Урок "Біологічно активні речовини.Вітаміни. "

Про матеріал

На уроці відбувається вивчення хімічної природи вітамінів, їх ролі у обміні речовин, дається поняття про основні групи вітамінів, їх вміст у продуктах харчування; з'ясовуються причини гіпо- та авітамінозів, наслідки передозування вітамінами;

- продовжується виховання позитивного ставлення до здоров'язбереження, формування здоров'язберігаючої компетентності учня;

- продовжується розвиток пізнавальної активності, розширюється науковий світогляд учнів.

Форма уроку: нестандартна. Тип уроку - конференція

Перегляд файлу

Біологія 9 класі

Біологічно-активні речовини. Вітаміни.

Мета: - вивчення хімічної природи вітамінів, їх роль у обміні речовин,   дати поняття про основні групи вітамінів, їх вміст у продуктах харчування; з’ясувати причини гіпо- та авітамінозів, наслідки передозування вітамінами;

  • продовжити виховання позитивного ставлення до здоров’язбереження,  продовження формування здоров’язберігаючої компетентності учня;
  • продовжити розвиток пізнавальної активності, розширити науковий світогляд учнів.

Форма уроку: нестандартна                     Тип уроку: конференція

План-конспект:

Мотивація учбової діяльності:

Вчитель: Наш урок проходитиме незвично у вигляді науково-практичної конференції вчених, лікарів, фітотерапевтів, дієтологів, фармацевтів. Мета нашої конференції –  розширити та поглибити свої знання про вітаміни, показати значення вітамінів для збереження здоров’я людини.

Актуалізація опорних знань:

Вчитель: В нашій школі сприяння здоровому способу життя ми багато говоримо про основи раціонального харчування. І кожний останній четвер місяця в нас проходить…

  • Вітамінний день!

-     Що відбувається у цей день ( учні відповідають)

Вивчення нового матеріалу:

Вчитель: Вітаміни – це органічні речовини, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму, а також препарати, що їх містять. Уперше в 1881 році російським вченим І. І. Луніним була доведена необхідність вітамінів для нормального росту організму. Вчений провів такий дослід: групу тварин годували тільки виділеними з молока компонентами – білками, жирами, вуглеводами, водою та мінеральними солями. Внаслідок такої відгодівлі тварини загинули. Якщо до кормів додавали натуральне молоко, то такі тварини виживали .Це означає, що крім указаних компонентів у молоці містяться ще деякі найважливіші для життя речовини.

Польський вчений Функ дав цим речовинам назву «вітаміни», від латинського слова «віта» - життя, і грецького амін, що вказує на їх відношення до нітрогеновмістних  сполук. З того часу було відкрито багато вітамінів, визначена їх роль, шляхи штучного одержання.

Ведучій:    Панове! Слово надається завідуючому хімічної лабораторії.

Хімік:       Якщо у хімічну склянку налити 1 мл. води, кинути туди таблетку гідроген пероксиду, через деякий час помістити у цей стакан шматочки сирої картоплі, можна побачити виділення газу. Гідроген пероксид – речовина нестійка, на світлі миттєво розкладається на воду та кисень.

За нормальних умов ця реакція відбувається повільно. Але її можна прискорити з допомогою ферментів – каталізаторів, наприклад таких, що містяться у звичайній картоплі. Такий фермент знаходиться і у м’язах, печінці та інших тканинах організму. Ця реакція використовується з антисептичною метою, якщо обробити рану 3%-м розчином Н2О2. Фермент, що міститься в ушкодженій тканині, розкладає пероксид, утворюючі атомарний Оксиген, що знищує бактерії. Для функціонування та  утворення ферментів необхідні в невеликих кількостях біологічно активні органічні речовини, що називаються вітамінами. Відсутність або нестача вітамінів викликає серйозні захворювання, тому, що порушується обмін речовин в організмі.

Ведучий:    Слово надається завідуючому кафедрою біохімії.

Біохімік:     Вітаміни – це група біологічно активних органічних речовин рослинного походження, що регулярно впливають на процеси метаболізму і фізіологічні функції організму. За фізико-хімічними властивостями вітаміни поділяють на дві групи: у першу входять водорозчинні вітаміни (В, С), термолабільні. Вітаміни цієї групи не накопичуються в організмі. До другої групи належать вітаміни, розчинні в ліпідах (А, D, Е, К). Вітаміни цієї групи накопичуються у організмі, це дає можливість виникненню явищ гіпервітамінозу.

До вітамінів належить група вітаміноподібних сполук: пангамова кислота, холін, біотин, інозит та інші. З важливими вітамінами вас ознайомлять мої колеги.

1-й Вітамін С.   Ще його називають аскорбінова кислота. Він бере участь у важливих ферментативних реакціях, що впливають на функції ЦНС, стимулює діяльність ендокринних залоз, допомагає утворенню заліза і нормальному кровотворенню. Він укріплює імунітет людини.

2-й Вітамін В1   тіамін. Входить до складу ферментів ,що регулюють важливі функції організму , у першу чергу вуглеводний обмін, обмін амінокислот. Необхідний для нормальної діяльності центральної та периферичної нервової системи. Ці вітаміни запобігають нервовим стресам, ослабленню м’язів, почервонінню та лущенню шкіри, тріщинам у кутиках рота, мігреням, депресивному стану..

3-й Вітамін В12    кобаломін, необхідний для утворення нуклеїнових  та деяких інших амінокислот. Він стимулює ріст, нормальне кровотворення, нормалізує функції печінки, стан нервової системи. Активізує зсідання крові, знижує вміст холестерину в разі атеросклерозу, збільшує кількість лецетину, зменшує відкладання жиру у внутрішніх органах.

1-й Вітамін РР   ніацин, входить до складу ферментів, що стимулюють газообмін у клітинах, поліпшує травлення та білковий обмін при роботі ВНД.

2-й Вітамін А   ретинол, сприяє росту дітей, забезпечує функції зору, збільшує стійкість організму до інфекційних захворювань, регулює функції органів травлення, відкладення жирів, рогових утворень шкіри.

3-й Вітамін D   бере участь в обміні кальцію, фосфору, стимулює ріст, впливає на функціональний стан щитовидної, зобної залоз. Запобігає рахіту, в’ялості м’язів, малокров′ю.

1-й Вітамін Е -   бере участь у процесах тканинного дихання, сприяє засвоєнню білків та жирів, впливає на функції статевих залоз. Збільшує захисні функції організму, запобігає  шкірним захворюванням, фурункульозу, екземам, сприяє загоєнню ран і опіків.

2-й Вітамін F -  бере участь у жировому обміні, запобігає передчасній сивині та випадінню волосся, надмірній діяльності сальних залоз.

3-й  Вітаміни групи К – стимулюють регенеративні процеси у тканинах, функції печінки, м’язів, сприяють за живленню ран.

Ведучий: Із захворюваннями, що пов’язані з надлишком або нестачею вітамінів в організмі, нас ознайомлять представники лікарських служб.

Терапевт: Більша частина вітамінів надходить до організму з їжею, деякі синтезуються мікробною флорою кишечнику і всмоктуються в кров. Нестача вітамінів в організмі спричиняє хворобу, що називається гіповітамінозом.

За нестачі вітамінів групи С порушується еластичність кровоносних судин, унаслідок цього з’являється  численні крововиливи, кровотечі ясен, сповільнюється за живлення ран. Знижується розумова та фізична працездатність, опірність організму інфекціям.

Гіповітаміноз В1 призводить до порушення функцій ЦНС у вигляді психічної пригніченості, загального нездужання, збільшеної втомлюваності, головного болю, безсоння, ослаблення уваги. Значний дефіцит В1 призводить до тяжкого захворювання – бері-бері. Воно супроводжується поліневритом, розкладом чуття кінцівок, порушенням серцевої діяльності, серцебиттям, серцевою слабкістю, зниженням імунітету. Характерною ознакою нестачі цього вітаміну є тріщини у кутиках рота. Подальшим розвитком гіповітамінозу є зниження апетиту, схуднення, слабкість, апатія, свербіння шкіри, різь у очах, порушення зору, кон’юнктивіт.

Нестача вітаміну В2 виникає у зв’язку  із захворюваннями шлунку або кишечнику, проявляється у вигляді важкого недокрів′я  ( хвороба Адісона-Верміра) через порушення нормального кровотворення у кістковому мозку.

Першою ознакою гіповітамінозу вітаміну А є «куряча сліпота» - порушення зору за поганого освітлення. Подальший розвиток гіповітамінозу проявляється сухістю рогової оболонки і частими інфекціями очей. Однією з характерних ознак нестачі вітаміну А є сухість шкіри, волосся, блідість, злущення шкірних покривів, утворення вугрів, фурункулів, ламкість нігтів, погане загоєння ран.

В організмі за нестачі вітаміну D розвивається рахіт, порушуються процеси окостеніння, змінюється структура зубів ( руйнується зубна емаль)

Вітамін Е необхідний для нормального проходження вагітності та вигодовування. Важливим симптомом нестачі вітаміну Е в жіночому організмі є неможливість нормального виношування плоду ( викидні). У чоловіків порушується утворення сперматозоїдів. Також при нестачі вітаміну Е січеться волосся та розшаровуються нігті.

Відсутність вітамінів групи К викликає захворювання кишечнику, печінки, жовчного міхура, зменшує густину крові.

Педіатр:  Гіпервітаміноз -  порушення в організмі, які викликані надлишком вітамінів тієї чи іншої групи. Особливо обережно слід ставитися до вживання вітамінів А і D. Ці вітаміни потрібно споживати тільки за рекомендацією лікарів.

Надлишок вітаміну А може викликати токсичні явища (блювоту, крововиливи, високу температуру). Відомі випадки загибелі людей на півночі, які дуже часто вживали ведмежу печінку, що багата на вітамін А . Сильна токсична дія може проявитися в разі накопичення в організмі високої концентрації вітаміну D. Відомі випадки загибелі дітей від передозування вітаміну D, у наслідок  збільшення рівня  Кальцію у крові – кальцинозу нирок та серця.

Валеопауза: «Березовий гай»

Дієтолог:  Хочу доповнити своїх колег стосовно основних джерел вітамінів. Вони потрапляють у наш організм з продуктами харчування рослинного і тваринного походження. Для лікування і профілактики захворювань застосовують вітамінні препарати.

 Вітамін А потрапляє в готовому вигляді лише з продуктами харчування тваринного походження. Найбагатші на вітамін А жир печінки, риба (тріска, камбала, палтус), печінка рогатої худоби. У меншій кількості він міститься у молоці та молочних продуктах, яєчному жовтку. У рослинних продуктах міститься провітамін А – каротин, який у стінках тонкого кишечнику і  в печінці перетворюється на вітамін А.

Джерелом каротину є овочі й зелень. Для кращого його засвоєння треба споживати овочі з рослинною олією або зі сметаною.

Найбільш багатими на аскорбінову кислоту є зелені частини рослин, більшість овочів та фруктів. Особливо багато вітаміну С у плодах шипшини, чорноплідної горобини, чорної смородини, лимонах. В картоплі більше всього вітаміну С восени, у грудні його кількість зменшується вдвічі, у березні – в чотири рази. Багато вітаміну С у проростках зерна жита, пшениці, гороху.

Вітамін  В1  міститься у житньому хлібі, гречаній, вівсяних крупах, печінці, нирках великої рогатої худоби, свинині, яловичині. Кращим джерелом тіаміну є зерна злаків, плоди бобових рослин, горіхи. Найбільш важливі джерела вітаміну В2: молоко незбиране, кисле, ацидофілін, кефір, сир, м'ясо, печінка, нирки, серце, гриби, дріжджі.

Вітамін В12 в організмі людини утворюється у кишечнику у великій кількості, додатково надходить із продуктами тваринного походження. Важливим його джерелом є кисле молоко, оскільки його синтезують деякі кисломолочні бактерії.

Вітамін Е міститься в рослинних продуктах, особливо в оліях, а також в плодах шипшини, квасолі, зернах жита і пшениці.

Вітамін Н міститься в печінці, нирках, дріжджах, молоці, яєчному білку, рисі, борошні, помідорах.

Вітаміни групи К містяться у суницях, помідорах, плодах шипшини, шпинаті, капусті, гарбузах, моркві, зеленому горошку, цикорії, петрушці.

Добова потреба в вітамінах:

Вітамін А – 1,5 мг            Вітамін С – 70-100 мг            Вітамін В1 – 3 мг                              Вітамін В2 – 2 мг              Вітамін В6 – 2-2,5 мг              Вітамін В12 – 2 мг

Вітамін К – 1-2 мг            Вітамін Е – 20-30 мг

Шкільна медсестра:  Я хочу розказати про збереження вітамінів у продуктах харчування. Уживання вітаміноносних продуктів може бути неефективним у результаті їх неправильної  кулінарної обробки: нагрівання, консервування, копчення, заморожування. Наприклад під час обробки харчових продуктів втрачається 50-60% аскорбінової кислоти. Для того щоб вітамін С не розпадався під впливом повітря, їжу потрібно варити в емальованій посудині, під кришкою, не переварювати, довго не зберігати, тому що під час повторного підігрівання готових страв вітамін С втрачається остаточно. З цієї точки зору найбільшу цінність мають свіжі овочі і фрукти.

 Вітаміни групи В стійкі до високих температур, але розкладаються на світлі. Вітамін Е руйнується за звичайних умов приготування страв.

Фармацевт:  для лікування різних хвороб, для підтримки імунітету застосовують різні вітамінні препарати. Вони можуть містити тільки один з вітамінів, або цілий комплекс. Застосовувати ці препарати необхідно під наглядом та з дозволу лікаря.

Первинне закріплення матеріалу:

Ведучий:  Заслухавши доповіді учасників конференції, ми впевнилися у тому, що вітаміни, відіграють важливу роль у багатьох біохімічних реакціях, забезпечують нормальну життєдіяльність організму.

Чи є запитання до присутніх тут спеціалістів або слухачів?

Питання :

  1. Чому препарат аскорбінової кислоти приймають у разі захворювань верхніх дихальних шляхів?

      Відповідь: Вітамін С сприяє покращенню загального стану і самопочуття хворого, сну, апетиту. Зменшує симптоми інтоксикації, терміни лікування

  1. Яке значення для попередження рахіту має перебування дітей на повітрі й сонці? Відповідь: У продуктах  рослинного і тваринного походження вітамін D біологічно неактивний. Перетворення його в активну форму відбувається у шкірі, під впливом сонячного опромінення, або штучного опромінення ультрафіолетом.
  2. Чому не можна абияк уживати вітамінні драже, що продають у аптеках?

       Відповідь: Якщо людина вживає в надлишку препарати, концентрація ферментів    зростає, біологічні реакції відбуваються з більшою швидкістю, в організмі накопчуються продукти розкладу. Це руйнує обмін речовин.

Ведучий: На цьому дозвольте закінчити наше засідання. До нових зустрічей.

Рефлексія уроку

(чи сподобався урок, що цікавого та нового дізналися учні)

Вчитель: Для того щоб зберегти здоров’я, гарне самопочуття  необхідне повноцінне, раціональне харчування. У коморі природи є багато засобів, що зміцнюють здоров’я.   Бережіть своє здоров’я , бо воно є першою сходинкою до щастя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
5 квітня 2018
Переглядів
1911
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку