Урок:"Етикет за столом"

Про матеріал
Методична розробка відкритого уроку з предмету "Організація обслуговування клієнтів" Урок з практичними завданнями: правила дегустації соків, хліба, та зразків ароматів
Перегляд файлу

 

 

ДНЗ «Запорізький професійний торгово-кулінарний ліцей»

 

                             МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА

                                    заходу

           «Культура поведінки за столом»______

ПІДГОТУВАЛА: викладач спецпредметів Моісеєнко О.А.

 

                                                   м. Запоріжжя

                                                            2023 р.

 

 

 

 

 

 

Тема: Культура поведінки за столом

Мета:

Навчальна: сформувати в учнів поняття про культуру споживання їжі, етикет за столом, дати знання про правила користування столовими приборами.

Розвиваюча:   розвивати асоціативне та логічне мислення, формувати практико-орієнтовану пізнавальну діяльність, розвивати навички культури споживання їжі, розвивати уміння концентрувати увагу, пізнавальний та професійний інтерес, пам'ять;

Виховна: виховувати загальну культуру учнів, повагу до обраної професії;

Корекційна: Корегування здорового навантаження, корекція навичок самостійної роботи, корегування навичок обслуговування.

Опорні поняття:  сервірування, етикет за столом, прийоми дегустації.

Обладнання: комплект столових приборів, столова білизна, мультимедійний комплекс, електронна презентація.

Тип уроку: комбінований.

Хід  заходу

І. Організаційна частина

- Привітання.

-  перевірка готовності учнів до заходу

- проведення інструктажу з охорони праці

ІІ. Ознайомлення з темою та метою проведення заходу:

   - Доброго дня, шановні присутні! Сьогодні ми проведемо наш захід у формі гри. Ви у нас будете сьогодні і гостями ресторану і експертами дегустаторами. Навчимося подавати знаки офіціанту за допомогою столових приборів. Потренуємо органи відчуття під час дегустації. Набуті знання будуть у нагоді в нашій роботі в сучасному ресторанному господарстві.

ІІІ. Вправа 1: «Мова столових приборів»

Етикет — це правила, в яких відображається належна поведінка людей у суспільстві.

Етикет за столом — це перелік правил щодо поведінки людей під час при йому їжі.

Етикет за столом характеризується не тільки вмінням правильно використовувати столові прибори, а й правильно поводитися за столом, і навіть вмінням вести чи підтримувати розмову.

Так само, як будь-які традиції є досить сталими у часі, так і столовий етикет мало змінюється.

Основні правила етикету за столом:   

- Займати місця за столом запрошує господар або господиня.

- Сідають за накритий стіл спочатку жінки, а потім чоловіки.

- Якщо ви опинилися за столом поряд з незнайомими вам людьми, можна представитися їм, якщо це жінка або чоловік, старші за вас.

- Розмову слід вести з обома сусідами, не віддаючи переваги одному з них.

- Украй неввічливо говорити за столом про ваші смаки (що вам подобається і що не подобається).

- Сідаючи за стіл, потрібно пам'ятати про правильну поставу. Сидіти слід прямо, не напружуючись, злегка спираючись на спинку стільця.

- Ніколи не сідати до столу з невмитим обличчям і брудними руками.

- Негарно вибирати найкращі ягоди. Фрукти, тістечка. Беріть те, що найближче лежить до вас.

- Пам’ятай плямкати за столом, сьорбати, колупатися в роті під час приймання їжі дуже непристойно.

- Якщо треба щось запитати, спочатку їжу проковтни, а потім відповідай.

- Не слід наповнювати рот великою кількістю їжі. Жувати їжу слід безшумно, не поспішаючи.

- Ніколи не забувай подякувати батькам, або господині, якщо ви в гостях.

- Якщо ви закінчили їсти і не збираєтеся брати ще щось, покладіть ніж та виделку разом на тарілку, повернувши їх ручками вправо. Закінчивши їсти, не можна відсувати від себе тарілку.

- Спиратися ліктями на край стола можна тільки, коли ви в даний момент не їсте, а розмовляєте з кимось через стіл. Під час вживання їжі лікті не можна ставити на стіл ні за яких обставин. Коли людина, яка сидить за столом, відкидається на спинку стільця, її долоні можуть лежати на краєчку стола.

Правильне розташування приладів, коли ми споживаємо їжу, робимо перерву чи закінчуємо їсти може сказати офіціанту, що вже, наприклад, слід прибирати зі столу. Ніж і виделка використовуються, щоб висловити похвалу або критику.

Демонстрація презентації, та майстер-клас

Тож що можна сказати за допомогою столових приборів?

«Пауза» – прилади перехрещені на тарілці, лезо ножа направлене всередину, виделка може лежати вниз або вгору.
«Закінчив» – прилади лежать поруч на тарілці, ручки звернені вниз. Ні в якому разі не можна розміщувати на тарілці тільки кінці приладів.
«Все було чудово»  прилади кладуть паралельно посередині тарілки, кінчиками вправо.
«Їжа не сподобалася» – прилади перехрещені, ніж встромлений у виделку.
«Готовий до нової страви» – перехрещені прилади: виделка посередині тарілки, направлена вгору, а ніж посередині тарілки, направлений вліво.

 

Вправа 2: «Як користуватись полотняною серветкою?»

Безпосередньо перед їжею серветку потрібно розгорнути, скласти удвічі і покласти вигином до себе на коліна. Закладати серветку одним з її кутів чи краєм за комір або лацкан піджака не прийнято. Пальці, випадково забруднені під час їжі, обережно витирають верхньою половиною серветки, не знімаючи її з колін.

Серветка призначена для індивідуального користування, тому не варто передавати її сусідам. Після закінчення прийняття їжі серветку ніколи не складають, її просто кладуть на стіл, при цьому серветка може мати довільну форму.

Вправа 3: «Дегустація соків»

 

Дегуста́ція (фр. degustation і від лат. degustare — спробувати на смак) — випробування та/або оцінка якості харчових продуктів органолептичним шляхом — колір, аромат, смак.

І.Учням пропонується 5 видів соку у закритих стаканчиках.

1 зразок- яблуневий

2 зразок- морквяний

3 зразок- капустяний

4 зразок- буряковий

Завдання: визначити на осліп з якого продукту виготовлений сік.

ІІ. Учням пропонується 7 зразків концетрованих ароматів без назви

1 зразок- полуниця (1)

2.зразок- слива (2)

3 зразок- хвоя (6)

4.зразок- шоколад (9)

5.зразок- ваніль (11)

6.зразок- лимон (13)

7 зразок- яблуко (16)

Завдання: визначити які це аромати

ІV. Підведення підсумків заходу

- Ми ознайомились з вами, що таке столовий етикет

- Дізналися, як без слів спілкуватись з офіціантами за допомогою столових

  приборів

- Ознайомилися як правильно користуватись полотняною серветкою

- Навчились основам дегустації

 

 

 

docx
Додано
12 грудня 2023
Переглядів
355
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку