Презентація на тему "Ланцюги живлення. Їх види та значення" 6 клас

Про матеріал
Презентація з курсу пізнаємо природу 6 клас НУШ. Матеріали з компетентнісно -орієнтованими завданнями.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оціни власні знання з попередньої теми!Від 1 до 12

Номер слайду 2

1234567869

Номер слайду 3

Живим організмам для існування потрібна енергія. Звідки вони її отримують?З поживних речовин. Рослини. Тварини. Енергія сонця. Вода. Вуглекислий газ. Рослини, тварини

Номер слайду 4

Поміркуй, чому знищення горобців мало такі негативні наслідки?

Номер слайду 5

Тема: Ланцюги живлення, їх види та значення.

Номер слайду 6

Упорядковані звязки між організмами пов’язані з їх живленням називають ланцюгами живлення. Відносини між видами, при яких одні організми забеспечують свої потреби в поживних речовинах, поїдаючи інших, мають назву харчові зв’язки. Термін «ланцюг живлення» запропонував Чарльз Елтон, англійський еколог та зоолог у 1934 р. Кожен ланцюг живлення утворюється згідно з таким правилом. Рослина завжди є першою ланкою в ланцюгу живлення. Вона отримує енергію від сонця і сама виробляє їжу. Наступна ланка – рослиноїдна тварина, яка харчується цією рослиною, далі в ланцюгу живлення – всеїдні або хижі тварини.

Номер слайду 7

Як речовини «бігають» по колу Рослини використовують енергію Сонця, вуглекислий газ, воду та мінеральні речовини з ґрунту й утворюють органічні речовини для свого росту й розвитку: вуглеводи, білки та жири. Тому їх називають утворювачами (продуцентами).

Номер слайду 8

Рослини є кормом для рослиноїдних тварин (зайця, куріпки, дикої кози). На рослиноїдних тварин полюють хижаки (лисиця, вовк, рись, орел). І рослиноїдні, і хижаки споживають готову їжу, тому їх називають споживачами (консументами). Консументи — гетеротрофні організми, що отримують енергію за рахунок споживання готової органічної речовини.

Номер слайду 9

Бактерії та гриби — руйнівники (редуценти). Вони розкладають тіла відмерлих рослин та мертвих тварин на вуглекислий газ, воду та інші речовини, які потрапляють у ґрунт і засвоюються рослинами.

Номер слайду 10

Як речовини «бігають» по колу. У біосфері відбувається постійний колообіг елементів, які переходять від організму до організму, у неживу природу і знову до організму. Елементи, які вивільняються мікроорганізмами під час гниття, надходять у ґрунт і атмосферу, знову включаються в колообіг речовин біосфери, поглинаючись живими організмами.

Номер слайду 11

Пасовищний ланцюг (виїдання)Наприклад: клен - гусінь - дрізд – сова - мукор. Детритний ланцюг (розщеплення)Наприклад: опале листя - дощовий черв'як - кріт - лисиця. Види ланцюгів живлення.

Номер слайду 12

Чому ланцюги живлення є основною умовою існування екосистем. Поїдаючи один одного, живі організми стають ланками харчових ланцюгів. Ланцюг живлення, або харчовий ланцюг — це послідовність організмів, пов’язаних харчовимизв’язками.

Номер слайду 13

Усі організми лісу чи будь-якої іншої екосистеми належать до однієї з трьох груп: продуценти, консументи та редуценти. Розглянь зображення. Визнач, до якої групи належать організми.

Номер слайду 14

Рослиноїдні споживачі - консументи першого порядку, третьою і наступними — м’ясоїдні споживачі - консументи другого порядку Будь- який консумент є гетеротрофом, тому що не здатний синтезувати органічні речовини з неорганічних. Визначте консументів першого та другого порядку користуючись мал.на ст. 168. Виконуємо вправу 2 на ст. 73.

Номер слайду 15

У ланцюгу живлення організми попередньої ланки є поживою для організмів наступної ланки. Продуцент. Консумент 1 Консумент 2 Консумент 3

Номер слайду 16

Що трапиться, якщо організм вилучити з харчового ланцюга. Вочевидь, із часом поблизу болота збільшиться кількість комарівта слимаків, які були поживою жаб.

Номер слайду 17

Що трапиться, якщо організм вилучити з харчового ланцюга. Частину поживи втратять змії. Але вони живляться не лише жабами, а можуть вдовольнятися гризунами. Є й інші хижаки (наприклад, сови), які будуть конкурувати зі зміями за здобич.

Номер слайду 18

Що трапиться, якщо організм вилучити з харчового ланцюга. Природні екосистеми містять значну кількість видів живих організмів. Ці організми взаємодіють між собою, утворюючи єдину трофічну сітку. Разом усі організми екосистеми утворюють складну цілісну систему, яка перебуває в стані динамічної рівноваги. Тобто в разі зміни якогось із елементів системи інші елементи компенсують ці зміни і виправляють становище. Що більше харчових ланцюгів в екосистемі, то вона стійкіша.

Номер слайду 19

Підсумуємо…Вправа 4 ст. 74.

Номер слайду 20

Оціни свою роботу на уроці. Квіти лотоса описані у великій кількості самих сакральних міфів і легенд світу. Причин для такого шанування є достатньо: зароджуючись в мулистому дні, пагін лотоса долає товщу води і розпускається на світанку під першими променями сонця прекрасною квіткою – а на заході знову змикаються пелюстки і занурються в темну прохолодну глибину. Так лотос почав уособлювати силу життя та самопізнання. Ст.74. Розфарбуй стільки пелюсток квітки на скільки засвоїв, засвоїла матеріал уроку

Номер слайду 21

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 43. Виконати вправу 1, 5 у зошиті.

Номер слайду 22

Кількість ланок ланцюгів живлення обмежена і здебільшого не перевищує чотирьох-п’яти, оскільки при передаванні енергії з попередньої ланки до наступної більша її частина витрачається організмами для процесів життєдіяльності. Під час перенесення цієї енергії від ланки до ланки харчового ланцюга переважна її частина (80-90 %) губиться у вигляді теплоти. У кінці ланцюга живлення енергія, яка ще зберігається в мертвій органіці, остаточно розсіюється у вигляді тепла, коли її руйнують редуценти.

pptx
Додав(-ла)
Кирилюк Зоряна
Додано
19 березня
Переглядів
1473
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку