Урок для юнаків «Правильна гігієна — запорука інтимного здоров’я на довгі роки!»

Про матеріал
Цілі: 1. Розширити знання про фізіологічні особливості й правила особистої гігієни юнаків. 2. Розкрити переваги здорового способу життя.
Перегляд файлу

Урок для юнаків «Правильна гігієна — запорука інтимного здоров’я на довгі роки!»

Автор: Єлькін А.В., вчитель-методист Запорізького навчально-виховного комплексу №19 Запорізької міської ради Запорізької області

Цілі:

1. Розширити знання про фізіологічні особливості й правила особистої гігієни юнаків.

2. Розкрити переваги здорового способу життя.

Устаткування: картки з відомостями про інтимну гігієну юнаків.

ХІД УРОКУ

I. Привітання.

II. Організаційний момент:

— Як мене чує ...? (Вчитель звертається до кількох учнів.)

Оголошується тема та цілі уроку.

Вчитель пропонує деяким учням висловитися про те, що таке гігієна тіла.

Запитує: «Як ти думаєш? … Що ти можеш додати?»

III. Знайомство з планом уроку.

Учні знайомляться з планом уроку на розданих картках.

План уроку:

1. Поняття гігієни.

2. Функції гігієнічних процедур.

3. План гігієнічних процедур для підлітків.

4. Інтимна гігієна юнаків. Чому це важливо.

— Який перший пункт плану?

— Що робитимемо по другому пункту плану?

 — Який пункт плану для Вас найбільш цікавий?

Робота з визначеннями

Гігієна — від грецького слова «гігіейнос», яке в перекладі означає «цілющий», тобто такий, що дарує здоров’я.

Особиста гігієна — це дотримання чистоти тіла, білизни, одягу, житла. До гігієни тіла відносять догляд за шкірою, волоссям і порожниною рота.

Обговорення функцій гігієнічних процедур

Учитель: Навіщо потрібна гігієна? Підлітковий період характеризується активною перебудовою організму, тож і характерним запахом тіла. У цей час ми говоримо про гормональну перебудову організму. Фізіологічно активні речовини продукуються та виділяються разом із потом.

Гігієнічні процедури виконують дві основні функції. По-перше, чиста шкіра і приємний запах тіла дають змогу вільно спілкуватися з іншими людьми й простіше встановлювати соціальні контакти як з однолітками, так і з дорослими. Адже жодна людина не живе у вакуумі! Свіжовимите волосся, акуратно підстрижені нігті й відсутність неприємного запаху допоможуть сформувати гарне перше враження про вас краще, ніж тисячі розповідей. По-друге, регулярні гігієнічні процедури допомагають позбутися більшості шкідливих мікроорганізмів, що викликають хвороби. Крім того, на очищеній шкірі рідше з’являються прищі. Між іншим людина, що дотримується гігієни, рідше змушена сидіти вдома з банальним нежитем або кашлем. Підтримання тіла в чистоті зменшує ризик зараження застудою або грипом, навіть якщо хтось чхає поруч із вами.

Розгляд плану гігієнічних процедур

Вчитель запитує учнів про частоту виконання гігієнічних процедур: скільки разів на день чи на тиждень.

Потім узагальнює:

1. Душ двічі на день — щодня (вранці і ввечері).

2. Після занять спортом теплий душ — обов’язково.

3. Миття здорового волосся — двічі на тиждень.

4. Чищення зубів — двічі на день. Використання зубної нитки — щодня.

5. Зміна нижньої білизни та шкарпеток — щодня.

Учитель запитує учнів, якому душу вони віддають перевагу, та розповідає: Душ повинен бути приємним: не дуже холодним і не дуже гарячим (якщо він, звичайно, не контрастний). Сполоснувши, треба намилити тіло з голови до ніг м’якою щіткою (яка, до речі, масажує тіло й добре очищує пори) і обмитися теплою водою. Якщо шкіра суха, краще користуватися м’яким дитячим милом, при нормальній і жирній шкірі використовуйте мило або гель для тіла.

Трохи про дезодоранти

Під час статевого дозрівання потові залози починають працювати набагато активніше. Крім того, поява волосся у пахвових западинах і на лобку може  сприяти активному росту бактерій, що провокують неприємний запах. Із проблемою допомагає впоратися не лише регулярний душ, а й використання дезодорантів. Вибір між дезодорантами або антиперспірантами залежить від інтенсивності потовиділення й особистого вибору підлітків. Однак варто пам’ятати, що антиперспіранти можуть забивати протоки потових залоз у пахвовій западині й призводити до їхнього запалення. Застосовувати дезодоранти можна тільки на чисте тіло!

ІV. Робота в зошитах над питаннями інтимної гігієни юнаків (записується тема уроку та заголовок «Інтимна гігієна юнаків»).

Вчитель розповідає про інтимну гігієну чоловіків:

Дотримання правил особистої інтимної гігієни дуже важливе для хлопчиків, юнаків та чоловіків. Але нерідко вони зовсім забувають про це. Результати такого легковажного ставлення до власного здоров’я проявляються в різних захворюваннях статевих органів. Але звертатися в медичний заклад чоловіки також не поспішають. Іноді — соромляться, іноді — не приділяють належної уваги симптомам. І в результаті лікарі мають справу із запущеними інфекціями, лікування яких тягнеться дуже довго і не завжди буває результативним.

Якою ж має бути правильна інтимна гігієна чоловіків і яких правил вони повинні дотримуватися, щоб зберегти своє здоров’я?

Учитель роздає картки з докладнішою інформацією про гігієну підлітків та інтимну зокрема. Педагог пропонує ознайомитися із змістом карток та наклеїти їх у зошити.

Перша картка «Туалет»

Усе починається з чистоти рук. Саме брудні руки в чоловіків стають причиною багатьох інфекцій, що вражають статеві органи. Мити руки потрібно до і після відвідин туалету.

Також дуже важливо стежити за тим, щоб залишки сечі не потрапляли на нижню білизну.

Тепло й волога в області промежини є сприятливим середовищем для розмноження хвороботворних бактерій. Для того, щоб цього уникнути, можна використовувати м’який туалетний папір, вологі серветки для інтимної гігієни або просто обмиватися водою. Підмивання вважається найкращим варіантом за умови, що для цього є можливість.

Друга картка «Водні процедури»

Ретельно промивати пахову область необхідно двічі на день — вранці й увечері. Особливо потрібно стежити за голівкою статевого члена, тому що в складках крайньої плоті скупчуються виділення. І таке закрите вологе середовище прекрасно підходить для розмноження небезпечних бактерій. Для того, щоб вимити ці складки, необхідно відсунути крайню плоть і ретельно промити зону, прибрати наліт і повернути крайню плоть на місце. Це допоможе уникнути неприємного запаху і зменшить ризик появи у чоловіків запалення статевих органів.

Мило для інтимної гігієни чоловіків можна застосовувати не більше одного разу на день.

Після водних процедур потрібно насухо витерти статевий орган м’яким рушником або серветкою. Рушник має бути особистим, і його потрібно використовувати для витирання тільки інтимної зони.

Третя картка «Білизна для чоловіків»

Чоловіча білизна має бути легкою та зробленою з проникної для повітря тканини. Труси із синтетики, а також моделі, які щільно прилягають до тіла, перешкоджатимуть нормальній циркуляції повітря в паховій області й підвищуватимуть температуру в цьому місці, що є небезпечним для яєчок.

Четверта картка «Перегрівання пахової області»

Як відомо, високі температури негативно впливають на репродуктивне здоров’я чоловіків. Тому не рекомендується часте відвідування сауни, а також занадто гарячі ванни.

П’ята картка «Огляд статевих органів»

Для кожного чоловіка дуже важливо регулярно оглядати статеві органи, звертаючи увагу на колір і фактуру шкіри, локалізацію яєчок і наявність у них твердих ущільнень. Якщо помітили підозрілі висипання або болісні вузлики, негайно звертайтеся до лікаря.

Шоста картка «Засоби інтимної гігієни для чоловіків»

На жаль, зазвичай чоловіки не вирізняються особливою вибірковістю в застосуванні гігієнічних засобів. Найчастіше вони використовують один гель або мило для того, щоб мити все тіло, включаючи зону промежини. Але це неправильно, тому що чоловічі статеві органи мають підвищену чутливість і потребують особливого догляду.

Гель для інтимної гігієни чоловіків повинен мати натуральний склад, збалансовану кислотність і не містити барвників та ароматизаторів. Він не має пересушувати ніжну шкіру статевих органів і викликати подразнень. Тому він обов’язково повинен бути в кожного чоловіка.

Розповідь учителя після індивідуальної роботи зі змістом карток:

Зазвичай юнаки миють пеніс і мошонку під струменем води і витирають промежину рушником. І в цьому криється найбільша помилка багатьох хлопців: вони просто не знають, як правильно помити статеві органи, або вважають, що достатньо просто митися в душі. В результаті багато юнаків у віці 13–20 років  стають… пацієнтами.

Чому? Пеніс має кілька проблемних зон. Природно, що інтимну зону потрібно ретельно мити з милом або гелем під час гігієнічної ванни або під душем. Але при цьому необхідно оголювати голівку пеніса і ретельно змивати залишки сечі й смегму (скупчення секрету) в складках.

Волосся біля основи статевого члена і на мошонці є джерелом мікробів. Його можна зголювати або коротко стригти, але головне — приділяти цій зоні особливу увагу при митті. Пах сильно потіє, створюючи сприятливе середовище для розмноження шкірної флори, тому необхідно мити пахову зону хоча б двічі на день — вранці й на ніч, а влітку, коли спекотно, — частіше.

Якщо хлопці не дотримуються цих правил, вони можуть захворіти на дуже неприємний баланопостит. Це хворобливе запалення крайньої плоті з виділенням неприємного гнійного секрету.

Також при порушенні гігієни може розвинутися уретрит — запалення сечового каналу всередині пеніса. Відчуття при ньому не з приємних: здаватиметься, що мочишся «битим склом».

А якщо нехтувати миттям пахової зони й мошонки, в цих місцях можуть розвинутися натертості, запалення і навіть кандидоз!

Додаткова інформація

Кандидозний баланопостит у чоловіків зустрічається дуже часто і добре піддається лікуванню на початковій стадії. Збудником цього захворювання є грибки роду Candida, що викликають запалення голівки пеніса і крайньої плоті. На жаль, не всі чоловіки при виявленні перших симптомів ідуть на прийом до дерматовенеролога, і це призводить до трансформації захворювання в хронічний кандидозний баланопостит, який важко піддається лікуванню і може призвести до ряду ускладнень.

Досвідчені урологи стверджують, що на початковій стадії грибковий баланопостит можна подолати без ліків. Для цього необхідно проводити регулярний, ретельний туалет геніталій і добре висушувати голівку статевого члена.

Вологість — сприятливе середовище для розмноження грибків. У 70% випадків «грибок» на голівці статевого органа чоловіків викликаний збудником C.albicans. Заразитися можна і статевим шляхом від дівчини, яка страждає на молочницю, але венерологи не вважають це захворювання статевою інфекцією. Для його розвитку необхідні сприятливе середовище і ряд супутніх чинників.

У чоловіків кандидозний баланопостит завжди супроводжується яскравою симптоматикою, особливо на початковій стадії і при первинному інфікуванні: почервоніння голівки статевого члена; білий наліт сирної консистенції; кислий, різкий запах; червоні плями на голівці; сильний сербіж; різі й больові відчуття під час сечовипускання.

Уретрит — це загальна назва ряду захворювань уретри, які вражають і жінок, і чоловіків, і дітей. Уретра — це точка виходу сечі (урини) з організму, яка з сечовим міхуром з’єднана сечівником. Уретрит — це запалення сечовипускального каналу. Він має свої причини виникнення, симптоматику і вимагає окремих методів лікування. В урології відомі кілька видів уретриту, кожен із яких викликаний певною причиною. Походження захворювання може бути різним: бактеріальним або небактеріальним. У першому випадку причиною уретриту є проникнення в організм різних мікроорганізмів патогенного походження. З огляду на це уретрит може бути, наприклад, стрептококовим, або стафілококовим, або іншим залежно від збудника.

V. Групова рефлексія.

Учитель звертається до учнів:

— Як ви думаєте, з якою людиною приємніше спілкуватися: чистою, доглянутою або неохайною?

— Чи складно виконувати запропонований план гігієнічних процедур?

— Що ви можете додати?

(Учні: Ми згодні з тим, що свіжовимите волосся, акуратно підстрижені нігті й відсутність неприємного запаху можуть сформувати приємне перше враження про людину краще, ніж тисячі розповідей про неї.)

Отже, потрібно дотримуватися елементарних щоденних правил особистої гігієни: митися, голитися, чистити зуби, зачісуватися, стежити за чистотою одягу і взуття, — підсумовує вчитель.

VI. Підсумок (виголошує вчитель).

Час іде, і всі діти стають дорослими. Підлітки — це вже майже дорослі люди: в них багато своїх таємниць та інтересів, вони вступають у нову фазу (новий період) свого життя. Але щоб інтимне життя було не лише приємним, а й здоровим, слід ретельно дотримуватися правил гігієни.

VII. Домашнє завдання.

1. Для повторення питання про анатомію статевої системи чоловіків перегляньте ролик «Репродуктивна система чоловіків» (https://youtu.be/MeVEQ1ejTho).

2. Прочитайте ще раз картковий конспект уроку в зошиті.

docx
Пов’язані теми
Педагогіка, Розробки уроків
Додано
12 липня 2021
Переглядів
857
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку