Урок "Цікаві факти з життя українських письменників в задачах на відсотки" для 5 класу

Про матеріал

Пропоную вашій увазі урок «Цікаві факти з життя українських письменників в задачах на відсотки», за допомогою якого я не лише намагаюся формувати ключові компетентності, а ще реалізую наскрізну лінію «Громадянська відповідальність».

Перегляд файлу

Тема:  Цікаві факти з життя українських письменників  у задачах на відсотки

Розробила: учитель математики  Маріупольської гімназії №2              Зеніна Світлана Савеліївна.

Мета: Удосконалювати уміння та навички застосовувати понятття відсотка, знаходження числа за його відсотком  та відсотка від числа до розв'язування задач, розвивати вміння зводити життєві задачі до математичних розрахунків та можливості застосовувати їх в житті; заохочувати учнів до самостійної навчальної діяльності;

розвивати в учнів усну і письмову культуру мовлення, творчі здібності, логічне мислення, формувати вміння аналізувати інформацію;

виховувати в учнів готовність до співпраці, толерантність щодо різноманітних способів діяльності і думок, патріотичні почуття, гордість за країну.

Тип уроку: застосування знань, умінь і навичок.

 Обладнання: роздатковий матеріал для роботи в групах, мультимедійна презентація.

Хід уроку:

І. Організаційний етап

ІІ. Перевірка домашнього завдання

ІІІ. Повідомлення теми, мети і завдань уроку; мотивація навчальної діяльності

Ми з вами розв'язували багато задач на відсотки. Як ви думаєте, чи потрібно вивчати відсотки? Відсотки мають широке використання у повсякденному житті. Де ви зустрічали відсотки? (під час знижок на цінниках у  магазинах, на базарах, при оплаті різних видів послуг, при підрахунку тарифних цін, при банківських операціях.)

Сьогодні на  уроці математики ви будете не лише розв'язувати задачі на відсотки, а ще почуєте багато цікавих фактів з життя видатних українських письменників. Наш урок складається з декількох етапів. Спочатку вам потрібно згадати ті знання, які здобули на попередніх уроках.

ІV. Актуалізація опорних знань.

Усні вправи та теоретичні питання.

1) Що називається відсотком?

2) Як знайти відсотки від числа?

3) Як знайти число за його відсотками? 

4) Скільки відсотків відповідає всій величині? Її половині? Чверті величини?

V. Застосування знань, умінь і навичок. Робота в групах.

Спочатку розділимося на 5 команд  шляхом жеребкування.

Запам'ятайте : задача не може бути розв′язана індивідуально; розподіліть роботу так, щоб кожен учасник групи був задіяний в роботі; організуйте спільну роботу.  Ви повинні виявляти повагу один до одного.

І тур . Завдання №1

Роки життя Івана Франка 1856-1916.

Скільки прожив поет?    ( 60 років)

 1) Число 60 і є початковим числом для нашого завдання. Знайдіть 10000 % від нього.  Це 6000 – така загальна кількість творів видатного діяча.

2) Частину спадщини Івана Франка було опукліковано в 50 томах, що становить 50%  всіх творів.  А у скількох томах можна розмістити всю спадщину поета? ( у 100 томах)

3) Знайдіть число, 50% якого дорівнюють 100. (Це число 200) . За час активної творчої діяльності Франка в нього вийшло більше за 200 окремих видань, це означає, що кожного року він видавав 5–6 книжок.

4) А як пов'язане число, що становить 10% від числа 200, з Іваном Франком? Це число 20 , воно зустрічається на українських грошах.

Украинская гривна. Купюра номиналом в 20 UAH, аверс (лицевая сторона).

Завдання №2

Розглянемо купюру, номіналом у 10 раз більшим.

На ній зображено Ларису Косач, більш відому як ЛесяУкраїнка, геній української літератури.

Украинская гривна. Купюра номиналом в 200 UAH, аверс (лицевая сторона).

  1. Обчисліть 9,5% від числа 200. (це 19) Всього у 19 років ЛесяУкраїнка написала підручник «Стародавня історія східних народів» для своїх сестер.
  2. Знайдіть 3400% від числа 19 та додайте 1970. (отримаємо 2616). Мало хто знає, але існує астероїд, названий на честь поетеси. Його повна назва – 2616 Леся (2616 Lesya). Це астероїд головного поясу, відкритий 28 серпня 1970 року.

VІ. Фізкультхвилинка

Встало вранці ясне Сонце,

Зазирнуло у віконце.

Ми до нього потяглися,

За промінчики взялися.

Нумо дружно присідати,

Сонечко розвеселяти.

Встали – сіли! Встали – сіли!

Бачте, як розвеселили?!

Стало й Сонце танцювати,

Нас до справи закликати.

Нумо, разом попрацюємо!

Над завданням поміркуємо!

І. ІІ тур. Завдання №3

Розглянемо купюру у 100 грн. На ній зображено найвідомішу людину України Тараса Шевченка. Цікаві факти зашифровані у цій схемі:

  1. Починаємо з числа 100. Найвідомішою книгою Шевченка є «Кобзар». Зібрані у «Кобзарі» вірші перекладено на понад 100 мов світу.
  2. Виконайте множення 100 на 80000.  Одержуємо  8000000 (копій). Такий величезний тираж книги «Кобзар» за останні 80 років.
  3. Знайдіть 0,000525%  від числа 8000000 ( дорівнює 4200).  4200 м – ось яку висоту має вершина на Північному схилі Великого Кавказу, що назвали на честь Шевченка.
  4.  Зменьшіть число 4200 на 36%, а отриманий результат поділіть на 7 (384).   384 пам’ятники Кобзареві встановлено на території від Бразилії до Китаю. Це друге місце за кількістю пам’ятників одній особі. Найбільше на Землі, вважають дослідники, існує монументів Ісусу Христу.
  5. Від числа 384 знайти третину і додати 9 (137). У 1973-1975 роках автоматична станція "Марінер-10" тричі пролітала поблизу Меркурія і вперше провела його фотографування з близької відстані. Було виявлено, що поверхню планети покривають кратери різних розмірів.

Один із  кратерів Меркурія отримав ім’я нашого Тараса Григоровича. Діаметр кратера Шевченко – 137 кілометрів.

 Завдання №4

Ще один видатний український письменник, філософ зображений на купюрі у 500 гривень.

Украинская гривна. Купюра номиналом в 500 UAH, аверс (лицевая сторона).

Це Григорій Савич Сковорода. Народився він у 1722 році в родині казака. Досконало володів такими мовами, як латинь, єврейська, польська, німецька, італійська та французська. Ваше завдання полягає в тому, щоби скласти задачу з відсотками, використовуючи число 500.

Презентація задач.

VІІІ.Підсумки уроку

Виставлення оцінок з коментарем.

ІХ. Домашнє завдання.  Розглянути інші купюри, записати імена всіх українських діячив, зображених на них,  розв'язати задачу №1082 з підручника.

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Самікова Ірина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яшина Ірина Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
15 лютого 2018
Переглядів
2044
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку