Урок "Банківська картка"

Про матеріал
Курс за вибором "Фінансова грамотність". Матеріал допоможе зрозуміти, що таке платіжна картка, які види персональних пластикових карток існують, навчитеся користуватися пластиковими картками, ощадно використовувати кошти.
Перегляд файлу

Тема: Банківська картка.

Цілі уроку:

 знати, що таке «банківська картка»;

 визначати способи накопичення;

 розрізняти накопичувальний і кредитний рахунки;

 уміти робити заощадження.

Основні поняття: банк, депозит, процентна ставка, банківська картка, картковий рахунок, види пластикових карток.

Тип уроку: комбінований.

Хід заняття

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Хвилинка створення позитивного емоційного фону.

2. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ

Вправа «Мікрофон»

  1. Що кате Фонд гарантування вкладів фізичних осіб?
  2. Що таке депозит?
  3. Залежно від категорії владника депозити бувають?
  4. Залежно від виду валюти депозити поділяються на?
  5. Хто такі резиденти?
  6. Основні характеристики владу на  вимогу?
  7. Назвіть переваги та недоліки строкового вкладу?

Вправа «Мудрість предків»

Як трактувати прислів’я «Розумний господар не кладе всі яйця в один кошик» із позиції вкладення коштів у банк на депозит?

3. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ, ЗАВДАНЬ ТА ОЧІКУВАНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ УРОКУ.

- Отже, сьогодні на уроці ви зрозумієте, що таке платіжна картка, які види персональних пластикових карток існують, навчитеся користуватися пластиковими картками, ощадно використовувати кошти.

- А яких результатів очікуєте від уроку ви? Під час своїх висловлювань використовуйте опорні слова

                                               

 

4. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Загадка

- Він товщиною близько міліметра і розміром із візитку, здатний зберігати будь-яку суму і не представляє інтересу для вуличних злодіїв. Цей «супергаманець» дуже зручний, гроші з нього не вилітають, до того ж він виручає у важкій ситуації і вміє економити.

- Так, це пластикова картка.

5. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

Учитель: Ще однією поширеною послугою банків як для фізичних, так і юридичних осіб є відкриття карткового рахунку і, відповідно, видача платіжної картки.

Картковий рахунок - це поточний рахунок, на якому враховуються операції з платіжними картками. Такий рахунок банк відкриває фізичним особам, фізособам - підприємцям та юридичним особам на підставі письмового договору, яким також визначається порядок надання і використання платіжної картки.

Історія появи платіжної картки (повідомлення учнів)

Учитель: За допомогою платіжної картки її власник може:

 здійснювати розрахунки при оплаті товарів (робіт, послуг), які купує, як будучи фізично присутнім у магазині, так і через Інтернет (купівля он-лайн);

 одержувати готівкові кошти з рахунку (у банкоматі, у касі банку).

У Постанові НБУ № 137 зазначено два види платіжних карток, а саме: корпоративні й особисті (персональні).

Сьогодні ми будемо говорити про особисті або персональні платіжні картки.

Персональна пластикова карта та її види

Прийом «Словникова робота»

Особиста (персональна) платіжна картка - це платіжна картка, що дає можливість її власникові – фізичній особі  здійснювати операції за картковим рахунком. Така картка пов’язана з особистим рахунком у банку фізособи. Кошти, отримані з карткового рахунку за допомогою таких платіжних карток, використовуються фізособою за її розсудом.

(повідомлення учнів). Учні розповідають про платіжні картки та в ході розповіді заповнюють таблицю

Вид пластикових карток

Їх особливості

Пенсійна картка

це банківська платіжна карта, на яку зараховуються пенсійні виплати

Зарплатна картка

це банківська платіжна карта, на яку зараховується зарплата клієнта;

Депозитна картка

це банківська платіжна карта, на яку зараховуються суми відсотків за депозитним договором;

Інтернет-картка

 

Приватна картка

особа вносить кошти на цей рахунок або хтось їй переказує кошти на цей рахунок і вона може ними розраховуватись чи знімати готівку

 

Залежно від умов, за якими здійснюються платіжні операції з використанням платіжної картки, можуть застосовуватися дебетова, дебетово-кредитна та кредитна платіжні схеми.

Дебетова схема передбачає здійснення користувачем платіжних операцій з використанням платіжної картки в межах залишку коштів, які обліковуються на його рахунку.

Під час застосування дебетово-кредитної схеми користувач здійснює платіжні операції з використанням платіжної картки в межах залишку коштів, які обліковуються на його рахунку, а в разі їх недостатності або відсутності - за рахунок наданого банком кредиту.

Кредитна схема передбачає здійснення користувачем платіжних операцій з використанням платіжної картки за рахунок коштів, наданих йому банком у кредит або в межах кредитної лінії.

6. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Вправа «Мозковий штурм»

Які відмінності між дебетовими і кредитними картками?

Робота в парах

- Уявіть, що ви – банківський працівник, а ваш сусід по парті – клієнт банку. Поясніть йому значення кожного типу персоналізації пластикової картки.

7. ПІДСУМОК УРОКУ

На цьому уроці:

я дізнався ______

мені це стане в нагоді__________

  1. Д/З.

Опрацювати матеріал уроку

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Історія виникнення пластикових карток

Попередниками сучасних карт були картки, які випускали крупні американські готелі, нафтові компанії і магазини на початку століття. Ці товарні картки мали два призначення – стежити за рахунком клієнта і забезпечити механізм запису його покупок. Їх поява була логічним продовженням оплати в розстрочку.

З 1914 торгові підприємства стали випускати картки для найбагатших клієнтів, щоб прив'язати їх до своєї мережі магазинів і продавати їм найбільш дорогі товари. На початку 20-х нафтові компанії стали випускати «карти чемності» (courtesy cards), за допомогою яких водії могли робити покупки на будь-якій бензоколонці. У 1928 почався випуск Charga-Plates, пластинок з вибитою адресою. У наступних 30 років крупні компанії запропонували такі нововведення, як мінімальна місячна плата, плата за фінансові послуги, 30-денний період відстрочення по платежах – і все ради максимального доходу від операцій по картах.

Жорстка конкуренція примусила компанії піти на значні витрати і почати емісію кредитних карт. У 1936-му році індустрія авіаперевезень, що росте, очолювана American Airlines, запропонувала власну кредитну схему, що отримала назву Universal Air Travel Plan (UATP). Спочатку випускалася купонна книжка проти депозиту клієнта, а потім кредитний план розвинувся в операцію, схожу з операцією по кредитній карті.


Diners Club Logo1949: низький старт. Ера сучасної універсальної кредитної карти почалася в 1949 з утворення Diners Club. А.Блумингдейл, Ф.Макнамара і Р.Снайдер представили план нового типу карт.

 

American Express LogoУ 1958 American Express, найбільша компанія дорожніх чеків, і Carte Blanche одночасно вишли на ринок універсальних кредитних карт. У цьому ж році перший і другий банки країни – Bank of America і Chase Manhattan Bank також приступили до операцій з кредитними картами.

.


VISA LogoVISA і її дівоче прізвище. Americard поміняла ім'я на VISA в 1976 році. Мета – міжнародне визнання. MasterCharge в 1980 році стала MasterCard. З 1969 по 1981 рік MasterCard Logoчисло банків, що приєдналися до MasterCard збільшилося з 4461 до 12504, приєдналися до VISA, – з 3751 до 12518. Спочатку і VISA і MasterCard забороняли практику випуску банком обох карт. Проте під тиском судових властей, що звинувачували компанії в порушенні антитрестового законодавства, банки отримали право випускати дві карти одночасно.

 

docx
Додано
9 вересня 2019
Переглядів
2826
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку