Урок для 10 класу на тему "Аналіз і компонування інформації для проекту у різному форматі. Презентація майбутнього проекту."

Про матеріал

Мета. Засвоєння знань про технологію аналізу та компонування інформації для проекту, формування вмінь компонувати інформацію в процесі проектування виробу та складання реферату, формування відповідального і дбайливого ставлення до природи, розвиток логічного мислення пам'яті, виховання наполегливості та працелюбності, естетичного смаку, екологічної свідомості, що базується на оптимізації природокористування.

Перегляд файлу

 

Урок № 6                            Технологія      10 клас

 

Тема. Аналіз і компонування інформації для проекту у різному форматі. Презентація майбутнього проекту.

Мета. Засвоєння знань про технологію аналізу та компонування інформації для проекту, формування вмінь компонувати інформацію в процесі проектування виробу та складання реферату, формування відповідального і дбайливого ставлення до природи, розвиток логічного мислення пам’яті, виховання наполегливості та працелюбності, естетичного смаку, екологічної свідомості, що базується на оптимізації природокористування.

 

Хід уроку.

 

І. Організаційний момент

 

ІІ. Актуалізація опорних знань.

1. З яких джерел можна отримати інформацію?

2. Для чого використовують реферати під час роботи над проектом?

 

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

 

Чи можна вважати забрудненням, наприклад, кинуту на землю бляшанку? На сьогодні в Україні проблема смітників – одна з найважливіших і найактуальніших серед проблем забруднення навколишнього середовища. Ця проблема настільки нагальна не тільки в Україні, а й у всьому світі, що навіть з’явився такий вислів «відходи беруть нас за горло». В кожному людському помешканні утворюється величезна кількість непотрібних матеріалів та виробів, починаючи від старих газет та журналів, порожніх консервних банок, пляшок, харчових відходів, обгорток та упаковок, закінчуючи битим посудом, зношеним одягом та поламаною побутовою чи офісною технікою. Кожного дня ми змушені стикатися з відходами: вдома, на вулиці, біля торгових точок. Всюди нас оточують папірці, обгортки з пластика, скло, целофан і т. ін. Як можна цьому запобігти? Якими способами цю інформацію можна розповсюдити?

 

IV. Повідомлення теми і мети уроку.

 

Сьогодні ми працюємо над оформленням рефератів. Клас був поділений на групи, кожна отримала свою тему для опрацювання.

1. Використання вживаних шин для оздоблення клумб.

2. Оздоблення прибудинкової ділянки за допомогою пластикових пляшок.

3. Виготовлення виробів із комп'ютерних дисків.

4. Друге життя скляних пляшок.

 

V. Вивчення нового матеріалу.

 

Одним зі способів представлення обробленої інформації є реферат.

План.

  1. Види рефератів.
  2. Основні етапи створення реферату з використанням інтернет-ресурсів.

Реферат – це не твір, а огляд публікацій, доступних за заданою темою.

1. Види рефератів

Існують різні типи рефератів, а отже, до них підходять різні моделі підготовки. Якщо говорити узагальнено, то можна виділити чотири основні , типи: навчальні, контрольні, службові і творчі реферати. Оскільки проект — це творчий витвір дослідника (чи групи дослідників), то коротко розглянемо кожен із зазначених видів реферату.

Навчальні реферати — у школі це, зазвичай, додаткова самостійна робота з поглибленого вивчення певної теми. Саме навчальні реферати виробляють звичку знаходити в Інтернеті готові їх зразки і пропонувати вчителю як власну роботу.

Слід звернути увагу на особливість навчальних рефератів. Від них не вимагається практичного результату, а якщо бути більш точним, то такі реферати не є підґрунтям майбутнього практичного результату. їх можна розглядати лише як додаткову інформацію на задану вчителем тему.

Контрольні реферати використовують для перевірки готовності людини до виконання тієї чи іншої роботи. Якщо в навчальному рефераті автор представляє тему, то в контрольному рефераті він розкриває себе (через своє розкриття теми).

Важливо відрізняти контрольний реферат від навчального, оскільки на перший погляд різниця не завжди помітна. Сьогодні при влаштуванні на престижну роботу у претендентів також можуть вимагати подати реферат з теми, якою займається фірма. Це особливо важливо, коли на роботу влаштовується молода людина. У фахівців зі стажем можна запитати звіт про результати їхніх минулих проектів, резюме або рекомендацію, а в молодої людини, яка щойно завершила навчання, нічого цього немає. За допомогою реферату можна перевірити мотивацію працівника, з'ясувати, наскільки він знайомий з цим видом діяльності, чи становить вона для нього особистий інтерес і чи не залишить він роботу одразу після того, як набуде перших професійних навичок. Сучасні роботодавці не мають наміру за свій рахунок навчати молодих людей, які можуть залишити їх у будь-який момент.

Службові реферати готують як службові завдання. Зазвичай вони пов'язані з тим, що керівництву потрібно терміново вивчити якесь питання, а часу на це немає. Тоді завдання доручається помічнику (референту, секретарю або фахівцеві). Глибину опрацьовування і час на розроблення задає керівник, причому часу ніколи не буває достатньо, тож розмірковувати і вчитися ніколи. Якщо час не обмежили, це не радість, а горе. Це сигнал тривоги: вас перевіряють! У цьому разі слід самому собі поставити такий жорсткий бар'єр за часом, який тільки можна, виходячи з того, що в даній організації вважається пристойним. Якщо це навчальний заклад, то пристойним можна вважати тижневий термін. Якщо це комерційна організація, потрібно укладатися в добу.

Творчий реферат — це найцікавіший вид рефератів. Творчі реферати готуються для себе (або для власних творчих ідей, що відображені у змісті проекту і не мають конкретної мети, хоча насправді цілі в них, звичайно, є, причому досить масштабні).

2. Основні етапи створення реферату з використанням інтернет-ресурсів

Окремо розглянемо, як треба компонувати зібрану інформацію, що буде використана для розроблення рефератів. Спочатку необхідно підготувати місце для матеріалів, які завантажуватимемо з мережі.

Для остаточного завершення роботи над рефератом складають два розділи — вступ і висновки, які пишуть лише тоді, коли роботу над змістовим наповненням завершено.

У вступі може бути самостійна тема — актуальність проблеми чи про­екту. Під актуальністю розуміється значення того, про що написано в peфераті, для науки, техніки, культури, освіти тощо. Якщо діяти нестандартно, тему вступу можна зробити різноманітною до змісту реферату.

Заключну частину рефератів оформляють у вигляді висновків. У висновках не варто розглядати ті питання чи положення, яких немає у тексті реферату. Отже, висновки можна швидко підготувати на основі готового матеріалу, особливо варто звертати увагу на висловлені думки чи короткі узагальнення, які є у змісті реферату, і з них, власне, може складатися суть висновків. Ще важливо — висновки не повинні бути об'ємними, але обов'язково чіткими та лаконічними, без зайвих відступів щодо актуальності теми дослідження.

Обов'язковою структурною частиною реферату є списки використаних літературних джерел. Бажано, щоб було два списки літератури — один відповідав знайденим у бібліотеці книжкам та журналам, інший — додатковий, для джерел, знайдених у мережі Інтернет.

Під час роботи над проектом написання реферату допомагає узагальнити теоретичні або наукові положення, систематизувати досвід вже відомих розробок або наукових праць з досліджуваної проблеми і є складовою портфоліо проекту.

Якщо тема складна, то може бути складено кілька рефератів, особливо, якщо проект колективний. До зібраної та скомпонованої інформації можна неодноразово звертатись і використовувати її для уточнення певних теоретичних положень упродовж усього терміну роботи над проектом.

VI. Закріплення нових знань

  1.  Що таке інформація?
  2.  Для чого використовують реферат під час роботи на проектом?
  3.  Які ви знаєте види рефератів?
  1.  Розкрийте основні етапи створення реферату з використанням Інтернет-ресурсів.

 

VIІ. Практична робота

 

Розроблення реферату з теми проекту

Послідовність виконання роботи:

  1. Використовуючи мережу Інтернет або систематичні каталоги бібліотеки, знайдіть початкові джерела, на основі яких можна компонувати реферат: Інтернет-ресурси, довідники, книги та інші публікації з теми дослідження.
  2. Підготуйте комп'ютер до збирання та обробки даних (створіть на Робочому столі відповідні документи).
  3. Здійсніть збір необхідної інформації в Інтернеті, використовуючи ключові слова проекту.
  4. Проаналізуйте та скомпонуйте зібрані матеріали.
  5.           Остаточно відредагуйте текст творчого реферату з теми проекту.
  6.           На основі змісту реферату напишіть вступ і висновки.
  7.           Складіть списки використаних джерел, оформіть реферат.

 

VIІІ. Підведення підсумків уроку.

Для захисту своїх робіт запрошуються представники робочих груп. Колективно оцінюємо зміст, наявність складових реферату, дотримання вимог оформлення. Деякі групи захищають свою роботу у вигляді презентації.

 

ІХ. Домашнє завдання.

Опрацювати конспект.

doc
Додано
20 серпня 2018
Переглядів
4375
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку