Урок "Будова, функції і гігієна шкіри"

Про матеріал
Конспект уроку допоможе учням у вивченні матеріалу про будову і функції шкіри, вихованні навичок особистої гігієни, формуванні уявлення про свій тип шкіри і правил догляду за неї.
Перегляд файлу

Тема. Будова, функції і гігієна шкіри.

Мета. Ознайомити  учнів із будовою  і функціями шкіри,  виховувати навички особистої гігієни, відповідальне ставлення до свого здоров’я, розвивати спостережливість, память, увагу, уяву та інтерес до біології.

Міжпредметні зв’язки: медицина, основи здоров’я, валеологія.

Матеріали та обладнання: таблиці, схеми , слайдова презентація, паперові серветки, пластир.

Основні поняття та терміни: епідерміс, дерма, підшкірна клітковина, терморегуляція, волосся, нігті, сальні залози, потові залози, меланін, типи шкіри.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Методи: словесний, наглядний, практичний, проблемно-пошуковий, репродуктивний.

Хід уроку:

«Не шкодуйте часу для своє шкіри.

І вона вам віддячить: очистить, захистить, зігріє,

стане вашою візитною картою –

адже зустрічають людину за зовнішнім виглядом…»

Народна мудрість

І. Активізація пізнавальної діяльності, повідомлення про організацію уроку.

- Яке значення виділення для людського організму? Які органи відповідають за виділення?

З попередніх уроків вам вже відомо, що значення виділення полягає в підтримці сталості внутрішнього середовища організму (гомеостазі). Основними органами виділення – нирки (будову яких ми вже вивчили), легені, потові залози і кишечник.

ІІ. Мотивація навчальної діяльності, повідомлення теми й мети уроку.

Людина народжується у цей світ в «одязі», який набагато краще за все те, що може на сьогодні винайти сучасна наука. Цей «одяг» тонкий і міцний, пористий і водонепроникний, може зігрівати і охолоджувати, розпізнавати температуру і дотик, сам себе змащує і ремонтує…

 На вашу думку, про що піде мова на сьогоднішньому уроці? (про шкіру) Дійсно, мова іде про шкіру, а тема сьогоднішнього уроку – «Будова, функції і гігієна шкіри»

ІІІ. Засвоєння нового матеріалу.

Шкіра є одним з найбільших органів в організмі людини. Її маса в дорослої людини може сягати до 3 і навіть 5 кг, а площа – 1,5-2,5 м. кв. Товщина коливається від 0,5 до 5 мм. Будучи такою тонкою вона виконує велику кількість функцій.

 

Функції шкіри:

-захисна — захищає внутрішні органи від фізичного, хімічного і біологічного впливу навколишнього середовища;

-терморегуляторна — регулює температуру тіла;

-сенсорна - численні рецептори дають нам змогу відчути  температуру, вібрації і тиск;

 -секреторна - через шкіру виділяються жир, піт і продукти обміну речовин;

-обмінна - забезпечує обмін речовин та енергії, синтез вітаміну Д;

-дихальна - близько 1-2% повітря людина поглинає через шкіру залежно від фізичного навантаження;

-імунна - клітини Лангерганса, а також плазматичні клітини, що знаходяться в шкірі, є елементами імунної системи.

Як це їй вдається? Вся справа у будові.

У ході розповіді вчителя, учні підписують малюнок шкіри у зошитах.

Шкіра складається з трьох шарів: зовнішнього — епідермісу, середнього — власне шкіри, або дерми, і внутрішнього — підшкірної жирової клітковини.

  Епідерміс — багатошаровий плоский епітелій. На ділянках, що піддаються постійному механічному тиску (долоні, підошви), його товщина більше, ніж на інших частинах тіла.  Верхній шар його роговіє, утворюючи роговий шар, клітини якого постійно злущуються і замінюються новими, та внутрішній шар - ростковий (базальний), клітини якого постійно діляться й утворюють нові. Тому товщина епідермісу не зменшується.  У глибоких шарах епідермісу містяться пігментні клітини, що  виробляє меланін, який додає шкірі певного кольору, а також захищає організм від шкідливої дії ультрафіолетового проміння.

  Власне шкіра (дерма) утворена сполучною тканиною. У ній виділяють сосочковий та сітчастий шари. Сосочковий шар трохи піднімає епідерміс, утворюючи гребінці і борозенки. Їх малюнок у кожної людини різний. В цьому шарі містяться еластичні волокна, що дають шкірі пружності і розтягнутості, а також  численні кровоносні й лімфатичні судини, рецептори.

Під сосочковим шаром розташовується сітчастий шар. У ньому залягають сальні та потові залози, волосяні сумки. Потова залоза мають вигляд трубочки, закрученої клубочком і вивідного протоку на поверхню шкіри. Найбільше їх на обличчі, ступнях і долонях. Рідина, що утворюється в потових залозах, - піт - крім води містить продукти обміну речовин (аміак, сечовину, мінеральні солі тощо).

Сальні залози виділяють жир, який мастить волосся, шкіру й робить їх еластичними. Протоки сальних залоз відкриваються у волосяні сумки. Волосся є роговим похідним епідермісу. Волос складається з волосяної цибулини, кореня і стрижня. Волосяна цибулина й корінь волоса оточені волосяною сумкою. До волосяної цибулини підходять судини, які забезпечують волосся і нерви поживними речовинами. До волосяної сумки прикріпляється м'яз, який піднімає волос.

Підшкірна жирова клітковина - найглибший шар шкіри. Він складається з рихлої сполучної тканини, в якій багато жирових клітин. Жир захищає тканини й органи від механічних дій, а також від переохолодження. А ще-це запас поживних речовин для інших клітин.

IV. Узагальнення і закріплення знань.

Гігієнічні правила для шкіри. Правил гігієни шкіри не надто багато. Вони досить прості і зводяться в цілому до елементарних дій: очищенню і захисту, зволоження та живлення епідерми. Складність полягає в тому, щоб неухильно дотримуватися правил, здійснювати грамотний і правильний догляд за шкірними покривами в залежності від типу шкіри.

Перш за все потрібно визначити тип шкіри учнів:

1. Промокни обличчя паперовою серветкою. Якщо на їх поверхні віддрукується маслянистий слід, це значить, що шкіра жирна. Про змішаний тип говорить жирна Т-зона (лоб, підборіддя, ніс). При нормальній та сухій шкірі слідів не буде ніяких. А сухий епідерміс схильний до лущення і появі різних подразнень.

2. Смужку пластиру розміром 10 см на півхвилини наклеїти на шкіру лоба. Якщо після зняття пластиру на ньому будуть сухі лусочки — це ознака сухої шкіри. Якщо він вкритий блискучим шаром – це ознака жирної шкіри. Якщо є сухі лусочки і шар жиру – шкіра нормальна або комбінована.

Визначивши свій тип шкіри учням запропоновано прослухати повідомлення однокласників про особливості кожного типу шкіри і правила догляду за нею.

Нормальна шкіра і догляд за нею.

Нормальна шкіра має рівний відтінок, виглядає пружною, чистою, гладкою, володіє хорошим тонусом. М'яка, еластична, свіжа, гладка, не жирна і не суха на вигляд і на дотик - така нормальна шкіра. . Вміст жиру і вологи в ній збалансовано, а роздратування на шкірі з'являється не часто. На шкірі такого типу, якщо за нею правильно доглядати, зморшки не виникають до старості. Головне завдання – просто стежити за її чистотою та свіжим виглядом, а також час від часу робити очищаючі маски.  Не слід пересушувати шкіру, сильним загаром і частим застосування лосьйонів з великим вмістом спирту. Вранці потрібно умиватися кип'яченою водою кімнатної температури. Мило краще використовувати туалетне, високоякісне. Увечері можна протерти обличчя косметичним молочком або косметичними вершками. Ваз на тиждень рекомендують жовткову маску.

Суха шкіра і догляд за нею.

Сухість шкіри викликається, з одного боку, недостатнім виділенням шкірного жиру, а з іншого - посиленим випаровуванням вологи з поверхні шкіри. Сухість шкіри може розвиватися під впливом різних зовнішніх факторів: вітру або сонячних променів, різких коливань температури. Шкіра може стати сухою, якщо регулярно вмиватися водою з милом перед самим виходом на вулицю або погано витирати її після вмивання. Від надмірного і неправильного вживання духів, спиртових розчинів, пудри шкіра також стає шорсткою, стоншується, лущиться, втрачає пружність. Суха шкіра - тонка, блискуча, пори на ній ледь помітні. Іноді вона червоніє, покривається плямами і лущиться. Суха шкіра зустрічається досить часто і вимагає особливо вмілого і уважного догляду, так як дуже швидко старіє.

Суху шкіру слід очищати вранці і ввечері, не забуваючи після цього рясно змащувати її жирним зволожуючим кремом, який утворює захисний покрив, допомагає зберегти вологу у верхніх шарах шкіри. Крім того, періодично необхідно робити тонізуючі маски. Сухість шкіри може з'явитися у жінок, які не захищають особу від впливу зовнішнього середовища, споживають недостатнє для організму кількість води і т.д. Шкіра стає грубою, починає лущитися, з'являються тріщини. Але найчастіше за все шкіра стає сухою внаслідок неправильного догляду. Одна з таких шкідливих процедур, яка може зіпсувати навіть нормальну шкіру, - це часте умивання жорсткою холодною водою з милом. Не менш шкідливо щодня змивати макіяж водою з милом. Суху шкіру не слід перегрівати на сонці, не можна застосовувати спеціальні препарати для додання шкірі штучного загару, а також використовувати косметичні засоби з великим відсотком спирту.

Жирна шкіра і догляд за нею.

Жирна шкіра - наслідок посиленої діяльності сальних залоз. Така шкіра як би покрита маслом, лисніє, блищить. Найчастіше жирна шкіра буває на лобі й носі. Посилене сало утворення на шкірі розвивається, як правило, в період статевого дозрівання. Найчастіше діяльність сальних залоз посилюється при вживанні гострої, багатої жирами, вуглеводами їжі, спиртних напоїв і зменшується при вживанні молочно - рослинної їжі і регулярному харчуванні. Шкіра може стати жирною, якщо людина додала у вазі, а також через зловживання жирними кремами, різними косметичними масками і емульсіями. Жирна шкіра вимагає спеціального тривалого догляду одночасно із застосуванням відповідного лікування і дотриманням певного режиму харчування.

Корисно вранці умиватися кип'яченою водою.  Для вмивання можна користуватися махровою серветкою або марлею. Добре протирати обличчя шматочком льоду з цілющими добавками.  При виборі крему уважно потрібно вивчити його опис і ступінь жирності. Протягом дня шкіру можна акуратно промокнути. Увечері, необходімо вмитися теплою водою з милом. Корисно контрастне вмивання. Після обличчя можна не витирати рушником,  а протерти відваром трав, які містять лікувальні добавки, які звужують пори. На ніч не слід наносити крем, краще скористатися косметичним молочком або косметичними вершками.

 

Комбінована шкіра і догляд за нею.

Комбінована шкіра (змішаний тип) зустрічається найчастіше. У багатьох жінок сухість шкіри спостерігається біля очей, на скронях і на щоках, в той час як ніс, лоб і підборіддя покриті рясною жировим змащенням. Наносячи ввечері на обличчя живильний крем, ніс і підборіддя змащувати не треба (якщо немає лущення), так як саме на цих ділянках шкіра найбільш жирна.

При змішаній шкірі рекомендуються диференційовані засоби. Тонік для сухої шкіри повинен бути більш рідким, ніж той, яким користуються для жирної центральній частині особи. Ділянки сухої шкіри корисно частіше обробляти зволожуючим кремом. Багато протирають змішану шкіру м'ятною водою. Живлять і зволожують комбіновану шкіру напівжирним кремом. Вранці умивають обличчя і протирають косметичними засобами для комбінованої шкіри, наносять живильний крем. Увечері на сухі місця шкіри наносять тонким шаром жирний крем, на жирні ділянки - крем для жирної шкіри або емульсію. Для змішаної шкіри корисні маски, маски-обгортання, чистка шкіри з використанням скрабу, масаж і компреси з цілющих трав.

Взаємозв’язок стану шкіри та здоров’я

Шкіра людини — відображення стану  організму людини. Якщо шкіра має здоровий вигляд — це ознака того, що всі системи організму функціонують злагоджено. Але якщо почалися негаразди зі шкірою (з’явилося висипання, почервоніння тощо), то слід негайно звернутися до лікаря.

Взаємозв’язок стану шкіри та здоров’я:

1.   Бліда шкіра, вертикальні червоні плями – ознака туберкульозу.

2.   Шкіра в’яла, колір шкіри блідий із синюшним відтінком – ознака тяжких захворювань черевної порожнини.

3.   Колір шкіри з жовтуватим відтінком – ознака захворювань печінки або жовчного міхура.

4.   Колір шкіри зеленувато-блідий – ознака отруєння.

5.   Бліда шкіра, синюшний колір губ, носа, вух, холодний піт – ознака спазма легень.

6.   Червоний колір, одутлість – ознака підвищеного артеріального тиску.

 

 

 

V. Підсумки уроку.

Дайте відповіді на питання:

  • Прокоментуйте вираз: «Піт - це розведена сеча».
  • Доведіть, що шкіра – не тільки «третя нирка», але й «третя легеня».
  • Чому, незважаючи на безперервне злущення лусочок, шкіра не стає тоншою і не зношується?
  • Чи потрібно враховувати тип шкіри при обранні засобів для догляду?
  • Чи мають значення одержані знання у вашому житті?

VI. Домашнє завдання.

Вивчити ⸹ 26 підручника; с.46 зошита, завдання 2.

 

 

 

 

 

1

 

docx
До підручника
Біологія 8 клас (Матяш Н.Ю., Остапченко Л.І., Пасічніченко О.М., Балан П.Г.)
Додано
5 лютого 2019
Переглядів
1477
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку