Урок "Безпека у побуті"

Про матеріал
Навчити оцінювати безпеку житлових помешкань; розвинути вміння і навички безпечного користування комунальними вигодами; виховати дисциплінованість, уміння дотримуватися заходів безпеки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Безпека в побуті. Конспект уроку у 6 класі Підготувала вчитель основ здоров’я Мостиської ЗОШ № 3 Хай О. М.

Номер слайду 2

Мета уроку:навчитись оцінювати безпеку житлових помешкань; розвинути вміння і навички безпечного користування комунальними вигодами; виховати дисциплінованість, уміння дотримуватися заходів безпеки.

Номер слайду 3

Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльностіНа які групи поділяють небезпеки за походженням?АБВГ ҐДЕЄ ЖЗИІ ЇЙКЛ МНОП 1 2 3 4 5 РСТУ ФХЦ ЧШЩ ЮЯЬ 6 7 8 9 5 6 3 6 5 2 5 3 6 2 7 5 5 1 2 5 5 3 6 5 7 3 1 4 9 5 3 П Р И Р О Д Н І Т Е Х Н О Г Е Н Н І С О Ц І А Л Ь Н І

Номер слайду 4

1. 2.3. 4.5. 6.І. ПРИРОДНІ ІІ. ТЕХНОГЕННІ ІІІ. СОЦІАЛЬНІА) Повінь. Б) Аварія на підприємтсвіВ) Виверження вулкану. Г) Землетрус. Д) Пожежа у будинку. Е) Страйки. Встановіть відповідність між зображенням, назвою і видом небезпечних ситуацій:

Номер слайду 5

І. ПРИРОДНІ А) Повінь, В) Виверження вулкану, Г) Землетрус2. 1. 5.ІІ. ТЕХНОГЕННІ Б) Аварія на підприємтсві Д) Пожежа у будинку 3. 4. ІІІ. СОЦІАЛЬНІ Е) Страйки 6.

Номер слайду 6

Проблемні запитання: Як ви розумієте вислів: «Мій дім — моя фортеця»?Чи завжди, знаходячись у себе вдома, ви почуваєтеся в небезпеці?Які речі в побуті несуть для вас певну небезпеку?

Номер слайду 7

Комунікації будинку або квартири. Основні комунікації сучасного будинку або квартири - це водопровід, система опалювання і електропроводка. 

Номер слайду 8

Небезпеки на кухні, у ванній кімнаті, на балконах, у підвалах будинку, на горищіелектроприлади у ванній; вмикання приладів в мережу з напругою, більшою за ту, на яку вони розраховані; користування несправними електричними приладами; захаращені балкони і підвали;зберігання на балконах та квартирі легкозаймистих матеріалів;користування газом при несправних газових приладах, балонах.

Номер слайду 9

Небезпеки від порушення правил користування електрикою та газовим обладнання

Номер слайду 10

ПРИЧИНИ ПОЖЕЖІнесправні газові та електричні прилади; необережне поводження з вогнем; необережне поводження з горючими хімічними речовинами; людська недбалість.ppt_x

Номер слайду 11

Куди слід звертатися, якщо в будинку виникла аварійна ситуація. Якщо ви відчули запах газу в приміщенні, де встановлено газові прилади - викличте аварійну службу газу за телефоном «104»

Номер слайду 12

Правила користування електричними приладами1. Вмикай і вимикай прилади сухими руками за допомогою вимикача.2. Не тягни за електричний шнур.3. Не торкайся оголених проводів і не підходь до них.4. Не засовуй у розетку сторонні предмети.5. Користуйся електричними приладами лише з дозволу дорослих.6. Небажано вмикати декілька електроприладів одночасно.7. Не залишай електроприлади без догляду.8. Ізоляція не повинна бути пошкодженою.

Номер слайду 13

Правила користування газом. Якщо ви відчули запах газу в приміщенні, де встановлено газові прилади: - негайно перекрийте вентилі на цих приладах і крани подачі газу перед ними; - виведіть людей із загазованих та сусідніх приміщень; - організуйте провітрювання приміщень, відчиніть вікна та двері; - викличте аварійну службу газу за телефоном «104»; - з прибуттям бригади аварійної газової служби дійте за її вказівками. Якщо ви відчули запах газу в приміщеннях із значною кількістю людей: - повідомте всіх, хто перебуває поруч, про необхідність негайного залишення приміщень; - повідомте аварійній службі газу; - організуйте провітрювання приміщень; - не допускайте людей у загазоване приміщення.

Номер слайду 14

Неухильно дотримуйтеся правил користування газовими приладами, стежте за тим, щоб вони були чистими і справними. Користуйтеся віконними кватирками для систематичної вентиляції приміщень. Перевіряйте наявність тяги в димоходах опалювальних печей перед розпалюванням та під час роботи цих приладів. При відсутності тяги користуватися колонками, котлами для місцевого опалення, гарячого водопостачання та печами категорично забороняється. Не залишайте без нагляду газові прилади увімкненими навіть на короткий час.

Номер слайду 15

Назвіть небезпечні ситуації, які можуть виникнути в житловому будинку. Поясніть значення терміна «комунікації»Що робити, коли в кухні чути запах газу?Назвіть правила безпеки під час користування електроприладами.

Номер слайду 16

Моделювання допомоги після ураження електричним струмом. Ситуація 1. Сергій із Денисом прямують вулицею після грози. Раптом Денису під ноги потрапив електричний дріт, який звисав із поваленого бурею електричного стовпа. Він вирішив відкинути його ногою і потрапив під дію електричного струму. Запишіть, які предмети можна використати для звільнення потерпілого від дії електричного струму, та як це можна зробити. Виберіть предмети, якими можна скористатися, щоб допомогти постраждалому від ураження струмом (Металева трубка, палка, швабра, парасолька з ізольованою ручкою, лінійка.)

Номер слайду 17

Ситуація 2. Складіть план дій звільнення потерпілого від дії електричного струму.- перевірити, чи є в постраждалого пульс; - відкинути за допомогою дерев’яної палиці електричний дріт від людини; - викликати «швидку допомогу» за телефоном «103»; - перевірити, чи втратив свідомість постраждалий; - перевірити, чи дихає постраждалий; - відтягнути постраждалого від електричного дроту; - виходити із зони дроту слід-у-слід; - повідомити про пригоду в аварійну електричну службу або за телефоном «101». r

Номер слайду 18

План дій звільнення потерпілого від дії електричного струму- відкинути за допомогою дерев’яної палиці електричний дріт від людини; - відтягнути постраждалого від електричного дроту; - виходити із зони дроту слід-у-слід;- перевірити, чи втратив свідомість постраждалий; - перевірити, чи є в постраждалого пульс; - перевірити, чи дихає постраждалий; - викликати «швидку допомогу» за телефоном «103»; - повідомити про пригоду в аварійну електричну службу або за телефоном «101».

Номер слайду 19

ЯК І ЧИМ ЗАГАСИТИ Якщо пожежа невелика, вогонь можна просто затоптати, залити _______, засипати піском чи накрити ____________. Якщо загорівся електроприлад, необхідно спочатку _________ його від напруги, узявшись за вилку рукою, обмотаною _______ тканиною. Найефективнішим пожежогасінням вважають ____________.

Номер слайду 20

ЯК І ЧИМ ЗАГАСИТИЯкщо пожежа невелика, вогонь можна просто затоптати, залити водою, засипати піском чи накрити покривалом. Якщо загорівся електроприлад, необхідно спочатку від’єднати його від напруги, узявшись за вилку рукою, обмотаною сухою тканиною. Найефективнішим пожежогасінням вважають вогнегасник.

Номер слайду 21

Домашнє завдання1) Опрацювати матеріал у підручнику § 16,17.2) Відпрацювати вміння користуватися газовою плитою, перекривати вентилі водогону, вимикати електрику на щитку.

Номер слайду 22

Підсумки уроку Без комунікацій життя в сучасному помешканні неможливе. Користуватися газом, водою, електричними приладами слід обережно й уважно, чітко додержуючись правил безпеки.«Мій дім — моя фортеця, і в ньому я в безпеці»«Не той пропав, хто в біду попав, а той пропав, хто духом занепав».

pptx
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
2094
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку