Урок "Агресія РФ в Україні"

Про матеріал
Розробка фрагменту уроку для 11 класу "Агресія РФ в Україні" (етапи мотивація та вивчення нового матеріалу)
Перегляд файлу

"Я єсть народ, якого Правди сила

ніким звойована ще не була.

Яка біда мене, яка чума косила! -

а сила знову розцвіла"

«Ці слова – проникливі, аж мороз шкірою.  Із душі та серця великого поета Тичини вони вирвалися 71 рік тому. Під час іншої, ще тієї війни. Та вони такі злободенні, ніби сказані прямо сьогодні...»

 

Так почав свій виступ на параді на честь 23-ї річниці Незалежності України тодішній Президент України Петро Порошенко.

 

«Події останніх місяців, - сказав Президент, -  стали для нас хоча й не оголошеною, але справжньою війною. Вона, можливо, так і увійде в історію як Вітчизняна війна чотирнадцятого року. Війна проти зовнішньої агресії. За Україну, за її волю, за честь і славу, за народ. За Незалежність.»

 

Так намагався зрозуміти, пояснити, оцінити події вже для нас сьогоднішніх  Президент. Так, що ж це?  Вітчизняна війна? Війна за незалежність? Громадянська війна? Чи пряма агресія,  з боку сусідньої, до того часу здавалося б миролюбивої, держави? Як оцінити ті події? Та які уроки ми повинні винести з них?

 

Тема сьогоднішнього уроку – «Російсько-українська війна в XXI ст.» (слайд 1)

План уроку – слайд 2

  1. Анексія Криму Російською Федерацією

Розповідь вчителя

Російське керівництво сприйняло перемогу Майдану і втечу Януковича у лютому 2014 року як власну катастрофу(Слайд 3). Плани поглинути Україну і використати її ресурси для  цілей імперії зазнали краху. Успішна модернізація України поставила б хрест на імперських амбіціях Росії, демонструвала неефективність її суспільно-політичного ладу у порівнянні з європейським. Тому Кремль вирішив задіяти заздалегідь розроблений план військової окупації Криму, виправдовуючи свої дії гаслом «Крим завжди був російським» (слайд 4)

 

  • Метод історичної ретроспективи: згадайте, до складу яких державних об’єднань входив Крим?

(відобразити на лінії часу основні події)

 

Сер. XV -1783 р – Кримське ханство                    з 1954 р – у складі України

1783-1917 рр – У складі Російської імперії        2014 р – окупація Росією

1917 р – створення КСРР

1921-1954 рр – у складі РРФСР

 

Давайте повернемось до події 2014 р та згадаємо, як саме відбувалася окупація  Криму Росією.

Відео  «Хронологія  супротиву: з чого почалася окупація Криму» (3,35 хв)

 

Задання: 1) вписати основні події зими-весни 2014 р на Кримському півостровів таблицю

2) відповісти на питання: окупація чи добра воля кримського народу?

 

 

Дата

подія

26 лютого 2014 р

 

 

 

 

відбулося  силове захоплення приміщення Верховної Ради АРК.  Півострів почали наповнювати військові без розпізнавальних знаків, так звані «зелені чоловічки», під якими маскувався спецназ ГРУ РФ. Самопроголошений «голова Ради міністрів АР Крим» Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти у «забезпеченні миру і спокою» на території Криму.

 

Президент РФ Російський президент відправив до Ради Федерації пропозицію про введення російських військ у Крим. Обидві палати Державної думи проголосували за введення російських військ на територію України і в Крим зокрема

16 березня 2014 р

 

 

17 березня 2014р

 

 

 

Держдума Росії прийняла закон про приєднання Криму, який був підписаний Путіним 21 березня

 

 

 

26 лютого 2014 р – мітинг біля Верховної Ради Криму

27 лютого 2014 рвідбулося  силове захоплення приміщення Верховної Ради АРК.

Півострів почали наповнювати військові без розпізнавальних знаків, так звані «зелені чоловічки», під якими маскувався спецназ ГРУ РФ. Самопроголошений «голова Ради міністрів АР Крим» Сергій Аксьонов звернувся до Путіна посприяти у «забезпеченні миру і спокою» на території Криму.

 1 березня  - Президент РФ Російський президент відправив до Ради Федерації пропозицію про введення російських військ у Крим. Обидві палати Державної думи 

1 березня 2014 р. об 17:20 проголосували за введення російських військ на територію України і в Крим зокрема

 

16 березня 2014 р. – псевдореферендум

17 березня 2014 – самопроголошена Верховна Рада АР Крим проголосила «незалежність»  півострова з метою його подальшого входження до складу Російської Федерації.

 18 березня 2014  Держдума Росії прийняла закон про приєднання Криму, який був підписаний Путіним 21 березня

 

Завдання для учнів. Вправа "Новини в різних медіа"

- Підготуйте в групах коротке письмове повідомлення  що може прозвучати в  мас-медіа Росії та України по  даному питанню .

- Як ви вважаєте, чому погляд Росії і України на факт вторгнення російських військ на територію Криму відрізняється. Відповідь обґрунтуйте.

 

Такі дії Москви, згідно з Резолюцією Генеральної Асамблеї ООН3314 (XXIX) «Про визначення агресії» від 14 грудня 1974 року, так і схвалені консенсумом 11 червня 2010 року поправки до Статуту Міжнародного кримінального суду, якими визначено елементи агресії як міжнародного злочину, кваліфікуються як агресія. Таким чином Крим був анексований Росією, але результати псевдорефендуму та входження Криму до складу Росії не визнали ні ООН, ні ОБСЄ, ні ПАРЄ. Україна, США, ЄС, Туреччина та інші держави засудили окупацію острова та не визнали результатів псевдореферендуму. Вже 6 березня 2014 р. ЄС прийняв перший етап санкцій проти Росії, Росію було виключено з «великої вісімки», а  4 червня 2014 р. на саміті «G8» у Брюсселі, лідери цих країн засудили агресію Росії. 

Робота з термінами

 Анексія Криму - це військова агресія Росії, спрямована на насильницьке протиправне відторгнення Кримської автономії та Севастополя від України та їх приєднання до Російської Федерації на правах суб'єкта Російської Федерації, що було здійснено протягом березня 2014 року.

Зелені чоловічки - позначення окупаційних військ, які висадилися в Криму без розпізнавальних знаків та відзнак на одязі і  техніці, які у складі спецпідрозділів проводили таємні, на першому етапі часто небойові операції з захоплення і блокування об'єктів у ході російського вторгнення в Україну у 2014році.12 березня 2014 НАТО визнало, що «зелені чоловічки» у Криму є військовослужбовцями Російської Федерації.

 

 

  1. Посилення сепаратизму на сході України, його підтримка з боку Кремля.

Після анексії у Криму відбулося стрімке згортання громадянських свобод. Насамперед, це стосувалося етнічних українців та кримськотатарської громади. Мирних активістів почали кидати до в’язниці, деяких було викрадено або вбито. Півострів зіткнувся з низкою економічних проблем, оскільки залежить від українських транспорту, енергопостачання, харчів, а також через санкції. Росія постала перед світом як країна-агресор. Генеральна асамблея ООН підтримала територіальну цілісність України та визнала Крим і Севастополь територією України. Через агресію Криму Росія потрапила під санкції з боку США, держав ЄС, Японії, Австралії та  інших країн.

 

Росія мала на меті загарбати стільки території, скільки зможе. Гаслом «Новоросії» та «русского міра», що його підняла російська пропаганда, намагалися виправдати агресію проти українського народу, позбавлення його право на власну державу, культуру, історію. Більша частина земель, які в Росії шовіністи називали «Новоросією», історично належали до Київського князівства та Війська Запорізького, а їхні сучасні мешканці за авторитетними соціологічними  опитуваннями  у  своїй  більшості  вважають  Україну  своєю Батьківщиною і не прагнуть відокремлюватися. Розраховуючи, що все піде, як при загарбанні Криму, Путін прорахувався щодо готовності українців захищати рідну землю(Слайд 5).

 

Питання. Що таке сепаратизм?

Відповідь. Сепаратизм  практика відокремлення, відділення частини території держави з метою створення нової самостійної (суверенної незалежної) держави або входження до складу іншої держави чи набуття статусу найширшої автономії.

Розповідь вчителя

У березні проросійські сепаратисти за підтримки російських спецслужб почали вуличні акції на Донбасі та в деяких інших регіонах під гаслами приєднання до «Митного Союзу», «федералізації» тощо(Слайд 6 – 7).

В Україні знайшлися люди, які стали колаборантами.

Питання 1. Скажіть, хто такі колаборанти?

Питання 2.  Коли раніше колабораціоналізм мав місце в історії України?

Відповідь 1. Колаборант – це особа, яка усвідомлено співпрацює із  окупаційною  громадською чи військовою владою на шкоду власній країні.

Відповідь 2. У різні епохи були люди, іноді й цілі народи, які приєднувалися до агресора. Колабораціоналізм – явище, яке було масовим під час Другої світової війни.

Розповідь вчителя

Як і під час Другої світової війни, знайшлися люди, які стали колаборантами, тобто зрадниками своєї країни, співпрацюючи із загарбниками. Чимало людей накликали біду на свій край, перебуваючи під впливом російської пропаганди. Деякі зраджували свою країну, розраховуючи на більші соціальні виплати у разі окупації Росією. Інші, серед них злочинці та наркомани, сподівалися, що переворот винесе їх нагору і дасть змогу безкарно грабувати та займатися мародерством. Натомість, ядро сепаратистів становили російські агенти.

Завдяки діям правоохоронців, місцевих еліт та громадських активістів російські плани з роздмухування сепаратизму провалилися на Харківщині, Дніпропетровщині, Запоріжжі, Херсонщині, Миколаївщині, Одещині.

Проте, починаючи з березня 2014 р. проросійські бойовики захопили деякі державні установи Донецька, Луганська та інших міст Донбасу. Почався терор і убивства прихильників єдиної України. Сепаратисти проголошували самозвані «республіки», маючи щонайбільше по кілька тисяч прихильників на вулицях. На Донеччину й Луганщину безперешкодно прибували загони російських диверсантів, оскільки кордон не було перекрито.

У середині квітня загін озброєних російських терористів під керівництвом офіцера російської розвідки захопив м. Слов’янськ та довколишні території. У місті, як і в Донецьку та Луганську, почалися вбивства українських патріотів. Одними з перших терористи закатували студентів та депутата Горлівської міськради за його намір  зберегти український прапор над міською радою. Невдовзі терор став масовим.

Проросійські терористи вбили тисячі людей, розграбували безліч державного і приватного майна, тисячі місцевих мешканців зникли безвісти або пройшли через катівні. Натомість у Харкові, завдяки своєчасним і рішучим діям правоохоронців, вдалося швидко впоратися із сепаратистами.

 

  1. Початок антитерористичної операції в Україні. Вторгнення російських військ на Донбас. Розповідь вчителя

 

Розповідь вчителя

У відповідь на терор Україна розпочала Антитерористичну операцію (АТО), яка фактично стала Російсько-Українською війною (Слайд 8 + 9,відео)

РОБОТА з інфографікою

 

На середину серпня 2014 року територія, контрольована терористами, зменшилася втричі. За зізнаннями ватажків бойовиків, їм до поразки лишалися один-два тижні.

 

Путін боявся краху своїх маріонеток, що міг підважити його власні позиції в Росії. Із середини серпня Росія, на додачу до своїх підрозділів в Україні, почала масоване вторгнення у тил українській армії. У Росії лицемірно називали російських військових «отпускниками»: нібито під час відпусток вони приїхали на важкій військовій техніці – з танками, гарматами, зенітними комплексами – воювати проти України. А цю важку зброю,  мовляв, вони купили «у воєнторзі». Таким чином, Росія, як сторона-агресор, намагається та може залишатися публічно непричетною до розв'язаного конфлікту. Російсько-українська війна стала гібридною.

Розкриття поняття «гібридна війна»

Розповідь вчителя

Гібридна війна – нове поняття в політичному житті світу. Вперше з’явилося у військових документах США і Великобританії на початку ХХI століття. Означає підпорядкування певній території за допомогою інформаційних, електронних, кібернетичних операцій, у поєднанні з діями збройних сил, спеціальних служб і інтенсивним економічним тиском.

Гібридна війна поєднує принципово різні типи і способи ведення війни, які скоординовано застосовуються задля досягнення основних цілей. Типовими компонентами гібридної війни є використання методів, що сприяють виникненню та поглибленню в державі, обраній для агресії, внутрішніх конфліктів.

Робота над схемою

Орієнтований вигляд схеми компонентів гібридної війни.

створення внутрішніх суспільних протиріч через пропаганду з її переходом у інформаційну війну

 

створення економічних проблем через економічне протистояння з переходом в економічну війну та протидію зв'язкам країни-жертви з сусідніми країнами

 

підтримка сепаратизму та тероризму аж до актів державного тероризму

 

сприяння створенню нерегулярних збройних формувань (повстанців, партизан та ін.) та їх оснащення

 

 

Гібридна війна

 

 

інші методи ведення війни з залученням у конфлікт на своєму боці третіх країн

 

класичні прийоми ведення війни з прихованим локальним обмеженим застосуванням власних збройних сил або через неприховану агресію

 

Висновок після детального аналізу схеми

Таким чином, гібридна війна – це комбінація відкритих і таємних військових дій, провокацій і диверсій у поєднанні з запереченням власної причетності, що значно ускладнює повноцінну відповідь на них.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Снисаренко Нина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
29 листопада 2019
Переглядів
6212
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку