Тема. Біологічні характеристики овочевих культур. Способи підготовки ґрунту під овочеві культури.
Мета: засвоєння знань про овочеві культури та їх сорти, про теплично-парникове господарство; формування вмінь готувати ґрунт під овочеві культури; виховання культури праці, акуратності.
Обладнання: дерев'яні ящики з ґрунтом, щебінь, звичайна парникова ґрунтова суміш, ситечко, добриво, плуг, лопата, ніж, підігріта вода. Об'єкт праці: розсада (овочеві культури).
Ключові слова: плуг, насіння, капустяна попелиця, розсада, просушування, лушпиння.
Тип уроку: комбінований.
Хід уроку
1. Організаційна частина.
2. Актуалізація опорних знань учнів.
- Яка загальна характеристика типів ґрунтів?
- Який одяг треба одягати для роботи з ґрунтом?
- Які ґрунти характерні для нашого регіону?
- Назвіть способи обробітку ґрунту.
- Що таке ґрунт?
3. Мотивація навчальної діяльності учнів.
Бесіда про ґрунти, види ґрунтів і технологію вирощування овочевих культур.
- Які ви знаєте овочеві культури?
- Які овочеві культури ви вирощуєте вдома і як?
4. Оголошення теми, мети, завдань уроку.
5. Вивчення нового матеріалу.
За біологічними ознаками, органами споживання та агротехнікою, яку застосовують для вирощування, овочеві рослини дуже різноманітні. Проте деякі з них характеризуються подібними ознаками й вимогами. За здатністю переносити зиму й морози, а також накопичувати органічні речовини при певній температурі розрізняють такі овочеві рослини:
Більшість овочевих культур вирощують розсадним способом.
Розсада - це молоді рослини, вирощені в парниках або теплицях для наступного пересадження на постійне місце.
Щоб виростити розсаду, насіння перед висіванням намочують і злегка просушують. Потім його висівають у дерев'яні ящики, дно яких устелене щебенем (1 см), а зверху на 5 - 6 см - звичайна ґрунтова парникова суміш. З появою третього листочка розсаду пересаджують на нове місце, при цьому вкорочують кінчик головного кореня. Внаслідок цього його ріст припиняється і розростаються бічні корені. Цей процес називається пікіруванням.
Овочі в парниках вирощують як після розсади, так і першою культурою, тобто в спеціально виділених парниках. Для цього насіння сіють безпосередньо в грунт парника (редиска, кріп, салат) або садять розсаду. У зимових теплицях овочі вирощують протягом цілого року, а у весняних - лише навесні, дотримуючись певного чергування рослин, що називається культурозміною.
Різні овочеві культури мають різний термін дозрівання, тому урожай їх збирають у різні строки. Томати, наприклад, дозрівають нерівномірно. Раніше достигають ті, що утворилися на зав'язі раннього цвіту. Перше збирання проводять, коли настає технічна зрілість плодів у поодиноких рослин. Потім через кожні 5 - 6 днів. Восени перед наставанням заморозків знімають пізні плоди.
Збирання цибулі починається після того, коли листя в більшості рослин пов'яне, а лушпиння на цибулі набуде характерного для певного сорту забарвлення. Після збирання цибулю просушують.
Збирання картоплі (бульбоплодів) починається після відмирання картоплиння. Для збирання використовують картоплезбиральні комбайни.
Бульби, відібрані на насіння, просушують і протягом 10-14 днів витримують на світлі до слабкого позеленіння. Це сприяє стійкості їх до захворювань.
Капусту, томати, солодкий перець висаджують розсадним або безрозсадним способом. Перед висаджуванням розсади треба підготувати грунт: внести добрива, перекопати, розпушити, очистити від бур'янів. Потім площу розмічають і готують ямки. Розсаду, вирощену в горшках, переставляють в ящики і переносять на ділянку. Щоб забезпечити умови для нормального розвитку рослин, їх треба доглядати, ґрунт періодично розпушувати. У процесі розпушування знищуються сходи бур'янів, які забирають з ґрунту частину вологи й поживних речовин.
Великої шкоди овочам завдають комахи-шкідники: гусениці капустяної совки, білан капустяний, дротяники, буряковий довгоносик тощо.
Капустяна попелиця - маленька сисна комаха, яка живиться соком капусти. По-шкоджене листя жовкне і в'яне. Ріст рослин сповільнюється, урожай знижується.
Мал.1. Білан капустяний
Мал.2. Ковалик Мал.3. Вовчок
Також овочі можна вирощувати посівним способом. Насінництво - це галузь сільськогосподарського виробництва, яка займається вирощуванням високоякісного і гібридного сортового насіння всіх культур, у тому числі овочевих. При вирощуванні, збиранні, молотьбі, сушінні, очищенні й підготовці насіння можливе знищування сортів і грунтів.
6. Закріплення вивченого матеріалу.
- Які існують види вирощування овочевих культур?
- Чим підживлюють грунт?
7. Практична робота.
Тема. Висівання насіння овочевих культур.
Обладнання: граблі, плуг, насіння, робочі рукавиці, маркер.
Загальні рекомендації:
1. За допомогою граблів вирівняйте поверхню грунту.
2. Закоткуйте площу.
3. Промаркуйте площу.
4. Рівномірно висійте насіння.
5. Закоткуйте площу сівби.
6. Кожна бригада розробляє проект з підготовки площі та висівання насіння овочевих культур.
8. Підсумок уроку.
Оцінювання навчальних досягнень учнів.
9. Домашнє завдання: зробити графічний проект ділянки.