Урок для учнів ПТНЗ "Виготовлення комплекту столового асортименту: скатертин, серветок."

Про матеріал
Мета уроку: Навчальна – удосконалення умінь і навичок учнів під час виконання обробки накладної кишені. Розвивальна – на основі знань і умінь формувати самостійність та наполегливість у роботі. Виховна – сприяти вихованню відповідальності учнів до навчання; взаємоповаги; взаємодопомоги.
Перегляд файлу

Державний навчальний заклад

«Одеський професійний ліцей сфери послуг Південноукраїнського національного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського»

 

 

Професія – «Кравець, Закрійник»

Код – 7433, Код - 7435

Кваліфікація – Базовий рівень, 2-3 розряд

 

 

 

Методична розробка

уроку виробничого навчання

 

Тема програми: «Виготовлення виробів постільного та столового асортименту, штор, ламбрекенів.»

 

Тема уроку: :  Виготовлення комплекту столового асортименту: скатертин, серветок.

 

C:\Users\Dell\Desktop\изображение_viber_2020-03-17_17-53-03.jpg скатерти и салфетки на стол

Розробив майстер виробничого навчання

Бахнєва Тетяна Володимирівна

Розглянуто на засіданні методичної комісії

Протокол №­­­­___ від "____" ____ 2020 р.

Голова методичної комісії

________ О.А.Бадира

Рекомендовано для використання у

 навчальному процесі

 

 

            

м. Одеса – 2020 р.

ЗМІСТ

 

 

1

Анотація

 

…………….. 3

2

Дидактичні матеріали

 

……………..4

3

План уроку з виробничого навчання

 

……………..5 – 9

4

Інструкція з техніки безпеки

 

…………….10 – 12

5

Теоретичні та практичні відомості

 

 

…………….13 -19

6

Алгоритм виконання обробки серветки,скатертини бейкою, суцільнокроєною з деталлю

 

 

 

……………..20 -24

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Анотація

 

 

Дана методична розробка може використовуватися під час проведення уроків виробничого навчання за професією «Кравець, Закрійник»

Методична розробка розкриває тему «Виготовлення комплекту столового асортименту: скатертин, серветок»  та містить наступні пункти:

  • План уроку виробничого навчання.
  • Питання для самоконтролю.
  • Алгоритм обробки серветки бейкою, суцільнокроєною з деталлю.

 

Методична розробка має тісний зв'язок з предметами теоретичного навчання: матеріалознавство, конструювання одягу, технологія виготовлення одягу, обладнання.

Рекомендовано для використання у навчальному процесі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дидактичні матеріали до уроку

 

 

1. Підручники:

1.С.Я. Борецька, М.М. Борецький, А.И.Пухальска «Моделі одягу»

2.В.О. Радкевич «Моделювання одягу»

3.К.Р. Лазур «Швейне матеріалознавство»

4.Н.В. Батраченко, В.П.Головінов, Н.М.Каменєва «Технологія виготовлення жіночого одягу»

5.С.Я.Борецька, Н.М. Малюга «Технологія виготовлення легкого жіночого та дитячого одягу»

6. А.Т. Труханова «Основи технології швейного производства»

7.В.О. Кучер, А.О. Степура «Обладнання швейного виробництва»

8.Є.С.Царьова «Технологія виготовлення столової, постільної білизни, штор, ламбрекенів та аксесуарів»

2. ГОСТи:   1.Типовые фигуры женщин

                     2.Система стандартов безопасности труда

3. Стенди «Куток з охорони праці», «Інформаційний куток», «Моделі одягу»

4. Інструкції з охорони праці:

  • Виконання ручних робіт
  • Виконання машинних робіт
  • Виконання волого-теплових робіт

5. Інструкційно – технологічна карта (по темам, по операціям)

6. Лекала

7. Обладнання:

  • Універсальні прямострочні швейні машини
  • Чотирьох ниткова обметувальна швейна машина
  • Праска і прасувальний стіл

8. Інструменти: наперстки, набір ручних голок, сантиметрова стрічка, лінійка, кілочок для розправлення кутів, різець.

9. Пристосування: булавки, крейда, нитки, олівець.

10. Зразки: деталі крою, тканина, нитки.

11. Технічні засоби навчання: ПК, проектор, екран.

12. Інформаційне забезпечення: мережа інтернет, журнали мод.

 

 

 

П Л А Н   У Р О К У № 15

з виробничого навчання

    

ТЕМА програми: «Виготовлення виробів постільного та столового асортименту, штор, ламбрекенів.»

 

ТЕМА УРОКУ :  Виготовлення комплекту столового асортименту: скатертин, серветок.

 

МЕТА УРОКУ:

Навчальна удосконалення умінь і навичок учнів під час виконання обробки скатертин, серветок.

Розвивальнана основі знань і умінь формувати самостійність та наполегливість у роботі.

Виховнасприяти вихованню відповідальності учнів до навчання; взаємоповаги; взаємодопомоги.

Тип уроку – удосконалення умінь та формування навичок.

Вид  уроку – виробниче навчання.

Матеріально-технічне забезпечення;

  •    обладнання та інструменти для виконання ручних, машинних, прасувальних робіт ;
  •    інструкційно – технологічні карти, плакати ;
  •    зразки обробки серветок, скатертин.

Міжпредметні зв’язки – обладнання, технологія виготовлення жіночого одягу, матеріалознавство.

Методи навчання: пояснювальна – ілюстративна, наочний, проблемний, індивідуальна робота.

Форми організації навчальної діяльності учнів: групова, індивідуальна.

Література – Н.В. Батраченко, В.П. Головінов, Н.М. Каменева,Т.В. Мозгунова, Н.Н.Байкова, Е.В.Тулупова, Е.В. Стрельцова.

Є.С.Царьова «Технологія виготовлення столової, постільної білизни, штор, ламбрекенів та аксесуарів»

 

 

 

 

 

 

 

ХІД УРОКУ

 

І. Організаційна частина (5 хв.):

- перевірка наявності учнів,

- готовність робочих місць,

- дотримання правил техніки безпеки.

ІІ. Вступний інструктаж

Актуалізація знань (40хв):

  1. Повідомлення теми та мети уроку.
  2. Перевірка знань попереднього матеріалу та правил техніки безпеки.

 

1. Питання:

Які правила техніки безпеки при виконанні ручних робіт?

Відповідь:

Перед початком роботи одягнути робочу форму.

Перевірити присутність і налагодженість інструментів та приладів (стіл повинен бути гладким щоб не пошкодити тканину).

Інструменти та прилади необхідно зберігати в відведеному місці.

Булавки та голки повинні знаходитися в спеціальній подушечці

Ножиці треба передавати ручками вперед, лежати закритими.

Довжина нитки до 40 см, щоб не поранити тих, хто сидить поряд.

 

2. Питання:

Які правила техніки безпеки при виконанні машинних робіт?

Відповідь:

Перевірити закріплення і налагодженість огорожі та пристосувань.

Добре оглянути машину і робочі місця, перевірити налагодженість голки, правильність її установки і закріплення.

Держати руки в правильному положенні ,щоб запобігти проколу пальців голкою.

При виконанні робіт на краєобметувальній машині пальці рук необхідно тримати на краю платформи машини.

Не торкатися руками електроприладів, які знаходяться під напругою, не торкатися оголених проводів, не знімати огорожу.

Не класти ножиці біля робочих частин машини.

Забороняється  працювати без гумового килимка на металевій педалі

При з’явленні запаху горілого, диму або іскри негайно зупинити машину та повідомити майстра.

 

3. Питання:

Які правила техніки безпеки при виконанні волого-теплових робіт?

Відповідь:

Перевірити справність праски, підставки під праски.

Перевірити справність рубильника, розетки, заземлення.

Перевірити стан і наявність резинового килимка.

Не перевіряти нагрів праски пальцями.

Включаючи і виключаючи електроприлади, захвачувати пальцями корпус вилки, а не електрошнур.

При роботі з праскою, необхідно мати під ногами резиновий килимок, не залишати включену праску .

При виявленні поломок виключити рубильник і повідомити електрика.

 

4.Питання: Що входить до комплекту білизни?

Відповідь: стандартний комплект простирадло, підковдра та наволочки

5. Питання: Якими бувають розміри постільної білизни?

Відповідь: Євростандарт півтораспальний, двоспальний, сімейний, дитячий (півтора спальний)

6. Питання: Із яких тканин шиють постільні комплекти?

Відповідь:  бавовни, сатину, льону, шовку.

 

7. Питання: Які машинні шви зазвичай застосовують для пошиття постільної білизни?

Відповідь: Шов у підгин із закритим зрізом; обкантувальний шов із закритим зрізом; подвійний білизняний шов; запошивний шов.

 

ІІІ. Формування нових знань.

  •    Повідомлення нової навчальної інформації (теоретичні відомості);
  •    Відповідь викладача на запитання учнів.

 

Ціль уроку:

- набути знань з охорони праці на робочому місці. Організація робочого місця. Виконання обробки скатертин, серветок.

- вдосконалити вміння та навички із зазначеної теми.

Столова білизна – це тканинні вироби для потреб, зокрема сервірування столу як у домашніх умовах, так і закладах громадського харчування.

Основні види столової білизни – скатертини, серветки, рушники, килимки, столові доріжки тощо. Вони не тільки  надають столу ошатності, а й забезпечують комфорт під час їжі.

Скатертина – це текстильний виріб геометричних форм: кругли, квадратні, прямокутними, яким застеляють стіл. Окрім декоративних функцій, виконує й утилітарні, а саме: слугує для захисту стільниці від пошкоджень, поглинає звуки під час переставляння тарілок і приборів, запобігає їх ковзанню по столу.

Основні види тканин:  бавовна, льон, шовк та інші.

Рушники – вбирають вологу, застосовують для витирання рук і посуду, для полірування посуду та приборів.

Основні види тканин:  м’які  бавовняні, вафельні чи махрові. З білої лляної тканини ,слугують для подання страв.

Серветки – поділяють на чайні та столові.

Чайні використовують для сервірування столу до чаю, а другі є універсальними. Чудово прикрашають стіл, призначені для індивідуального сервірування; витирання обличчя й рук; запобігання потрапляння крихт і бризок на одяг; можуть слугувати підтарільниками або ж замість полоскальниць для рук .

Обробка зрізів серветок:

  • Обробка  крайовим швом у підгін із закритим зрізом;
  • Обробка кантом;
  • Обробка оборкою;
  • Обробка обшивним швом;
  • Обробка бейкою;
  • Обробка відрізною бейкою.

 

 

 

 

 

 

 

ХАРАКТЕРИСТИКА ЛЛЯНИХ СКАТЕРТИН КЛАСИЧНИХ РОЗМІРІВ

Розмір, см

Колір

Характеристика

173х173

Білий

З ажуром (мереживо по краю) та без нього

140х250 140х225 140х200 140х175 140х150 140х100

Білий

Льон жакардовий

150х150

Кольорові

Підрублені з ажуром

135х135

Кольорові

Підрублені з ажуром

173х208 173х250 173х280 200 х 500 200х250

Білі

Бенкетні, жакардові

 

ХАРАКТЕРИСТИКА СЕРВЕТОК

Розмір, см

Тип тканини

Колір

Застосування

50 х 50;

50 х 35

Натуральні, змішані

Різнобарвні (класичних, пастельних та насичених темних тонів)

При індивідуальному сервіруванні на полірованій поверхні столу; для використання за призначенням при повсякденному та бенкетному обслуговуванні. Застосовують найрізноманітніші форми складання

46 х 46;

45 х 45;

42,5 х 42,5

Натуральні (льон)

Білі з ажуром, білі без ажуру, кольорові

При індивідуальному сервіруванні на полірованій поверхні столу; для використання за призначенням при повсякденному та бенкетному обслуговуванні. Застосовують найрізноманітніші форми складання

35 х 35;

30 х 30

Натуральні (льон, бавовна)

Кольорові з ажуром та без ажуру

Для використання за призначенням при повсякденному та бенкетному обслуговуванні. Застосовують обмежені форми складання

25 х 25

Натуральні (бавовна)

Білі, інколи пастельних тонів

Для індивідуального подавання замість полоскальниці для рук. Подають вологими, гарячими, складеними вчетверо на пиріжковій тарілці

50 х 35

Натуральні (мішковина з тасьмою)

Нефарбовані, інколи кольорові

Для використання в якості скатертин у стилізованих, тематичних, етнічних закладах харчування

 

 

 

 

Техніка безпеки при виконанні ручних робіт

 

  1.     Необхідно приступати до виконання робіт у халаті, застебнутому на всі ґудзики. Волосся підібрати під головний убір. Надіти спеціальне взуття.
  2.     Перевірити своє робоче місце, переконатися, що воно повністю відповідає безпечним умовам праці достатньо освітлене.
  3.     Перевірити справність робочого  інструменту (голки, наперстка, ножиці).
  4.     Поверхня робочого стола повинна бути гладкою.
  5.     Берегти інструменти і пристосування (голки, наперстки, ножиці, сантиметрову стрічку, кравецькі булавки) у спеціально відведеному місці.
  6.     Зламані голки, вільні бобини та відходи тканини не кидати на підлогу, а складати  у призначеному для цього місці.
  7.     При виконанні усіх ручних робіт користуватись потрібно наперстком.
  8.     Передавати голку вперед вушком.
  9.     Не користуватись іржавою, тупою голкою.
  10. Передавати ножиці вперед кільцями.
  11. Тримати леза ножиці закритими.
  12. Стежити при виконанні робіт, щоб пальці лівої руки не потрапили під лезо ножиць.
  13. По закінченню роботи інструменти і пристосування необхідно скласти у відведене для цього місце.
  14. Вимкнуте місцеве освітлення.
  15. Старанно прибрати своє місце.
  16. Якщо Ви одержали травму, опік зверніться негайно за медичною допомогою. Слід довести до відома майстра про те,що трапилося, майстра.

 

Техніка безпеки при виконанні машинних робіт

 

  1.     Працюючий на швейній машині повинен строго дотримуватись безпечних умов праці. При невмілому і неуважному ставленні до роботи на зшивних і спеціальних машинах працюючий зазнає сам та ті хто поруч, небезпеки (проколи пальців машинною голкою, попадання осколків ґудзиків і голок в очі).
  2.     Стати до роботи на зшивних спеціальних швейних машинах можна тільки після проведення первинного інструктажу на робочому місці.
  3.     Перед початком роботи необхідно перевірити справність машини, а у разі виявлення неполадок викликати механіка.
  4.     Забороняється працювати без гумового килимка на металеві педалі.
  5.     При виконанні роботи на спеціальній крає обметувальній машині пальці рук необхідно тримати на краю платформи машини.
  6.     Щоб уникнути травм, роботу на швейній машині потрібно починати плавним натисканням на педаль.
  7.     Щоб волосся не потрапило до машини та запобігти удару ниткопритягувача, не варто нахилятися дуже низько до машини.
  8.     Нитки та клаптики,що випадково потрапили до привідного механізму, діставати тільки при вимкненому електродвигуні.
  9.     Не гальмувати рукою махове колесо машини, щоб уникнути травмування рук.
  10. Не доторкатися до голки, не відривати і не знімати детальні й запобіжні пристосування на ходу машини.
  11. Спрацьовані та зламані голки не кидати на підлогу, а складати у визначене місце.
  12. При роботі не відволікатися самому і не відвертати увагу інших.
  13. Утримувати в чистоті та порядку робоче місце.
  14. Перед тим, як залишити своє робоче місце, необхідно вимкнути машину.
  15. Неправильне розташування рук під час роботи на швейній машині може призвести до проколювання пальців голкою і травмування рук частинами машини, що рухаються.
  16. Змащувати, чистити машину, міняти голку, надівати ремінь на шків машини, втягувати верхню нитку необхідно тільки при вимкненому електродвигуні, знявши ноги з педалі.
  17. Забороняється класти ножиці та інші предмети біля частин машини, що рухаються.
  18. При роботі на ґудзиковій машині необхідно користуватися захисним екраном.
  19. Не працювати без взуття, щоб уникнути травмування ніг.
  20. Стежити за чистотою свого робочого місця, не розкидати нитки, булавки, бобіни й інші предмети, зберігати їх у призначеному для цього місці.
  21. Після закінчення роботи прибрати робоче місце.
  22. Якщо Ви отримали травму, зверніться до медпункту, попередьте адміністрацію. 

 

 

 

 

 

Техніка безпеки при виконанні волого-теплових робіт

 

  1.     Необхідно приступати до виконання робіт у халаті, застебнутому на всі ґудзики. Волосся підібрати під головний убір. Надіти спеціальне взуття.
  2.     Робота з електропраскою потребує бути дуже уважним. При неправильному і невмілому поводженню з нею можна травмувати себе (ураження електричним струмом, опіки рук тощо).
  3.     До початку роботи необхідно перевірити ізоляцію шнура, чи немає на ньому не за ізольованих ділянок, а також положення праски на підставці. Слід пам’ятати, що через несправність ізоляції шнура можна отримати ураження електричним струмом.
  4.     Перевірте справність обладнання, заземлення, елекровітлення, наявність діелектричного килимка.
  5.     Для вмикання і вимикання електропраски беруть рукою корпус вилки, а не електрошнур.
  6.     Не можна допускати падіння праски, перекручування шнура з утворенням петель і вузлів, перегріву праски.
  7.     Забороняється охолоджувати перегріту праску зануренням її у воду або за допомогою пульверизатора, тому що можна отримати опік рук і обличчя.
  8.     Забороняється ставити праску на електрошнур при поганій ізоляції можна отримати опік рук і  ураження електричним струмом.
  9.     Забороняється користуватися несправною праскою, самостійно ремонтувати праску і електропроводку.
  10. При роботі з електропраскою необхідно мати під ногами гумовий килимок.
  11. По закінченню роботи електроживлення прасувальних столів повинно бути вимкнуто.
  12. У разі травмування і опіків необхідно негайно звернутися до медпункту.
  13. Необхідно стежити за поступовим нагріванням праски, щоб вона не перегрівалася.
  14. Не перевіряйте нагрів праски пальцями. Якщо праска перегрілася, охолодити її можна, проводячи по пологому пропрасовувачу.
  15. Зволожувати тканину і деталі слід тільки з пульверизатора.
  16. Щоб уникнути пожежі, необхідно вимкнути праску по закінченню роботи.
  17. Помітивши несправність праски або окремих її частин, що проводять електричний струм, необхідно терміново вимкнути її від електромережі та викликати майстра.

 

 

Теоретичні та практичні відомості обробки серветки, скатертини бейкою, суцільнокроєною з деталлю

 

1

Намітити та підігнути зрізи серветок на 10мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\1.jpg

 

2

За допомогою лекала підігнутий зріз серветки  запрасувати на 10мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-11.jpg

 

3

Запрасовуємо  щоб зрізи не розгорталися та притискаємо колодкою

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-06.jpg

 

4

Намітити та підігнути вдруге   край серветки за допомогою лекала  на 20мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-07.jpg

 

5

Запрасувати підігнутий край серветки на 20мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-46.jpg

 

6

Запрасовуємо  щоб зрізи не розгорталися та притискаємо колодкою

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-06.jpg

 

7

 

Кут серветки вивернути на виворітну сторону

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-24.jpg

 

 

8

 

 

Складіть серветку по діагоналі виворітним боком у середину, відвернувши великий припуск та намітити під кутом лінію зшивання

 

 

9

Зшити кут серветки по наміченої лінії

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-20.jpg

 

 

10

 

 

Зрізати припуски навскоси, залишаючи 0,07 – 10мм до строчки

 

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-21.jpg

 

11

Вивернути кут на лицьову сторону серветки

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-22.jpg

 

12

 Виправити бічні кути

 

 

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-23.jpg

 

 

13

 

 

 

По периметру серветки по внутрішньому згину деталі  прокласти строчку на відстані 0,01 - 0,02 мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-44.jpg

 

 

 

 

 

 

   14

 

Припрасувати краї серветки з виворітної сторони

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-46.jpg

 

15

 

Закріпить тканину в п’яльцях вишивальної машини

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-47.jpg

 

 

16

Вибрати малюнок для вишивання

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05.jpg

 

17

Запустити вишивальну машину натиснув на кнопку «Старт»

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-00.jpg

18

Контроль за вишиванням

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-01.jpg

 

19

Зняти п’яльця з коретки

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-02.jpg

 

20

Зняти п’яльця з серветки

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-03.jpg

 

21

Припрасувати малюнок вишивки та відпрасувати усю серветку

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-04.jpg

 

22

Серветка у готовому вигляді

 

 

 

Аналогічно виконуємо обробку скатертини

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-08.jpg

 

 

                                                                                           

 

Розподіл завдання учням:

  1. Організація робочого місця.
  2. Заправка швейних машин 97кл., та 22кл.
  3. Заправка обметувальних машин.
  4. Регулювання швейних машин.

 

Майстер в/н: На виконання даного завдання вам відводиться 5 годин, при виконанні завдання користуйтеся наочністю, слідкуйте за організацією робочого місця, за якістю виконання роботи, дотримуйтесь вимог з охорони праці, а також слідкуйте за охайністю робочого місця. В кінці роботи будуть виставлені оцінки, з критеріями оцінювання ви ознайомлені, також я буду враховувати ваші відповіді на вступному інструктажі , дотриманість вимог з охорони праці. Всім все зрозуміло, а тепер можете приступати до роботи. Всім бажаю успіху.

ІV. Закріплення нового матеріалу

  •    Перевірка знань учнів усним опитуванням або тестуванням.

 

Питання для самоконтролю:

 

  1. Питання: Дайте визначення столової білизни?

Відповідь: Столова білизна – це тканинні вироби для потреб, зокрема сервірування столу як у домашніх умовах, так і закладах громадського харчування.

  1. Питання:  Назвіть види столової білизни та їх призначення?

 

Відповідь: Основні види столової білизни – скатертини, серветки, рушники, килимки,  столові доріжки тощо.

 

  1. Питання:Якими крайовими швами можна обробити зрізи столової білизни?

 

Відповідь:   Обробка  крайовим швом у підгін із закритим зрізом; Обробка кантом; Обробка оборкою; Обробка обшивним швом; Обробка бейкою; Обробка відрізною бейкою.

  1. Питання:Із яких тканин виготовляють столову білизну?

Відповідь:  бавовна, льон, шовк, вафельні, махрові.

 

 

 

 

V. Поточний інструктаж.

  1. Цільові обходи майстром робочих місць.
  2. Перевірка правильності організації учнями робочих місць та правильності виконання трудових прийомів.
  3. Послідовність та правильність виконання технологічного процесу.
  4. Перевірка умінь використання інструкційну - технологічних карт.
  5. Перевірка умінь використання інструментів, пристосувань та обладнання.
  6. Приймання та оцінка якості робіт в ході виконання завдання.
  7. Виявлення прогалин у їх знаннях, своєчасне ліквідування їх.
  8. Застосування набутих знань на практиці.

 

VІ. Заключний інструктаж.

Підведення підсумків уроку:

          а) Аналіз правильності виконання завдання;

          б) Дотримання інструкційно-технологічних карт;

          в) Розбір типових помилок;

          г) Виконання норм виробітку, раціональне використання робочого часу;

          д) Якість робіт кожного учня, та заходи усунення помилок;

          е) Виставлення оцінок кожному учню;

          ж) Підсумки уроку.

 

VIІ. Домашнє завдання

  •     Закріпити набуті знання.

Повторити правила техніки безпеки та тему уроку.

 

 

Майстер виробничого навчання                Бахнєва Т.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Алгоритм виконання обробки серветки бейкою, суцільнокроєною з деталлю.

 

з/п

Операція

Графічне зображення

Операції. Технічні

Умови виконання

1

Намітити та підігнути зрізи серветок на 10мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\1.jpg

 

2

За допомогою лекала підігнутий зріз серветки  запрасувати на 10мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-11.jpg

 

3

Запрасовуємо  щоб зрізи не розгорталися та притискаємо колодкою

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-06.jpg

 

4

Намітити та підігнути вдруге   край серветки за допомогою лекала  на 20мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-07.jpg

 

5

Запрасувати підігнутий край серветки на 20мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-46.jpg

 

6

Запрасовуємо  щоб зрізи не розгорталися та притискаємо колодкою

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-00-06.jpg

 

7

Кут серветки вивернути на виворітну сторону

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-24.jpg

 

8

Складіть серветку по діагоналі виворітним боком у середину, відвернувши великий припуск та намітити під кутом лінію зшивання

 

9

Зшити кут серветки по наміченої лінії

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-20.jpg

 

10

Зрізати припуски навскоси, залишаючи 0,07 – 10мм до строчки

 

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-21.jpg

 

11

Вивернути кут на лицьову сторону серветки

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-22.jpg

 

12

Виправити бічні кути

 

 

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-02-23.jpg

 

 

 

 

13

По периметру серветки по внутрішньому згину деталі  прокласти строчку на відстані 0,01 - 0,02 мм

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-44.jpg

 

14

Припрасувати краї серветки з виворітної сторони

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-46.jpg

 

15

Закріпить тканину в п’яльцях вишивальної машини

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-04-47.jpg

 

16

Вибрати малюнок для вишивання

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05.jpg

 

17

Запустити вишивальну машину натиснув на кнопку «Старт»

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-00.jpg

18

Контроль за вишиванням

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-01.jpg

 

19

Зняти п’яльця з коретки

 

 

 

 

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-02.jpg

 

20

Зняти п’яльця з серветки

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-03.jpg

 

21

Припрасувати малюнок вишивки та відпрасувати усю серветку

 

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-04.jpg

 

22

Серветка у готовому вигляді

 

 

Аналогічно виконуємо обробку скатертини

D:\Рабочий стол\срочно салфетка для метод розробки\изображение_viber_2020-03-10_13-05-08.jpg

 

 

Майстер виробничого навчання                Бахнєва Т.В.

1

 

docx
Додано
6 квітня 2020
Переглядів
2742
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку