Урок для 6 класу на тему: "Біологічні характеристики овочевих культур. Способи підготовки ґрунту під овочеві культури."

Про матеріал
Конспект уроку для здобувачів освіти 6 класу з сільськогосподарської праці про "Біологічні характеристики овочевих культур. Способи підготовки ґрунту під овочеві культури." На уроці поєднано теорію та практичні навички роботи на відкритому ґрунті.
Перегляд файлу

Тема. Біологічні характеристики овочевих культур. Способи підготовки ґрунту під овочеві культури.

Мета: засвоєння знань про овочеві культури та їх сорти, про теплично-парникове господарство; формування вмінь готувати ґрунт під овочеві культури; виховання культури праці, акуратності.

Обладнання: дерев'яні ящики з ґрунтом, щебінь, звичайна парникова ґрунтова суміш, ситечко, добриво, плуг, лопата, ніж, підігріта вода. Об'єкт праці: розсада (овочеві культури).

Ключові слова: плуг, насіння, капустяна попелиця, розсада, просушування, лушпиння.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

1. Організаційна частина.

2. Актуалізація опорних знань учнів.

- Яка загальна характеристика типів ґрунтів?

- Який одяг треба одягати для роботи з ґрунтом?

- Які ґрунти характерні для нашого регіону?

- Назвіть способи обробітку ґрунту.

- Що таке ґрунт?

3. Мотивація навчальної діяльності учнів.

     Бесіда про ґрунти, види ґрунтів і технологію вирощування овочевих культур.

- Які ви знаєте овочеві культури?

- Які овочеві культури ви вирощуєте вдома і як?

4. Оголошення теми, мети, завдань уроку.

5. Вивчення нового матеріалу.

   За біологічними ознаками, органами споживання та агротехнікою, яку застосовують для вирощування, овочеві рослини дуже різноманітні. Проте деякі з них характеризуються подібними ознаками й вимогами. За здатністю переносити зиму й морози, а також накопичувати органічні речовини при певній температурі розрізняють такі овочеві рослини:

  • морозо  і зимостійкі - переважно багаторічні овочеві рослини (спаржа, ревінь, щавель, багаторічні види цибулі) і часник;
  • холодостійкі - капуста, коренеплоди, цибуля ріпчаста, салат, шпинат;
  • теплолюбні - помідор, огірок, перець, баклажани, гарбуз, кабачок;
  • жаростійкі - квасоля, кукурудза, кавун, диня.

  Більшість овочевих культур вирощують розсадним способом.

F:\фоти\д.д. -5\DSC03874.JPG   Розсада - це молоді рослини, вирощені в парниках або теплицях для наступного пересадження на постійне місце.

   Щоб виростити розсаду, насіння перед висіванням намочують і злегка просушують. Потім його висівають у дерев'яні ящики, дно яких устелене щебенем (1 см), а зверху на 5 - 6 см - звичайна ґрунтова парникова суміш. З появою третього листочка розсаду пересаджують на нове місце, при цьому вкорочують кінчик головного кореня. Внаслідок цього його ріст припиняється і розростаються бічні корені. Цей процес називається пікіруванням.

F:\фоти\д.д.2\DSC01044.JPGF:\фоти\д.д.3\DSC01604.JPG         Овочі в парниках вирощують як після розсади, так і першою культурою, тобто в спеціально виділених парниках. Для цього насіння сіють безпосередньо в грунт парника (редиска, кріп, салат) або садять розсаду. У зимових теплицях овочі вирощують протягом цілого року, а у весняних - лише навесні, дотримуючись певного чергування рослин, що називається культурозміною.

       Різні овочеві культури мають різний термін дозрівання, тому урожай їх збирають у різні строки. Томати, наприклад, дозрівають нерівномірно. Раніше достигають ті, що утворилися на зав'язі раннього цвіту. Перше збирання проводять, коли настає технічна зрілість плодів у поодиноких рослин. Потім через кожні 5 - 6 днів. Восени перед наставанням заморозків знімають пізні плоди.

   Збирання цибулі починається після того, коли листя в більшості рослин пов'яне, а лушпиння на цибулі набуде характерного для певного сорту забарвлення. Після збирання цибулю просушують.

   Збирання картоплі (бульбоплодів) починається після відмирання картоплиння. Для збирання використовують картоплезбиральні комбайни.

Бульби, відібрані на насіння, просушують і протягом 10-14 днів витримують на світлі до слабкого позеленіння. Це сприяє стійкості їх до захворювань.

F:\фоти\д.д.2\DSC00723.JPG   Капусту, томати, солодкий перець висаджують розсадним або безрозсадним способом. Перед висаджуванням розсади треба підготувати грунт: внести добрива, перекопати, розпушити, очистити від бур'янів. Потім площу розмічають і готують ямки. Розсаду, вирощену в горшках, переставляють в ящики і переносять на ділянку. Щоб забезпечити умови для нормального розвитку рослин, їх треба доглядати, ґрунт періодично розпушувати. У процесі розпушування знищуються сходи бур'янів, які забирають з ґрунту частину вологи й поживних речовин.

   Великої шкоди овочам завдають комахи-шкідники: гусениці капустяної совки, білан капустяний, дротяники, буряковий довгоносик тощо.

Капустяна попелиця - маленька сисна комаха, яка живиться соком капусти. По-шкоджене листя жовкне і в'яне. Ріст рослин сповільнюється, урожай знижується.

 

 

Мал.1. Білан капустяний

Мал.2. Ковалик                                                 Мал.3. Вовчок

Також овочі можна вирощувати посівним способом. Насінництво - це галузь сільськогосподарського виробництва, яка займається вирощуванням високоякісного і гібридного сортового насіння всіх культур, у тому числі овочевих. При вирощуванні, збиранні, молотьбі, сушінні, очищенні й підготовці насіння можливе знищування сортів і грунтів.

6. Закріплення вивченого матеріалу.

- Які існують види вирощування овочевих культур?

- Чим підживлюють грунт?

F:\фоти\д.д.3\DSC01591.JPG7. Практична робота.

Тема. Висівання насіння овочевих культур.

Обладнання: граблі, плуг, насіння, робочі рукавиці, маркер.

Загальні рекомендації:

1. За допомогою граблів вирівняйте поверхню грунту.

2. Закоткуйте площу.

3. Промаркуйте площу.

4. Рівномірно висійте насіння.

5. Закоткуйте площу сівби.

6. Кожна бригада розробляє проект з підготовки площі та висівання насіння овочевих культур.

8. Підсумок уроку.

  Оцінювання навчальних досягнень учнів.

9. Домашнє завдання: зробити графічний проект ділянки.

 

docx
Додав(-ла)
Несходим Інна
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
10 березня 2023
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку