Презентація до уроку біології у 8 класі на тему "Значення травлення"

Про матеріал
Тема: Значення травлення. Система органів травлення. Мета: познайомити учнів з будовою та функціями травленням й травних залоз. Обладнання та матеріали: фотографії, малюнки, плакати, схеми, персональний комп’ютер, що дозволяють ілюструвати будову та функції органів травлення й травних залоз. Базові поняття й терміни: органі травлення, травні залози. Тип уроку: вивчення нового матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Значення травлення. Система органів травлення8 клас

Номер слайду 2

Мета уроку:ознаймитися зі значенням травленнязробити загальний огляд травної системи.

Номер слайду 3

Повторюємо. Що таке поживні речовини?Назвіть основні групи поживних речовин. Що таке додаткові речовини?Що таке вітаміни?Наведіть приклади водо- та жиророзчинних вітамінів. Яке значення мають вітаміни в організмі людини?

Номер слайду 4

Як відбувається живлення людини?Для росту і розвитку всіх органів людини та їх роботи потрібні поживні речовини. Вони надходять в організм з рослинною і тваринною їжею. В нашому організмі є спеціальна система органів, завдяки роботі якій вся їжа перетворюється в необхідні нашому організму речовини

Номер слайду 5

Процес травлення. ТРАВЛЕННЯ ЛЮДИНИ – сукупність фізичних і хімічних процесів, що здійснюють переміщення й перетворення складних речовин на прості з подальшим їх всмоктуванням у кров і лімфу та видаленням неперетравлених решток.

Номер слайду 6

Органи травлення. Язик і зуби. Печінка. Жовчний міхур. Підшлункова залоза. Глотка. ТРАВНА СИСТЕМА ЛЮДИНИ – це сукупність органів, будова і функції яких пристосовані для ефективного здійснення процесів травлення. Ця фізіологічна система людини є наскрізною й складається з травного каналу й травних залоз.

Номер слайду 7

Травні ферменти – біологічно активні речовини, що утворюються в клітинах травних залоз і розщеплюють їжу в травному каналі. Функції травної системи Протеази – розщеплюють білки до амінокислот, Ліпази– розщеплюють жири до жирних кислот і гліцеролу Амілази – розщеплюють складні вуглеводи до простих вуглеводів. Секреторна функція травної системи пов’язана із травними залозами, що виділяють травні соки.

Номер слайду 8

Функції травної системи. Рухову функцію травної системи визначають м’язи нижньої щелепи, язика, м’якого піднебіння та стінок травного каналу. Їхня робота забезпечує жування, ковтання, рухи кишечнику.

Номер слайду 9

Фунції травної системи Всмоктувальна функція травної системи пов’язана із слизовою оболонкою та судинами, що підходять до органів травлення. Завдяки всмоктуванню з травної системи в кров й лімфу потрапляють вода, прості поживні речовини, розчинні солі, вітаміни тощо.

Номер слайду 10

Функції травної системи Захисна функція травної системи полягає в знешкодженні мікроорганізмів та шкідливих сполук. Так, у глотці є мигдалики, у стінках травного каналу – лімфовузлики, у порожнинах травних органів – бактерицидні речовини. Головним захисним бар’єром для всього чужорідного матеріалу є печінка, яка фільтрує кров, що відтікає від кишечнику.

Номер слайду 11

Функції травної системи. Видільна функція травної системи пов’язана з виведенням з організму неперетравлених решток та деяких продуктів обміну речовин.

Номер слайду 12

Повторюємо1. Що таке травлення в людини?2. Назвіть основні процеси травлення.3. Що таке травна система?4. Назвіть основні органи травлення людини.5. Що таке травні ферменти?

Номер слайду 13

Працюємо самостійно з підручником Хто такий Іван Петрович Павлов?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Прочитати § 8 підручника, відповісти на запитання в кінці параграфа.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Процик Діана Василівна
    Дякую Вам за чудовий матеріал до уроку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Savchenok Elena
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Дегтярьова Наталія Сергіївна
    Чудова презентація, дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Можега Валентина Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
10216
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку