Урок «Давньогрецька релігія та міфологія»

Про матеріал

Конспект уроку з всесвітньої історії. Історії України (інтегрований курс)

для 6-го класу на тему «Давньогрецька релігія та міфологія»

Мета: сформувати уявлення про релігію, міфологію та досягнення грецької культури; розкрити причини виникнення релігійних вірувань та особливості формування культури; охарактеризувати загальногрецькі свята, Олімпійські ігри, театр, архітектуру Стародавньої Греції; визначити місце грецької культури в античній та світовій культурі; розвивати вміння порівнювати релігійні уявлення та культурні досягнення різних народів, критично мислити, висловлювати власну думку; виховувати шанобливе ставлення до культурної спадщини інших народів, естетичний смак.

Обладнання: карта «Стародавня Греція», роздатковий матеріал, комп'ютерна презентація, відеоролик «Грецький міф про створення світу», мультимедійна дошка.

Основні терміни та поняття: міф, міфологія, пантеон, язичництво

Тип уроку: засвоєння нових знань

Перегляд файлу

 

Конспект уроку

з всесвітньої історії. Історії України

(інтегрований курс)

для 6-го класу

на тему

«Давньогрецька релігія та міфологія»

 

 

Підготувала

учитель історії та правознавства

Гришинського НВК

Горбунова Оксана Григорівна

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2018

Тема: Давньогрецька релігія та міфологія

Мета: сформувати уявлення про релігію, міфологію та досягнення грецької культури; розкрити причини виникнення релігійних вірувань та особливості формування культури; охарактеризувати загальногрецькі свята, Олімпійські ігри, театр, архітектуру Стародавньої Греції; визначити місце грецької культури в античній та світовій культурі; розвивати вміння порівнювати релігійні уявлення та культурні досягнення різних народів, критично мислити, висловлювати власну думку; виховувати шанобливе ставлення до культурної спадщини інших народів, естетичний смак.

Обладнання: карта «Стародавня Греція», роздатковий матеріал, комп’ютерна презентація, відеоролик «Грецький міф про створення світу», мультимедійна дошка.

Основні терміни та поняття: міф, міфологія, пантеон, язичництво

Тип уроку: засвоєння нових знань

Очікувані результати:

Після цього уроку учні зможуть:

  • розповідати про релігійні вірування стародавніх греків;
  • аналізувати язичеські релігії народів Стародавнього світу;
  • виступати перед аудиторією;
  • виявляти власне ставлення до театрального мистецтва, взявши участь у рольовій грі.

Підготовчий етап:

  • За тиждень до уроку учні обирають собі грецького бога, про якого будуть розповідати на уроці;
  • Учні готують невелике усне повідомлення про свого бога.
  • Інші учні отримують ролі для інсценізації міфу. Вони готують відповідний костюм.

Структура уроку

І. Організаційний момент (1 хв);

ІІ. Мотивація навчальної діяльності (2 хв);

ІІІ. Повідомлення теми й плану уроку

ІV. Вивчення нового матеріалу

V. Закріплення та систематизація вивченого матеріалу

VІ. Підбиття підсумків уроку

І. Домашнє завдання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

  1. Вступне слово вчителя

З попередніх уроків вам відомо, яким складним і небезпечним було життя первісної людини. Вона прагнула пояснити незрозумілі явища: сніг, дощ, землетрус, поток, зміни пір року – з'ясувати причини їх виникнення.

Ці спроби породжували чарівні історії, в яких виявлялася віра у людські можливості, у могутніх істот.

Такі історії називали міфами. Знайомлячись із міфами, ми отримуємо моральні уроки від своїх предків.

ІІІ. Повідомлення теми й плану уроку

Ми вже познайомилися із кліматом, географічним положенням, державним устроєм Греції, повсякденним життям, звичаями, традиціями і господарством давніх греків. Сьогодні ми продовжуємо вивчення історії цієї чудової країни.

  1. Прийом  «Чиста дошка»

Перед вами тема нашого уроку («Грецька релігія та міфологія»). Працювати ми будемо сьогодні за наступним планом.

  1. Як стародавні греки уявляли світ богів.
  2. Грецька міфологія

Але перед тим, як ми перейдемо до нової теми, давайте пригадаємо, що ми знаєм про Стародавню Грецію.

  1. Робота з картою (2 слайд)
  • Де розташована Греція? (Балканський півострів) Покажіть на карті її територію.
  • На які частини поділяється Греція?  (Північна, Середня і Південня –  півострів Пелопоннес)
  • Якими морями омивається Греція? (На зх – Іонічне море, на пд – Критське море, на сх – Егейським море)

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Ознайомлення з історичними термінами

- Міфами тепер ми називають щось нереальне, вигадане, таке, чого не було в історичній дійсності.

Міф – стародавня оповідь про походження й будову Всесвіту, діяння богів, таємниці народження й смерті людини, життя правителів і героїв.

Міфологія – сукупність міфів того чи іншого народу; або це наука, що вивчає міфи.

  1. Прийом «Гронування»

Ознаки міфу:

  • світогляд давніх людей;
  • витвір колективної фантазії;
  • оповідь про створення Всесвіту, явища природи, про богів, героїв;
  • пояснення навколишнього світу;
  • частина обряду, ритуалу, відображення історії, культури.

Як стародавні греки уявляли світ богів

  1. Розповідь

Життям давніх греків керувала віра в богів. Елліни були впевнені, що тільки з їхньою допомогою можна приборкати природу, перемогти ворога. Боги створили світ, і вони ним упевнено керують. Усі свої успіхи та поразки греки пояснювали божою волею, фатумом. Про релігійні уявлення греків ми дізнаємося з безлічі міфів. Греки вірили, що всім світом і життям людей керують боги.

  1. Перегляд відеоролику «Грецький міф про створення світу»

https://www.youtube.com/watch?v=-0ZQ5-v2GAQ

  1. Розповідь

Пантеон – сукупність богів у той чи іншій релігії. Вважається, що пантеон грецьких богів сформувався під впливом Сходу.

Греки свої богів називали олімпійськими, бо вважали, що вони живуть на горі Олімп. Богів було багато. Крім олімпійських, були ще лісові боги-сатири у вигляді козлоногих людей, вкритих шерстю. Богинь джерел і тінистих гаїв уявляли у вигляді гарних дівчат і називали німфами. Своїх богів греки вважали дужими і красивими, вони приносили їм жертви. Греки поклонялися богам, які уособлювали сили природи і безпосередньо опікувалися земними долями людей. Така релігія називається язичницькою.

  1. Прийом «Портретна галерея»

Учні коротко розповідають про відповідних богів, решта учнів заповнюють таблицю «Боги давньогрецького пантеону». Розповідь супроводжується презентацією.

  1. Зевс

Є богом неба, блискавки й грому. Вважається батьком богів і людей. Він може бачити майбутнє. Зевс утримує рівновагу добра і зла. Йому дана влада карати і прощати. Провинилися людей він вражає блискавкою, а богів скидає з Олімпу. Основними атрибутами Зевса вважаються: щит і блискавка.

  1. Посейдон

Бог-володар світових вод. За традиційними уявленнями Посейдон здіймав або гамував на морі бурю, викликав землетрус тощо. Рибальською острогою підіймав кораблі, що осіли на мілині або між скелями, а тим, хто зазнав корабельної аварії, посилав швидкі течії, які несли їх до безпечних берегів. Його владі підлягали острови, узбережжя й гавані, де йому споруджували храми, вівтарі, статуї та приносили в жертву білого коня, дельфіна або соснові гілки. Основні атрибути: Тризубець.

  1. Аїд

давньогрецький бог підземного світу, володар царства тіней померлих. У його володіння потрапляли всі душі, покинувши цей світ. Він сидить посеред головної зали свого палацу на розкішному троні з чистого золота. Поруч знаходиться дружина - завжди сумна, прекрасна Персефона.

  1. Аполлон

Стародавні греки вважали його богом Сонця і мистецтв, серед яких головну роль займала музика. Він був одночасно законодавцем і карателем, захисником пастухів і законних порядків. Покровитель медицини, Аполлон в той же час міг насилати хвороби. Аполлон - бог Греції - найчастіше зображувався у вигляді йде або стоїть безбородого прекрасного юнака з золотистим волоссям, що розвіваються за вітром і увінчаними благородним лавром. В руках він тримає свій незмінний атрибут - ліру , постать його сильна і мужня. Символ Аполлона - Сонце.

  1. Гефест

Бог вогню та ковальства. Народився кволою і кульгавою дитиною, за що мати скинула його з Олімпу. Вихований дочками Океану. Дорослим повернувся на Олімп, де будував величні палаци. Саме Гефест, грецький бог вогню, навчив людей майстерності. Він вважається покровителем ремесел. Йому людство зобов'язане знаннями з приборкання металу. Символ бога Гефеста - це ковадло і інструменти коваля. Саме вони передають саму сутність божества.

  1. Афродіта

Афродіта – це, в першу чергу, богиня любові і краси. Також вона є покровителькою шлюбу і дітонародження, уособленням вічної весни. Силам Афродіти були слухняні не тільки люди, але і безсмертні боги. Жінок вона благословляє красою і дарує їм щасливий шлюб. Невід'ємними атрибутами богині були тварини. Також її символи – квіти: троянди, лілії і фіалки.

  1. Артеміда

Артеміда - богиня полювання, вона смілива, швидка і прекрасно стріляє, у влучності їй просто немає рівних. Нікому не сховатися від її стріл, які не знають промаху: ні боязкій лані, ні полохливому оленю, ні величезному розлюченому кабану. Втомившись від полювання, Артеміда любила відпочити на самоті під склепіннями прохолодного гроту, увитого зеленню, поблизу дзвінких струмків і далеко від цікавих поглядів смертних. І горе тому, хто смів порушити її спокій. Атрибути: золотий лук і факел.

  1. Афіна

Афіна в грецькій міфології - богиня мудрості і справедливої війни, покровительниця знань, мистецтв і ремесел. Її вважали засновницею військової стратегії і результативною тактики, її заслугам приписували численні перемоги в битвах. Вона входила в сім'ю дванадцяти головних олімпійців. Була шанованою богинею в Стародавній Греції, змагалася за значимістю та популярності з батьком - Зевсом. Була визнана йому рівний в мудрості і силі. Відрізнялася від інших божеств незалежною вдачею. Богиню мудрості зображували високою красивою жінкою, одягненою в обладунки воїнів. Її голову прикрашає і оберігає захисний вишуканий шолом з високим гребенем. В руках у Афіни - спис і щит, обтягнутий зміїної шкурою з прикрасою у вигляді голови Медузи Горгони.

  1. Гермес

Бог Гермес в грецької міфології вважається вісником богів. Його називають покровителем подорожніх і провідником душ померлих. Зображують Гермеса зазвичай у вигляді юнака, який в капелюсі (у капелюхи загнуті краю), в золотих сандалях (сандалі крилаті) і з золотим жезлом (жезл є магічним, це подарунок Аполлона, він прикрашений двома зміями). Вважається, що божественна воля виявляє найчастіше уві сні, тому Гермес за допомогою свого чарівного жезла насилав віщі сни на людей. Бог Гермес - це посередник між світом мертвих і світом живих. Він володіє спритністю, а також має дар відкривати непомітно будь узи. Ці якості дозволяють бути Гермесу покровителем злодіїв і шахраїв.

  1. Арес

Давньогрецький бог Арес був  покровителем війни, але не єдиним у Грецькій міфології - його сестра Афіна Паллада уособлювала собою війну чесну і справедливу. Арес ж був кровожерливим, безрозсудним, весь час рвався в бій, незважаючи на те що олімпійцям було заборонено безпосередньо втручатися у справи людей і брати участь в боях. Він вів війну заради самої війни, і часто під впливом емоцій міг встати на чиюсь сторону і битися, руйнуючи все на своєму шляху. Арес - бог кровопролитної і жорстокої війни. Символ бога Ареса - це сама війна, її руйнування, жертви і все, що з цим пов'язано. Його атрибутами в основному були спис і запалений факел, а також запеклі собаки і шуліка, які терзали воїнів, полеглих у битві.

  1. Деметра

Богиня Деметра в грецької міфології вважається покровителькою землеробів, матір'ю родючості землі. Богиня Деметра дуже приваблива, а її образ - теплий і приємний. Так, її волосся - це колосся стиглої пшениці. Богиня Деметра була оспівана багатьма поетами, про неї складено величезну кількість легенд і написано картин. Часто вона представлялася в образі  жінки, яка блукає в пошуках своєї дочки, іноді - сидить, в оточенні плодів землі. Її головні атрибути - колосся, символи родючості, а також факел як символ пошуку втраченої дочки.

  1. Феміда

Витончена сувора жінка в мантії і з зав`язаними очима, з вагами в одній руці і мечем в іншій – в грецькій міфології вважалася богинею  правосуддя. Практика передбачань божественних обрядів поширилася теж завдяки Феміді. Ця богиня не тільки вміла передбачати, вона узаконила цю здатність.

  1. Гера

Грецька богиня Гера в першу чергу виступала охоронницею і покровителькою шлюбу, сімейних відносин, постанов. Основний символ богині Гери - це покривало. На стародавніх зображеннях воно повністю огортало її фігуру. Ще один незмінний символ богині Гери - це діадема.

  1. Геката

Якщо Аполлон був богом світлим, то цілком логічно, що хтось у Стародавній Греції повинен був відповідати за морок і тьму. Такою і стала богиня Геката. Богиня темряви Геката насправді не завжди страшна – вона допомагала людям в їх повсякденному житті, покровітельствуя скотарства, судовому діловодства, народним зборам, спортивних змагань та військовим успіхам. Крім цього, вона оберігала маленьких дітей і підлітків, «завідувала» материнством, надавала допомогу в процесі народження (тепер це назвали б перинатальної функцією) і надалі вихованні. А ще богиня Геката допомагала мандрівникам і втішала кинутих закоханих. Настільки широке коло обов'язків пояснюється тим, що частина функцій була передана їй від Аполлона, Артеміди і Гермеса. Але все це було лише «роботою за сумісництвом». А головним для неї все ж залишався морок.  Стародавні грецькі скульптори вкладали в її руку факел. Зазвичай богиня пекла Геката зображується в образі прекрасної жінки, але іноді вона досить страшна.

Зразок заповненої таблиці

Боги давньогрецького пантеону

Бог

Його функції. Основні характеристики

3eвс

 

Посейдон

 

Аїд

 

Аполлон

 

Гефест

 

Афродіта

 

Артеміда

 

Афіна

 

Арес

 

Гермес

 

Деметра

 

Феміда

 

Гера

 

Геката

 

 

Грецька міфологія

  1. Прийом «Інсценізований міф»

Яблуко розбрату

Учням пропонується ознайомитися з одним із стародавніх Грецьких міфів «Яблуко розбрату». Відповідно перевдягнені учні інсценізують цей міф.

Діючі персонажі:

  • Еріда;
  • Афіна Паллада;
  • Афродіта;
  • Гера;
  • Паріс.

Учитель. Був прекрасний осінній ранок. Ще тільки четвериком крилатих коней у золотій колісниці, яку викував бог Гефест, виїжджає на небо з берегів Океану світлосяйний бог Сонця ─ Геліос, а боги на Олімпі ще й досі бенкетують. Але раптом усі затихли. Вони побачили на столі яблуко. Ніхто не знав, звідки воно взялося. Зевс, не довго думаючи, вирішив надіслати його чотирьом найгарнішим і наймогутнішим богиням, Вони в цей час перебували на Землі, серед смертних. Богиня розбрату Еріда зголосилася виконати цю місію ─ віднести яблуко на землю, а разом із ним і послання від Зевса.

Еріда. Добрий день, наймогутніші і найкрасивіші богині.

Гера. Доброго, доброго. А чого це ти така ласкава сьогодні?

Еріда. Зевс передав для вас яблуко і послання.

Афіна Паллада. Кому з нас ?

Еріда.  Найвродливішій!

Богині вихваляють себе.

Гера. Зевс послання, звичайно, передав для мене, для великої і могутньої Гери, його дружини. Я покровителька шлюбу, пильную святість сімейних стосунків. Усе живе схиляється переді мною, величною царицею Олімпу. За моїм словом здіймаються темні дощові хмари і вкривають небо. Я прекрасна, волоока, лілейнорука. Боги шанують мене, шанує мене і хмаро гонець, чоловік мій Зевс.

Афіна Паллада. А я велика богиня Афіна Паллада, народжена з голови Зевса. Я могутня вовниця, прекрасна, велична, мої очі горять божественною мудрістю. Мене славлять як богиню мудрості та знання. Я навчаю людей мистецтв і ремесел. А дівчата Греції шанують мене за те, що я навчаю їх рукоділля. Ніхто не може перевершити мене в цьому мистецтві. Тому послання ─ для мене.

Афродіта. А я Афродіта,  богиня кохання, народжена з морського шумовиння. З моєї милості смертні і боги закохуються. Я є втіленням божественної краси і нев’янучої юності. Коли я йду у сяйві своєї краси, тоді яскравіше світить сонце, пишніше розцвітають квіти. Мої супутниці, богині краси ори та харити, прислуговують мені. Красою ніхто не може дорівнятись до Афродіти, тому віддай мені послання.

Еріда. Ну, якщо ви такі прекрасні, розумні, величні, не можете погодитися між собою і вибрати найдостойнішу, тоді допоможе розсудити вас в цьому юний Паріс.

Еріда. Ти бачиш, Паріс, перед тобою стоять три богині. Віддай яблуко тій з них, яка найвродливіша.

Учитель. Зніяковів Паріс. Дивиться він на богинь і не може визначити, яка з них найвродливіша.

Паріс. Безперечно, кожна з вас найдостойніша цього яблука. Ви неймовірно красиві і могутні богині.

Учитель. Тоді почала кожна з богинь умовляти юнака віддати яблуко їй.

Гера. Розумний та розсудливий Парісе, якщо ти подаруєш яблуко мені, станеш панувати над усією Азією, тисячі людей будуть тобі поклонятися.

Афіна Паллада. Войовничий та хоробрий Пасісе, послухай наймудрішу та наймогутнішу богиню — якщо яблуко дістанеться мені, я тобі гарантую воєнну славу й безкінечні перемоги на твій вік.

Афродіта. Юний та прекрасний Парісе, ніякі завоювання та слава у світі не зрівняються з могутньою силою почуттів взаємного кохання. Якщо яблуко дістанеться мені, я обіцяю тобі неземне кохання, а твоєю дружиною стане найвродливіша зі смертних жінок, Єлена, дочка громовержця Зевса й Леди.

Учитель. Недовго думав Паріс, почувши обіцянку Афродіти: він віддав яблуко їй. Отже, найвродливішою з богинь була визнана Афродіта. З того часу Паріс став улюбленцем Афродіти, і вона в усьому почала йому допомагати, до чого б він не взявся. А Гера й Афіна зненавиділи Паріса, зненавиділи вони й Трою, і всіх троянців і надумали погубити місто й увесь народ.(Троянський цикл міфів)

Запитання і завдання

  • Про яких богинь розповідається у міфі?
  • Про що богині сперечалися?
  • Що, на вашу думку, означає вислів «яблуко розбрату»?
  • До якого циклу міфів належить даний міф?

Герої Еллади

  1. Розповідь

Не менш греки поважали героїв-полу богів, народжених від смертних жінок та навпаки. Герої допомагали людям, вчили їх новому, а також вбивали страшних чудовиськ. Найулюбленішим із грецьких полу богів був Геракл.

V. Закріплення та систематизація вивченого матеріалу

  1. Графічний диктант

(позначте правильні твердження знаком +, а помилкові  -)

  1. Головні боги, за твердженнями стародавніх греків, жили на горі Еверест. -
  2. Основним богом, якого вшановували греки, був володар неба, грому, блискавок і дощів Зевс. -
  3. Богинею кохання і краси вважалася Артеміда. -
  4. Богом рослинності, виноградарства, вина, веселощів і бенкетів був Діоніс. +
  5. Володарем підземного царства був Аїд. +
  1. Завдання «Заповнити пропуски в тексті»

   Бог неба, покровитель грому й блискавки __________ поділяв владу над світом з братами та сестрами. Його брат Посейдон став володарем моря, покровителем __________.

   Інший Зевсів брат, Аїд, став володарем у підземному світі. За віруваннями давніх греків, ворота в царство Аїд, а охороняв триголовий пес Цербер. Коли душа людини проходила крізь браму царства мертвих, вона потрапляла на суд_______, де зважували її вчинки за час земного життя. Душі праведників потрапляли в країну__________ та вічної весни. Грішників доправляли в Тартар. Тут на кожного з них чекала доля_____________

VІ. Підбиття підсумків уроку

   Вправа «Продовжіть речення»

«Сьогодні я дізнався (дізналася)…».

І. Домашнє завдання

Підготувати доповідь «Бенкет богів».

doc
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
7034
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку