Урок бінарний з курсу «Я у світі» та англійської мови з теми "Мій рідний край"

Про матеріал

Бінарний урок – нестандартна форма навчання, урок проводять два вчителі. Для дітей розгляд певної проблеми на зіткненні двох наук – це завжди цікаво, такий вид діяльності стимулює високу мотивацію.

На жаль, бінарні уроки – це, скоріше, виключення з правила. До них звертаємося не часто, один – два уроки у півріччя. Їх важко стикувати з учбовою програмою двох предметів, часу на підготовку такий урок потребує більше, ніж звичайний. Чому ж їх проводимо? Бо після них діти ще довго питають: «Коли ще буде такий урок?»

Бінарний урок з курсу «Я у світі» та англійської мови у 4 класі за темою "Мій рідний край", що підготувала Олена Миколаївна Бутко, спеціаліст вищої категорії, учитель - методист, ЗОШ І-ІІІ ступенів № 54 м. Харків;

Перегляд файлу

Бінарний урок – нестандартна форма навчання, урок проводять два вчителі. Для дітей розгляд певної проблеми на зіткненні двох наук – це завжди цікаво, такий вид діяльності стимулює високу мотивацію.

 На жаль, бінарні уроки – це, скоріше, виключення з правила. До них звертаємося не часто, один – два уроки у півріччя. Їх важко стикувати з учбовою програмою двох предметів, часу на підготовку такий урок потребує більше, ніж звичайний. Чому ж їх проводимо? Бо після них діти ще довго питають: «Коли ще буде такий урок?»

 

Бінарний урок з курсу «Я у світі» та англійської мови

 

Олена Миколаївна Бутко, спеціаліст вищої категорії, учитель - методист, ЗОШ І-ІІІ ступенів № 54 м. Харків;

Григор'єва Олена Валентинівна, спеціаліст вищої категорії, старший учитель,учитель англійської мови, ЗОШ І-ІІІ ступенів № 54 м. Харків;

 

Тема : Мій рідний край

Мета: дати дітям загальне уявлення про розташування України  та Великої Британії на карті, історію держав та  культурні надбання двох країн,

вчити порівнювати, аналізувати отриману інформацію;

сприяти підвищенню мотивації до вивчення української і англійської мов, їх культури, поширювати світогляд, формувати толерантність;

виховувати цікавість до історії, традицій, звичаїв власного народу, повагу до культури і традицій інших народів,

формувати потребу та здатність до співпраці та взаємодопомоги при роботі в групах.

 

Тип уроку: урок  - телеміст

 

  Проведенню уроку передує підготовча робота учнів, що попередньо поділені на групи. Діти сидять за двома «круглими» столами, на столах прапорці України та Великобританії,  розставлені таблички, на яких зазначені назви дослідницьких груп: «Фотокореспонденти», «Історики», «Географи», «Культурологи».

Ход урока

І. Організація учнів

ІІ . Повідомлення теми уроку

 

Вчитель української мови.  Доброго дня, студія! Вас вітає українська делегація в харківській телестудії!

Вчитель англійської мови.

We’re from Great Britain. Nice to meet everyone at the studio.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

Dear guests! We ’re  glad you are here,  

We’re happy to meet you,

We’re happy to greet you.

Вчитель української мови.  Мета нашої зустрічі – заочне знайомство з географією, історією, культурою Англії.

Вчитель англійської мови.

We want to know a lot of  interesting facts about your country, visit beautiful places and see many sights, to know about history and culture of Ukraine.

Вчитель української мови. Розпочинаємо наш телеміст зі знайомства з географічним положенням наших держав.

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

 

Виступи представників кожної групи супроводжує демонстрація слайдів, яку проводить група «Фотокореспондентів»

Група «Географи»

 

Представники української делегації.

1 учень. Україна є одною з найбільших країн Європи. Територiя України простягається iз заходу на схiд на 1316 км, а з пiвночi на пiвдень — на 893 км. Простiр землi, яку заселяють українцi, є таким великим, що аби перетнути його пiшки iз заходу на схiд, треба йти 90 днiв, долаючи щодня 30 км.

2 учень. Славна Україна своїми родючими землями, золотими  пшеничними полями, теплими блакитними водами   Чорного та Азовським морів,  могутньою рікою Дніпром, Карпатськими та Кримськими горами

3 учень. Столицею України є місто Київ. Україна має в своєму складі 24 області , також до неї входить автономна республіка Крим.

 

Представники англійської делегації.

P1: Great Britain is situated on the British Isles. It is not a very big country. Ukraine is bigger, but there are more people in Great Britain than in Ukraine. The UK is surrounded by seas on all sides and separated from the continent by the North Sea and English Channel.

P2: Great Britain consists of four countries: England, Scotland, Wales and Northern Ireland

Great Britain has very beautiful rivers, mountains and lakes.

P3: London is the capital of Great Britain. It’s an economic, political and cultural center. It’s one of the largest and most beautiful cities in the world. London has a lot of places of interest.  It’s famous for Big Ben, Tower of London, Trafalgar Square.  

 

Група «Історики»

Представники української делегації.

1 учень. Сьогодні ми живемо у третьому тисячолітті, а історія нашої держави почалася до ІХ століття. Та вже на початку ІХ ст. про неї є спогади в створених рукописах, як про Київську Русь. В кінці ІХ ст. про Київську Русь поширилась слава, як про сильну, працелюбну і багату державу у центрі Європи. Через її територію пролягали торгівельні шляхи. З нею рахувались у світі, але й про її поневолення мріяли багато держав.

2 учень. згадаємо історію нашого народу. У минулого української держави було неповторне і легендарне явище – Запорізька Січ.

Скільки подвигів, скільки прекрасних, могутніх велетнів породила вона за свої сторіччя:

 Богдан Хмельницький; Іван Сірко;  Петро Сагайдачний.

3 учень.  А скільки безіменних героїв-лицарів, які відстоюючи південні рубежі Батьківщини, визволяючи полонених з рабства, примушували здригатись татарських ханів, спопеляли фортеці султанів, громили відбірні полки польсько-шляхетних загарбників.

4 учень. Ніхто на всьому світі не відчував так глибоко волі, рівності й братерства, як запорізькі козаки. Наш народ завжди пам’ятатиме цю героїчну сторінку української історії, а хлопці наслідуватимуть козаків.

 

Представники англійської делегації.

P4: Great Britain is independent state in Europe. It has its national flag. The flag has colours of the parts of the country, its name is Union Jack.

P5: The symbol of England is the rose. The symbol of Scotland is the thistle. The symbol of Wales is the daffodil. The symbol of Ireland is the Shamrock.

P6: Great Britain is a monarchy. Now the head of the state in Great Britain is Queen Elizabeth II but she doesn’t really rule the country. The people of Great Britain love their Queen but they elect the Parliament and the real head of the state is the Prime Minister.

 

Група «Культурологи»

Представники української делегації.

  1. Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. В Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. Держава сприяє вивченню мов міжнародного спілкування. Застосування мов в Україні гарантується Конституцією України та визначається законом.
  2. Мову називають одним із найдивовижніших скарбів, які людина створила за свою історію. Без знання рідної мови не можна пізнати свій народ, його історію, звичаї, традиції.
  3.  Наша мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Українська пісня ллється, як річечка. Дзвенить  поетичне слово у ліриці всесвітньо відомих  українських поетів Тараса Шевченка, Івана Франка, Лесі Українки.
  4. Україна пишається чималою кількістю талановитих особистостей, що зробили її славетною державою.
  5. 37 років Ярослав Мудрий залишався Великим князем. В цей період Київська Русь знаходилась на вершині могутності. Саме завдяки Ярославу в Києві будуються школи, укладається перший літопис, засновується перша на Русі бібліотека, що нараховувала 950 томів. Князь сам скуповував рукописи і віддавав їх у бібліотеку. Можливо, розповіді про любов Ярослава до вченості та мудрості дали привід людям наректи його Мудрим.
  6. Богдан Хмельницький – одна з яскравих постатей української історії; гетьман України. Народився в 1595 році в селі Суботові поблизу Чигирина в козацькій родині. Вчився в Київській братській школі, потім у Львівському колегіумі. Вільно розмовляв російською, польською, французькою мовами. Пізніше вивчив і турецьку мову.
  7. Ще навчаючись у школі Олег Антонов захопився авіабудуванням. В той час не було літератури по авіації, і маленький Олег знаходив цікаві статті в газетах і журналах, вирізав їх і таким чином створював собі довідники. Разом із друзями створив «Клуб любителів авіації», сам випускав рукописний авіаційний журнал. Особливо захоплювався конструюванням планерів (безмоторні літальні апарати).. В роки Другої світової війни навіть розробив оригінальний планер для транспортування легкого танка, який називали «крилатий танк».  А вже після війни Антонов створив свій відомий літак Ан-2. Цей літак став єдиним у світі літальним апаратом, який знаходився в серійному виробництві понад 50 років. Він завоював славу виключно надійної машини. За роки експлуатації на ньому перевезено мільйони пасажирів, мільйони тонн вантажів, оброблено більше мільярда гектарів полів і лісових угідь. Він побував практично у всіх куточках земної кулі.
  8. Євген Патон – засновник вітчизняної школи мостобудування й електрозварювання. В 1934 році заснував Інститут електрозварювання і 19 років очолював його. «Шви Патона», які розробив академік, міцно з’єднували деталі танків. Ім’я Євгена Патона також пов’язано із справою мостобудування. Він спроектував понад 30 мостів. Один із відомих і найбільших мостів світу відомий як міст Патона
  9. Народився Микола Віталійович Лисенко в селі Гриньках  Полтавської області. Уже в п’ятирічному віці Миколка виявив музичні здібності. Це помітила його мати, яка чудово грала на роялі, й почала займатися з ним музикою. І в 9 років хлопчик написав свій перший музичний твір – «Польку». Микола Лисенко залишив значний музичний спадок. Композитор написав 50 фортепіанних творів, 11 опер. Саме з іменем Миколи Лисенка пов’язане становлення української класичної музики та театру.

 

  Представники англійської делегації.

P7: We want to tell you about famous people of Great Britain.

William Shakespeare (1564-1616) is the great English playwright and poet.

P8: Isaac Newton (1643- 1727 )  is one of the famous people in the history of science.

P9: Charles Robert Darwin (1809- 1882 ) is the great scientist- biologist, the founder of the theory of evolution of life on Earth.

P10: Alexander Bell (1847-1922) is one of the founders of telephones.

 

ІV. Закріплення вивченого матеріалу.

 

Вчитель української мови. До нашої студії завітали незвичайні гості. В прямому ефірі видатний педагог та улюблениця дітей всього світу Мері Попінс і дівчинка Катруся.

 

Mary Poppins:

Hello, friends! I’m glad to see you at the studio. I think you know me. My name is Mary Poppins. I’m from Great Britain. I’m a teacher. I like children very much. I can do a lot of things: run and jump, draw and write, sing songs and recite poems, play the piano and even fly by my umbrella. Now I’d like to ask you some questions about Ukraine and Great Britain. Let me see, who knows better your countries.

1. Is the UK a large or a small country?

2. Is the UK situated on an island or on the continent?

3. What is the UK surrounded by?

4. How many parts does the UK consist of?

5. What is the capital of Great Britain?

6. What is the symbol of England?

7. What is the symbol of Scotland?

8. What is the symbol of Wales?

9. What is the symbol of Irland?

10.What’s the queen’s name ?

 

Катруся.

Добрий день, друзі! Рада вітати вас у студії! Я – Катруся, працьовита та весела україночка. Пишаюся вами, любі діти, за ваше прагнення навчатися, вшановувати історію, культуру, мову не тільки свого народу, а й дружніх націй. Впевнена, що ви зможете відповісти на запитання.

1.Якою є територія України за розміром?

2.Чим славиться Україна?

3.Від кого захищали запорізькі козаки рідну землю?

4.Як називалась держава, що виникла на наших землях у ІХ столітті?

5.Яких запорізьких гетьманів ви знаєте?

6.Назвіть видатних українців.

 

V. Підсумок уроку.

 

Представники української делегації.

Ми хочемо запросити вас, любі друзі, до нашої рідної України, бо:

  • наша країна квітуча;
  • мальовнича;
  • уквітчана садами;
  • вкрита родючою землею;
  • бо наш народ гостинний;
  • талановитий;
  • працьовитий;
  • доброзичливий.

 

Представники англійської делегації.

 

Welcome to Great Britain. It’s a multi - cultural society. It has beautiful scenery, fascinating historical places of interest. People in the UK are tolerant, they are proud of their country.

 

VІІ. Домашнє завдання.

Скласти і написати листа другу з Великобританії.

Write a letter to your friend from Ukraine.

doc
Додано
15 вересня 2018
Переглядів
1054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку