Урок "Дослідження індикаторних властивостей антоціанів"

Про матеріал
Отримати рослинні індикатори з природної сировини; вивчити зміни забарвлення природних індикаторів в різних середовищах; дослідити властивості антоціанів і використання їх на практиці
Перегляд файлу

 

КЗ ” Татарбунарський НВК ЗЗСО І-ІІІ ступенів-гімназія Татарбунарської міської ради Одеської області ”

 

 

 

Експериментально – практичне дослідження

з хімії 9 клас

 

 

«Дослідження індикаторних властивостей антоціанів»

 

 

 

 

 

 

                                                                                       

                                                        Мукієнко  Максим Іванович,                                                                   

                                                       учень 9-В класу КЗ «Татарбунарський НВК

                                                      «ЗОШ І-ІІІ ступенів – гімназія»

                                                      м. Татарбунари Одеської області

                                                         Науковий керівник: Кулінська Інна Андріївна,

                                                     вчитель хімії та  біології КЗ

                                                     «Татарбунарський НВК «ЗОШ І-ІІІ

                                                      ступенів – гімназія»

 

                                                                                    

Властивості природних індикаторів - антоціанів

 

 В якості природних індикаторів нами були відібрані ягоди чорної смородини,вишні, червонокачанної капусти,гранату,лохини та коренеплоди столового буряку. Це ті природні об’єкти, які містять найбільшу концентрацію антоціанів.

  Виготовлення розчинів – індикаторів з рослинної сировини.

  Ми виготовили всі розчини індикаторів  за такою схемою:

1. Подрібнили.

2. Вичавили сік.

3.Залили гарячою водою.

4. Настояли.

5. Профільтрували.

 

1 Визначення зміни кольору антоціанів під дією кислот та лугів

  1. Приготували зразки із кожного виду сировини.
  2. Додали до приготовлених зразків по 5 мл. NaOH, лимонної кислоти, харчової соди та дистильованої води.

Дані експерименту представили у таблиці

 

 

З чого виготовлений індикатор

Колір

 Індикатора в дистильованій воді

Колір індикатора в лимонній кислоті

Колір індикатора в NaOH

Колір індикатора в харчовій соді

1.

Сік буряка

Темно  рожевий

Темно  малиновий

   Малиновий

Темно червоний

2.

Гранат

 Червоний

Яскраво малиновий

Зелений

Фіолетовий

3.

Вишня

Червоний

Яскраво червоний

Брудно зелений

Темно фіолетовий

4.

Червонокачанна капуста

Темно фіолетовий

Яскраво малиновий

Світло зелений

Синій

5.

Чорна смородина

Темно

червоний

Яскраво червоний

Зелений

Темно синій

6.

Лохина

Темно коричневий

Темно червоний

Темно зелений

Синій

 

Аналізуючи отримані розчини, робимо висновок, що в якості індикаторів найкраще використовувати яскраво забарвлені в темно фіолетовий та темно червоний колір рослини (гранат та червонокачанна капуста).(Додаток А)

2 Виявлення інтенсивності забарвлення розчинів в різних розчинниках

Для експерименту взяли розчини буряка,вишні,чорної смородини та лохини.

До кожного розчину приготували по 3 пробірки. В першу пробірку до 2 мл. розчину прилили дистильованої води. В другу пробірку – соняшникової олії. В

третю – етилового спирту. Профільтрували. Результати експерименту занесли до таблиці.

Назва

розчинника

                    Інтенсивність забарвлення розчинів

Буряк

Вишня

Чорна

смородина

Лохина

Дистильована

Вода

Добре

розчиняється

Добре

розчиняється

Добре

розчиняється

Добре

розчиняється

Соняшникова

Олія

Не розчиняється

Не розчиняється

Не розчиняється

Не розчиняється

Етиловий спирт

Погано

розчиняється

Погано

розчиняється

Погано

розчиняється

Погано

розчиняється

 

Всі рослинні об’єкти, в яких присутні антоціани, однаково проявили  фізичні властивості: добре розчиняються у воді, погано – в етиловому спирті і зовсім не розчиняються в соняшниковій олії.(Додаток Б)

 

3 Порівняння властивостей антоціанів в червонокачанній капусті з універсальним індикатором

Так як червонокачанна капуста найкраще підходить як індикатор, ми вирішили порівняти її властивості із універсальним індикатором.

Для експерименту ми взяли 7 одноразових стаканчиків із розчином червонокачанної капусти. До кожного стаканчика прилили по 2 мл. сульфатної та оцтової кислоти,газованої води,розчину соди,нашатирного спирту та NaOH. Спостерігали за зміною кольорів у розчинах. Потім опустили до кожного стаканчика індикаторний папір. Порівняли забарвлення розчинів із індикаторним папером.

Дані експерименту записали до таблиці

 

Природній

індикатор

Колір

розчину

  рН за індикаторним папером

Середовище

Сульфатна

кислота

Червонокачанна капуста

Червоний

 

        1

 

Кисле

Оцтова

кислота

Червонокачанна капуста

Рожевий

 

        3

 

 Кисле

Газована

вода

Червонокачанна капуста

Слабо

фіолетовий

 

     4

 

 Слабо кисле

Контрольний

розчин

Червонокачанна капуста

Темно

фіолетовий

        7

 

 Нейтральне

Сода

Червонокачанна капуста

Синій

     9

Слабо

 лужне

Нашатирний спирт

Червонокачанна капуста

Зелений

     12

 

 Лужне

NaOH

Червонокачанна капуста

Жовтий

      14

 Лужне

 

Із таблиці видно, що в червонокачанній капусті містяться антоціани які ідеально підходять в якості індикатора. Отже, природні індикатори можуть бути «точними визначниками» рН середовища.(Додаток В)

  4 Дослідження на наявність антоціанів у гранатовому соці різних виробників

Для дослідження  відібрали гранатовий сік чотирьох різних виробників.

Провели дослідження і порівняли із свіжоприготовленим гранатовим соком.

Спостереження сформували у вигляді таблиці.

 

 

Свіжопри

готовлений

сік

Сік  №1

«Джаффа»

Сік  №2

«Сандора»

Сік  №3

«Твій сік»

Сік  №4

«Наш сік»

Дистильована

вода

Темно

червоний

Темно

червоний

Темно

червоний

Темно

червоний

Темно

червоний

Лимонна

кислота

Яскраво

малиновий

Темно

червоний

Темно

червоний

Світло червоний

Яскраво

червоний

NaOH

 Зелений

Червоний з зеленим відтінком

Червоний з зеленим відтінком

Жовто

зелений

Зелений

Харчова

сода

Фіолетовий

Блідо

червоний

Рожевий

Фіолетов.

Фіолетов.

 

Порівнюючи чотири соки різних виробників з свіжоприготовленим, можна зробити висновок, що антоціани присутні в соках «Твій сік» та «Наш сік».

А в соках «Джаффа» та «Сандора» напевно барвники.(Додаток Г)

     5  Біохімічне значення антоціанів

Антоціани  мають  величезне біохімічне значення. Антоціани є потужними антиоксидантами , які нейтралізують вільні радикали, які в свою чергу згубно діють на наш організм. Таким чином, антоціани є  гарантами довгого і здорового життя клітин, а значить, продовжують наше життя. Багато досліджень підтвердили користь антоціанів для зору. Також вони допомагають знизити рівень цукру крові. Особливо це стосується тих людей, які хворі на цукровий діабет.

 Примітно, що  цей природний пігмент не може синтезуватися організмом людини. Але ми в ньому дуже потребуємо: необхідно отримувати не менше 200 мг цієї речовини  кожен день. А якщо людина хворіє, то йому рекомендується вживати до 300 мг антоціанів на добу. Накопичити їх про запас теж не вийде: речовина швидко виводиться з організму. Залишається тільки  регулярно їсти фрукти і ягоди, багаті антоціанами.

Антибактерицидні властивості антоціанів дозволяють рекомендувати їх в якості засобу проти простудних захворювань, а також  для загального  зміцнення імунітету. По тому ефекту, який  надає пігмент антоціан на здоров’я людини, він схожий  на вітамін Р. 

   Знаменитий давньогрецький лікар Гіппократ рекомендував використовувати гранатовий сік для лікування захворювань травної системи. А середньовічний учений Ібн Сіна, відомий на Заході як Авіцена, помітив його лікувальні властивості при лікуванні лихоманки кровотеч, а також захворювань ЛОР органів.

    Добре проявляє себе гранатовий сік при вітамінному дефіциті, а також під час реабілітаційного періоду після операцій. Згідно з лікарськими даними, напій з королівського плоду благотворно впливає на функціональність і розвиток кровоносної системи, таким чином запобігаючи недокрів’я і захворювання пов’язані  з роботою серця.

    Унікальність користі для організму гранатового соку була доведена вченими Ізраїлю, які дотримувалися думки, що неповторне поєднання речовин у фруктовому соку, а також сечогінний ефект сприяють блокування інфекційних процесів в нирках з подальшим виведенням токсичних елементів і знімають різні внутрішні і зовнішні набряки.

      Тому регулярне вживання фруктів і ягід,багатих на антоціани, подовжує                нам життя.
                                            ВИСНОВКИ

 

  У ході написання дослідницької роботи вдалося з’ясувати значення термінів «індикатори» та «антоціани», виділили з природних речовин антоціани, виготовили їх розчини, порівняти властивості антоціанів в рослинних об’єктах з індикаторним папером, експериментально дослідити властивості природних індикаторів.

  На основі отриманих даних можу зробити наступні висновки:

1.Індикаторні властивості притаманні тим рослинам, які мають рослинні пігменти.

2.Найкраще індикаторні властивості виражені у рослин з фіолетовим та темно червоним забарвленням.

3.За фізичними властивостями  антоціани є органічними речовинами.

4.Доведені індикаторні властивості досліджуваних об’єктів : в кислому середовищі переважно фарбуються в червоний колір,а в лужному середовищі – в зелено – жовтий .І це доводить,що вони дійсно містять антоціани.

5. Антоціани як природні індикатори є цілком точними визначниками кислотності рідин, як і найбільш «професійні» індикатори (лакмус,фенолфталеїн,метиловий оранжевий).

6.Проаналізувавши соки різних виробників,роблю висновок,що не всі соки можна вживати. Деякі виробники замість природних антоціанів застосовують барвники,що можуть викликати алергічні реакції.

7.Розчини природних індикаторів можна приготувати і використовувати в домашніх умовах. Наприклад для визначення кислотно  - лужного балансу косметичних та миючих засобів,грунту,харчових продуктів.

8.Це дослідження можна продовжити влітку. Яскраво забарвлені квіти містять багато пігментів,які можуть бути індикаторами.

9.Власноруч виготовленими розчинами можна  збагатити хімічну лабораторію і цим посприяти проведенню цікавих уроків хімії.

Отже, дана робота поглибила знання про індикатори та їхнє застосування.

 

                                                      ДОДАТОК «А»

 

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК «Б»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                            ДОДАТОК «В»

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТОК «Г»

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Кулінська Інна
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Додано
30 січня 2022
Переглядів
2502
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку