Урок- проект «ЧОМУ ЛІСИ НАЗИВАЮТЬ “ЛЕГЕНЯМИ ПЛАНЕТИ”

Про матеріал
Навчальний проект: «Чому ліси називають "легенями планети”? Урок-презентація. Дослідницька робота в групах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проект: «ЧОМУ ЛІСИ НАЗИВАЮТЬ “ЛЕГЕНЯМИ ПЛАНЕТИ”? Урок-презентація

Номер слайду 2

Якщо з космосу подивитися на нашу планету, можна побачити два основні кольори, які ніби поділили земну кулю на два величезні простори — океан води та океан рослинності. Дивний світ природи... Він зустрічає нас морем звуків, запахів, загадок і таємниць. Примушує прислухатися, придивитися, замислитися Складання асоціативного куща «Ліс»

Номер слайду 3

Звіт про пошукову роботу групи «Дослідники»

Номер слайду 4

Цікавий факт про землю Землю можна розглядати як живий організм, що володіє власним диханням: вона регулює свою температуру, споживає енергію і постійно міняє свою шкіру.

Номер слайду 5

Наше життя важко уявити без рослин. Найцінніший їх дарунок - це повітря. Всі живі істоти на землі дихають киснем. Його виділяють рослини. Киснем дихають усі: люди, тварини, птахи. Тому ліси - це “зелені легені” нашої планети.

Номер слайду 6

Одне дерево середньої величини за добу дає стільки кисню, скільки не­обхідно для дихання трьох людей. Без кисню немає життя. Без їжі людина може обходитися декілька тижнів, без води — декілька днів, а без повітря гине через декілька хвилин.

Номер слайду 7

Ліси — справжня фабрика кисню. Тому так легко і глибоко дихається в лісі. Лісові рослини виділяють величезну кількість кисню і поглинають дуже багато вуглекислого газу. Гектар лiсу видiляє 3–4 тонни кисню i поглинає 4–5 тонн вуглекислого газу, здатний вiдфiльтрувати 50–70 тонн пилу.

Номер слайду 8

Листя багатьох дерев виділяє в повітря особливі речовини — фітонциди. Від них гинуть хвороботворні бактерії, тому ліси мають антимікробну дію на довкілля.

Номер слайду 9

Загальна площа українських лісів становить 9400,2 тис. га, з них хвойні ліси (переважаюча порода — сосна та ялина) займають 42,2%, твердолистяні (дуб, бук) — 43,2% та м’яколистяні (береза, осика) — 13,6%. Лісами покрито 15,6% території країни. За показником лісистості території, Україна належить до малолісних країн Європи. Ліси України

Номер слайду 10

Висновок: Доповніть і продовжіть речення. Ліси називають ….. планети. Бо саме вони очищають повітря від ….. газу і виділяють …..

Номер слайду 11

Звіт про пошукову роботу групи «Лісники»

Номер слайду 12

Ліси бувають трьох видів: хвойні, це ліси, у яких поширені такі породи дерев, як сосна, ялина, ялиця, модрина, ялівець, тис. - листяні - ліси, в яких ростуть дуб, бук, каштан, ясен, береза, вільха, тополя, клен, липа - мішані – ліси, в яких зустрічаються хвойні і листяні породи дерев. .

Номер слайду 13

У мішаних лісах можна виділити п’ять ярусів. Перший ярус утворюють світлолюбні дерева з широкими листовими пластинками, з ажурною кроною, яка пропускає багато світла. Це такі дерева, як дуб, сосна, клен, ясен , липа , осика. Другий ярус утворюють низькорослі, тіньовитривалі дерева: груша, черемха, береза , клен, дика яблуня, граб, в’яз. Третій ярус утворюють кущі. Найбільш характерними є ліщина, шипшина, бруслина та інші. Четвертий ярус утворюють трав’янисті рослини: проліска , ряст, анемона , тюльпан , копитень, дзвоники , фіалка, мати-й-мачуха, конвалія зви­чайна, та інші. П’ятий ярус утворюють мохи, лишайники, гриби.

Номер слайду 14

Ліс вирощують і доглядають працівники лісового господарства. Вони дбають про чистоту, стан його здоров'я. Є багато шкідників лісу — комахи, гусениці, жуки. З ними постійно борються лісники, обприскують ліс різними речовинами, від яких шкідники гинуть.

Номер слайду 15

-Ліси нас годують і вдягають, допомагають вчитися і навіть лікують. -З лісу, зазвичай, люди повертаються не з порожніми руками, а з ягодами, грибами, горіхами, цілющими травами. -Від лісу залежать рівень води в річках та рясний урожай на полях. -Зелені насадження потрібні для виготовлення меблів, виробництва паперу, для будівництва. Їх використовують як паливо. Приміром, для виготовлення комплекту підручників для кожного учня 4 класу потрібна сировина одного дерева. -Але головним дарунком рослин є чисте повітря. - А ще ліс — це здоров'я і відпочинок людей.

Номер слайду 16

Звіт про пошукову роботу групи «Природоохоронці»

Номер слайду 17

Охорона і збереження лісів На нашу думку, це — найголовніше питання. Бо природа — найбільше багатство будь-якої країни. Під натиском людини ліси гинуть, практично у всіх країнах. Вони вирубуються швидше, ніж ви­ростають. Нині безвідказні «легені» міст вимагають не просто турботи, але волають про допо­могу і порятунок. Слід зазначити, що останнім часом ліс через перенаван­таження відпочиваючими, їх дикунське ставлення до природи, винищення рідкісних лікарських рослин, ягід, грибів, вирубування дерев, спричинені людьми пожежі втрачає свої оздоровчі властивості. Він не витримує напливів людей , страждає і гине від промислових забруднень. Підрахо­вано, що за сучасних темпів лісозаготівель, навіть у багатих лісом країнах його вистачить на 50–60 років (на відновлення потрібно 100–200 років).

Номер слайду 18

КАТАСТРОФИ: ЗСУВИ ТА СЕЛІ як результат знищення лісів

Номер слайду 19

Заповідники України Для збереження природи людиною створюються заповідники. В Україні більше 20. Деякі з них: Дніпровсько-Орільський(найближчий до нас) Дніпровсько-Орільський природний заповідник створено в1990 році. Заповідник створено з метою збереження унікального ландшафту долини середнього Дніпра і ріки Оріль. У рослинному покриві заповідника переважають ліси, з них найпоширенішими є дубові. Крім дубових, незначні площі займають ліси з верби білої, тополі білої, осокора або вільхи. Флора заповідника представлена 731 видом рослин, 34 видами мохоподібних, 25 видами лишайників. З них до Червоної книги України занесено 11 видів, а саме: зозулинець болотний, тюльпан дібровний, рястка Буше, шафран сітчастий, сон чорніючий, ковила дніпровська, водяний горіх плаваючий, сальвінія плаваюча, до Європейського червоного списку - 3 види: жовтозілля дніпровське, козельці українські та кушир донський. В межах заповідника охороняються також 64 види рослин, віднесені до рідкісних видів Дніпропетровської області.

Номер слайду 20

Дніпровсько-Орільський заповідник

Номер слайду 21

Заповідники України Древлянський: Природна флора заповідника за попередніми підрахунками, налічує близько 800 видів рослин, що складає близько 53 % флори Українського Полісся в цілому. Поліський: У заповіднику представлено 603 види рослин. Серед рідкісних рослин на особливу увагу заслуговують реліктові види. Канівський: У флорі заповідника нараховується 990 видів рослин, що становить близько 20 % флори України. Тут виявлено 170 видів лишайників, 138 — мохоподібних. У заповіднику зростають 5 видів рослин, занесених до Європейського червоного списку, 29 видів, занесених до Червоної книги України.

Номер слайду 22

Заказник «Лівобережний» Охороняй природу ! Почни з себе ! Для того щоб привернути більше уваги батьків та учнів нашої школи до проблеми лісів, ми 22 квітня здійснили екскурсію до заказника «Лівобережний», метою якої було: - Розміщення листівок природо-охоронної тематики; - Очищення ділянки лісу від сміття; - Висаджування рослин; - Підгодовування тварин.

Номер слайду 23

Звіт про пошукову роботу групи «Екологи»

Номер слайду 24

21 березня відоме як Всесвітній день лісу. Цю традицію було започатковано Європейською конфедерацією сільського господарства, а 2013 року Генеральна Асамблея ООН проголосила його Міжнародним днем лісу.

Номер слайду 25

Глобальна вирубка лісів, подібно найпотужнішим ураганам і катастрофам, почала тіснити і знищувати природний потенціал. Станом на початок 21-го століття вирубка лісів продовжилася загрозливими темпами і проблема їх збереження вийшла на міжнародний рівень.

Номер слайду 26

Це ще одна нагода привернути увагу суспільства до важливих екологічних проблем світового рівня та нагадати людству про справжні цінності. Він святкується в день весняного рівнодення в Північній півкулі, що за традицією вважається першим днем весни і є символом нового життя та нових починань. Цей день сприятливий для посадки дерев.

Номер слайду 27

Екологічний стан рідного краю в твоїх руках За останні роки і в Україні спостерігається зростання екологічної свідомості громадян, формування культури поведінки на природі та активності щодо висадки дерев та створення нових лісових насаджень. Ми - активні учасники акції «Школа – мій рідний дім» Дякуємо за увагу.

ppt
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
732
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку