Урок "Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі». Зображення Другої світової війни крізь долі дітей і дорослих. Теми нацизму та Голокосту в романі".

Про матеріал
Розробка уроку для здобувачів освіти 7 класу на тему "Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі». Зображення Другої світової війни крізь долі дітей і дорослих. Теми нацизму та Голокосту в романі".
Перегляд файлу

Тема: Джон Бойн «Хлопчик у смугастій піжамі». Зображення Другої світової війни крізь долі дітей і дорослих. Теми нацизму та Голокосту в романі.

Мета: формувати ключові компетентності: предметні – знати деталі життя та творчості Джона Бойна, переказувати зміст твору, визначати тему та ідею роману, характеризувати головних героїв, вчити встановлювати причинно-наслідкові зв’язки; загальнокультурні – формувати духовно-моральні основи життя, визначати виховний потенціал твору;  виховувати розуміння впливу на людину художніх творів.

ХІД УРОКУ

І. Організаційна частина

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів

 

1. Вступне слово вчителя


           Кожен народ, кожна країна має в історії такі події та спогади, біль від яких триває століттями. Війна одна з таких подій. На сьогоднішньому уроці ми продовжуємо знайомитися із творами про Другу світову війну.

 

2. Оголошення теми та мети уроку.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань учнів

 

1. Бесіда

- Які твори про Другу світову війну ми читали на уроках зарубіжної літератури?

(К.І.Галчинський «Пісня про солдатів Вестерплятте», А. Маргул – Шпербер «Про назву концтабору Бухенвальд»).

- Які теми звучать у цих поезіях?

 

ІV. Ознайомлення учнів із новим матеріалом.

  1. Розповідь учителя про Джона Бойна та його творчість

Майбутній письменник народився 30 квітня 1971 року в Дубліні. Вивчав англійську літературу в Трініті-коледжі. Потім він навчався в Університеті Східної Англії. Він отримав премію Кертіса Брауна за кращу студентську прозу. Певний час працював у книгарні «Waterstone’s» в Дубліні.

 

Його рання проза представлена переважно оповіданнями. Перше оповідання Бойна — «Entertainments Jar» («Фляга розваг») — було надруковане в Sunday Tribune і 1993 року потрапило до шорт-листа Hennessy Literary Award в Ірландії. Всього Бойн видав близько 70 оповідань.

 

Роман, який приніс письменнику світову популярність«Хлопчик у смугастій піжамі» (2006). За цей твір він отримав дві ірландські нагороди: Ірландську книжкову премію і Книгу року Бісто.

 

У 2015 році був головою журі канадської літературної премії Scotiabank Giller Prize. Є постійним книжковим оглядачем для The Irish Times. Живе в Дубліні.

 

Зараз письменник займає посаду координатора в одному з книжкових магазинів Дубліна, який називається Waterstone’s. В його обов’язки входить організація книжкових виставок, зустрічі з письменниками, знайомство відвідувачів магазину з новою літературою.

 

Останні твори «Зупинись, а потім йди» для дітей і «Цей будинок з привидами» (для дорослих).

 

Джерело: https://dovidka.biz.ua/dzhon-boyn-biohrafiya-ta-tsikavi-fakty

 

Цікаві факти:

  1. Улюблені книги в дитинстві – «Граф Монте-Крісто», «Робінзон Крузо» і «Острів скарбів».
  2. Писати почав з 12 років. Уже тоді знав, що буде письменником.
  3. Джон вважає великим успіхом те, що йому пощастило вчитися у британського класика сучасної літератури Малкольма Бредбері. Він відкрив секрети письма і дав пораду, що Бойн намагається слідувати все життя – писати кожен день, навіть у святкові дні.
  4. Бойн приховує особисте життя від преси, вважаючи за краще говорити тільки про свою роботу.
  5. Серед улюблених авторів, які справили на нього найбільший вплив, він називає Чарльза Діккенса, Джона Ірвінга, Патрицію Хайсміт, Тобіаса Волфа, Філіпа Рота.
  6. Письменник любить читати. Своїми книжковими відкриттями та враженнями він охоче ділиться із читачами у Twitter. Також письменник веде обліковий запис у Instagram.
  7. Джон Бойн грає на гітарі, щоб розслабитись, і любить слухати британську співачку Кейт Буш.

 

Джерело: https://dovidka.biz.ua/dzhon-boyn-biohrafiya-ta-tsikavi-fakty

 

  1. Бесіда

- Ви мали прочитати твір. Які враження? Про які історичні події  ХХ ст. йде мова?

- Пропоную переглянути відеоролик та прослухати спогади людей, які пережили концтабори. Які враження від переглянутого? Над чим змушують задумуватися слова людей.

     3. Повідомлення учнів-істориків

- перші концентраційні табори, створені фашистами (за матеріалами Вікіпедії)

      Концентраці́йний та́бір — для військовополонених і цивільних у воєнний час або у країнах з тоталітарним режимом. Перші концентраційні табори створено англійцями для африканців під час Другої англо-бурської війни в Південній Африці в 1899 р.

     У Німеччині у 1933 р. був прийнятий  закон, який розширив повноваження правлячої верхівки. Цього року у табори потрапило майже 15 тис. чоловік. Малі концентраційні табори були ліквідовані, а в'язні переведені до більших таборів  Дахау, Заксенгаузен і Бухенвальд.

Чисельність політичних в'язнів збільшилася після анексії Німеччиною Австрії і Судетської області (1938). Табори переповнилися, особливо у зв'язку з арештом після «Кришталевої ночі» близько 35 тис. євреїв. Загальне число ув'язнених збільшилося в 1938 року з 24 тис. до 60 тис.

 

- історія Голокосту -  у широкому значенні, цілеспрямована політика нацистського  

 режиму на знищення етнічних та соціальних груп в Європі, за ознакою їхньої расової,  етнічної, національної належності. Жертв – 6 млн. чол. у Європі.

 

- «Гетто» - райони міст, де добровільно або примусово, в більш-менш жорстких умовах проживають етнічні меншини.

 

4. Колективна робота

Тема –  зображення нацистського світу очима дитини;

Ідея – кожна людина має однакову цінність.

Проблеми, які порушує Джон Бойн у романі: нацизму, антисемітизму, рівності та людських прав.

Особливості стилю: відсутність розлогих описів, авторських відступів. Мова твору не драматична, дорстокі сцени відсутні.

 

V. Закріплення матеріалу

1. «Так/Ні»

- Джон Бойн – англійський письменник.

- «Хлопчик у смугастій піжамі» - роман.

- Писати письменник почав у 40 років.

- Живе у Дубліні.

- Головний герой – маленький хлопчик.

- Події роману відбуваються у фашистській Німеччині.

 

  1. Складання сенкану «Джон Бойн», «Війна».

VІ. Підсумок уроку

  1. Цікавій факт (за матеріалами Вікіпедії)

            Роман «Хлопчик у смугастій піжамі» екранізували у 2008-му. Фільм отримав кілька престижних кінопремій. Він дійсно знятий близько до тексту, передає всю атмосферу у сірих тонах, однак все одно поступається книжці, адже в ній, хоча й максимально лаконічно, але промовисто розкривається психологія хлопчика та його батьків, пояснюються їх вчинки, а також увага привиртається до надзвичайно зворушливих деталей, яких чомусь немає у стрічці. Всього у світі продали понад 5 млн її примірників. The Guardian коротко схарактеризували роман, назвавши його «маленьким шедевром». Однак цільова аудиторія цього твору зовсім не маленька. Його варто прочитати не лише людям, які цікавляться тематикою Другої світової війни, а й просто всім дітям, і дорослим, адже книжка навчить цінувати життя та рідних, покаже, якою буває жорстокість та до яких фатальних наслідків вона може призвести.

 

VІІ. Домашнє завдання

1. Переказувати зміст твору.

2*. Скласти буктрейлер (творче завдання).

3. Скласти вікторину або тест за сюжетом роману (індивідуальне завдання).

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Виговська Ірина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додав(-ла)
Бирюк Людмила
Додано
16 листопада 2023
Переглядів
4532
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку