Урок "Безпечне та належне використання інструментів"

Про матеріал
Безпечне та належне використання інструментів При вивченні теми ви дізнаєтесь: - Огляд безпечних місць роботи і процедур. - Огляд назв, призначень, характеристик безпечного і належного використання інструментів. - Знайомство з потенційними загрозами безпеки і реалізація належних процедур захисту компонентів комп'ютера. - Опис екологічних проблем.
Перегляд файлу

Безпечне та належне використання інструментів При вивченні теми ви дізнаєтесь:

-         Огляд безпечних місць роботи і процедур. 

-         Огляд назв, призначень, характеристик безпечного і належного використання інструментів.

-         Знайомство з потенційними загрозами безпеки і реалізація належних процедур захисту компонентів комп'ютера.

-         Опис екологічних проблем. 

Безпека на робочому місці важлива для того, щоб не наражатися на небезпеку. У будь-якій ситуації завжди необхідно дотримуватися наступних основних правил:

-         використовувати антистатичні килимки для зменшення вірогідності ушкодження устаткування внаслідок ЕСР;

-         зберігати небезпечні або токсичні матеріали в захищеній шафі; - на підлозі не повинно бути предметів, об які можна спіткнутися; - регулярно виконувати прибирання робочого місця.

При переміщенні комп'ютерного устаткування з одного місця на інше необхідно бути уважним. Переконатися в тому, що дотримуються правила техніки безпеки на робочому місці. Можливо, потрібно пояснити ці правила і переконатися  в тому, що правила потрібні для їх власної безпеки.

При утилізації таких предметів, як акумулятори, розчинники, комп'ютери і монітори, наслідувати місцеві і національні правила і нормативи. Їх недотримання загрожує штрафом. У багатьох країнах є організації, які стежать за дотриманням стандартів безпеки і забезпеченням безпечних умов роботи співробітників. 

Огляд назв, призначень, характеристик, безпечного та належного використання інструментів

Для безпечної роботи та уникнення пошкодження комп'ютерного обладнання технічний фахівець з комп'ютерів повинний мати належні інструменти (рис.49). 

Рис. 49. Набори інструментів для ремонту, обслуговування та діагностики ПК

Є багато інструментів, які технічний фахівець використовує для діагностики і усунення комп'ютерних проблем : 

-           викрутка для гвинтів з шліцом, велика і маленька; 

-           викрутка з хрестоподібною голівкою, велика і маленька; 

-           пінцет або щипчики для витягування деталей; 

-           плоскогубці з подовженими губками; 

-           кусачки; 

-           пристрій для витягання мікросхем; 

-           торцевий гайковий ключ; 

-           зіркоподібна викрутка; 

-           гайковий ключ, великий і маленький; 

-           трьогрейферний утримувач компонентів; 

-           цифровий мультиметр; 

-           заглушки, що укручуються; 

-           маленьке дзеркало; 

-           маленька щіточка для видалення пилу; 

-           м'яка тканина; 

-           кабельні стягування; 

-           ножиці; 

-           маленький ліхтарик; 

-           ізоляційна стрічка;  - олівець або ручка;  - стисле повітря. 

Статична електрика є предметом найбільшого неспокою фахівців з комп'ютерів при роботі в різних умовах. Інструменти і навіть тіло людини може бути сховищем або провідником тисяч вольт електрики. Якщо пройти по килиму, а потім доторкнутися до компонента комп'ютера, заздалегідь не заземливши, можна нанести серйозне пошкодження устаткуванню. 

Антистатичні пристрої допомагають контролювати статичну електрику. Необхідно користуватися антистатичними прибудовами для того, щоб запобігти пошкодженню уразливих компонентів. Перш ніж доторкатися до комп'ютерного компонента, потрібно доторкнутися до заземленого шасі комп'ютера або килимка. Нижче перераховані деякі антистатичні пристрої:

-           Антистатичний браслет — проводити статичну електрику від тіла людини на землю. 

-           Антистатичний килимок — заземляє раму комп'ютера. 

-           Антистатичний пакет — забезпечує безпеку компонентів комп'ютера, коли сморід не встановлені усередині комп'ютера. 

-           Засоби для чищення — перешкоджають накопиченню статичної електрики на компонентах. 

УВАГА! Не можна одягати антистатичний браслет при роботі з ланцюгами високої напруги, наприклад, тими, які є в моніторах і принтерах. Не відкривати монітори без належної кваліфікації.

Опис безпечних практичних робіт і використання інструментів Знайомство з потенційними загрозами безпеки і реалізація належних процедур захисту компонентів комп'ютера

Більшість внутрішніх компонентів комп'ютера працюють при низьковольтному струмі. Проте деякі компоненти працюють при високій напрузі і можуть бути небезпечними,    якщо не      дотримувати        запобіжного         засобу.         Обслуговування перерахованих нижче високовольтних комп'ютерних компонентів повинні виконувати тільки кваліфіковані уповноважені фахівці:

-    блоки живлення; 

-    монітори; 

-    лазерні принтери. 

Блоки живлення

Вартість ремонту блоку живлення іноді може бути рівній вартості нового блоку живлення. Через це більшість несправних або старих блоків живлення міняють. Обслуговувати блоки живлення повинні тільки досвідчені дипломовані технічні фахівці.

Монітори

Внутрішні електронні частини монітора відремонтувати не можна, але їх можна замінити. Монітори, особливо з електронно-променевою трубкою (ЕПТ) працюють при високій напрузі. Їх обслуговувати може тільки дипломований інженер - електрик.

Опис екологічних проблем

Навколишнє середовище на Землі дуже тонко збалансоване. Щоб підтримувати цей баланс, небезпечні матеріали, що містяться в комп'ютерних компонентах, необхідно утилізувати          спеціальним         чином.        Пункти       переробки         комп'ютерних компонентів — це місця, куди можна здати використане комп'ютерне обладнання. Комп'ютерні компоненти, які ще можна використовувати, можна застосовувати при ремонті іншого обладнання. 

Пункти переробки повинні дотримувати правил і нормативів утилізації комп'ютерних частин шкідливого типу. Перед переробкою компонентів їх розділяють на групи. ЕПТ- монітори містять від 1,6 до 2,3 кг небезпечного елементу - свинцю. Більшість свинцю містяться усередині ЕПТ. Усередині комп'ютерного обладнання містяться також інші небезпечні компоненти:

-    ртуть; 

-    кадмій;

-    шестивалентний хром. 

Акумулятори використовуються для постачання живленням портативних ПК, цифрових камер, портативних відеокамер і іграшок з дистанційним управлінням. У акумуляторах можуть міститися наступні токсичні матеріали :

-    нікель – кадмій (Ni - Cd),  

-    нікель - метал- гідрид (NI - MH),  - літій – іон (Li - ion), - свинець (Pb). 

 

Утилізація компонентів ПК

Політика багатьох організацій визначає методику утилізації небезпечних компонентів, що містяться в електронному обладнанні. До цих методик, як правило, відносяться програми по повторному використанню, переробці і обміну.

Може знадобитися утилізувати комп'ютерні компоненти через те, що вони застаріли або через необхідність розширити функціональні можливості обладнання. Окрім переробки, можна подарувати компоненти іншим людям або організаціям. Деякі організації приймають використане комп'ютерне обладнання як часткову оплату за нове обладнання.

 

Контрольні питання

1.     Які три небезпечні речовини можуть міститися в електронних компонентах?

2.     Які високовольтні комп'ютерні компоненти повинні виконувати тільки кваліфіковані уповноважені фахівці?

3.     Навіщо потрібна утилізація компонентів ПК?

4.     Назвати антистатичні пристрої.

5.     Який технічний інструмент  фахівець використовує для діагностики і усунення комп'ютерних проблем?

 

pdf
Додано
31 січня 2019
Переглядів
712
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку