Урок "Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші М. І. Цвєтаєвої «Книжки в обкладинках червоних». (Знайомі образи з прочитаних книг . Образ ліричної героїні)"

Про матеріал

Урок містить аналіз ліричного твору для учнів 5 класу, цікавий матеріал словникої роботи, який поєднано із музичними творами. У конспекті уроку використано порівняння з мовою оригіналу, визначення значення назви твору оригуналу.

Перегляд файлу

 5 клас

Тема: Чарівний світ літератури й мистецтва у вірші М. І. Цвєтаєвої «Книжки в обкладинках червоних».  (Знайомі образи з прочитаних книг (Том Сойєр, Гекльберрі Фінн та ін.). Образ ліричної героїні, котра любить читати. Роль літературних і музичних асоціацій у творі).

 

Мета: зрозуміти  особливості розвитку сюжету в ліричному творі М.І.Цвєтаєвої (як плин почуттів, спогадів, роздумів, образів), характеризувати образ ліричної героїні вірша «Книжки в обкладинках червоних», світ її захоплень, розповідати про свої улюблені книжки, мистецькі вподобання, розвивати навички виразного читання,  зв’язного мовлення, виховувати  етичні та естетичні почуття.  

 

 

 

 

Виразне читання учнями вірша  (перевірка домашнього завдання).

Що означає «книги в красном переплете»?

 

Робота з назвою оригіналу. Словникова робота

Слайд

Яке із значень  використовує автор?

 

Книги старовинні, дорогі, красиві, світлі. Які ж книги так схарактеризовані? («Пригоди Тома Сойєра», «Принц та жебрак»).

 

Коли написаний вірш?

Вірш входить у  розділ «Дитинство» збірки "Вечірній альбом", який надрукований у 1910 році, коли Марині Цвєтаєвій було 18 років, у збірку ввійшли поезії, написані авторкою  впродовж 1907-1910 рр.  Отже, коли матір Марини Цвєтаєвої померла (1906), тому  вірш пройнятий світлими спогадами про матір. Авторка відчувала, що щасливе дитинство закінчилося, попереду складне доросле життя, вона відчуває тривогу перед майбутнім: «Британію стрясають смути». 

 

Пояснити рядки:

«Під Гріга, Шумана, Кюї

Я проживала долю Тома».

Щоб зрозуміти  подивимося на слайд.

Запис у зошитах.

Звучить музика Гріга.

 

Звучить музика Шумана.

Звучить музика Кюї

Чому у творі згадані  імена композиторів і як це впливає на характеристику ліричної героїні? (Ми знаємо, що мама  Марини Цвєтаєвої була піаністкою, дім був наповнений музикою,  зміст автобіографічного твору «Книжки в обкладинках червоних  вказує на спогади авторки, яка читала допізна книжки під музику, яку грала мама. Згадані імена композиторів різних країн свідчать, що лірична героїня та авторка  має  музичні знання).

Вчитель:  Літературознавці  досліджують твори Марини Цвєтаєвої і виділяють найяскравішу характеристику її поезій – музичність,  усі вірші ніби наповнені музикою, тому багато із них стали піснями, із якими ви познайомитеся пізніше.

 

Поясніть слова вірша:

«…Не винний у крадіжці,

Гек, що не втримавсь у вдови,

Як Діоген, що жив у діжці.»

У вірші герой Марка Твена Гек порівнюється із Діогеном. А чи знаєте ви, хто такий Діоген, а легенду про Діогена? (Відповіді учнів, або розповідь учителя).

 

 

 

 

Отже лірична героїня Марини Цвєтаєвої знає і давньогрецьку історію,  філософію.

Слайд

 

Знайдіть діалог, прочитайте виразно,  прокоментуйте його.

«Вже пізно!

 – Мамо, три рядки!..»

(Можливо,  форма діалогу вказує на ностальгію за мамою, бажання поговорити із нею, згадати хоча б її слова, голос).

Що характеризує словами «раювання»? – Дитинство.

Що означають слова «Легенди золотих часів» (Легенди – це книги, історії, а золоті часи – це дитинство).

Який епітет використано для характеристики  дитинства? Золоті часи. Пояснити значення. (Найдорожчий, найкращий). 

Чому автор використовує незавершені речення, знаки оклику, знаки питання? (Лірична героїня співпереживає героям, про які читала, вони вчать її добру, справедливості, сміливості, вони теж (і том, і Гек) не мали матері. 

 

Слово вчителя «Композиція» (структура, будова тексту). Вірш складається з 35 рядків. Особливість цього вірша в тому, що деякі події, про які ми дізнаємося. (Лірична героїня вивчала уроки і читала книги допізна, бо «мама забувала»).

Перевірка домашнього завдання. На скільки частин  умовно поділили вірш? (Відповіді учнів).

І частина – спогади про дитинство, про любов до читання, музики, фантазій. 

ІІ частина – опис хвилюючих моментів із улюблених книг.

ІІІ частина – печаль від неможливості повернення в минуле, у щасливу пору  дитинства (ностальгія).

Кого лірична героїня називає друзями незрадливими? (Улюблені книги)

Розкажіть  про своїх незрадливих друзів?

Висловлювання учнів.

 

 

Підсумки уроку

 

Дороговказом у житті  залишаються  незрадливі друзі – книги, з яких поетеса (лірична героїня) черпає сили та мудрість вирішувати дорослі  проблеми.

У подальшу путь вона взяла із собою незабутні враження і спогади про твори мистецтва (музики й літератури), які полюбила з дитинства. Вірш М.Цвєтаєвої вчить нас зберігати в серці чудові хвилини дитинства.

 

Слайд

 

Запис у зошитах теми та ідеї твору.

Слайд

 

Домашнє завдання:  написати характеристику ліричної героїні за початком:

Лірична героїня  поезії Марини Цвєтаєвої розумна, багато читає. ЇЇ улюбленими творами є…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
9 серпня 2018
Переглядів
20221
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку