Урок доброти "Щаслива лапа"

Про матеріал
Метою уроку є виховання в учнів любові до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя.
Перегляд файлу

 

 


Урок доброти”Щаслива лапа”

Тема. Гуманне ставлення до тварин.

Мета: виховувати любов до тварин, повагу до вірності, відданості домашніх улюбленців; почуття відповідальності за приручених тварин, розуміння цінності та недоторканності іншого життя.

Обладнання: мультимедійний екран,проектор, комп’ютер, мультимедійна презентація, музичний супровід, виставка тематичних ілюстрацій.

Хід уроку:

1. Організаційний момент

 Доброго дня, діти! Сьогодні у нас дуже незвичне заняття. Я впевнена, що вам сподобається.

2. Вступна частина

Вчитель: В сучасному світі людина все далі відходить від природи. Спілкування з нею поступово заміщується соціальними мережами, комп’ютерними іграми, віртуальним світом. Дуже часто ми забуваємо, що поряд з нами живуть вірні друзі – тварини. Вони відданими очима дивляться на нас, очікуючи уваги і любові. Наші домашні улюбленці так багато роблять для нас: охороняють, дарують радість спілкування, а іноді навіть рятують життя, чекаючи від нас лише уваги. Вони для нас лише сторінка життя, а ми для них і є все життя.

У всьому світі створено громадські організації борців за права тварин. Вони проводять акції, спрямовані на захист тварин від знущань та жорстокого ставлення.

25 червня, у світі відзначають Міжнародний день з собаками на роботі.

1 березня – Міжнародний день кота

16 серпня – Міжнародний день безпритульних тварин

4 жовтня, відзначається Всесвітній день тварин.

Він був запроваджений Міжнародним конгресом прихильників руху за захист природи, що проходив у Флоренції в 1931 році. Це рішення підтримали організації, створені з метою захисту тварин у різних країнах світу.

Дата 4 жовтня вибрана не випадково. Це день католицького святого Франциска Ассизського, який вважається покровителем тварин.

Жорстокість — поняття моральне і правове — останнім часом привертає увагу не тільки правоохоронців, а й психологів. Інтелектуально слабка людина  самостверджується, знущаючись над тваринами. Поступово вона стає байдужою до чужого болю, безжалісною до чужих страждань. Більшість правопорушників починали свій злочинний шлях з вбивства тварин. Тому, дуже важливо з дитинства плекати любов до тварин, повагу до іншого життя. Людина відповідає за приручених тварин. Кожна покинута тварина на совісті свого господаря. Жорстокість до тварин в дитинстві може перерости у жорстокість до людей.

1.Відео «Як захищяють тварини у різних країнах»

2.Гра «Правильно чи хибно»  - Шановні учні, будьте уважні! Далі я буду називати твердження, а ви будете відповідати «правильно» (плескати в долоні), якщо, на вашу думку, це твердження визначене законодавством України, або «хибно» (великий палець вниз), якщо це твердження помилкове:

- домашня тварина повинна здійснювати необхідні рухи, контактувати з собі подібними (правильно);

- господар зобов’язаний забезпечити наявність на домашній тварині нашийника з реєстраційними позначками (правильно);

-  дозволяється утримувати домашніх тварин у під’їздах, підвальних і горищних підсобних приміщеннях багатоквартирних житлових будинків (хибно);

- господар зобов’язаний запобігати неконтрольованому розмноженню домашніх тварин (правильно);

-  при утриманні тварини не обов’язково дотримуватись санітарно-гігієнічних норм і норм співжиття (хибно);

-  ветеринарним клінікам забороняється приймати на лікування тварин, які не мають щеплення від сказу (правильно);

- заборонено виводити без коротких повідків і намордників собак потенційно небезпечних порід (правильно);

- знущання над тваринами тягнуть за собою штраф від 300 до 500 гривень із конфіскацією тварини, якщо її життю є загроза (хибно).

3.  Весь світ обійшла історія японського собаки Хатіко. Маленьке цуценятко подарував професору Токійського університету Хідесабуро Уено його колишній учень, власник ферми. У професора уже було сім собак, тому новий песик отримав ім'я Хаті (вісім), або ласкаве - Хатіко. Кожного дня Хатіко проводжав професора на станцію, потім вертався додому, а о 15 годині знову повертався, щоб зустріти господаря з роботи. Але 21 травня 1925 року сталася біда. Під час занять у професора стався інфаркт і він помер. Хатіко марно чекав на пероні свого господаря. З того часу довгих дев'ять років Хатіко приходив на станцію кожного дня о 15 годині та пильно вдивлявся в натовп, що виходив з поїзда, шукаючи поглядом професора. А коли Хатіко помер, в Японії оголосили траур, а згодом, собаці поставили два пам'ятника: біля будинку та на пероні станції Самбуї. До цього місця часто приходять закохані. Для них воно є символом справжньої вірності.

У нашій Україні також є свій Хатіко. Пропоную перегляд відео.

Відео ( Український Хатіко)

В наш час тварини потребують захисту. Але часто вони самі захищають нас, рятуючи від небезпечних ситуацій. Ось вам декілька  таких прикладів.

4.Відео « Неймовірні історії порятунку людей»

5. Гра « Відгадай тваринку» ( із заплющеними очима відгадують по іграшці тваринку)

6.Гуманне ставлення до тварин – не лише сюсюкатись і пестити своїх домашніх улюбленців та не завдавати шкоди чужим. Це ще й припинити купувати натуральне хутро, не відвідувати пересувні звіринці, не годувати голубів і не залишати курячі кістки вуличним песикам під своїм під'їздом. Пояснити екологічні правила поводження з тваринами.

 

НЕ КУПУВАТИ НАТУРАЛЬНИХ ХУТРЯНИХ ВИРОБІВ Шуби із хутра дехто досі вважає ознакою заможності й певного статусу. І не замислюється, звідки це хутро і як ставились до тварин за життя. Норок, песців, соболів і навіть лисів тримають у крихітних клітках, які замість підлоги також мають сітку – щоб випорожнення одразу падали вниз. Тварині надзвичайно боляче, бо вона дуже шкодить собі кінцівки. Вони страждають від болючих ран на кінцівках, які ніхто не лікує.

НЕ ЧІПАТИ БЕЗ ДОЗВОЛУ ЧУЖОГО СОБАКУ ЧИ КОТА Дресирувальники озвучують "два золотих правила": ніколи не можна гладити тварину без дозволу її власника і завжди потрібно дозволяти тварині сконтактувати першою.

 

 

НЕ ЗАВОДИТИ ЕКЗОТИЧНУ ТВАРИНУ ВДОМА Екзотичних тварин, як правило, заводять люди, яке не обізнані добре з особливостями дикої тварини. Багато хто не знає, що дикі тварини переносять дуже небезпечні хвороби. Сказ, наприклад. Є психічні хвороби, притаманні мавпам. Дуже ймовірним може бути зараження дітей. Наприклад, при фотографуванні з тваринами у центрі міста. До того ж, згідно закону "Про захист тварин від жорстокого поводження", диким тваринам важливо створити умови, наближені до природних. А у нас цього ніхто не контролює. В Україні навіть немає обліку диких тварин, яких тримають у неволі. Тому українці часто займаються незаконним розведенням і продажем звірів. Це призводить до контрабанди цих тварин і до жахливих випадків жорстокого поводження з тваринами.  

НЕ ВІДВІДУВАТИ ПЕРЕСУВНІ ЗВІРИНЦІ По-перше, пересувні зоопарки з дикими тваринами в Україні заборонені законом. По-друге, умовами утримання тварин у пересувних звіринцях зазвичай ніхто не опікується. Це тісні клітки.

НЕ ГОДУВАТИ ГОЛУБІВ НА ВУЛИЦІ Містяни люблять підгодовувати голубів на площах чи у парках. Коли ми годуємо голубів, вони звикають до неприродньої їжі, різке припинення кормової бази – він починає хворіти, стає заручником ситуації.

7. Гра « Упізнай тваринку по голосу»

8. Пісня «Котику- мурчику» ( 3 клас)

9.  А зараз учні нашої школи представлять своїх домашніх улюбленців(можуть принести маленьке цуценя чи кошенятко та розповісти про них).

10. Іноді тварини вражають до глибини душі своєю здатністю співчувати і приходити один одному на виручку.  В їхніх серцях безмежна відданість, вірність своєму хазяїнові, доброта, співчуття та  взаємодопомога.

 Відео  «Самий добрий ролик про тварин»

11. Вірші учнів

  Усі прийшли в цей світ, щоб жити:

Великі звірі і малі.

Людина в світ прийшла — любити,

Добро творити на Землі!

 

 Не зраджуйте, друзі, братам нашим четверолапим,

Їм вижити важко й не буде назад вороття!

Вони найвірніші, без нас вони будуть страждати,

Без нас ще коротшим їх буде коротке життя!

 

 Любіть попри все свого милого меншого друга!

Бо лише на Вас і надіється він на Землі!

Для нього Ви - Всесвіт! Для нього - частинка Ви Бога!

Ніколи, панове, його не лишайте в біді!

 

 

 З собою його заберіть! І, нехай - на край світу!

Якщо доведеться поїхати Вам назавжди.

Бо зраду й байдужість не зможе він вже пережити,

Вас буде чекати й загине від болю й журби!

 

 В свій дім заберіть безпритульну, нещасну тварину!

Вона подарує Вам безліч щасливих хвилин!

Вона з Вами в радості буде і в ту́жну годину,

Ви лиш пожалійте її, подаруйте свій дім!

 

 Якби наші друзі хвостаті могли говорити,

Вони б розказали нам все про свої почуття!

Бо лише вони нас душею уміють любити,

Й свої дарувати маленькі-великі серця!

 

За нас вони підуть в вогонь і під кулі ворожі,

На сме́рть з лютим ворогом битися будуть за нас!

І байдуже їм, чи красиві й на кого ми схожі,

Їм лише важливо, щоб ми їх любили весь час.

 

 

 «Щасливі лапи» живуть в  людей, які про них дбають. Дорогі діти! Ніколи не кидайте на життєвій дорозі своїх друзів і пам’ятайте: ми назавжди відповідаємо за тих, кого приручили.  Бажаю вам в житті мати побільше «щасливих лап», адже поряд з ними щасливими стаємо і ми. 

 

 

 

 

 

 

 

 

НЕ КУПУВАТИ НАТУРАЛЬНИХ ХУТРЯНИХ ВИРОБІВ

https://life.pravda.com.ua/images/doc/8/7/8778965-5.jpg


 

НЕ ЧІПАТИ БЕЗ ДОЗВОЛУ ЧУЖОГО СОБАКУ ЧИ КОТА

https://life.pravda.com.ua/images/doc/9/b/9bf0f2b-4.jpg

 

 


 

НЕ ЗАВОДИТИ ЕКЗОТИЧНУ ТВАРИНУ ВДОМА

https://life.pravda.com.ua/images/doc/6/f/6fbe692-2.jpg

 

 


НЕ ВІДВІДУВАТИ ПЕРЕСУВНІ ЗВІРИНЦІ

https://life.pravda.com.ua/images/doc/4/7/4733bd0-1.jpg

 

 


НЕ ГОДУВАТИ ГОЛУБІВ НА ВУЛИЦІ

https://life.pravda.com.ua/images/doc/1/a/1ac82d7-3.jpg

 

 

 


 

docx
Додано
11 листопада 2019
Переглядів
6957
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку