Урок №1 Книжка в житті людини. Письменник – особливо обдарована людина, його праця над художнім твором. Книга в київській Русі. Ярослав Мудрий – великий шанувальник освіти, книжко

Про матеріал
Мета уроку - розкрити роль книги в житті людини; спонукати учнів до читання художньої літератури, прилучати їх до фундаментальних цінностей культури; викликати інтерес до навчального предмета „Українська літ-ра”, розвивати прагнення до знань; виховувати усвідомлення потреби шанобливого ставлення до книги, до освіти, естетичні смаки; сприяти всебічному розвиткові, духовному збагаченню, активному становленню й самореалізації особистості.
Перегляд файлу

Тема. Книжка в житті людини. Письменник – особливо обдарована людина, його праця над художнім твором.  Книга в київській Русі. Ярослав Мудрий – великий шанувальник освіти, книжкової мудрості. Сучасний читач і його роль у новому „житті твору”.

 

Мета: розкрити роль книги в житті людини; спонукати учнів до читання художньої літератури,  прилучати їх до фундаментальних цінностей культури; викликати інтерес до навчального предмета „Українська літ-ра”, розвивати прагнення до знань; виховувати усвідомлення потреби шанобливого ставлення до книги, до освіти, естетичні смаки; сприяти всебічному розвиткові, духовному збагаченню, активному становленню й самореалізації особистості.

 

1. Письменник, сидячи за своїм робочим столом, завдяки уяві переноситься в будь-який куточок планети, відкриває незвичайне у звичайному. Іноді йому досить якоїсь незначної деталі з навколишнього світу, щоб народилася ідея твору.

Звичайно, поетичне слово може бути і в усній формі. Але уявіть собі, що  було б з людством, якби зникли всі книжки, бібліотеки... Адже увесь досвід буття людини на землі зберігається в книжках.

2. Підберіть із ряду слів потрібне і допишіть його в вірші:

                         Книги – морська ...  :  (глибина)

                         Хто в них пірне аж до ... ,   (дна)

                         Той, хоч і труду мав досить,

                         Дивнії  ...  виносить.       (перли)

                                                              Іван Франко

Ці слова І.Франка ми візьмемо епіграфом до сьогоднішнього уроку.

Отже, як на вашу думку, про що ми будемо говорити на сьогоднішньому уроці ?

                                      (Повідомлення теми і мети уроку, запис у зошит теми і епіграфу).

3. Як і коли народилася книга?

Учені, проводячи археологічні розкопки на території Давньої Ассирії, в руїнах палацу царя  Ашшурбанапала (668-629 рр. до н.е.) знайшли тисячі глиняних табличок, написаних дрібними клиноподібними знаками. Це була перша у світі системно укомплектована бібліотека. В ній зібрані сотні глиняних книжок, що складалися з багатьох „сторінок” – табличок однакового розміру. Були навіть каталоги, що полегшували пошуки потрібної книжки.

Глиняні таблички з клинописом і сувої папірусу з єгипетськими ієрогліфами – ось перші книжки. Згодом почали писати на вичинених особливим способом телячих шкурах – пергамі ( від назви малоазійського міста Пергам).

Тривалий час книжки писалися від руки. Щоб переписати книжку, треба було затратити чимало часу і клопіткої праці. Тому книжки коштували дуже дорого. Скажімо, ремісник у Візантії мусив працювати 2 місяці, щоб купити віслюка, і 12 місяців, щоб купити Біблію. Справді епохальною подією в історії людства стало винайдення книгодрукування у ХУ ст.. н.е., а точніше – у 1445 р. Йоган Гутенберг, мешканець німецького міста Майнца, винайшов спеціальний друкарський верстат, особливий склад типографічної фарби, розбірний шрифт.

Історія укр. друкування книжки тісно пов’язана з ім’ям Івана Федорова. Саме він у 1574 р. видрукував у Львові першу друковану укр. книжку – „Апостол”. У цьому ж році Федоров надрукував і укр. буквар, а згодом розмістив свою друкарню в Острозі, в маєтку князів Острозьких. Видав укр. Біблію.

Довгий і важкий шлях – від глиняних табличок і сувоїв папірусу до сучасної дивовижної комп’ютерної техніки в друкарнях ь- пройшла книжка. Адже книжки на все життя будуть вашими помічниками, порадниками, вірними друзями.

Питання до розповіді:

  1. Як виглядали перші книжки, які були знайдені при археологічних розкопках на території Давньої Ассирії?
  2. На чому ще, крім глиняних табличок, писалися перші книжки?
  3. Як виготовлялися перші книжки?
  4. В якому році і хто винайшов перший друкарський верстат?
  5. З чиїм ім’ям пов’язано книгодрукування укр. книги?
  6. Коли і де Іван Федоров видрукував першу укр. книгу? Яку саме?

4. Які прислів’я, приказки або вислови відомих людей про книгу ви знаєте?

                                                      Підручник с. 4

Книга вчить, як на світі жить.

Книга в щасті прикрашає, а в нещасті втішає.

Книга допоможе в труді і виручить у біді.

Дмитро Павличко, відомий укр. поет писав: „Життя без книги – хата без вікна... Крізь вікна книг свободи світло ллється; майбутнього видніє далина”.

 

 5. Що ж дає людині книжка?

(Використовується метод „Мозкова атака”. Учні висувають ідеї, які записуються на дошці, обговорюються. Необґрунтовані ідеї вилучаються. У зошитах може бути такий запис).

 

 Приносить естетичне                             Навчає різним наукам                   Передбачає майбутнє

задоволення від краси

слова

 

 

Зберігає досвід минулих                            КНИЖКИ                              Змушує замислитися над

поколінь, художні                                                                                               життєвими ситуаціями,

скарби                                                                                                                  вчинками людей

 

                                                               Дає практичні поради, дає

                                                                 пізнавальну інформацію 

 6.  А зараз зробимо екскурс в історію. Пригадаємо,  що ми вивчали в 5 класі.

Бесіда:

  1. Пригадайте, що ви знаєте про Київську Русь?
  2. Назвіть імена відомих князів.
  3. Які художні твори про цей період ми вивчали в 5 кл.? („Про заснування Києва”, „Про князя Олега”, „Про княгиню Ольгу”, „Про хрещення Києва князем Володимиром”, О. Олесь „Княжа Україна”)
  4. Що ви знаєте про Ярослава Мудрого?

 

            7. Перенесемось думкою у Київ часів Ярослава Мудрого. За часів князювання цього справді мудрого правителя Київ став одним з наймогутніших міст Європи. Ярослав дбав і про безпеку країни, і про її військову та економічну міць, і про міжнародний авторитет. Він шанував книжну мудрість . сприяв розквіту мистецтв. У 1037 р. за наказом князя в центрі Києва були закладені стіни прекрасної архітектурної споруди – Софії Київської. Саме тут, у соборі, розмістив Ярослав і велику бібліотеку, де зберігалися написані на пергаменті грецькі і давньоруські книжки. У стінах Софії, монахи-чорноризці несли незвичайний монарший послух – переписували книжки про минувшину. Оправи книжок, що зберігалися в Софії, прикрашені золотом, сріблом, коштовним камінням. Золотом оздоблювалися навіть початкові літери тексту – ініціали. Писалися книжки слов’янською азбукою – кирилицею.

 

 8.  1. Що ви пам’ятаєте про Нестора Літописця?

( Науковці вважають, що Нестор Літописець народився в 1056-1057 рр. Був високоосвіченою людиною, знав іноземні мови, зокрема грецьку. В 17 років став монахом Києво-Печерського монастиря. Вважають, що саме ним створена „Повість минулих літ”)

                2. Що вам відомо „Про повість минулих літ”?

(Цей літопис розпочинається розповіддю про легендарний „світовий потоп”, далі йдеться про походження слов’ян, заснування Києва, у хронологічній послідовності описуються різноманітні події, пов’язані з Київською Руссю).

Теорія літератури:

Літопис – послідовний опис історичних подій їх свідком чи учасником; найдавніший вид оповідної давньоруської літератури.

 

 9. Сьогодні ми познайомимось з уривком із „Повісті...” – „Похвала книгам”.

Діти читають уривок. (Підручник с. 4).

Запитання до тексту?

  1. З чим порівнюється в літописі „книжна наука”?
  2. Яка користь від книжок? Зачитайте.
  3. Яку церкву побудував Ярослав Мудрий?
  4. Що було розміщено у Софії?

Виписати уривок із тексту:

 „Книги – мов ріки, які наповнюють собою увесь світ; це джерело мудрості, в книгах – бездонна глибина... І якщо старанно пошукати в книгах мудрості, то знайдеш велику втіху і користь для своєї душі. Бо той, хто часто читає книги, той веде бесіду з Богом і наймудрішими мужами”.

 

 10.  Д/з

Статті підручника с. 4-7; виписати прислів’я, приказки, вислови про книгу.

Спеціальне завдання.  Повідомлення про укр. народні обряди.

 

 

docx
Додано
27 жовтня 2019
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку