Урок 18. "Музика ХХ століття. Джаз." 7 клас.

Про матеріал
Презентація містить матеріали до уроку 7 класу "Музичне мистецтво ХХ століття. Джаз" за підручником Л.Кондратової.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Джаз

Номер слайду 2

Джаз (англ. jazz) — вид музичного мистецтва, що виник на межі XIX—XX століття в США (Новий Орлеан) як синтез африканської та європейської культур та отримав згодом повсюдне поширення. Характерними рисами музичної мови джазу стали імпровізація, поліритмія. Подальший розвиток джазу відбувався за рахунок освоєння джазовими музикантами і композиторами нових сучасних ритмів.

Номер слайду 3

Джерела джазу. Джаз народився на початку ХХ ст у Новому Орлеані (США). Прибув він з африканських земель. Привезені раби не були вихідцями з одного роду і зазвичай навіть не розуміли один одного. Необхідність порозуміння привела до об'єднання безлічі культур і, як наслідок — до створення єдиної культури афроамериканців. Для будь-якої африканської музики характерний дуже складний ритм, музика завжди супроводжується танцями, які являють собою швидке притупування і плескання. Джерела джазу пов'язані з блюзом. Він виник в кінці XIX століття як злиття африканських ритмів і європейської гармонії. Процеси змішування африканської музичної культури, і європейської (яка теж зазнала серйозних змін в Новому Світі) відбувалися починаючи з XVIII століття і в XIX столітті привели до виникнення джазу.

Номер слайду 4

Слово «jazz» (можливо, походить від фр. chasser — полювати) у креолів означало полювання, а також хвилювання, збудження. В 1860-і в північноамериканській літературній мові з'являється слово «jasm», що означає піднесення, натхнення. Невдовзі йому на зміну приходить слово «jass», а також аналогічне дієслово, що означало, «ловити», «збуджуватись» тощо. Як музичний термін, слово «jazz» вперше з'явилося 1915 року у зв'язку з білим оркестром, що грав у новоорлеанському стилі, після чого термін «джаз» швидко поширюється в Північній Америці, а згодом і по всьому світу.Історія джазу

Номер слайду 5

Джаз у кіно. Основа джазу – ІМПРОВІЗАЦІЯПерша грамплатівка із записом джазової музики вийшла 26 лютого 1917 року (1млн.тираж);Джаз мав великий вплив на розвиток як музичної культури світу, так і інших видів мистецтва.

Номер слайду 6

. Джаз — це не стиль, а настрійhttps://www.youtube.com/watch?v=Ud5 Bi2_HSck&t=17s

Номер слайду 7

Видатні джазові музиканти

Номер слайду 8

Луї Армстронг – народився в Новому Орлеані (США), розвинув і розповсюдив джазову музику світом.

Номер слайду 9

Бессі Сміт – одна із перших співачок класичного блюзу

Номер слайду 10

Елла Фіцджеральд – виконавиця свінгу

Номер слайду 11

Бенні Гудмен – найвідоміший виконавець класичного джазу

Номер слайду 12

Дюк Еллінгтон

Номер слайду 13

Махалія Джексон

Номер слайду 14

Оркестр Джо Олівера

Номер слайду 15

Френк Сінатра

Номер слайду 16

Мистецтво джазу – одне з найяскравіших культурних явищ ХХ століття

Номер слайду 17

Д/З: Творче завдання: «6 запитань до теми». Складіть 6 основних запитань по даній темі і дайте на нього розгорнуту відповідь. Кожне запитання з відповіддю оцінюється у 2 бала.

pptx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
2013
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку