Урок до теми з громадянської освіти

Про матеріал
Кожен день упродовж усього нашого життя ми робимо вибір і приймаємо рішення. Свобода вибору у формуванні власної ідентичності є засадничою характеристикою дотримання прав людини. Кожна людина має право вибирати, чи змінювати, на свій розсуд, різні спільноти, взаємодіяти з іншими групами, культурами тощо.
Перегляд файлу

Тема : Що таке ідентичність?

Епіграф

Я даю собі та іншим людям пораду,

Що звучить майже як заповідь:

«Пізнай самого себе!»

Сократ

Кожен день упродовж усього нашого життя ми робимо вибір і приймаємо рішення. Свобода вибору у формуванні власної ідентичності є засадничою характеристикою дотримання прав людини. Кожна людина має право вибирати, чи змінювати, на свій розсуд, різні спільноти, взаємодіяти з іншими групами, культурами тощо.

Питання

Чи погоджуєтесь ви з думкою, що людина—джерело незвичайного в природі?

Назвіть якості, що виділили сучасну людину з пралюдей?

Що потрібно кожному з нас для того, щоб іменуватися Людиною?

Чому кожна людина є неповторною, особливою?

Бути людиною—це не лише щастя, але й відповідальність. Якою може бути наша відповідальність перед собою, перед іншими?

Ми народжуємось у цьому світі і поступово набуваємо певних, притаманних лише нам фізичних ознак і рис характеру. З волі батьків, родичів ми отримуємо ім’я і прізвище. Проживання в певному населеному пункті дає нам можливість називатися його мешканцями. Наше походження, особливості культури допомагають сформувати у нас відчуття належності до певної спільноти. Під час навчання, професійної зайнятості, громадської активності, у стосунках із сім’єю, родиною, друзями, колегами ми формуємось як особистості, розвиваємо власні «Я».

Ідентичність—це невід’ємна характеристика людини, що виявляється у визнанні своєї унікальності, з одного боку, й відчутті приналежності до певної спільноти, з іншого.

Є різні класифікації ідентичності, проте подумайте, чим ви можете відрізнятись від інших людей?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поміркуйте, чи всі види ідентичності представлені у схемі? Додайте власні варіанти.

Усі види  ідентичності мають свої особливості, що відрізняють нас від інших людей, громад, спільнот, народів. Адже кожна людина є особистістю унікальною і неповторною, а також невід’ємною у нашому суспільстві.

v4_p40_gr

 

 

 

Якщо ви хочете, щоб щось було сказане, попросіть це зробити чоловіка; якщо ви хочете, щоб щось було зроблене – попросіть це зробити жінку.

Маргарет Тетчер

Свобода, у своєму прямому значенні, полягає в множинності вибору.

Симона Вейль

Все, що ви зараз робите, ви вибрали. Деякі люди не хочуть вірити в це. Але якщо ви старше двадцяти одного року, то ваше життя таке, яким ви його робите. Для того, щоб змінити своє життя, вам необхідно змінити свої пріоритети.

 Джон С. Максвелл

Можливість вибору добра і зла знаходиться в межах досяжності всіх і кожного.

Оріген

Ви маєте тренувати свою інтуїцію – ви повинні довіряти тихому голосу всередині вас, який говорить вам, що сказати, і який вибір зробити.

Інгрід Бергман

Обираючи та діючи у своєму житті, ми створюємо ту людину, якою ми є, і ті маски, які ми вдягаємо. 

Кеннет Паттон

Отже, ми формуємо нашу ідентичність за допомогою вибору і рішень, які ми приймаємо. Саме це підкреслює активну роль особистості і вказує на елемент навчання. У житті ми робимо помилки і тому також усвідомлюємо хибність того чи іншого вибору, який ми зробили. Ми можемо бути в змозі скасувати деякі вибори і виправити їх, але деякі вибори є незворотними. Зрештою, час можна витратити тільки один раз у житті. Тому наша ідентичність є певною мірою статичною і стабільною.

Питання

Що таке ідентичність та які її види ви знаєте?

Проаналізуйте ідентичності на прикладі представників своєї сім’ї, родини, спробуйте пояснити причину спільного та відмінного в їхніх ідентичностях.

Що нового про ідентичність ви дізналися у процесі дослідження та обговорення цього поняття?

 

docx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
2573
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку