Урок доброти "Наші вірні друзі"

Про матеріал
Урок доброти виховує любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя. До розробки уроку додається презентація.
Перегляд файлу

Криворізька загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №55

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок доброти

           Наші вірні друзі

(Бережне ставлення до тварин)

 

 

 

 

 

                                             Підготувала:

                                             класний керівник 6-Б класу

 Капуста Валентина Миколаївна

 

 

 

 

 

 

Мета заходу: виховувати любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя.

Обладнання: , комп’ютер, мультимедійна презентація , виставка тематичних ілюстрацій, фото пам’ятників собакам,уривок мультфільму «Балто», фото домашніх улюбленців..                                                   

                                                                                                                      Слайд 2

Хід заходу:

 Учитель

Сьогодні урок доброти я хочу розпочати віршем Ольги Май.Ті почуття,  які передає вона своїми словами не залишають байдужими нікого. І не важливо, що ці слова звучатимуть не рідною мовою, головне, вони закликають  нас бути небайдужими, добрими, милосердними. Про доброту у світі  говорять різними мовами, але  роблять одну спільну справу  - відповідально відносяться до тих,  кого приручили.

 

Маленький мальчик стоял у витрины 

И по слогам объявленье читал.
В нём сообщал продавец магазина,
Что он забавных котят продавал.
Мальчик несмело вошёл и с порога
Скромно спросил: «Сколько стоят они?»
Цену узнав, прошептал: «Это много...»,
Ручки засунув в карманы свои.
Он потихоньку извлёк всё, что было,
Да, это мало, хоть долго копил.
Детское сердце невольно заныло ...
С горечью в голосе он попросил:
«Дяденька, можно хотя бы глазочком
Только на ваших котят посмотреть.
Были бы деньги, купил бы я точно,
Но накопить мне никак не успеть».
И продавец не спеша открывает
Крышку в огромной коробке, и вот
Восемь котят из неё выбегают,
Ну, а девятый за ними ползёт,
Хочет успеть за друзьями своими,
Но не угнаться за ними ему.
А всё потому лишь, что ножки больные,
Так он родился ... себе на беду.
Мальчика словно водой окатили,
Глазки свои отвести он не смел,
Даже сказать что-то был он не в силах,
Лишь на хромого котёнка смотрел.
Но через силу, с огромным волненьем,
Еле, чуть слышно он вдруг проронил:
«Были бы деньги, то я, без сомненья,
Котёнка хромого у вас бы купил».
А продавец посмотрев с изумленьем,
Грустно ответил, кивнув на него:
«Знаешь, котёнок больной, к сожаленью,
Родился таким, не излечишь его.
Но, если хочешь, котёнка хромого
Можешь себе и без денег забрать.
Никто и копейки не даст за такого,
Я и не думал его продавать».
Мальчик ответил серьёзно и строго:
«Деньги у мамы могу я занять,
Я заплачу за котёнка хромого,
Чем же он хуже здоровых котят?
Стоит он так же, как стоят другие,
Полную цену я вам заплачу,
Будем с ним жить мы, как братья родные,
Сильно котёнка купить я хочу!»
Это сказав, он неловко нагнулся
И под штанину зачем-то полез.
Взглянув на него, продавец ужаснулся :
Вместо ноги он увидел протез ...
Слёзы в глазах, в горле ком, дрожь по телу...
Всё стало ясно теперь продавцу.
Мальчика крепко обнять захотелось,
Он протянул свои руки мальцу.
«Знаешь, мой мальчик, чего я хотел бы?
Чтоб остальные котята нашли
Тоже заботливых и милосердных,
Добрых хозяев, таких же, как ты!»

                                                               

Учитель

В сучасному світі людина все далі відходить від природи. Спілкування з нею поступово заміщується соціальними мережами, комп’ютерними іграми, віртуальним світом. Дуже часто ми забуваємо, що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини. Вони відданими очима дивляться на нас, очікуючи уваги і любові. Наші домашні улюбленці так багато роблять для нас: охороняють, дарують радість спілкування, а іноді навіть рятують життя, чекаючи від нас лише уваги. Вони для нас лише сторінка життя, а ми для них і є все життя.

У всьому світі створено громадські організації борців за права тварин. Вони проводять акції, спрямовані на захист тварин від знущань та жорстокого ставлення.

16 серпня – Міжнародний день безпритульних тварин.    Слайд 3

4 жовтня, відзначається Всесвітній день тварин.

Він був запроваджений Міжнародним конгресом прихильників руху за захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Це рішення підтримали організації, створені з метою захисту тварин у різних країнах світу..

Дата 4 жовтня вибрана не випадково. Це день католицького святого Франциска Ассизського, який вважається покровителем тварин. За переказами, святий міг спілкуватися з тваринами.

В Україні прийнято закон № 3447 «Про захист тварин від жорстокого поводження» згідно з яким за знущання над тваринами передбачено різні ступені покарання. 

Учитель                                                                                             Слайд 4

Жорстокість — поняття моральне і правове — останнім часом привертає увагу не тільки правоохоронців, а й психологів. Інтелектуально слабка людина в дитинстві самостверджується, знущаючись над тваринами. Поступово вона стає байдужою до чужого болю, безжалісною до чужих страждань. Більшість правопорушників починали свій злочинний шлях з вбивства тварин. Тому, дуже важливо з дитинства плекати любов до тварин, повагу до іншого життя. Людина відповідає за приручених тварин. Кожна покинута тварина на совісті свого господаря. Жорстокість до тварин в дитинстві може перерости у жорстокість до людей.

Любові, співчуттю, милосердю людина також вчиться в дитинстві. З любов'ю до тварин в її душу приходить повага до іншого життя, неприйняття насильства. 

      Люди бувають дуже жорстокі, але завжди є милосердні, співчутливі люди з добрим серцем і їх значно більше.                                              Слайд 5

 

Домашні коти – надійні друзі

 1 учень

     Коти – це примхливі тварини, які живуть поряд з людьми багато століть. Вони створюють затишок своєю присутністю, знімають стрес і навіть лікують своїх господарів, лягаючи на їхні хворі місця. Як приємно, коли на колінах засинає теплий пухнастий котик і в його мурчанні ніби розчиняються проблеми та стреси. Коти не такі вірні та віддані господарям як собаки, але і вони іноді проявляють дива мужності. Відданість домашнього улюбленця треба заслужити любов`ю, піклуванням, дбайливим ставленням.

  2 учень                                                                                          Слайд 6

         В місті Лебедин Сумської області ангорський кіт Тимофій врятував родину від пожежі. Відчувши запах диму, він застрибнув в ліжко господаря, почав нявчати та вчепився йому у волосся. Господар прокинувся та викликав пожежних. Четверо членів родини були врятовані. За виявлену мужність кота було нагороджено медаллю та ящиком рибних консервів.

 

 3 учень

    Одного разу вночі англійська родина підібрала кота,що замерзав на їхньому ганку. Кіт одужав і залишився жити в будинку. Він отримав імя Слоулі Кет ( Неквапливий Кіт). Одного разу, кіт не повернувся з прогулянки. Занепокоєні господарі пішли його шукати. На дворі було дуже холодно. Шукали Слоулі всю ніч, а вранці побачили біля будинку старий мішок, з якого виліз кіт, подивився на господарів та знову заліз в мішок. В мішку виявили крихітного хлопчика, якого кіт грів своїм тілом всю ніч. У шпиталі дитину врятували.

4 учень

    У Великобританії кішки знаходяться на службі Британському музеї з моменту заснування. Вони охороняють колекції музею від гризунів. Коти носять уніформу та отримують заробітну платню.

Собаки – найвірніші друзі людини 

 

Учитель

Хіба мають ціну вірність і любов, золоте собаче серце і справжня відданість до останньої краплини крові? Ставлення собаки до людини безцінне. Сотнями років собака охороняв свого господаря та його родину. Вірою і правдою служив людині, був їй другом, помічником, захисником, жив пліч о пліч поряд з господарем, розділяючи його радість і біль. А в хвилини небезпеки між людиною і смертю стояв до останнього подиху її собака. Собака – це єдина істота, яка любить нас, людей, більше, ніж себе.

Собача вірність викликає у людей повагу та захоплення. Багатьом вірним псам поставлені пам'ятники. Пам'ятник собаці — це найменше, чим людина може віддячити своїм друзям, це вдячність, застигла в камені.

Пам'ятники собакам, що на протязі багатьох років чекали своїх загиблих господарів встановлені в багатьох містах і країнах світу. 

 

 Любити вчіться, люди,  у собак                                            Слайд 7

5 учень

     Весь світ обійшла історія японського собаки Хатіко. Маленьке цуценятко подарував професору Токійського університету його колишній учень, власник ферми. У професора уже було сім собак, тому новий песик отримав ім'я Хаті (вісім), або ласкаве - Хатіко. Кожного дня Хатіко проводжав професора на станцію, потім вертався додому, а о 15 годині знову повертався, щоб зустріти господаря з роботи. Але 21 травня 1925 року сталася біда. Під час занять у професора стався інфаркт і він помер. Хатіко марно чекав на пероні свого господаря. З того часу довгих дев'ять років Хатіко приходив на станцію кожного дня о 15 годині та пильно вдивлявся в натовп, що виходив з поїзда, шукаючи поглядом професора. А коли Хатіко помер, в Японії оголосили траур, а згодом, собаці поставили два пам'ятники: біля будинку та на пероні станції Самбуї. До цього місця часто приходять люди. Для них воно є символом справжньої вірності.

6 учень                                                                                            Слайд 8

 

Франція. В Парижі стоїть пам’ятник   собаці-рятівнику. Хлопчик на великому собаці-пам’ятник сенбернарі Баррі, який врятував 40 людей.Маленький хлопчик був 41-м. Невідомо, як він опинився на перевалі, замерз і втратив свідомість. Баррі знайшов його, зігрів своїм теплом і виніс ло людей.

7 учень                                                                                             Слайд 9                                      

Росія. У місті Воронежі знаходиться пам'ятник відомому  персонажу фільма «Білий Бім чорне вухо». Вірний собака шукав свого господаря. Бім пройшов через жорстоке ставлення, байдужість оточуючих. І найщасливішим для нього став день, коли , нарешті, він знайшов свого друга, свого господаря, який  знаходився в лазареті, після операції. Пам’ятник установлений в 2000 році..

8 учень

    У Росії  та за її межами стала відома історія собаки Вірного. В 1995 році на об’їздному шосе міста Тольятті сталася жахлива аварія. Від зіткнення з вантажівкою вщент розбилося авто з молодим подружжям. В аварії вижив лише пес, який сім років не залишав місце аварії, чекаючи своїх господарів. Ніщо не могло змусити його покинути місце, де він в останнє бачив дорогих собачому серцю людей. Коли він помер, мешканці міста встановили йому пам’ятник на тому самому місці, де він ніс свою семирічну варту. Тепер, водії, які їдуть повз бронзового пса, кожного разу думають про відданість та любов, на яку не завжди здатні, навіть люди.

9 учень:                                                                                      Слайд 10

     В Україні також є пам'ятник собакам. В липні 1941 року в Черкаській області відбувся запеклий бій між фашистами та бійцями окремої коломийської прикордонної комендатури. 500 прикордонників та 150 їхніх службових собак вступили в нерівний бій і полягли смертю хоробрих. Собаки разом з солдатами знищили сотні фашистів. А коли загинули їхні господарі, віддані тварини полягали біля мертвих тіл прикордонників і нікого не підпускали до них, поки не загинули. Мешканці села, біля якого відбулася битва, дбайливо поховали солдат разом з їхніми четвероногими друзями. Пам`ятник на місці подвигу закликає зупинитись та вклонитись могилі героїв – людей і собак.

 

Учитель                                                                                          Слайд 11-13

     У наш час собак використовують для пошукових робіт у горах, під завалами,у лісах. Вони прагнуть вирватись із своїх вольєрів та долаючи сніг і вітер, кинутись на допомогу людям, рятуючи їм життя.

                                                                                                          Слайд 14

 Багато історій відданості та вірного служіння людям пов’язано з їздовими собаками. Найбільш відома історія Балто. Взимку 1925 року в місті Ном на Алясці вирувала епідемія дифтерії. Їздовий пес Балто сам привів упряжку з вантажем дифтерійного антитоксину та непритомним погоничем в місто, врятувавши сотні дітей від смерті.

Демонстрація уривку з мультфільма «Балто» .

А у вас є домашні улюбленці? Що ви можете про них розповісти?

 

У  багатьох із нас є домашні улюбленці.                                        Слайди15-20                                      

Вони наші вірні друзі: люблячі, терпеливі, віддані.

Бережімо їх, даруймо їм нашу любов, турбуймося про них.

І пам’ятаймо, що поряд живуть інші тварини, які потребують нашої доброти.

                                                                                                         Слайд 21

 

  Дорогі діти! Ніколи не кидайте на життєвій дорозі своїх друзів і пам’ятайте: ми назавжди відповідаємо за тих, кого приручили.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
17 жовтня 2020
Переглядів
1095
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку