Урок "Благовіщення Пречистої Діви Марії"

Про матеріал

Конспект уроку християнської етики з елементами інтеграції (образотворче мистецтво, музичне мистецтво) на тему "Благовіщення Пречистої Діви Марії"

Перегляд файлу

Тема уроку: Благовіщення Пречистої Діви Марії

 

Мета:

  • познайомити дітей з біблійною історією Благовіщення Пресвятій Богородиці;
  • пояснити значущість цієї події для християн;
  • через творчість відомих митців Рафаеля Санті і Франца Шуберта підкреслити особливе ставлення до Пресвятої Богородиці і її почитання;
  •  на прикладі простої дівчини з Назарету навчити дітей покори Божій волі;
  • виховати в учнів особливу вдячність і прагнення вшанування Пречистої Діви Марії.

 

Допоміжні засоби: свічки, кросворд, мультимедіаплеєр, мультимедіапрезентація, відеоряд, аудіозапис «Аве Марія» Ф. Шуберта, плакат з образом Пресвятої Богородиці, кольорові квіточки.

 

Тип уроку: інтегрований (християнська етика, образотворче мистецтво, музичне мистецтво), комбінований.

 

Хід уроку:

 

  1. Організаційний момент: Вчитель запалює свічку. Християнське вітання. Спільна молитва. Молитву проводить учень (учениця) за побажанням.
  2. Актуалізація опорних знань:

У житті кожної людини бувають надзвичайні події, про які вона розмірковує і пам’ятає упродовж життя. Згадайте про ті надзвичайні події, які, можливо, колись відбувалися з вами, про які вам розповідали інші або свідками яких ви самі були. Бувають випадки, коли хтось тонув у річці і дивом врятувався; падав з дерева і не отримав травм; побував у автомобільній аварії і залишився неушкодженим. Таких прикладів є багато.

В історії людства також відбувались надзвичайні події, про які люди згадують впродовж віків. Про одну з них, надзвичайно важливу, ми говоритимемо на сьогоднішньому нашому уроці. Проте, щоб довідатись тему уроку, нам з вами разом потрібно розв’язати кросворд, який складається з відомих вам слів – власних назв, чеснот, імен, тощо. Загадане слово і буде ключем сьогоднішньої нашої науки.

 

На екрані за допомогою мультимедіапроектора зявляється слайд презентації з кросвордом. Вчитель зачитує запитання і вразі правильної відповіді учнів, технічно вносить вірну відповідь у відповідну графу кросворда.

Одночасно всі питання є актуалізацією опорних знань учнів.

 

Запитання до кросворда:

  1. Книга Книг, найвідоміша і найунікальніша книга в історії людства, що розповідає нам про Бога. (Біблія)
  2. Посланець Божий, чистий дух, що має свобідний розум і волю але немає тіла. (Ангел)
  3. Пророк, що сповіщав про прихід Месії. (Ісая)
  4. Свідоме і добровільне порушення Божої Заповіді. (Гріх)
  5. Людина – Божий обранець, що сповіщає людям Божу волю. (Пророк)
  6. Віддане ставлення до Бога, яке виникає на основі віри і любові до Нього. (Довіра)
  7. Чеснота, згідно якої людина розуміє що є добро а що зло і чинить по - Божому. (Мудрість)
  8. Чеснота, що характеризує гостинність українців. (Щирість)
  9. Християнський символ. (Хрест)
  10.  Голос Божий в душі людини. (Сумління)
  11.  Чеснота, в основу якої покладено не силу і вміння битись, а прагнення допомогти іншим. (Мужність)
  12.  Мати Божа. (Марія)

 

  1. Мотивація навчальної діяльності:

Мабуть ви вже здогадались, що ми з вами говоритимемо саме про БЛАГОВІЩЕННЯ ПРЕЧИСТОЇ ДІВИ МАРІЇ. Значення цієї події є особливим і знаменним. За девять місяців до Різдва Христового дівчина Марія почула добру новину. Нашим з вами завданням є не тільки довідатись про цю подію а й з’ясувати, в чому ж була її особливість і яке її значення для нас особисто і для всього християнського світу.

(Демонструємо слайд, учні записують тему уроку в зошит)

 

  1. Пояснення нового матеріалу:

(Демонструємо наступний слайд)

Назва цієї біблійної події складається із двох слів: БЛАГА (добра, хороша, благословенна Богом) і ВІСТЬ (новина). Отже, БАГОВІСТЬ – Добра Новина для Пречистої Діви Марії.

 

(Демонструємо наступний слайд – інтерактивну карту)

Ця подія відбулася понад дві тисячі років тому в Палестині. До галілейського містечка Назарета, до дівчини на ім’я Марія, зарученої з Йосипом з роду Давида, Бог надіслав Ангела Гаврила, щоб сповістити їй несподівану новину.

 

(Демонструємо наступний слайд)

           - Не бійся, Маріє! Ти сподобилася ласки у бога і народиш Сина, якого назвеш Ісус. Він буде великий і зватимуть Його Сином Божим. Господь Бог доручить Йому престол Давида, і царству Його не буде кінця.

          Здивувалась Марія: Як же це станеться, адже я не маю мужа?

І відповів їй Ангел: «Дух Святий зійде на тебе і сила Всевишнього огорне тебе, через те й то Святе, що народиться, буде Син Божий».

Єлизавета, родичка твоя, попри те, що вже не молода, через шість місяців народить сина, бо для Бога немає нічого неможливого.

 

(Демонструємо наступний слайд)

 І відповіла Марія: Я – слуга Господня. Нехай мені станеться за словом твоїм. І відійшов від неї Ангел…

Ця подія описана в Євангелії від Луки, розділ 1, 26 – 35 вірш.

Своїми словами Ангел підкреслив, що Марія вибрана Богом для надзвичайного доручення: народження Божого Сина – майбутнього Спасителя людства Ісуса Христа.

Пророки Старого Завіту сповіщали людям про прихід у світ Спасителя (Визволителя) і людство з надією очікувало на прихід обіцяного Месії.

 

(Демонструємо наступний слайд)

Месія – помазаник Божий, Якого чекали люди з надією, що Він переможе ворогів та встановить мир і справедливість.

(Діти записують визначення в зошит)

 

Чому чекали з надією? Бо після гріхопадіння перших людей, рай для людей був зачинений і навіть праведники не могли потрапити туди. Проте, Бог, як Люблячий Батько, не міг не потурбуватись про людей (своїх дітей), і обіцяв прислати у світ Свого Сина, який відкупить світ від первородного гріха. І нарешті справедливість переможе неправду і добро переможе над злом.

 

(Демонструємо наступний слайд)

В Україні це свято називають просто Благовіщення і відзначають 7 квітня за старим стилем (25 – за новим стилем). У цей день радіють не тільки люди, але й уся природа. Кажуть у народі, що навіть пташка в цей день не вє гнізда.

У храмах проходять святкові богослужіння, на яких всі християни намагаються весь свій час присвятити цій славній події і радісно прославляють Пресвяту Богородицю.

 

(Інтеграція з образотворчим і музичним мистецтвами)

 

Християни усього світу здавен вшановують Пресвяту Богородицю і присвячують їй свої дари – таланти. Письменники пишуть про Неї вірші, художники – малюють образи і ікони з Пресвятою Богородицею, а музиканти – композитори присвячують їй свої безсмертні музичні твори.

 

(Демонструємо наступний слайд)

Відомого італійського художника Рафаеля Санті (Святий) (березень – квітень 1483 р.н., м. Урбіно) тому і називали Святим, що левову частку своїх найвідоміших творів присвятив саме Богородиці. Твори Рафаеля зображають переважно Мадонн, яких художник малював поетично і водночас просто за своєю композицією. Ні до ні після Рафаеля жоден художник не спромігся створити стільки довершених і при цьому різноманітих картин із зображенням Мадонни з немовлям. Діва Марія на його картинах то зовсім юна і ніжна, то зображена у вигляді простої напрацьованої та стомленої селянки. Мадонна, що надійно тримає немовля Ісуса у руках чи бавиться з ним на тлі різноманітих пейзажів.

(Демонструємо наступний слайд)

      Десь у період 1514-1517 рр. Рафаель намалював славетну картину «Сікстинська мадонна». Вона довгий час перебувала у церкві св. Сікста у П'яченці, де була вівтарним образом.

 

(Демонструємо наступний слайд)

І власне там сталась одна дивовижна річ – таке собі маленьке диво.

 

(Демонструємо наступний слайд)

Невідомий музикант – Франц Шуберт, будучи досить юним, прийшов до храму помолитись. В цей час у храмі йшло богослужіння. У темряві палахкотіли свічки, їх миготливе полум’я відбивалось танцюючими тінями на стінах храму. Юнак, зачарований звуками органу, прихилив коліна у молитві і підвів до неба очі. І раптом його погляд зупинився і він завмер. По хмарах до нього йшла Пресвята Богородиця. З-за хмар йому посміхались ангели а Богородиця з Дитятком Ісусом дивилась на нього і здавалось, що зараз вона заговорить до нього. Вражений побаченим, Франц Шуберт згодом напише свій безсмертний твір «Аве Марія» - гімн Пресвятій Богородиці.

 

Закріплення вивченого матеріалу:

  1. Демонструємо учням відеоряд у супроводі «Аве Марія» Ф. Шуберта. Звертаємо увагу учням на те, що в процесі перегляду вони побачать твори інших митців, які по своєму зобразили Пресвяту Богородицю і в кожного вона та сам і водночас – різна. Це залежало не тільки від технік рисунку чи інокнопису, але й від стану душі художників – іконописців.

 

  1. Роздаємо дітям кольорові квіточки і пропонуємо присвятити щось своє Пресвятій Богородиці у дар за те, що вона згодилась бути Богоматір’ю. Діти пишуть і наклеюють віночком на заздалегідь приготований плакат із зображенням Пресвятої Богородиці.

 

Підсумок уроку:

Біблія – це Слово Боже і йому варто довіряти. Як виповнилось все передбачене про Месію, так і здійсниться все написане про людей. Юна Марія зробила нам Превеликий дар, погодившись бути Богородицею. Мабуть зробила вона це з великої довіри до Бога і любові до людей.

Молитва «Аве Марія» є також на українській мові. Текст цієї молитви усім нам відомий. Тож давайте помолимось разом і попросимо Пречисту Діву Марію про опіку над нами.

 

Домашнє завдання: ст..112, завд.2, 3,4,5.

 

doc
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
3936
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку