Урок "Доглядай за своїм тілом. Правила особистої гігієни.

Про матеріал
Тема. Доглядай за своїм тілом. Правила особистої гігієни. Мета: ознайомити учнів з поняттям «гігієна школяра»; формувати культурно-гігієнічні навички; вчити правильно мити руки; Розвивати мислення, увагу, пам’ять; виховувати охайність, акуратність, відповідальне ставлення до особистої гігієни.
Перегляд файлу

                                                  Я досліджую світ

Тема. Доглядай за своїм тілом. Правила особистої гігієни.

Мета: ознайомити учнів з поняттям «гігієна школяра»; формувати культурно-гігієнічні навички; вчити правильно мити руки; Розвивати мислення, увагу, пам’ять; виховувати охайність, акуратність, відповідальне ставлення до особистої гігієни.

                                                    Хід уроку

І. Організаційний момент.

ІІ. Перегляд мультфільму «Мийдодир» (частину).

- Чому від хлопчика втекли речі?

ІІІ. Повідомлення теми уроку.

 ІV. Вивчення нового матеріалу.

  1. Розповідь учителя.
  • Слово «гігієна» походить від імені міфологічної богині Гігієї – доньки бога лікування Ескулапа. З її іменем уособлювався культ охайності і чистоти тіла. Сучасне поняття «особиста гігієна» включає утримання в чистоті тіла, натільної і постільної білизни, одягу, взуття, житла. Дотримання особистої гігієни  сприяє збереженню і зміцненню здоров’я.
  1. Робота за таблицею.

а) Як правильно вмиватися.

Насамперед миють руки з милом. Намиленою щіточкою для нігтів слід добре почистити кінчики пальців. Потім змити мильну піну. Лице, вуха, шию мити чистими, вдруге намиленими руками. Закінчувати вмиватися рекомендовано прохолодною водою. Це загартовує організм.

 

б) Купатися потрібно щодня. Витиратися треба особоистим чистим і сухим рушником. Після купання потрібно походити 3-5 хвилин по кімнаті неодягненим. Така «повітряна ванна» підвищує опірність організму.

 

в) Догляд за зубами.

- Відгадайте загадку: У хліві два ряди баранців і всі вони біленькі. (зуби).

- Як ми вже говорили, що чистити зуби потрібно двічі на день – після сніданку і після вечері. Після кожного прийому їжі потрібно полоскати рот. Зубну щітку треба міняти 4 рази на рік.

 

г) Як правильно доглядати за вухами.

- Потрібно стежити, щоб вуха були чистими. Під час щоденного вмивання мийте вуха теплою водою з милом. Бережіть вуха. Щоб не застудити.

 

д) Правила догляду за носом.

- Стежте , щоб ніс завжди був чистий. Користуйтеся лише чистою носовою хустиною і тільки своєю. Давати її своїм товаришам також не можна.

 

е) Догляд за очима.

Загадка: Брат з братом через дорогу живуть,

                 А один одного не бачать. (очі).

  • Бережіть очі! Не тріть брудними руками. Якщо ви відчуваєте, що у вас щось із зором, обов’язково звертайтеся до лікаря.

 

є) Догляд за ногами.

- Не можна забувати і про елементарні гігієнічні правила догляду за ногами; тримати у чистоті шкарпетки, панчохи, колготи; стежити за чистотою шкіри й нігтів, правильно підбирати взуття.

   Щоденне миття ніг повинно увійти в звичку, особливо в теплу пору року.

    Щоб уникати грибкових захворювань стоп, не треба користуватися чужим взуттям, шкарпетками, колготками. Відвідуючи душові, лазні, басейни необхідно взувати резинові тапочки.

 

ж) Догляд за волоссям.

- Волосся також потрібно тримати у чистоті і охайності. Слідкуйте за своєю зачіскою. Розчісуйтеся тільки власним гребінцем.

 

з) Догляд за нігтями руками.

- Якщо не стежити за чистотою рук, не обрізати регулярно нігті, то на руках і під нігтями скупчуються хвороботворні мікроорганізми і яйця глистів.

   Легковажна звичка гризти нігті може призвести до запального процесу, зараження глистами або іншими небезпечними хворобами.

V. Фізкультхвилинка.

    Психогімнастика.

  • Ви знаєте, який ключ допомагає відкрити всі «замки» в душах людей?
  • Це усмішка. Красиво посміхатися повинен кожен. Поверніться один до одного і подаруйте свою посмішку.
  • Якщо вам необхідно відвідати зубного лікаря, а ви боїтеся, знайдіть позитивні моменти в цій ситуації. Наприклад:  «Я хоробрий; у мне будуть красиві зуби; я познайомлюся з лікарем і т.д.».
  • Стоматолога потрібно відвідувати двічі на рік.

VІ. Практична робота «Як треба мити руки».

VІІ. Робота з підручником.

VІІІ. Продовження перегляду мультфільму.

ІХ. Підсумок уроку.

  • Що таке особиста гігієна?
  • Хто піклується про чистоту вашого одягу, взуття і кімнати?
docx
Додано
8 лютого 2023
Переглядів
530
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку