Презентація до уроку на тему "Виділення 8 клас біологія

Про матеріал
Тема: Виділення – важливий етап обміну речовин. Мета: познайомити учнів з будовою та функціями сечовидільної системи. Обладнання та матеріали: фотографії, малюнки, плакати, схеми, персональний комп’ютер, мультимедіо, що дозволяють ілюструвати будову та функції органів виділення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Виділення - важливий етап обміну речовин.

Номер слайду 2

Завдання урокурозглянути органи виділення людини;вивчити будову та функції сечовидільної системи, механізм утворення сечі;зробити висновок про взаємозв’язок будови і функцій органів виділення.

Номер слайду 3

Повторюємо. Що таке серцево-судинні хвороби?На які групи поділяють серцево-судинні хвороби?Назвіть чинники в розвитку серцево-судинних хвороб. Що таке гіпертензія?Що таке кровотеча?Назвіть основні типи кровотеч.

Номер слайду 4

Виділення (екскреція)– це процес видалення з організму непотрібних продуктів обміну речовин та надлишку води й солей.

Номер слайду 5

Унаслідок обміну речовин та енергії в організмі з’являються зайві для нього сполуки: 1) кінцеві продукти розщеплення поживних речовин (СО2, Н2 О, жовчні пігменти, сечовина, сечова кислота, амоніак); надлишкові сполуки (солі, вода); 3) чужорідні сполуки (солі важких металів, барвники); 4) отруйні сполуки (амоніак, індол, ацетон, гідроген пероксид та ін.).

Номер слайду 6

Органи та їх системи. Участь у виділенні речовин3 калом видаляються неперетравленні рештки харчових мас, мікроорганізми, клітини епітелію, солі важких металів, холестерин, жовчні пігменти і шкідливі речовин. Знешкоджує токсичні речовини і виводить їх у складі жовчіСлина містить кінцеві продукти обміну речовин (сечовина, сечова кислота)Видаляють СО2 , Н2 О у вигляді пари, ацетон3 потом організм втрачає воду, солі (Na. Cl, KCl), сечовину, сечову кислоту, амоніак, молочну кислоту. Вода, солі, аміак, сечовина, сечова кислота, отруйні та токсичні речовини, залишки застосованих ліків тощо. Травна система. Печінка. Слинні залози. ЛегеніШкіра. Сечовидільна система

Номер слайду 7

Процеси виділення виконують ряд важливих функцій:  видалення кінцевих продуктів обміну речовин для збереження рівноваги оборотних біохімічних реакцій;знешкодження отруйних продуктів обміну речовин для запобігання загибелі клітин;  регуляція складу речовин в організмі для підтримання гомеостазу. Отже, біологічна необхідність виділення полягає в тому, що здійснюється видільна, захисна й регуляторна функції, завдяки чому зберігається постійність внутрішнього середовища організму в змінних умовах навколишнього середовища.

Номер слайду 8

Сечовидільна система – сукупність органів, що забезпечують утворення та видалення з організму сечі. Нирки – парні органи, що розміщені у верхній частині черевної порожнини по обидва боки від хребта, які продукують сечу. Сечоводи – відходять від нирок і виводять з них сечу. Сечовий міхур – резервуар сечі. Сечовидільний канал – сечівник – виводить сечу назовні.

Номер слайду 9

Основні функції нирок: видільна (видалення сечовини, надлишку води, солей, токсичних і чужорідних сполук); 2) гомеостатична (підтримання оптимального для клітин вмісту солей, йонів, води у внутрішньому середовищі); 3) регуляторна (утворення речовин, що регулюють артеріальний тиск, кровотворення, обмін солей).

Номер слайду 10

Нирки мають форму квасолі, довжиною 10-12 см, шириною 5-6 см, масою 120-200 г. З внутрішнього боку нирки мають заглибини – ниркові ворота, через які входять артерія та нерви, а виходять вена, лімфатичні судини та сечовід.

Номер слайду 11

Будова нирки: 1 - сечовід; 2 - ниркова вена; 3 - ниркова артерія; 4 - ниркова миска; 5 - капсула нирки; 6 - кіркова речовина;7 - ниркові чашечки; 8 - ниркові пірамідки, що утворюють мозкову речовину;

Номер слайду 12

Структурною і функціональною одиницею нирки є нефрон Їх у кожній нирці майже по мільйону, і всі вони разом утворюють потужний апарат сечоутворення. Капсули нефронів формують у нирках зовнішню кіркову речовину, а їхні ниркові канальці та сечозбірні трубки утворюють ниркові піраміди в складі внутрішньої мозкової речовини. Вершини ниркових пірамід відкриваються в ниркові чашки, що переходять у ниркову миску. Усі ці утвори нирок забезпечують швидке збирання сечі та її потрапляння до сечоводу.

Номер слайду 13

Основна функція нефронів – сечоутворення -відбувається у дві фази:І. Фільтрація (це перенесення розчину речовин крізь стінку за рахунок різниці тисків)ІІ. Реабсорбція (зворотнє всмоктування деяких речовин із первинної сечі)

Номер слайду 14

Утворення сечіФільтрація. Капсула нефрону. Капілярний клубочок. Петля нефрону. Реабсорбція. Канальцева секреція. Вторинна сеча. Первинна сеча. Вторинна сеча

Номер слайду 15

Склад первинної сечіПервинна сеча утворюється в капсулах нефрону. Велика кількість води. Шкідливі продукти життєдіяльності: аміак, сечовина. Глюкоза. Амінокислоти. Мінеральні солі. Вітаміни. Білки плазми

Номер слайду 16

Утворення вторинної сечі З капсули нефрону первинна сеча надходить до першого звивистого канальця. Тут починається реабсорбція. Назад в кров всмоктується велика частина води, амінокислоти та глюкоза. Завдяки секреторній функції канальців з організму виділяються непрофільтровані речовини (фарби, лікарські речовини)

Номер слайду 17

Вторинна сеча. Вторинна сеча утворюється у звивистих канальцях, збиральних трубочках, петлях. До складу вторинної сечі входять: вода, солі, сечовина, аміак, солі сечової кислоти, тобто в сечі залишаються шкідливі речовини та надлишок води. Жовтий колір сечі зумовлюють жовчні пігменти. За добу утворюється 1-1,5л сечі. Сечовипускання відбувається рефлекторно.

Номер слайду 18

Діаграма Вена (Порівняння первинної і вторинної сечі)Утворюється у капсулах нефрону в результаті фільтрації170 л. Вода. Амінокислоти. Вітаміни. Вміст компонентів плазми крові такий самий, як у плазмі крові, крім білків і жирів. Не виділяється у зовн. середовище. Первинна сеча. Вторинна сеча. Спільне. Утворюється у звивистих канальцях, збиральних трубочках, петлях в результаті реабсорбції 1-1,5 л. Сечовина. Сечова кислота. Аміак. Вміст компонентів плазмибільший, ніж у плазмі крові, крім білків і жирів виділяється у зовн. середовище. Мінер. соліШкідливі продукти обміну. Надлишок глюкози

Номер слайду 19

Дайте відповіді на питання:1. Що таке виділення?2. Назвіть основні шляхи виділення.3. Що таке сечовидільна система?4. Назвіть органи сечовидільної системи.5. Що таке нефрони?6. Назвіть основні механізми сечоутворення.

Номер слайду 20

Самостійна робота з підручником. Сторінка 111

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Вивчити § 24 підручника, відповісти на запитання в кінці параграфа.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кривуля Аліна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лісовик Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Клюковська Надія Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
8 лютого 2019
Переглядів
22922
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку