Урок- презентація "Не з дієприкметниками"

Про матеріал
Опис презентації « Не з дієприкметниками» Ця презентація допоможе вчителю у доступній формі ознайомити учнів із правилами написання не з дієприкметниками. Підібрані різноманітні вправи. Презентація ілюстрована, має місце робота в групі та парі. Розробка відповідає вимогам до сьогоднішнього уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Малюнкове вітання

Номер слайду 3

Не все відразу дається, А потроху та помалу, То зробиш користі чимало. Народна мудрість

Номер слайду 4

Не з дієприкметниками

Номер слайду 5

Цілевизначення Що ви очікуєте від сьогоднішнього уроку ? Я очікую, що ви будете уважними, творчими, впевненими у собі й задоволені собою.

Номер слайду 6

мета уроку. Поглибити знання про правопис дієприкметників, сформувати уміння правильно писати не з дієприкметниками, збагачувати лексичний запас з дієприкметниками, розвивати логічне мислення, вміння аналізувати.

Номер слайду 7

ПРОБЛЕМНЕ ЗАВДАННЯЗгадати правила написання не з прикметником та дієсловом. Дослідити, чи пишеться не з дієприкметником за правилами вживання не з прикметником чи не з дієсловом.

Номер слайду 8

пригадай!

Номер слайду 9

ПРАВОПИСНИЙ КАТАЛІЗАТОР«Без сім’ї (не) має щастя на землі», - твердить українське прислів’я. Ми (не)уявляємо життя без рідних людей, які завжди готові зігріти нас теплом і (не) зміряною ласкою, допомогти й розрадити. Яких би життєвих (не)вдач людина (не ) зазнала, які б (не) згоди на( не) озорих шляхах її (не) чекали, - завжди вона знайде прихисток і розраду в Карлівці, де її підтримають і зрозуміють. (Діана Штепа)

Номер слайду 10

Захист власних проектів

Номер слайду 11

І група. Проект «Не з дієсловами».1. З усіма формами дієслова (крім дієприслівника) не майже завжди пишеться окремо. Не поспішати, не чув, не бачать, не прибрано, не подумавши, не відчуваючи.2. Разом не пишеться у дев’яти дієсловах: Нехтувати, ненавидіти, непритомніти, неволити, непокоїти, незчутися, нетерпеливитися, нетямитися( але не стямитися), нездужатися, які без не вживаються.3. Разом не пишеться з префіксами недо- , який вказує на неповноту дії: недобачати ( погано бачити), але не добачити (не помітити)недоїдати ( голодувати) , але не доїдати (залишати їжу)недолюблювати ( відчувати неприязнь)недооцінювати ( неповною мірою оцінювати).4. Треба розрізняти дієслово не має ( не володіє) і заперечне слово немає (нема), які пишуться по – різному.

Номер слайду 12

ІІ група Проект «Не з прикметниками». Не з прикметниками пишеться разом: Якщо не можна дібрати синонім без не: невеселий ( сумний), невеликий ( малий) . Не з прикметниками пишеться окремо:при протиставленні: не добрий, а злий; не розумний, а дурний. Якщо є пояснювальні слова з ні або далеко, аж, ніяк, зовсім:ні до чого не здатний,зовсім не близький,аж ніяк не певний.

Номер слайду 13

Лінгвістичне дослідження !

Номер слайду 14

Разом. Незасіяне поле стояло сиротою. Непрочитана книга лежала на столі. Окремо. Не засіяне зерном поле стояло сиротою. Не прочитана вчасно книга не давала Оксані спокою. На ній був не шитий , а в’язаний костюм. Город не скопаний.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Подумай !Нескошена трава, не полита досі розсада, не бачена ніким фортеця, не замкнені матір’ю двері, незірвані яблука, несказане слово, не заросле травою подвір’я, не облагороджений майданчик, незірвані помідори, нескопана земля, не вимита, а протерта підлога.

Номер слайду 17

Антигерой Поясни правопис слів. У неохайного й ледачого учня книги не складені, олівець не заструганий, лінійка не принесена , таблиця не складена, вірш не вивчений, параграф не опрацьований, проект не оформлений, зошит не підписаний, щоденник не заповнений, уроки не вивчені, правила не повторені, а ще у нього волосся не причесане, зуби не вичищені, одяг не випрасуваний, рот не закритий, очі не зацікавлені.

Номер слайду 18

Я – уважний ! Робота з підручником. Визначити, яке правило про написання не з дієприкметником не з’ясували.

Номер слайду 19

Робота в групах. Хто швидше ! Вправа 304.

Номер слайду 20

робота в парах. Підібрати до кожного дієприкметника залежне слово, записати словосполучення парами. Нерозгадані таємниці – Непомічена помилка – Незаписана думка – Нерозв’язана задача –

Номер слайду 21

Фізкультхвилинка

Номер слайду 22

Робота в парах. Завершіть кожне з речень . Поясніть написання не з дієприкметником. Улюбленою працею кожен із нас буває не виснажений, а ... . Відчуття задоволення часто буває не висловленим, а ... . Усвідомлення корисності зробленого робить нас не стомленими, а ... .

Номер слайду 23

Робота в групах. Творча лабораторія Речення переробіть так, щоб частка не, де вона пишеться разом, тепер писалася окремо і навпаки.1. Над водою піднімалися незатоплені острівці.2. Повилягала, погнила обабіч дороги ніким не скошена трава.3. Похилився не підпертий кілками тин.

Номер слайду 24

1. Над водою піднімалися ще не затоплені острівці. Над водою піднімалися не затоплені повінню острівці.2. Повилягала та погнила обабіч дороги нескошена трава. Повилягала, погнила обабіч дороги ще не скошена трава.3. Похилився непідпертий тин.

Номер слайду 25

Я – Редактор виправити помилку у словах.1) Дурням закон не писан. 2) У лінивого піч до спини не прив’язана, а приклеїна. 3) Чого Івась ненавченний, того Іван не буде знати. 4) Чоловіка б’ють нележачого, а ледачого. 5)Пес бреше, бо співати не привчиний.

Номер слайду 26

Робота в групах. Подумайте і запишіть правильно не з дієприкметниками.

Номер слайду 27

Підсумок уроку

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Домашнє завдання1. Виписати з творів художньої літератури 4 речення з різними варіантами написання не з дієприкметниками.2. Скласти власне письмове висловлювання, використовуючи різні варіанти написання не з дієприкметниками.3. Виконати вправу з підручника 257.

Номер слайду 30

Завершуємо наш незвичайний урок. Зробили до знань ми ще один крок. В країну прекрасну, країну чудову,Що так збагачує рідну мову.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скрипник Світлана Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Українська мова 7 клас (Голуб Н.Б., Шелехова Г.Н., Новосьолова В.Н., Ярмолюк А.В.)
Додано
2 лютого 2019
Переглядів
9041
Оцінка розробки
4.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку