Урок для учнів 6 класу з теми Державні символи України

Про матеріал

Перший урок для учнів 5-6 класів на тему "Українська символіка", може бути використано для виховної години.Мета: знайомити учнів з історією боротьби України за свою незалежність, історію, державотворення; прищеплювати любов до своєї Батьківщини; виховувати шану до працелюбного, нескореного народу України, віковічних традицій та звичаїв, рідної мови; формувати високі ідеали моральності, почуття дружби, взаємодопомоги; виховувати в учнів почуття прекрасного, дбайливе ставлення до навколишнього середовище.

Обладнання: національний прапор України, плакати – ілюстрації національної символіки, аудіо запис гімну України.

Перегляд файлу

Урок 1

Клас: 6

Тема: Українська держава та її символіка

Мета: знайомити учнів з історією боротьби України за свою незалежність, історію, державотворення; прищеплювати любов до своєї Батьківщини; виховувати шану до працелюбного, нескореного народу України, віковічних традицій та звичаїв, рідної мови; формувати високі ідеали моральності, почуття дружби, взаємодопомоги; виховувати в учнів почуття прекрасного, дбайливе ставлення до навколишнього середовище.

Обладнання: національний прапор України, плакати – ілюстрації національної символіки, аудіо запис гімну України.

Хід уроку

І. Привітання. Поздоровлення учнів з початком навчального року.

В: Дорогі діти!Я дуже рада вас бачити веселими, здоровими, повними сил та енергії та готовими до нового навчального року. Тож не будемо зволікати. Перший наш урок традиційно присвячений нашій державі та її символіки.

ІІ. Основна частина уроку

В: Ми уявно переглянемо цікаві сторінки історії нашої країни. Згадаємо державні символи, відчуємо гордість за нашу Батьківщину, за народ наш, часточкою якого є ми з вами.

Україна! Країна хвилюючої краси, радості й печалі, розкішний вінок з рути і барвінку, чорнобривці і калини. Це історія мужнього народу, що віками боровся за волю, за своє щастя, свідками чого є високі в степу обеліски, могили  та прекрасна народна пісня. Тому найдорожче в нашому серці, найсвятіше почуття – любов до неньки – України.

А зараз я вам розкажу про національну символіку нашої держави. Звичайно ви її знаєте й неодноразово бачили. Я вам хочу розказати трішки історії.

22 березня 1918 року Законом про Державний прапор, прапор Української Республіки було остаточно затверджено форму і кольори нашого прапора. Ініціатором цього Закону був перший український Президент Михайло Грушевський. А потім були довгі десятиліття боротьби нашого народу за те, щоб український стяг зайняв належне йому місце – замайорів над всією Україною. У наш час вперше синьо-жовту стрічку, прикріплену до одягу, використали львівяни під час мітингу 12 березня 1989 року. А згодом маленькі синьо-жовті прапорці затріпотіли в руках учасників «живого ланцюга»22 січня 1990 року. Перший Національний прапор для Києва пошила львівянка Наталя Кареліна – Лучко. Він був піднятий на щоглі біля  будинку Київської міської ради 24 липня 1990 року. Синьо-жовтий прапор над Верховною Радою замайорів 4 вересня 1991 року, а 22 січня 1992 року Верховна Рада затвердила цей прапор як Державний.

Подивіться на наш Герб, він символізує спорідненість поколінь, мир і творчу працю. Це – символ відродження Батьківщини, її традицій, продовження славних сторінок нашої історії. Золотий тризуб як малий герб суверенної держави затверджений Верховною Радою 19 лютого 1992 року, вважаючи його головним елементом Великого Гербу України. Тризуб шанувався в Україні з давніх часів, як могутній магічний знак життєстворення.

До найбільших святинь будь – якого народу належить гімн. Це ті слова та музика, які змушують кожного з нас підніматися при перших же акордах, з трепетом душі слухати ту мелодію, яка віднаходить найпотаємніші струни, кличе до високого і світлого. Національний гімн України написали більше століття тому поет В. Чубинський та композитор М. Вербицький. Слова Гімну були вперше надруковані в 1863 році, а 16 січня 1992 року Верховна Рада затвердила цей музичний твір як Державний гімн України. Під час звучання Гімну України присутні мають вставати, покласти праву руку на серце, а військові – віддати честь. Усі мають стояти обличчям до Прапора України.

Прослуховування Гімну України.

На цьому наш перший урок в цьому навчальному році закінчено.

 

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
28 березня 2018
Переглядів
1090
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку