), захворювання кісткової системи (остеохондроз, хронічний артрозо-артрит тощо), хвороби очей (глаукома, катаракта), перенесені травми, психоемоційні порушення внаслідок перевтоми, синдром хронічної втоми, прояви гіповітамінозу.

 Під час погодних змін метеопати найчастіше скаржаться на головний біль - 67%, млявість, апатію, загальну втому - 47%, порушення сну (сонливість чи безсоння) - 40-42%, зниження працездатності, дратівливість - 32%, ниючий біль у суглобах чи ділянках колишніх травм - 23%. У декого трапляються напади депресії і значне погіршення самопочуття.

Які неприємності "несуть" циклони й антициклони

 Що зумовлює перепади атмосферного тиску? Це циклони й антициклони. Циклон - вихровий рух атмосфери зі зниженням тиску повітря, який супроводжується значною хмарністю та опадами, підвищеною вологістю. Антициклон - ділянка високого атмосферного тиску, в якій встановлюється ясна, безвітряна, суха погода.

 Люди з різними проблемами у здоров'ї по-різному реагують на наближення циклону й антициклону. Прихід циклону передусім відчувають хворі з тромбозами, захворюваннями суглобів і кісток, гіпотоніки (ті, в кого знижений артеріальний тиск). Вони заздалегідь прогнозують переміну погоди. Тому в народі їх називають "живими барометрами".

 У період циклону в повітрі зменшується вміст кисню. Це явище називають "природна гіпоксія". Воно може спричинити погіршення загального самопочуття (клітинам організму бракує кисню), а також серцевий напад, напад бронхіальної астми, гіпертонічний криз. У дні низького атмосферного тиску кількість викликів швидкої допомоги зростає вдвічі.

 На початку і в розпал антициклону передусім погано почувають себе гіпертоніки (ті, в кого підвищений артеріальний тиск). Коли ж дія його слабшає, стає недобре гіпотонікам. Під час обстеження великої кількості людей дослідники встановили, що перепади атмосферного тиску більше впливають на зміну нижньої позначки артеріального тиску. На практиці ми бачимо, що часті гіпертонічні кризи трапляються в дні перепадів атмосферного тиску в поєднанні з магнітними бурями чи похолоданням.

 Антициклон має ще одну особливість, неприємну для всіх без винятку. Якщо він "зависає" над великим містом, то всі хімічні шкідливі викиди промислових підприємств і вихлопні гази автомобілів також "зависають" низько над ним у вигляді смогу. В такі дні спостерігається підвищена смертність від серцево-судинних та легеневих хвороб.

Температура, вологість повітря та сила вітру також впливають на самопочуття людини

У вітряні дні підвищується збудливість центральної нервової системи. Поривчастий вітер може спричинити відчуття тривоги, пригніченості та напад мігрені. У разі сильного вітру навіть за відсутності морозу (температура повітря сягає 0°С чи навіть трішки вища) людина може переохолодитися, а у стані сп'яніння навіть замерзнути. Такі випадки траплялися неодноразово.

Станьмо незалежними від змін погоди

Група «Етнографи»

 

 За календарем, зима починається 1 грудня. Однак астрономи вважають початком зими 22 грудня — день найдовшої ночі в році, коли Сонце вступає по небесній екліптиці (видимий по небу шлях Сонця) у сузір'я Козерога. А в природі зима настає в різний час: іноді задовго до астрономічної й навіть календарної, іноді пізніше, навіть у січні. Для рослин зима приходить із холодами. Для тварин — як для кого: для одних з холодами, для інших зі снігом, а для деяких вона почалася ще восени. Загалом, можна сказати, що для птахів і звірів початок зими — початок браку кормів, для інших тварин — початок холодів. І звичайно, на півночі зима завжди починається раніше, на півдні — пізніше.

Як ми вже знаємо, перші морози — ще не прикмета зими. Нерідко після них теплішає. Сніг випав, полежав кілька днів — і станув, і знову мрячить осінній дощик.

Більш надійна прикмета зими — міцний сніговий покрив і замерзлі водойми. Однак буває, що вже замерзли болота й ставки, а снігу досі немає. Утім, і водойми замерзають не водночас. Навіть в одній і тій самій міс­цевості, у той самий рік. І тільки коли затягаються льодом усі водойми й лягає міцний сніговий покрив, мож­на вважати, що настала зима. У народі кажуть: «Зима стала, коли ріки стали й сніг випав», «Зими нема, поки санний шлях не встановиться».

Метеорологи ділять зиму на два періоди: «м'яка зима» — від початку міцного снігового покриву до середини січня, і «холодна зима» — від середини січня до початку весни. Цей розподіл умовний, і він не обов'язково відбиває особливості зимової погоди. «М'яка» зима може виявитися значно більш морозною, ніж «холодна», а в дні «холодної» зими інколи стоїть ледь не суцільна відлига. У народі м'яку, мінливу, із частими відлигами зиму нази­вають «зима квола», «зима сирітська», «незначна». А про сувору й холодну зиму кажуть: «Зима строга або довга».

 На календар народ особливо не зважає, і коли помітить, що місце сходу сонця над обрієм спочатку ніби припиняється (22—23 грудня), а потім починає відходити із заходу до сходу й усе вище й вище піднімається опівдні над обрієм, що вже помітно 25 грудня, то говорять, що «сонце на літо пішло»

Перші закономірності таких періодів вивчив великий мореплавець Колумб, який, перетинаючи океан, використовував стійкі вітри одного напрямку. Пізніше ці закономірності допомагали мореплавцям вітрильного флоту. Стійкість напрямку вітру вони звіряли за зірками. Промені зірок при вітрі навколо зірки неоднакові. Вітер дме завжди з боку найдовшого променя, назустріч йому. Таким чином, моряки завжди знали про зміну напрямку вітру.

Найхолодніший місяць — серце зими, січень. Недарма існує приказка: «Січень тріскотить — лід на річці в просинь красить». Новоріччя — самий розпал зими. Попереду ще довгий строк панування білої чарівниці — два з хвостиком місяці. І хоч сонце на літо повернуло, зима однаково морозу хоче. І сніг все підвалює й підвалює, що викликає в простого народу радість, тому що багатий зимовий покрив споконвіку вважають вісником урожаю. Тому-то й стверджує прислів'я: «Сніг — селянське багатство». У народі вважали, що сухий, сніжний і морозний січень принесе гарний рік.

 

Група «Біологи»

 

Рослини – синоптики ( показ презентації)

 

Людина давно помітила, що в багатьох рослин перед зміною погоди змінюється положення окремих частин. Вони можуть уловлювати те, що не підвладно нашим органам почуттів. Така здатність пояснюється залежністю їхнього життя від умов середовища: температури, вологості й тиску повітря, а також від сонячного світла.

Кульбаба. Перед негодою квітки його закриваються, начебто ховаються від дощу. Легкі білі парашути кульбаби розлітаються навіть від слабкого вітру в суху погоду. Перед дощем же вітер ніяк не може зірвати немов приклеєні насіння. А всі тому, що, почуваючи зміну погоди, рослина складає свою пухнату кульку як парасолька.

Лугова конюшина. Рослина гарна реагує на тепло, вологу зміни атмосферного тиску. До непогоди конюшина складає свої пелюстки й нахиляє голівку квітки, а перед стійкою гарною погодою його стебло й листів розправлені, суцвіття підняте нагору.

Конюшина з'їжується, а квіти рожі поникають і згортаються - до дощу.

Конюшина зближає листочки й нахиляється - перед негодою.

 

 Нагідки розвернули віночки рано ранком - очікується ясна погода, після полудня - дощ, гроза.

 

 

 

 

Листи папороті-орляка закручуються донизу - до теплої, сухої погоди, розправляються - перед негодою.

 

 

 

 

 

 

Провісники погоди серед тварин

 (показ презентації)

 

Чудові метеорологи - павуки. Відомо, що вони не переносять вологості, тому вкрай рідко виходять на полювання ранком. Ранком вони з'являються лише тоді, коли немає роси, а відсутність роси - один з ознак близької негоди. Жари павуки також бояться, тому, коли павук виходить на полювання в пекучий полудень, це значить, що він почуває сильний вітер або грозу, що, порвавши павутину, може позбавити його їжі. Увечері павуки охоче залишають своє житло, якщо не почувають наближення дощу. Побачивши павука ввечері, можна сміло очікувати гарної погоди наступного дня.

 

 Давно відома здатність бджіл передчувати зміну погоди. Коли наближається гроза, вони злітаються до пасіки.

 

 

 

 

 Блискучий «прогнозист» - жаба. Вона тонко реагує на найменші зміни в атмосфері. Люди здавна помітили: озерні жаби злазять на берег - до дощу.

 

 

 

 

 

Чимало прикмет пов'язані з поводженням горобців. У гарну погоду вони веселі, рухливі. Якщо ж горобці збираються зграйками на землі, стають млявими, сидять - до дощу.

 

 

 Кріт робить високу купу або вихід з під землі - до дощу

Якщо вхід у кротячу нору на північ – зима буде тепла, на південь - холодна, до сходу - сира, до заходу - суха.

 

 

 

 

 

Собака

Катається по снігу - до непогоди, по землі - до дощу,

посилено риє землю до дощу

Розтягується на землі - до тепла

Собака лежить, згорнувшись - калачем до холоду.

 

 

 

Кішка

Лиже хвіст - до негоди,  лапу – до тепла.

Ховає морду - до морозу і негоди

Лежить клубком

Шкребе пазурами підлогу  - до вітру і заметілі.

Деруть стіну пазурами вставши на задні лапи - до хуртовини

Розтягується на підлозі - до тепла.

 

 

 

               Визначення погоди по хмарах.

Якщо сонце заходить за хмару, то на інший день - негода.

Сонце при приближенні циклона ховається за хмарами. Рухаючись зі швидкістю 30-35 км у годину циклон звичайно досягає місця, з якого велося спостереження на інший день. Але варто пам'ятати, що    не всяка хмара однозначно означає наближення циклона. Якщо в західній частині обрію видні довгі смуги (перисті хмари, що виходять променями з одного місця), то це і є наближення циклона.

 Хмари йдуть низько - до холоднечі, проти вітру до снігу, пливуть високо до гарної погоди.

Колір неба стає білуватим - з'являються перисті хмари погода погіршиться.

 

Купчасті хмари витягуються нагору на зразок веж - буде гроза.

Ранком небо безхмарне, потім зі сходом з'являється маленькі купчасті хмари, які після 3 години дня починають розходитись - гарна погода на 1-2 дні

Якщо погода поліпшується, то хмари після 3 години дня починають зникати.

                                   Улітку хмари купками йдуть донизу - до дощу.

 

 

 

Вітер до вечора підсилюється, наближається циклон

 Вітер міцніє, змінює напрямок по годинниковій стрілці - до дощу, наближається циклон.

Вітер узимку подув з півночі - до великих холодів.

Ніч тиха. О 8 зранку з'являється вітер,що підсилюється до полудня, після 16 години стихає - до гарної погоди.

Якщо в негоду вітер різко змінює напрямок зі сходу на захід - поліпшення погоди  (циклон уже минув)

Вітер дує вдень з моря на сушу, увечері із суші на море - до гарної погоди.

Туман після сходу швидко розсіюється - найближчим часом гарна погода

Туман стелиться по воді - до гарної погоди. Піднімається нагору і зникає після сходу без вітру - до гарної погоди.

Білі або червоні кола біля зірок - до гарної погоди, чорні - до дощу

Зірки дуже червоні узимку - до холоду, улітку - до ясної погоди,

Улітку на небі мало зірок - негода, узимку - холоднеча.

 

Група «Дослідники»

 

 

Самостійне тривале спостереження за погодою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Багато здобувачів освіти цікавляться спостереженнями за погодою, прогнозуванням її. Навіть в домашніх умовах, без географічного майданчика це не складно зробити.

     Для цього  використовуємо термометр для вимірювання температури повітря,  барометр для визначення атмосферного тиску.

Щодня визначаємо і  відмічаємо у щоденнику погоди температуру повітря, хмарність, напрям вітру, наявність та види опадів, інші явища (ожеледь, туман, іній, висоту снігового покриву…). Намагаємося в усі дні проводити виміри в один і той самий час.

 

 

 

 

 

Щоденник погоди за січень 2019 р. с.Солоницівка

Число

День

Температура

Атм. тиск

Хмарність

Явища

Вітер

1

-12

757

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/suncl.png

 

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/w1.gif
ПС 4м/с

2

-14

759

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

 

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/w1.gif
ПС 4м/с

3

-15

753

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/sun.png

 

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/w7.gif
ПЗ 3м/с

4

-17

747

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

 

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w5.gif
ПЗ 3м/с

5

-15

745

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/sun.png

 

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w1.gif
ПС 3м/с

6

-7

746

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/w3.gif
ПС 2м/с

7

-6

741

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/w2.gif
С 3м/с

8

+1

734

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/rain.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w2.gif
С 4м/с

9

-6

739

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 7м/с

10

-3

746

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 3м/с

11

-7

745

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w1.gif
ПС 5м/с

12

+2

734

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/rain.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w3.gif
ПС 8м/с

13

+3

737

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w5.gif
ПЗ 5м/с

14

+1

743

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/w4.gif
П 4м/с

15

-1

751

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

 

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 4м/с

16

-1

744

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/w3.gif
ПС 9м/с

17

-2

744

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/w0.gif
П 4м/с

18

-5

737

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w0.gif
П 4м/с

19

-6

735

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 5м/с

20

-4

749

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 6м/с

21

-5

749

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/w3.gif
ПС  5м/с

22

-11

755

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

 

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/w2.gif
С 2м/с

23

-11

758

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

 

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 2м/с

24

-13

758

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/suncl.png

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/w7.gif
ПЗ 3м/с

25

-17

757

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/sun.png

 

Ш

26

-14

758

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.png

 

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/w2.gif
С 2м/с

27

-4

749

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/w5.gif
ПЗ 6м/с

28

+2

746

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/rain.png

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/w5.gif
ПЗ 2м/с

29

+4

749

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/w6.gif
З 8м/с

30

+2

752

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/suncl.png

 

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/w5.gif
ПЗ 6м/с

31

+2

743

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.png

 

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/w4.gif
П 9м/с

Умовні знаки:

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/sun.pngЯсно

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/sunc.pngМалохмарно

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/suncl.pngХмарно

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/dull.pngПасмурно

https://st7.gismeteo.ru/static/diary/img/rain.pngДощ

https://st4.gismeteo.ru/static/diary/img/snow.pngСніг

https://st6.gismeteo.ru/static/diary/img/storm.pngгроза

https://st8.gismeteo.ru/static/diary/img/temp.gifТемпература

https://st5.gismeteo.ru/static/diary/img/wind.gifНапрям і швидкість вітру

 

 

 


Для складання графіка температур необхідні показники термометра. Для складання рози вітрів необхідно знати напрямки вітрів за даний проміжок часу. Для складання діаграми хмарності й опадів необхідні показники хмарності та наявність чи відсутність опадів за даний період.

 Прогноз погоди набуває більшої точності, якщо різноманітні ознаки підтверджують один одного. Спостереження за погодою допомагають нам зрозуміти причини її змін і взаємозв’язків між окремими її компонентами, а також її вплив на розвиток рослин, на тваринний світ і на різні сфери практичної діяльності людей.

(Показ презентації)
                            Відгук про погоду

Погода викликає у людини різне самопочуття, різний настрій.

Щороку погода пропонує нам свої сюрпризи. Ось і цьогорічна зима здивувала нас.

Грудень був на диво теплим. Температура повітря майже не опускалася нижче нуля, за винятком кількох прохолодних ночей. Перший місяць зими  був доволі сухим, опадів не те що у вигляді снігу, а й  у вигляді дощу майже не було.

Аномальна груднева погода ввела в оману. На деревах набубнявіли бруньки, а з землі з`явилися зелені паростки перших весняних квітів.

Новий рік більше нагадував весну. Та вже у другій декаді січня зима вперто і впевнено вступила у свої права. Випав сніг, не забула про  себе нагадати завірюха, а згодом стовпчики термометра опустилися нижче - 20С.

Лютий упевнено прийняв посох січня і продовжив лютувати. Нам же залишилося потепліше одягтися і милуватися чарівними зимовими краєвидами. Як кажуть: у природи немає поганої погоди.


Образні асоціації слова погода. Які терміни і поняття ви вивчили, виконуючи даний проект?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
Написати відгук про погоду за 15 днів лютого місяця
Скласти прогноз погоди на другу половину лютого
Опрацювати синоптичну карту Харківської області за минулий рік
( відмітити максимальну і мінімальну температуру повітря, атмосферний тиск, вологість )

        
Використана література:

 

  1.          Велика книга знань. Київ: «Махаон – Україна»  2007 рік

 

  1.          Енциклопедія екології для дітей «Світ довкола нас». Київ:  «Махаон – Україна»  2005 рік

 

 

  1.          Г.Скарлато «Захоплююча географія». -  Київ 1998 рік

 

  1.          Велика ілюстрована енциклопедія географії.  Київ: «Махаон – Україна» 2006 рік.

 

  1.          Народ скаже – як зав’яже: Укр. нар. прислів’я, приказки, загадки, скоромовки. – К:. Веселка, 1985 рік.

 

  1.          Інтернет


 

 

 

 

Відгадайте загадку

 

 

Є два брати дужі,

Та ніяк вони не дружать,

Один кружить тільки вправо

Хліборобам на забаву,

Інший вліво повертає –

Суховії приганяє.

Всім відома їхня мати,

Але як братів тих звати?

              (Циклон і антициклон)

 

 

 

В нас зимою білим цвітом

Сад зацвів, неначе літом

                                   (іній)

 

Приходить тихе, а відходить із шумом.

                                    ( сніг)

 

 

Зроду рук своїх не має, а узори вишиває

                                    (мороз)

 

 

Без рук, без ніг, а тільки з рогами та ходить попід небесами

 

                                            (місяць)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Всміхається сонце,

Усе зацвіло,

І ллється у вікна

Весняне тепло.

На луки зелені

Біжить дітвора.

Хороша погода!

Весела пора! (Сонячно)

 

***

Буває, за хмари

Ховається сонце.

Краплинки води

Стукотять у віконце.

Та квіти і трави,

Ковтаючи воду,

Шепочуть зраділо:

Чудова погода!! (Дощ)


***
Як гарно навколо!

Все вкрилось кругом
Пухнатим та чистим
Блискучим сніжком.
 


Ставаймо на лижі!
Сідаймо в санчата!
Берімо коньки,
щоб стрілою помчати! (Сніжно)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


За  віконцем  зійшлись  хмари,

 дощ  почав  свою  ходу,

 по  хатам  розбіглись  пари,

 тільки  й  чути  дзвін  дощу.

 Б'є  по  вікнах  сильно  дуже,

 перетворюючись  в  град,

 трави,  квіти  -  все  в  калюжах,

 плаче  заросілий  сад.

 Темно-сірим  покривалом,

 хмари  вкрили  горизонт,

 ніби  ніченька  настала  -

 взявши  світло  у  полон.

 Та  пізніше  дощ  скінчиться,

 і  веселочка  зійде,

 вийде  сонце,  посміхнеться,

 сумний  настрій  пропаде

1

 

doc
Пов’язані теми
Географія, Розробки уроків
Додано
29 березня 2019
Переглядів
3009
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку