Презентація на тему "Дихальна система"

Про матеріал
Презентація може бути використана вчителями, як додаток до уроку, так і під час підготовки до ДПА чи ЗНО.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Функціональна анатомія дихальної системи

Номер слайду 2

Дихання – це активний процес окиснення складних органічних енерговмісних речовин, унаслідок чого утворюється енергія, що витрачається на ріст, розвиток і життєдіяльність. Зовнішнє і клітинне дихання. Процес дихання

Номер слайду 3

Зовнішнє дихання – обмін газів між організмом та зовнішнім середовищем. Внтурішнє дихання – це обмін газів між капілярами великого кола кровообігу і тканиною. Клітинне або тканинне дихання – сукупність біохімічних реакцій живих організмів, що протікають у клітинах, під час яких відбуваеться окиснення вуглеводів, ліпідів та амінокислот.

Номер слайду 4

Дихальна система. Повітроносні шляхи. Парні легеніВерхні дихальні шляхи. Нижні дихальні шляхи

Номер слайду 5

Носова порожнина. Носова порожнина. Носоглотка. Гортань

Номер слайду 6

Стінки порожнини носа вкриті слизовою оболонкою з миготливим епітелієм. Війки епітелію, рухаючись, затримують і виводять назовні пил і мікроорганізми, які осідають на слизовій оболонці.

Номер слайду 7

Гортань

Номер слайду 8

Трахея

Номер слайду 9

Бронхи

Номер слайду 10

Альвеоли

Номер слайду 11

Легені

Номер слайду 12

Газообмін у легенях. Артеріальна кров. Легеневий міхурець. Венозна кров. По артеріях малого кола кровообігу венозна кров потрапляє в легені. Через стінки капілярів та альвеол відбувається газообмін між повітрям, яке міститься в альвеолах та кров’ю. Згідно з основним законом дифузії кисень з альвеолярного повітря потрапляє крізь стінки альвеол та стінки капілярів у кров.

Номер слайду 13

Газообмін у тканинах. Венозна кров. Артеріальна кров. Клітини. Газообмін у тканинах також відбувається за законом дифузії. Кисень з капілярів, де його концентрація більша, переходить у міжклітинну рідину з меншою концентрацією цього газу, а з неї - у клітини. Вуглекислий газ, навпаки, переходить з клітин у міжклітинну рідину, а з неї – у кров.

Номер слайду 14

Дихальні рухи

Номер слайду 15

Регуляція дихальних рухів. Дихальні рухи регулюються також завдяки рецепторам, розташованими у самих легенях. Ці рецептори збуджуються під час вдиху.

Номер слайду 16

Голосовий апарат

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Захворювання дихальної системи

Номер слайду 19

Профілактика захворювань. Вдягатися згідно з погодою. Загартовування. Вчасно відвідувати лікаря, робити флюорографію чи реакцію Манту

pptx
Додано
15 листопада 2019
Переглядів
8601
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку