Урок Екранні види мистецтва

Про матеріал

ТЕМА: ЕКРАННІ ВИДИ МИСТЕЦТВА. КІНО

Мета: познайомитися з історією виникнення кінематографу; знати імена найвидатніших режисерів, акторів та назви відомих світових кінокомпаній; розпізнавати види та жанри екранних мистецтв; характеризувати основні художні засоби екранних мистецтв; порівнювати особливості театрального та кіномистецтва; використовувати спеціальну мистецьку термінологію, набуті знання у процесіхудожньо-творчої самореалізації; формулювати власні враження; знаходити інформацію для художньої самоосвіти; розвивати творчу уяву; виховувати любов до мистецтва

Перегляд файлу

Художня культура. 9 клас.

ТЕМА: ЕКРАННІ ВИДИ МИСТЕЦТВА. КІНО

Мета: познайомитися з  історією  виникнення кінематографу; знати імена найвидатніших режисерів,  акторів та назви відомих світових кінокомпаній; розпізнавати види та жанри екранних мистецтв; характеризувати основні художні засоби екранних мистецтв; порівнювати особливості театрального та кіномистецтва; використовувати спеціальну мистецьку термінологію, набуті знання у процесі  художньо-творчої самореалізації;  формулювати власні враження;  знаходити інформацію для художньої самоосвіти; розвивати творчу уяву; виховувати любов до мистецтва

Поняття: екранні мистецтва, кіно, ігрове, науково-популярне, анімаційне; жанри кіномистецтва.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання: тестові завдання, мультимедійна презентація, роздатковий матеріал, фрагменти запису кінофільму «Сімнадцять миттєвостей весни», запис вальсу Є. Доги з х/ф «Мой ласкавый и нежный зверь», матеріал для довідок.

Хід уроку

  1.   Організація класу.
  2. Актуалізація опорних знань. Перевірка домашнього завдання.

Учитель. Наш попередній урок був присвячений театру. Ми з вами розглядали основні художні засоби театрального мистецтва, ознайомились із театральними професіями.

  • Давайте з вами пригадаємо, що таке театр?
  • Чому театр називають синтетичним видом мистецтва?

Відповідь будемо аргументувати методом «ПРЕС» за   схемою.

           Я вважаю,

            Тому   що  

            Наприклад,

          Отже, я вважаю,

  •  Вашим творчим домашнім завданням було створення   ескізу театральної    афіші до шкільної вистави. Тому прошу представити на загал ваші роботи.

(Презентація робіт:   «Творча майстерня»).

-  Робота з тестовими завданнями( Завдання  висвітлені на мультимедійній дошці)

1.У  перекладі з давньогрецької мови театр означає:

А) гра акторів    Б) видовище   В) ігрища

2. Покровитель театру у Стародавній Греції…

А) бог Зевс     Б) бог Діонісій   В) богиня Венера

3. Оновлення  театру відбулося у добу Відродження. Світовою вершиною ренесансного театру стала творчість …

А)  Софокла     

Б)В.Шекспіра  

В)І.Котляревського

4. Позначте види театру де присутність актора на сцені не обов’язкова

 А) оперний театр      

Б) ляльковий театр             

В) театр пантоміми

5. Вид музично-сценічного мистецтва, зміст якого розкривається в хореографічних образах. Складові якого є музика, танець – класичний і характерний – пантоміма, лібрето, сценографія.

А) ритмічний танець

Б) балет

В) оперета

6. Сценічною особливістю мистецтва хореографії є…

А) ритмічність рухів

Б) зв’язок із музикою, яка диктує хореографічний образ

В) сценічний малюнок танцю

7. Позначте правильну відповідь

Цей представник театральної професії: пише тексти, переробляє літературні твори для театрального виконання.

А) режисер

Б) драматург

В) сценограф

8. Вид сценічного мистецтва, що відображує життя в сценічній дії, яку виконують актори перед глядачами  це –

А) балет

Б) театр

В) опера

Самоконтроль. Правильні відповіді  - Б

 III. Вивчення нового матеріалу. Представлення теми.

Сьогодні наш урок буде присвячений кіномистецтву - одному з наймолодших та

найсучасніших видів мистецтв.   Запишемо до зошитів тему.

Мотивація навчальної діяльності

Учитель. Почнемо роботу  із демонстрації    репродукції  Рафаеля «Парнас - місце проживання Муз»  

На ньому зображені:

Калліопа (із сувоями в руках) - Муза епічної поезії

Мельпомена ( з театральною маскою) - трагедії

Евтерпа ( у серпанку із квітів та флейтою) - ліричної музики

Ерато (зі струнним інструментом) - ліричної поезії

Терпсихора ( з лірою) - танцю

Талія (у легкому вбранні та вінку із плюща) - комедії

Кліо (із грифельною паличкою) - історії

Полігамнія (закрита плащем і задумлива) - пісень-гімнів

Уранія (з моделлю планети) - астрономії.

За давньогрецьким міфом олімпійський бог Зевс у союзі із Мнемосіною (Пам'яттю) - покровителькою   наук   і   мистецтв   народжують  дев'ятьох сестер,   які   стають покровительками витончених насолод духу. На вершині гори  Гелкон сестри вдень водять хороводи, обходячи жертовник Зевса. А коли настає ніч і землю огортає густий туман, Музи спускаються до людей. На землі вони обдаровують людей здатністю до творчості, навіюють розумні думки, оспівують встановлені Зевсом закони моралі, вгамовують суперечки.

Проблемне завдання:

На жаль, серед муз Парнасу не було Музи - покровительки кіномистецтва. Але якщо ми спробуємо уявити Музу Кіно, то який вигляд, на вашу думку, вона могла б мати? Протягом уроку ви матимете час для роздумів. Це риторичне запитання я поставлю вам наприкінці нашого уроку. 

Оголошення очікувань, мети уроку 

          Епіграфом   до   нашого   уроку   може   стати   вислів :

        «Кіно має так діяти на вас, щоб ви забували, що сидите у кінотеатрі».

                                                                                 Роман Поланські

  •    Запитання

- Висловіть своє розуміння , що таке екранні мистецтва?

  •    Робота в парах:

Порівняйте театр і кінематограф. Що спільного, а що відмінного мають ці види мистецтв?

Розповідь вчителя про появу кіномистецтва

Проблема зображення дійсності рухомою, динамічною хвилювала людину ще з давніх часів  -  навіть  у  наскельних  зображеннях  первісної людини    серіях  малюнків) спостерігається певна послідовність, що відображає початок, кінцеву мету та етапи її досягнення. Згодом, коли техніка живопису сягає досконалості, художники прагнуть передати динаміку розгортання подій.

Ще Леонардо да Вінчі  проводив досліди одержання зображення на спеціальній плівці - зображення  за  допомогою   спеціальної  камери  обс   переносилося   на   площину  і перемальовувалося (кінець XV ст.). Отже, ідея рухомого зображення виникла не на безплідному ґрунті, а була підготовлена усім попереднім розвитком культури.

 На засіданні Паризької Академії наук 7 січня 1839 року було повідомлено про винахід технічного апарата - дагеротипу, за допомогою якого можна отримати візуальні зображення об'єктів на світлочутливих матеріалах. Авторами патенту були художник Луї Дагер, винахідники Нісефор Ньєпс та Фокс Таліьбот. Хімічна обробка давала можливість зберегти малюнок, створений світлом. Так почалась ера фотографії. Ми вже не уявляємо, собі життя без фото, кіно, відео. Фото- і кінокадри стають історичними документами, бо закарбували для нащадків минуле, і з часом стають усе ціннішими.

Через 56 років (1895) Луї Люм'єр (син художника, який захоплювався фотографією) вивчав кінетоскоп Едісона. Малюнки з парою танцівників, які швидко рухались у кінетоскопі і створювали ілюзію розвитку дії, плавного переходу від однієї фази до іншої. Це підштовхнуло Л. Люм'єра до винаходу кінематографа - так він назвав свій апарат. Разом із братом Огюстом вони почали знімати перші документальні фільми. Згодом організували серійний випуск кіноапаратів, плівки. Було знято 1 500 малесеньких фільмів на 1-2 хвилини. Кіносеанси проходили під

акомпанемент фортепіано або саксофона.

Робота над поняттям ( учні записують у зошит):

Кіно - один із видів екранного мистецтва, поряд з телебаченням та відео, який оперує фотографічним зображенням, що рухається.

Розповідь учителя  ( можна використати відповідні слайди):

     28 грудня 1895 року в Парижі було вперше влаштовано прилюдний показ нового винаходу . Перший фільм був знятий на вокзалі і отримав назву “Прибуття поїзда”. За кілька місяців брати вдосконалили свій апарат, збільшили кількість фільмів  і відкрили перший у світі кінотеатр.

Цей день вважають днем народження нового мистецтва.

      На початку ери кінематографа ігрові німі фільми супроводжувалися грою піаніста-ілюстратора. Уявіть себе на місці перших кіноглядачів. Перед їхніми очима оживало фотографічне зображення, рухались, поспішали, розмовляли кіногерої, але все це відбувалось у повній тиші. А рух і життя без звуків неможливі. Тому музика повинна була «оживити» безмовний світ кіномистецтва.

  Новий етап у розвитку кінематографа пов’язаний із ім’ям Чарльза Спенсера Чапліна. Ексцентрична зовнішність: широкі штани, тісний піджак, черевики з довгими носами, маленькі вуса, капелюх-казанок, в руках тростинка, кумедна хода – образ, створений талановитою людиною, актором, сценаристом, режисером і композитором Ч.Чапліном.

Отже, давайте спробуємо зрозуміти, що означає слово «ексцентрика», скориставшись довідковою інформацією, яку я підготувала для вас (лежить у кожного на парті).

  - Пропоную послухати  повідомлення учня, що отримав випереджальне завдання та підготував  для нас історико-біографічну довідку про Ч.Чапліна.

Народився Ч. Чаплін у Швейцарії в родині акторів мюзик-холу, дуже рано почав виступати на сцені. Із театром пантоміми приїхав на гастролі до Америки (1914 р.) Знімався в короткометражних німих фільмах. Із 1920 року організував власну кіностудію, почав випускати повнометражні картини, де виступав як актор, сценарист, режисер і навіть композитор. Протягом життя Ч. Чаплін отримав кілька премій: «Оскар» - за внесок у кіномистецтво (1971 р.), Золотий приз кінофестивалю у Венеції (1972 р.), радянську Міжнародну премію миру (1964 р.).

Вчитель  

Вершиною творчості Чарльза Чапліна вважається фільм-комедія «Вогні великого міста» про кохання безробітного жебрака до сліпої продавщиці квітів. «Букет» почуттів викликає образ, створений на екрані Чапліним: м'яка усмішка, легкий смуток, людське співчуття до людини, яка попри всі негаразди намагається бути щасливою.

  Перший звуковий фільм з'явився в 1928 році. Великий інтерес до кіномистецтва з боку всіх верств населення сприяв швидкому розвитку індустрії кіно, розширенню його матеріальної бази, наукових засад техніки зйомки. Згодом виникає і кольорове кіно.

До появи електронних засобів запису всі фільми знімались на фотоплівку – камера послідовно фіксувала окремі моменти руху акторів: щоб людське око сприйняло ці

окремі кадри як єдине рухоме ціле, необхідно було робити від 16 до 24 знімків за секунду.

  Щодо українського кінематографу, то у 1922 році було засновано Всеукраїнське фотокіноуправління, а у 1928 році введена в дію Київська кінофабрика, яка була однією з найбільших та найсучасніших у світі.

Фільми режисера Олександра Довженка відігравали особливу роль у становленні українського кіномистецтва.

У 1958 році на Всесвітній виставці в Брюсселі (Бельгія) 117видатних кінокритиків із 26 країн світу визначили фільм “Земля” одним із 12 найкращих картин усіх часів.

  Ігрове кіно - один із видів кіномистецтва, який, на відміну   від документального кіно, знімається за певним сценарієм, передбачає гру акторів, чим наближається до театрального мистецтва поділяється на жанри.

Опрацювання схеми «Калейдоскоп жанрів художнього кіно». Жанрове розмаїття ігрового кіно надзвичайно велике. Зверніть увагу на схему (виведено на екран) , в  якій зазначено жанри художнього кіно та спробуйте дати  коротку характеристику (1-2  речення) кожному з них. Можете при цьому скористатись матеріалами для довідок, що лежать у вас на партах (заздалегідь роздані вчителем).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Близьким родичем кіномистецтва є анімація. Перші мультиплікаційні

фільми були випущені в 1908 році у Франції. А перший звуковий мультфільм створив Уолт Дісней (1901-1966), американський режисер, художник-мультплікатор, продюсер. Це був мультфільм  про Міккі-Мауса. У 1930 році за нього У.Дісней отримав Оскара.

  •    Завдання:

Що таке мультиплікаційне кіно знайдіть і прочитайте у довідковому матеріалі (лежить в кожного на парті).

  Крім ігрового існує ще й хронікально-документальне кіно, видами якого є портрет, літопис, соціологічне дослідження. Документальне кіно - вид кіномистецтва, матеріалом для якого є зйомки справжніх подій та осіб.

  Науково-популярне - це вид кіно, в якому основи різних наук викладаються в доступній широкому колу глядачів формі; популяризує досягнення в усіх сферах знань. Фільми можуть мати навчальний або пізнавальний характер.

  Перед вами логотипи найвідоміших кіностудій світу.

  Після Першої світової війни лідером у світі з виробництва кінофільмів стають США. У мальовничій місцевості Голлівуд неподалік від Лос-Анджелеса будуються великі американські кіностудії. Офіційною датою заснування Голлівудської кіноімперії вважається 1913 рік.

  Найвідомішими радянськими кіностудіями були Московська, Ленінградська та   З українських кіностудій слави набули кіностудія ім. О.Довженка та Одеська.

  Перед вами кінорежисери (слайди) , які зажили світової слави: Федеріко Феліні, Стів  Спілберг, Жан Рено, Уолт Дісней.

Запитання:

Імена яких всесвітньо відомих режисерів ви б додали до цього переліку? Можливо комусь відомі і їхні  кінороботи, назвіть декілька з них.

  В радянському кіно відзначились Ельдар Рязанов,  Микита Михалков, Сергій Параджанов ( демонстрація фото)

До слова, Сергій Параджанов отримав всесвітню славу після виходу на екрани у 1964 році фільму "Тіні забутих предків", знятого за романом відомого українського письменника Михайла Коцюбинського. Цей романтичний фільм-ода унікальній культурі гуцулів, мешканців Карпатських полонин, переміг на кінофестивалях в Італії, Аргентині та Греції.

  Перед вами зірки світового кіно: Мерилін Монро, Джеки Чан, Вупі Голдберг, Жан Поль Бельмондо ( перегляд фото на слайдах)

- Прізвища яких світових зірок ви змогли б ще назвати?

  Перед вами всім знайомі з дитинства обличчя радянських кіноакторів. Сподіваюсь, ви їх впізнали та зможете назвати за іменами. Пригадайте назви фільмів, в яких вони грали.

  А це неперевершені митці українського кіно: Іван Миколайчук, Леонід Биков, Ада Роговцева, Богдан Ступка, які створили  низку незабутніх образів на вітчизняному кіноекрані.

  За досягнення  в області кінематографії існують різноманітні міжнародні премії та нагороди, серед яких найпрестижнішими є  Оскар – відзнака американської академії кіно, Золота пальмова гілка Канського фестивалю у Франції та російська Ніка.

  Художні засоби кінематографу. Музика в кіно

 Слово вчителя. Музика в кіно стала ще одним прикладом синтезу мистецтв: музики та кінематографа. За обмежений час кіносеансу композитор мусив лаконічно сконцентровано втілити в музичні звуки образи кінострічки. Завдяки музиці в кіно, з перших тактів музичного вступу слухач (глядач) може безпомилково відчути історичну епоху, у якій відбуваються екранні події, зануритися в потрібну культурно-історично атмосферу.

  •    Слухання вальсу Є. Доги з х/ф «Мой ласкавый и нежный зверь».

Учитель. Замість щастя, на яке сподіваються всі молоді закохані, кохання для головної героїні фільму «Мій ласкавий і ніжний звір» обернулось на трагедію. Знятий за сюжетом повісті А. П. Чехова, фільм вийшов на екрани з чарівною музикою композитора Є. Доги. Вальс-характеристика образу закоханості, мрій, сподівань на щастя з перших тактів вступу створює у слухачів передчуття трагедії і тільки польотна дзвінка кульмінація у виконанні скрипок на деякий час переконує всіх у зворотньому.

  •    Перегляд фрагменту фільму Тетяни Ліознової «Сімнадцять миттєвостей весни» - зустріч Штірліца з дружиною

Вчитель переказує стислий сюжет сцени:

Радянський розвідник Максим Ісаєв під виглядом шдандартенфюрера СС Штірліца довгі роки працював у політичній розвідці Німеччини. Перебуваючи далеко від Батьківщини та родини він неймовірно сумував. Одного разу керівництво влаштувало йому побачення з дружиною у кав'ярні. Проте подружжя не могло виказати себе жодним словом. Лише погляд, довгий погляд та прекрасна музика талановитого композитора Микаеля Таривердієва, написана спеціально для цієї сцени розповідають глядачеві історію героя без слів...

Зверніть увагу на художню цінність музичного супроводу, який створює спеціальне емоційне забарвлення сцени. Упродовж фільму образ героя розвивається, змінюється. Під впливом подій і обставин змінюються його душевний стан, думки, почуття. Усе це відбивається в його музичній характеристиці.

  1.                   Закріплення
  •    Виконання тестових завдань ( тести надруковано кожному учню)

1.Хто є автором поданого вислову: «Кіно має так діяти на вас, щоб ви забували, що сидите у кінотеатрі».

А) Ромен Ролан

Б) Роман Поланські

В) Огюст Люм’єр

2. Їх вважають «батьками кінематографа»

А) брати Люм’єри

Б) брати Карамазови

В) брати  Доф’ю

3.Встановіть відповідність

Ніка                                              відзнака американської академії кіно

 Оскар                                             відзнака Канського фестивалю у Франції

Золота пальмова гілка                 відзнака російського кінофестивалю

  4. Міжнародний кінофестиваль який щорічно проходить у Німеччині

А) Канський

Б) Берлінале

В) Венеціанський

5. За зображеннями відомих  кінорежисерів встановіть відповідність .

http://reportage.su/audiopics/000111.jpgЮрій Ілллєнко.jpghttp://im8-tub-ua.yandex.net/i?id=454941445-12-72&n=21

 

 

 

 

 

 

          1                                 2                                                          3 

          С.Параджанов              О.Довженко                     Ю.Іллєнко  

6. Фільми, що мають розрядити глядача, покращити його настрій:

А) трилер

Б) кінокомедія

В) пародія

7.   Перший звуковий фільм з'явився

А) у 1925 році                               Б) у 1928 році                          В) у 1930 році

8. Найвідоміша кіностудія світу

А) Мосфільм    Б) Одеська     В) Голлівуд

9. Режисер  кінострічки «Земля», визнаної в числі 12 найкращих фільмів усіх часів і народів

А) Л.Осика               Б) О.Довженко   В)П.Тодоровський

10.  Перший звуковий мультфільм створив

А) М. Михалков                     Б) Е. Рязанов            В) Уолт Дісней 

 

11. Виробництво аудіовізуальних програм і передач та /або їх поширення

А) кіномистецтво   Б) мультиплікація   В) телебачення

12. Офіційною датою заснування Голлівудської кіноімперії вважається

А) 1913 рік                         Б) 1915 рік                            В) 1926 рік

  •    Вправа «Незакінчене речення»
  • Сьогодні на уроці мене вразило найбільше...
  • Про кіно я запам'ятав...
  • Муза  Кіно  могла б мати такий вигляд…. 

  ІV. Підведення підсумків.

 V.Мотивація оцінювання учнів

VІ.  Домашнє завдання

Опрацювати матеріал підручника с.

Творче завдання  на вибір учня:

  • Скласти кінорецензію на переглянутий кінофільм за поданою пам'яткою (див. додаток  2).
  • Намалювати музу Кіно.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток1

Матеріали для довідок:

Ексцентрика - загострено-комедійне зображення алогічних безглуздих дій персонажа.

Комедія - жанр драми, в якому дії та характери трактуються комічно.

Мелодрама  -  п'єса з  гострою  інтригою,  різким  протиставленням  добра і  зла, перебільшеною емоційністю.

Історичний фільм — різновид фільмів, в яких зображуються конкретні історичні епохи, події та особистості минулого. Жанр перегукується з жанром пригодницького фільму та бойовик а, тому що найчастіше предметом фільму стають драматичні й доленосні події, війни, перевороти тощо.

Бойовик (фільм-екшн) - фільм, насичений дією з несподіваними поворотами сюжету. Часто до них належать також пригодницькі, фантастичні, кримінальні картини.

Пригодницький фільм — жанр кіномистецтва. На відміну від екшена,  акцент зміщено з грубого насильтва до кмітливості та винахідливості героя, уміння перехитрити злодія.

Фентезі - жанр наукової фантастики, але більш вільно, «казково» використовує теми космічних пересувань у просторі й часі, міфології прадавніх цивілізацій.

Детекти́в — різновид творів масової культури (прозаїчні твори,  кінофільми, комікси), в яких розкривається певна таємниця, пов'язана зі злочином

Три́лер — особливий жанр кіно та літератури, в яких специфічні засоби повинні викликати у глядачів або читачів почуття тривожного очікування, невизначеності, хвилювання чи страху.

 Епопея - складна тривала історія будь-чого, яка вміщує низку значних подій.

 Блокбастер  -  «високобюджетний фільм», фільм, на який витрачені великі кошти.

Музичний фільм — жанр кіномистецтва, який є намаганням виразними засобами кінематографу знайти візуальний еквівалент музиці. Це рідко вдається тому, що за формою ці два мистецтва дуже відмінні, проте образність є основою для кожного з них.

Мультиплікаційне кіно - вид кіномистецтва, твори, якого створюються шляхом зйомки послідовних фаз рухів мальованих або об'ємних об'єктів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

Пам'ятка для написання кінорецензії на переглянутий кінофільм

Уявіть себе кінокритиком …

1.Визначте назву фільму, його жанр, кіностудію, на якому знімався фільм, автора сценарію та режисера-постановника, акторів, що виконують головні ролі, композитора, що написав саунд-трек.

2.Відзначте особливості гри акторів.

3.По можливості, сформулюйте головну ідею фільму.

4.Висловіть власні враження від перегляду.

1

 

doc
Додано
24 березня 2018
Переглядів
7730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку