Урок-екскурс з англійської мови "All about tea"

Про матеріал

Мета уроку: розвивати навички читання, говоріння, аудіювання та письма, вчити обмінюватись думками, розвивати критичне мислення та творчі здібності учнів. Урок містить різні форми роботи, які підвищують інтерес та мотивацію учнів до вивчення англійської мови,знайомлять з історією виникнення чаю, його поширенням у світі, лікувальними властивостями, правилами етикету та традиціями чаювання у Великій Британії.

Перегляд файлу

Радивилівський професійний ліцей

Урок-екскурс All about tea” («Все про чай»)

 

викладач іноземної мови

спеціаліст I категорії

Довбета О.Д.

Topic: All about tea

Objectives:
Practical:
- to activate the students' educational activities through the use of multimedia technologies;

- to learn to speak and argue their views;
- to practice monologue skills;
- to intensify the vocabulary on the topic, to expand vocabulary.
Developing:
- to develop communication skills, creativity, auditory and visual memory of students.
Educational:
- to broaden the outlook and erudition of pupils using video and motivate students to find independently additional information on the topic.
- to educate and raise the interest of students to study the culture and traditions of Great Britain;
- to increase the motivation of students to learn English.

Equipment: multimedia screen, notebook, multimedia presentation “All about tea”, video films “Legend about tea”, “ Види чаю”, “Afternoon Tea”, “16 most interesting facts about tea”, “ Tea etiquette in one minute”, commercial “Richards Royal Tea”,  cards with tea-words. 

PROCEDURE

I. PRESENTATION OF THE TOPIC

(Commercial “Richards Royal Tea” https://www.youtube.com/watch?v=SqRLU3ZhL5w )

T: Good morning. Today we’ve started our lesson from the commercial. You’ve watched it a lot of times on TV. It’s about tea. Why tea? Cьогоднішній урок ми розпочинаємо із реклами про чай, яку ви бачили багато разів по телебаченню. Чому чай? Тому що 15 грудня (в цю п’ятницю) щорічно за ініціативи Центру Науки та спілкування весь світ святкує міжнародний день чаю. Метою святкування Міжнародного  дня чаю було привернути увагу суспільства до проблем продажу чаю, популяризації цього напою у світі. Найгучніші святкування відбуваються цього дня в Індії, Непалі, Бангладеші, В’єтнамі, Малайзії, на Шрі-Ланці.

Я впевнена, що кожен із нас щонайменше двічі впродовж дня споживає цей багатогранний напій. А чи добре ви знайомі з ним? Сподіваємось, сьогоднішній урок розширить межі вашого знайомства з чаєм.

II. WARM UP.

Ведучий 1: Батьківщиною чайного дерева вважають Китай. Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючу дію на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Перші згадки про чай зустрічаються в китайських рукописах, вік яких приблизно 5000 років.

(“Legend about tea” https://www.youtube.com/watch?v=HVDgRqzoXFE)

Ведучий 2:In one popular Chinese legend Shen Nung, the legendary emperor of China

Ведучий 1:В одній відомій китайській легенді Шень Нун, легендарний імператор Китаю
 

Ведучий 2:was drinking a bowl of just boiled water when a few leaves were blown from a nearby tree into his water.

Ведучий 1:пив з чаші просту кип'ячену воду,коли декілька листочків з найближчого дерева впали йому у чашу.

Ведучий 2:The Emperor took a sip of the brew …and… was pleasantly surprised.

Ведучий 1:Імператор зробив  ковток …. і…був приємно здивований.

Ведучий 2:The Emperor, upon drinking this brew, discovered it to be refreshing and energizing.

Ведучий 1:Імператор, випивши цей звар, виявив, що він освіжає та додає енергії.

Ведучий 2:He immediately gave the command that tea bushes be planted in the gardens of his palace.

Ведучий 1:Він відразу дав команду, щоб чайні кущі були посаджені в садах його палацу.
Ведучий 2:Thus the custom of brewing fresh tea leaves in hot water began and it quickly spread.

Ведучий 1:Таким чином, звичка заварювати свіжими чайні листя у гарячій воді,з’явилася і швидко поширилась.

Ведучий 2:Since Shen Nung’s discovery, tea has been grown and enjoyed throughout the world.

Ведучий 1: З відкриттям Шень Нуна, чай вирощується та приносить насолоду по всьому світу.

III. MAIN PART.

Pre-watching

Ведучий 2:Імператор Шень Нун вивчав  різні рослини і приймав безліч отрут, однак зелений чай був для нього протиотрутою. У старовину китайці вважали його ліками від 72 отрут і застосовували тільки для лікування хворих. Його цінували як лікарську рослину, що допомагає від утоми, хвороби очей, ревматизму. Пізніше почали використовувати листя чайного дерева в релігійних обрядах. Китайці вірили, що відвар допомагає глибше проникнути у внутрішній світ людини. У 3-4ст. нашої ери чайне дерево стали вирощувати на плантаціях. Надалі, щоб легше було збирати листя, з високого дерева, в результаті селекції, вивели кущ. Сьогодні відомо багато різних видів чаю (blacktea – чорний, green – зелений,yellow–жовтий, red – червоний і навіть blue – синій) .

(«Цікаві факти про найпопулярніші види чаю» https://www.youtube.com/watch?v=eJVdLs1WaHg)

Ведучий 1:Кожна людина має свій улюблений вид чаю, ось в мене, на приклад, greentea (зеленийчай). А який улюблений твій, Катя?

Ведучий 2:Теж green.Чай – не лише смачний напій, він має багато корисних властивостей. До вашої уваги 16 найцікавіших фактів про чай.

(“16 most interesting facts about tea” https://www.youtube.com/watch?v=fC_Dhbm3VSs)

T: 1.Turkey, and not Britain, is the largest tea consumer in the world. 7.52 kg per capita per year.

2. All types of tea are made from leaves of camellia sinensis. The color and type depends only on the processing.

3. Tea is a natural remedy from mosquitoes. You only need to soak leaves to scare insects.

4. White tea contains a lot of antioxidants as it undergoes very rapid processing.

5. Substances contained in white tea prevent from  the growth of new fat cells.

6. Boston Tea Party is a protest action on the 16th of  December  1773 against the British government and monopolization of tea imports to colonies.

7. In 1904, Thomas Sullivan created the first tea bag from a silk bag

8. Eleanor Roosevelt said “A woman is like a tea bag; you never know how strong she is until she gets into hot water”.

9. Next to water tea is the second most popular beverage in the whole world.

10. The formula of an ideal cup of tea is 100% organic tea leaves, 20% sugar and a temperature of 60 degrees C (Celsius).

11. 96% of Britain residents  brew tea with tea bags.

12. Tea increases endurance. Catechins that are in green tea, improve the ability of the body to burn fat.

13. 10 cups of green tea per day will help to reduce the probability of liver damage.

14. Tea quenches thirst, on the contrary to the popular belief that caffeine dehydrates the body.

15. 80% of office workers plan their working  day over a cup of tea.

16. 4 cups of tea  with milk contain 21% of the daily calcium requirement for a person.

Ведучий 1:Ні для кого не секрет, що чай є дуже корисним. Крім цього його використовують для очищення організму від шлаків та виведення солей, для схуднення. Гарного вигляду шкіри, оздоровлення травної системи, дихальних шляхів, серцево-судинної системи, можна сказати при всіх хворобах. У чаї містяться антиоксиданти, які допомагають протистояти старінню організму. Чай підтримує артерії у чистому еластичному вигляді,що запобігає виникненню тромбів, що призводять до серцевих захворювань. Також він прискорює процеси обміну речовин в організмі. Чай запобігає утворенню ракових клітин,які завдяки йому блокуються. Чай зміцнює кістки. Несолодкий напій зміцнює зубну емаль і ясна. Не варто сипати цукор, якщо ви збираєтесь застосовувати чай в лікувальних цілях. Зміцнення імунної системи- також заслуга цього напою. Так що всі беремося за чай!

Ведучий 2:Звичайно, кожна нація має свої традиції та особливості чаювання.

У сучасній світовій чайній культурі можна виділити декілька чайних традицій. Найбільш відомі: японська, китайська, російська і,звичайно, англійська, про яку ми сьогодні детальніше поговоримо.

Speaking (Slide show)

Ведучий 1 :Its easier to imagine England without the Queen than without tea» - says the English joke.«Легше уявити Англію без королеви, ніж без чаю» -  каже англійський жарт.

Ведучий 2:Туманний Альбіон споконвіку славиться своїми непорушними традиціями. Класична церемонія світського англійського чаювання за кілька століть зазнала лише незначних змін. В1664 році одна східно-індійська компанія піднесла королю Чарльзу ІІ незвичний на ті часи подарунок-засушені листочки індійського чаю. Подарунок був воістину королівським, так як обкладався при ввезенні астрономічним митом. Ще в 16 столітті мореплавці з метою особистого вживання привезли до Британії чайні листя. В історії вперше згадується про експорт чаю в цю країну в 1644 році.

Ведучий 1:Любов'ю до чаю Англія зобов'язана жінкам. Досить великої популярності цей напій набув завдяки дружині Чарльза ІІ Катерині. Вона оголосила чай офіційним палацовим напоєм і розпорядилася подавати його у вишуканих фарфорових чашках. Прислуга моторошно боялася розколоти тонкі делікатні чашечки крутим окропом, тому спочатку  в них наливала молоко, а потім вже гарячий чай. Звідси і пішла ця знаменита британська традиція: насамперед наливати в чашку молоко, а потім –чай. Хоча сьогодні в кожній британській сім’ї існують дві точки зору – наливати спочатку чай, а потім молоко чи навпаки?

Ведучий 2:Традиція   чаювання “Five o’clock” з’явилася у 1840 році завдяки герцогині Бедфордскій Анні. Між раннім обідом і пізньою вечерею, яку сервірували після 8-ми годин вечора, вона встигала жахливо зголодніти. Тоді вона наказала подавати для неї чай з молоком, а в навантаження до нього солодкі кекси та тістечка. Незабаром традиція післяобіднього чаю завоювала шлунки привілейованого класу і стала невід’ємною частиною вікторіанської епохи, а пізніше увійшла і в національну культуру британського чаювання.

Ведучий 1:Пригощання до чаю подавалося на багатоярусних етажерках, де до вибору були представлені різноманітні кулінарні шедеври: фруктові і шоколадні кекси (fruit and chocolate cakes); імбирний хліб(ginger bread), печиво, вирізане у вигляді дамських пальчиків (finger biscuits), вікторіанський кекс (Victoria sponge), млинціз вершковим маслом та медом (pancakes or crumpets with butter and honey). Починаючи з 1880 року дорогі лондонські готелі стали влаштовувати для своїх відвідувачів вишукані чаювання. Почали відкриватися чайні — tea houses або tea gardens.

Ведучий 2:На чай у вище суспільство потрапляли тільки за запрошенням. З цієї нагоди джентльмени одягали костюми з метеликами, леді одягалися в елегантні наряди, розкішні капелюшки і відправлялися на церемонію. Де для них спеціально були накриті столи з накрохмаленими білосніжними скатертинами, на яких красувалася дорога англійська порцеляна зі срібними приборами.

Ведучий 1:Першою, хто зробив чайний напій постійним в житті англійця, стала юна королева Вікторія. Їй ми зобов’язані не лише індійським, але й цейлонським чаєм. Королева залишила нам «Tea Morallities»- власноручно написані правила чайного етикету, які лягли в основу європейських традицій ділового спілкування.

Pre-watching

T: Now I propose you to watch 2 videos about table manners for the english tea drinking. Be attentive, listen to tea etiquette experts. Your task is to guess what is OK and whats not while drinking tea.Зараз ви переглянете 2 коротких відео, в яких експерти з чайного етикету розповідають як правильно пити чай по-англійськи. Ваше завдання - бути уважними і сказати, що правильно робити під час чаювання, а що –ні.

(“Tea etiquette in one minute” https://www.youtube.com/watch?v=-CPqsI2GyE0)

Post-watching tasks

So, you have watched the videos, let’s summarize the main rules of tea drinking.

(Presentation “All abot tea”)

Rules

1.Set the table. Накрийте на стіл.

2. Tea is always poured one cup at a time.Наливайте по одній кружці чаю відразу.

3. Tea is passed from the host’s hands directly to the guest’s hands.

Чай передаєтьсяз рук господині безпосередньо в руки гостя.

4. When done pouring, the spout faces the host.

Коли чай налитий,носик чайника повинен бути обернений до господині.

5. Milk, never cream, is served with tea. З чаєм подають молоко, а не вершки.

6. Stir tea gently avoid scraping the rim or bottom of cup. Помішуйте чай обережно, не гриміть ложкою при помішуванні.

7. When done stirring, lay tea spoon across the saucer, farthest away from you.Коли чай помішаний, покладіть чайну ложку вздовж блюдця, далі від вас.

9. Pinkies down. (Мізинці мають бути опущені вниз)

10. No slurping. (Не сьорбайте)

11. And one more: during drinking tea Englishmen speak only about pleasant thing. І ще: за чаєм англійці обговорюють тільки приємні речі

 (Look into a cup not over it. How to stir? Round, round and round or back and forth)

Як ви вважаєте, скільки разів на день англійці п’ють чай?

 

Ведучий 1:Ранок консервативних островитян починається з ароматної чашки міцного чаю (early morning cup), звичайно ж з молоком, яку пють в ліжку, для того, щоб остаточно прокинутися. Молоко наливають підігріте, але не кип’ячене, приблизно 3-4 чайні ложки. Потім під час традиційного англійського сніданку, який складається з вівсянки, тостів з маслом та джемом, яєшн із беконом, апельсинового соку, подається чай. Перевагу віддають сортам, які так і називаються English Breakfast.

 

Ведучий 2:Другий сніданок – «ланч», який триваєз 12 до часу дня ісхожий на обід, завершується знову чаєм (a nice cup of tea or tea break). Hезважаючи на свою працездатність, англійцям знадобилася офіційна перерва в кінці робочого дня, щоб насолодитися улюбленим напоєм і завершити день (five oclock tea). У цей час життя завмирає: магазини, офіси,банки та інші установи закриваються на чайний перерву. Незважаючи на швидкий темп сучасного життя, керівники намагаються не порушувати цю традицію, бо це може негативно вплинути на взаємовідносини в колективі.

Ведучий 1: За даними британської газети The Sun, британська  королева Єлизавета II теж п’є чай о 5 годині вечора. Незалежно від того, де вона знаходиться, вона готує чай для себе та всіх своїх  гостей. Королева дозволяє її прислугі  робити чай  в будь-який інший час дня, окрім пятої  вечора.

 

Ведучий 2: І, звичайно ж, «high tea» - традиційне чаювання з друзями, або в колі родини, де чай є скоріше каталізатором спілкування, ніж засобом угамування спраги та голоду.

 

Ведучий 1:Увечері перед сном необхідно випити чашку чаю (the last teadrinking )для того, щоб заспокоїтися та підготуватися до відпочинку. Це шосте останнє чаювання за день. Звичайно, ці факти не означають, що всі англійці дотримуються такого розпорядку дня. Але, як приємно усвідомлювати, що в нашому нестабільному світі є щось незмінне, наприклад, англiйська чайна традиція (English tea ceremony).

 

Ведучий 2:_______, як ти вважаєш, з чого потрібно розпочинати приготування чаю по-англійськи?

Ведучий 1:Well, we should set the table. We need a white table cloth,a kettle, a tea pot, cups and saucers, tea spoons, tea strainer, milk jug with milk, sugar basin with refined sugar, sugar tongs, napkins and, of course, TEA.

Ведучий 2:Ladies and gentlemen, please, meet Michael, the master of tea ceremony.

 

Relaxation

 

Michael:Good morning!

  1. So first, boil the water.
  2. Warm the pot.
  3. Put one tea spoon of tea in the pot for each person and one extra for the pot.I choose….(марка чаю) So, I put three teaspoons: for my lady, for me and for a pot.
  4. Pour boiled water into the pot.
  5. Cover the pot.
  6. Wait 3-5 minutes.

 

Ведучий 2:А поки чай заварюється, трохи статистики: 59 мільйонів британців  щодня п’ють від 120 до 165 мільйонів чашок чаю. На 1 британця, включно з малюками й тими хто любить каву, припадає приблизно 3 чашки чаю на день. 98% британців п’ють чай з молоком. 3% англійців віддають перевагу чорному чаю. Але  тільки 30% всіх любителів  чаю додають в нього цукор. Чай з цукром й лимоном британці називають «Russian Tea» й самі його практично не вживають. Яким же сортам чаю надають перевагу англійці?

 

Ведучий 1:Як правило, це різноманітні сорти індійського, цейлонського, кенійського та інших видів чаю з колишніх британських колоній. Що стосується китайського чаю, більшість англійців вважають його недостатньо міцним, а шанувальників зеленого чаю зовсім мало. The most popular British tea brands are Twinings, Tetley, Greenfield, Riston and Hyleys.

 

Ведучий 2:У Англії вам неодмінно запропонують  на вибір декілька сортів чаю. Це перший знак поваги, адже смакові пристрасті дуже індивідуальні, до того ж вони залежать від погоди, часу, дня і просто настрою. Ніхто не має права приймати за вас рішення, який саме сорт чаю вам запропонувати, Попри те, що в англійських  ресторанах завжди є детальне чайне меню, офіціант принесе спеціальну дерев’яну скриньку з чаєм. Ви повинні вказати рукою на сорт чаю, що відповідає вашому смаку і настрою в даний момент часу. Якщо ви проявите нерішучість, добросовісний офіціант розповість вам про країну зростання, особливості характеру тієї або іншої суміші.

Ведучий 1: Обраний вами чай заварять в індивідуальному чайнику. Правильно заварений чай – це ще один знак поваги, адже, вибираючи сорт, ви розраховуєте в повній мірі насолодитися його вишуканим смаком і ароматом.  До речі, англійці заварюють чай значно міцніше, ніж ми. В Англії жартома кажуть: якщо ложка стоїть в чашці чаю - це хороший чай, досить міцний; якщо чайна ложка починає коливатись в чашці – це слабкий напій.

 

Ведучий 2: Важливо, щоб молоко було мінімальної жирності, тому що при взаємодії з окропом, жири утворюють не надто корисні для шлунка сполуки. Змішувати чай з вершками небажано. Зрозуміло, молоко не поєднується ні з лимоном, ні з бергамотом. Не варто його додавати також в зелений чай і китайські сорти чорного чаю. Крім цього, молоко допомагає визначити якість чаю. Яким чином? Якщо колір чаю після добавляння молока стане червоним або помаранчевим, це хороший чай. Але якщо колір стане сірим, цей чай поганий.

 

Michael:Excuse me, ladies. Tea is ready.

  1. First add milk.
  2. Pour some tea into the cup.
  3. Add sugar if you wish and stir.
  4. Bon appetite!

T: Ви ще не віддали свій голос на користь справжнього королівського напою? Ви ще жодного разу не пили чай з молоком? Тоді обов’язково спробуйте приготувати його вдома.  І приємні вечори за чашкою густого, злегка терпкуватого напою стануть корисною англійською традицією у вашій родині.

Звичайно, такий чай буде смакувати краще із свіжими булочками та сандвічами, а приготувати їх дуже просто.

(“Afternoon tea” https://www.youtube.com/watch?v=1RVWJ-EUzZY)

Vocabulary practice

T: And now let’s have some practice.

 

IV. SUMMING – UP

Once, Sir William Gladstone, known for his accurate aphorisms said:

 If you are cold, tea will warm you;

If you are too heated, it will cool you;

If you are depressed, it will cheer you;

If you are exhausted, it will calm you.

 

Сер Вільям Гладстон, відомий своїми точними афоризмами сказав: «Якщо прохолодно, чай вас зігріє. Якщо вам спекотно, він вас освіжить. Якщо у вас пригнічений настрій - він вас підбадьорить, якщо збудженийвін вас заспокоїть».

 

І ще один секрет чайної церемонії. Чаювання буде вдвічі приємніше, якщо провести його в компанії хороших друзів, як це робила герцогиня Анна, або з коханою людиною, як це роблять сучасні англійські поціновувачі чаю. До зустрічі!

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
16 травня 2018
Переглядів
1928
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку