Урок "Чому скисає молоко? Корисний йогурт"

Про матеріал
МЕТА: формувати уявлення про причини скисання молока; про утворення молочнокислих продуктів; про способи збереження молока; навчитися перевіряти молоко на вміст домішок; визначати, яке молоко якісніше і корисніше; розвивати вміння працювати в групах, робити висновки, проводити досліди; виховувати учня як духовно, емоційно, соціально й фізично повноцінного громадянина, що дотримується здорового способу життя, активно долучається до облаштування безпечного для життя й діяльності середовища; формувати компетентності в природничих науках і технологіях та вміння вчитися впродовж життя.
Перегляд файлу

Міні-проект з біології в 6-му класі

“Чому скисає молоко? Корисний йогурт

ТЕМА: Чому  скисає молоко? Корисний йогурт.

МЕТА: формувати уявлення про причини скисання молока; про утворення молочнокислих продуктів; про способи збереження молока; навчитися перевіряти молоко на вміст домішок; визначати, яке молоко  якісніше і корисніше; розвивати вміння працювати в групах, робити висновки, проводити досліди; виховувати учня як духовно, емоційно, соціально й фізично повноцінного громадянина, що дотримується здорового способу життя, активно долучається до облаштування безпечного для життя й діяльності середовища; формувати компетентності в природничих науках і технологіях та вміння вчитися впродовж життя.

 ОБЛАДНАННЯ: презентація «Чому скисає молоко?», колаж «Яке молоко корисне?», малюнки «Користь йогурту», лабораторний посуд, відеоролик «Приготування йогурту в домашніх умовах»

ТИП УРОКУ: урок-проект

ХІД УРОКУ

І. Організація класу

  1. Привітання.
  2. Емоційне налаштування учнів. Я хочу щоб сьогодні на нашому уроці кожен з вас відчув  себе успішним. Тому я вам бажаю перемоги і хай все буде ОК. А тепер пропоную змінити жести навпаки. Тож спробуйте.

ІІ. Повідомлення теми, мети і завдань уроку

  • Ви отримали заряд позитиву тож ми можемо розпочинати наше ток-шоу «Знати – щоб жити!». А тема нашої сьогоднішньої програми «Чому скисає молоко? Корисний йогурт.»  А також ми будемо розвивати вміння працювати в групах, робити висновки, проводити досліди і виховувати бажання вести здоровий спосіб життя.

 

  1. Очікування дітей

Діти, чого ви очікуєте від нашого ток-шоу? У вас на столах лежать краплинки молока,  напишіть на них свої сподівання і опустіть у банку. Ми повернемося до них в кінці ток-шоу і побачимо чи справдилися вони.

ІІІ Актуалізація опорних знань

Гра вірю – не вірю

Запитання:

  1. Бактерії – найменші живі організми, що мають ядро. (-)
  2. У тілі здорової людини живе понад 1 кг бактерій. (+)
  3. Людина живе в оточенні лише шкідливих бактерій. (-)
  4. Найвідомішими корисними бактеріями є молочнокислі та біфідобактерії. (+)
  5. Молочнокислі бактерії можуть самостійно розвиватися у молоці.(+)

Вивчення

ІV. Вступне слово вчителя

Вчитель. Молоко і молочні продукти люблять і дорослі, і діти. Вони не тільки смачні й корисні, містять не лише повноцінні тваринні білки, цукри, але й сполуки мікроелементів - Кальцію і Фосфору, вітаміни А, В, Д. Сукупність таких речовин сприяє підвищенню захисних сил організму від різноманітних несприятливих  факторів зовнішнього середовища. Йони Кальцію, що містяться у молоці, особливо необхідні дітям і підліткам для нормального розвитку здорових зубів і кісток, вони відіграють важливу роль в обміні речовин. Дітям корисно пити молоко щодня. Лікарі часто радять хворим також пити цей унікальний продукт. Молоко, а також молокопродукти можуть принести чимало користі, але лише за умови, що у нас на столі опиняється справжня молочна продукція, а не фальсифікат.

Та не кожен може дозволити собі витратити  великі кошти на дослідження якості молока в лабораторних умовах. Тож спеціально для нашого ток-шоу група дослідників підготувалася показати досліди, які можна провести в домашніх умовах та переконатися в якості молока і виявити наявні домішки в ньому. Тож запрошую цю групу до роботи.

Дослідники (6 учнів)

І. Користуючись слабким контролем якості, або і взагалі його відсутністю, сучасні виробники, задля продовження терміну придатності молока та збільшення об’єму продукції і прибутку від продажу, додають у молоко домішки, найчастіше  -  соду, крохмаль чи розводять його водою.

ІІ. Для чистоти експерименту ми придбали в магазині пляшку найдорожчого коров’ячого молока відомого виробника, пляшку дешевого продукту та 1 літр фермерського молока у перевіреної людини.

ІІІ. Продукт будемо перевіряти за трьома показниками:

  • Чи не розведене молоко водою;
  • на наявність у ньому соди;
  • чи містить молоко крохмаль.
  1. Чи розбавлене молоко водою, можна перевірити за допомогою спирту.

Для цього змішаємо в стаканчику молоко і спирт у пропорції 1:2. Ретельно перемішаємо протягом 3 сек. Після цього виливаємо суміш у глибоку тарілку та спостерігаємо, коли у ній з’являться пластівці.

Якщо їх стало видно вже за 2-3 секунди – продукт не розбавлений. Чим більше води додано в молоко, то більше потрібно часу для появи пластівців.

Діти роблять висновок за результатами досліду.

  1. При виготовленні продукції нерідко додають крохмаль в знежирене молоко, щоб надати таким чином густоти. Для визначення цієї добавки в напій додамо  кілька крапель йоду. Дивимося на реакцію. Якщо у молоці є крохмаль – воно посиніє. Якщо крохмалю немає –  пожовтіє.

Діти роблять висновок за результатами досліду.

  1. Для того, щоб провести «експертизу молока» на наявність у ньому такої домішок як сода - слід додати трохи оцтової або лимонної кислоти. Якщо продукт неякісний та містить соду – з молока почнуть виділятися бульбашки – вуглекислий газ.

Діти роблять висновок за результатами досліду.

Вчитель. Отже, давайте подивимося яке ж молоко ховалося під цифрати.

Під №1 - найдорожче коров’яче молоко; яке за результатами нашого дослідження недобросовісний виробник розбавив водою.

№2 - дешеве молоко, яке також розбавлене водою та ще й містить у своєму складі соду, для подовження терміну зберігання.

Та під №3 - фермерське молоко, яке ми придбали у перевіреної людини. Ось воно – корисне, смачне та поживне! Адже не містить у своєму складі домішок! Тож рекомендуємо пити фермерське молоко щодня!

Дякую дослідникам за плідну роботу!!! Займайте свої місця у нашому залі.

Вчитель. А ми продовжуємо наше токшоу і група екпертів з’ясувала питання: «Чому ж скисає молоко і яка тому причина». Тож запрошую експертів поділитися з нами цікавою інформацією.

Експерти (6 учнів)

             У свіжому молоці міститься багато поживних речовин, серед яких є білки альбумін, казеїн, глобулін. Але найпоживніша речовина, яка міститься в ньому - це лактоза, або як її ще називають - молочний цукор. Його не так багато, всього 4,7 %.  Саме лактоза здатна захистити молоко від скисання.

Якщо парне (тобто щойно видоєне) молоко постоїть якийсь час (приблизно 10-20 год при температурі до 20 °С), то воно починає набувати кислого смаку. Чому так відбувається? Хто «краде» молочний цукор? Це молочнокислі бактерії - великі «гурмани». Вони люблять різні цукри, не можуть жити без багатьох вітамінів і деяких інших сполук.

Звідки ж молочнокислі бактерії потрапляють в молоко? Виявляється, вони живуть в тих місцях, де молоко утворюється - на поверхні молочних залоз, де затримуються крапельки молока. Якщо молоко щойно видоєне, бактерії на нього не впливають, так як їх кількість незначна і молоко цілком можна вживати в сирому вигляді.

Коли молоко постоїть деякий час, бактерії починають поїдання лактози та інтенсивно розмножуючись викликають його скисання – молочнокисле бродіння. Ці мікроорганізми здатні переробляти молочний цукор (лактозу) на молочну кислоту, яка і надає продукту кислого смаку, а білки, зокрема, казеїн – згортаються.

Навіть якщо молоко прокипятити, бактерії потраплять в нього з повітря після розкриття ємності. У той же час швидкість їх розмноження залежить від температури, тому охолоджене молоко не прокисає довше. Пояснення цьому просте: оптимальна температура для життєдіяльності молочнокислих бактерій – від +25 до 30 °С. Якщо вона падає до +15, то бродіння уповільнюється. Тому, при зберіганні молока в холодильнику, припиняється процес розмноження бактерій, а значить і процес скисання.

Дякую експертам  за цікаву і корисну інформацію!!! Займайте свої місця у нашому залі.

Вчитель. Діти, ви щойно дізналися, що причиною скисання молока є життєдіяльність молочнокислих бактерій. Зараз ми і перевіримо, чи уважно ви слухали наших експертів та спробуємо визначити, за яких умов молоко скисає швидше?

 

                          

№ з/п

Яке молоко?

Де стоїть?

Температура

Порядок скисання молока

1

Свіже

 

У кімнаті

20 °С

2

2

Свіже + молочнокислі бактерії

 

У кімнаті

20 °С

1

3

Свіже

 

У холодильнику

5 °С

3

4

Кип’ячене

 

У кімнаті

20 °С

4

 

Вчитель. Молодці! Дякую вам за ваші відповіді! А ми продовжуємо токшоу «Знати – щоб жити!» і нагадую, що тема сьогоднішньої програми «Чому скисає молоко? Корисний йогурт.»

Всіх нас цікавить питання: «Як уберігти молоко від скисання? Яке молоко корисне?» Про це нам розкажуть наші рекламодавці, які дослідили ці питання! Будь ласка прошу групу!

Як зберігати молоко? КОЛАЖ

Чи завжди добре, якщо молоко скисає? Звісно, ні! Адже ми любимо пити і свіже молоко, а також готуємо з нього молочні страви. Щоб запобігти скисанню, треба позбавити молочнокислі бактерії можливості поїдати лактозу і змінювати смак свіжого молока.

У домашніх умовах найпростіший спосіб  знищити бактерії – прокипятити молоко. За температури нижче нуля більшість бактерій не розмножуються, тому молоко можна заморозити і довго зберігати. У промислових масштабах молоко пастеризують, ультрапастеризують або стерилізують.

Пастеризоване молоко проходить процес нагрівання за температури 61-63ºС впродовж 30 хвилин, або лише 15 с за температури 72-73 ºС. Така процедура не змінює смак, запах та консистенцію молока, але частково вбиває і корисні і шкідливі бактерії, залишаючи спори та невелику кількість мікроорганізмів. Таке молоко зберігається від 36 год до 14 діб обов’язково  в холодильнику.

Стерилізоване молоко нагрівають до температури понад 100 ºС 30 хв. Така процедура повністю знищує клітини мікроорганізмів, їхні спори, але руйнує і корисні його склдові. Стерилізоване молоко довго зберігається в закритій упаковці до 6 місяців без холодильника, його можна транспортувати на великі відстані. Після відкриття – 10 днів у холодильнику.

Ультапастеризоване молоко корисне і одночасно безпечне. Молоко доводять до +140 ºС впродовж 2-3 с., а потім швидко охолоджують. Відтак, у ньому знищується шкідлива мікрофлора, але корисні властивості молока зберігаються, завдяки короткочасності впливу. Завдяки такій обробці молоко може зберігатися до 6 місяців без втрати вітамінів та мікроелементів. До речі, закрита упаковка ультрапастеризованого молока може зберігатися при кімнатній температурі, не займаючи місце в холодильнику. Його можна і легко брати з собою на прогулянку або в дорогу. Після відкриття упаковки  – 10 днів у холодильнику.

Ще один відомий спосіб збереження молока – висушування. На розпилювальних установках молоко висушують за температури 150-180 ºС.

Можна зберігати молоко у цукрі – згущене молоко. Його отримують шляхом випарювання молока з додаванням цукру при температурі 60 ºС. термін придатності становить 1 рік при температурі від 0 до +10 ºС.

Дякую нашимрекламодавцям! Займайте свої місця у нашому залі.

   Отже, тепер ми знаємо, яке молоко краще, і можемо зробити правильну покупку і порадувати себе та рідних  смачним і корисним молоком.

Вчитель. Наше ток-шоу продовжується. Тож поговоримо про дієтичний, дуже корисний та смачний молочнокислий продукт – йогурт. В цьому нам допоможуть журналісти, які провели розслідування і з’ясували в чому ж його користь?

Тож запрошую сюди групу журналістів! 

Йогурт (журналістське дослідження)

Найпопулярніший кисломолочний продукт це безсумнівно йогурт, який  виробляється шляхом сквашування молока чистими культурами молочнокислих бактерій болгарської палички та термофільних стрептококів.

 Йогурти мають багато корисних речовин у своєму складі: є жирні й органічні кислоти, жири, білки, вуглеводи, холестерин; вітаміни А, РР, вітаміни групи В; мінерали — калій, кальцій, магній, натрій, сірка, фосфор, хлор, залізо, цинк, йод, мідь, марганець, селен, хром, фтор, молібден, кобальт.

Його люблять як дорослі, так і діти. Більшість купують йогурти в надії на поліпшення здоров'я або втратити зайві кілограми, адже він:

  • Відновлює мікрофлору кишечника;
  • Бореться з дисбактеріозом;
  • Допомагає схуднути;
  • Слугує профілактичним засобом проти захворювань товстої кишки;
  • Не викликає алергії, так як живі бактерії практично повністю переробляють лактозу;
  • Покращує засвоєння їжі;
  • Корисний для зубів і ясен;
  • Запобігає виникненню серцево-судинних захворювань;
  • зменшує рівень холестерину в крові, попереджає розвиток атеросклерозу і інфаркту міокарда;
  • Позитивно впливає на щитовидну залозу;
  • Підвищує імунітет;
  • Молочнокислі бактерії не дають розвиватися шкідливим мікроорганізмам;
  • Корисний для кісток і суглобів;
  • Щчищує організм від надлишку солі;
  • Джерело вітаміну В12 для вегетаріанців;
  • Відновлює витрачену енергію після заняття спортом.

Але чи всі йогурти, які ми бачимо в магазинах, корисні для організму? Давайте дізнаємося.

Отримати улюблений смак просто – достатньо кількох крапель секретної есенції. Але ніхто при цьому не говорить, що в її склад входять бутилово-ефірні сполуки оцтової кислоти, яку використовують при виробництві лакофарбових покриттів.

Для додання йогурту в'язкої консистенції, в нього додають такі стабілізатори: модифікований крохмаль E1442, карагенан Е407, ксантанова камедь Е415. Всі ці добавки шкодять здоров’ю. Так собі користь, погодьтеся?

В Україні дієтологи взагалі не рекомендують йогурти з супермаркетів людям, які ведуть здоровий спосіб життя або страждають від хвороб.

Так, що всі магазинні йогурти марні!

Тільки жива закваска і свіже молоко позитивно впливають на організм людини. Справжній йогурт з живими бактеріями безпечний для всіх і чудово впливає на організм. Тому, якщо ви стежите за здоров'ям, то прислухайтеся до думки лікарів і дієтологів — спробуйте готувати йогурт самостійно в домашніх умовах.

Дякую нашим журналістам! Займайте свої місця у залі.

Вчитель. А ми продовжуємо говорити про йогурт, та запрошуємо журналіста Назара, який зняв відею як приготувати йогурт в домашніх умовах.

ВІДЕО «Приготування йогурту в домашніх умовах»

Дякуємо, Назаре, тож твій досвід буде корисний для всіх нас!

V. Підсумок.

1. Заключне слово вчителя

Наше ток-шоу добігає до кінця! Сьогодні 4 групи плідно працювали протягом уроку і презентували свої міні-проекти і ми дали відповідь на головне питання програми «Чому скисає молоко?» Тож буд ласка…

2. Рефлексія

А тепер звернемося до нашої баночки з очікуваннями…

3. Оцінювання

Кожен з вас працював у групах. Залежно від того, нас кільки плідно, творчо й змістовно ви виконували завдання, щоб реалізувати поставлену мету кожен отримує оцінку.

  1. І на останок хочу пригостити вас корисним, поживним домашнім йогуртом! Дякую вам за роботу! 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

docx
Додано
5 лютого 2020
Переглядів
6319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку