Урок "Форми грошей в обороті"

Про матеріал

Теоретичний матеріал до уроку "Форми грошей в обороті".

Можна використовувати як повноцінний урок чи частково.

Перегляд файлу

Тема 1. Що таке гроші

Урок 2. Форми грошей в обороті

 

План уроку:

1. Актуалізація знань. Перевірка домашнього завдання. (Усне опитування + розгадування кросворду)

2. Три основні форми фіатних грошей

a. Готівкові гроші (банкноти і монети) (відео 1)

• Банкноти української гривні (відео 2)

• Практична робота з купюрою (додаток 1)

• Монети (відео 3)

b. безготівкові гроші

c. Електронні гроші

3. Віртуальна валюта. Криптовалюта.

4. Подібність і відмінність фіатних грошей і криптовалюта. (Відео 4).

5. Бонус: відео 5, відео 6.

 

1. Розгадування кросворду  - 2 учні  + усне опитування.

    Есе - 3 учня (по одному на кожну з тем).

 

2. Фіатні гроші в сучасному світі існують в трьох основних формах: готівка, безготівкові гроші та електронні гроші.

а. Готівкові гроші - це грошові знаки грошових одиниць певної держави (групи держав) у вигляді банкнот і монет, який випускає відповідний центральний банк і які є законним платіжним засобом (тобто обов'язкові до прийому для оплати) на його території. (Інд завдання: які країни не мають центробанку)

 

Банкнота (купюра) - грошовий знак, виготовлений з паперу, щільної тканини, металу або пластику, в більшості випадків, прямокутної форми.

Подивіться відео про те, як виготовляють банкноти (Відео 1).

Банкноти української грошової одиниці - гривня (Інд  завдання: походження гривні) - виготовляють з банкнотного паперу за спеціальними технологіями, які запобігають фальсифікацію банкнот. Під час друку гривні використовують багато елементів захисту від фальсифікації. (Відео 2)

Практична робота з купюрою: знайти і розглянути всі елементи захисту банкноти (Додаток 1).

 

Монета - грошовий знак, виготовлений з металу методом карбування або з іншого матеріалу, певної форми, ваги і номіналу. Більшість монет мають круглу форму, проте монети деяких держав карбують у вигляді багатогранників та інших форм.

У грошовому обороті України зараз знаходяться розмінні монети 10, 50 копійок і оборотні монети номіналом 1, 2, 5 і 10 грн.

Існують і інші монети, що випускаються центробанком. Це колекційні, пам'ятні та інвестиційні монети. (Відео 3).

З 1 липня 2018 року в Україні припинили карбувати дрібні монети номіналом 1,2,5 і 25 копійок і введені монети номіналом 1 і 2 грн. У грудні 2019года увійшла в обіг монета 5грн, а в квітні 2020 року - монета 10 грн.(Інд завдання - плани центробанку щодо введення - виведення банкнот-монет).

 

Навіщо міняти дрібні банкноти і монети?

Справа в тому, що чим дрібніше номінал банкноти, тим коротше її життя. Середній термін служби монети - 20 років, а банкнот низьких номіналів - 2 роки. Тому, щоб центробанк не ніс витрати по випуску нових банкнот, він ввів в обіг відповідні монети дрібного номіналу.

 

b. Безготівкові гроші - це гроші на рахунках (ще кажуть: «в формі запису на рахунках») в банках, які так само є законним платіжним засобом. Тобто, якщо ви внесли гроші готівкою в касу банку, банк зарахує аналогічну суму в формі безготівкових грошей на ваш поточний або депозитний рахунок. А якщо ви знімете гроші, наприклад, через банкомат, безготівкові гроші спишуть з вашого рахунку і видадуть вам в готівковій формі.

 

Між готівкою і безготівковими грошовими оборотом є взаємозалежність: гроші просто переходять з однієї форми в іншу. Завдяки новітнім технологіям та платіжних інструментів останнім часом простежується загальна тенденція витіснення готівки безготівковими. В Україні рівень готівки в економіці знизився з 18,1% у 2014 році до 10,3% в 2020 році.

с. Електронні гроші - це грошові зобов'язання особи, яка їх випускає (емітента), які зберігаються на електронному пристрої. В Україні емітентом електронних грошей може бути тільки банк.

Банк-емітент зобов'язаний забезпечити, щоб сума випущених ним електронних грошей не перевищувала суми отриманих ним готівки або безготівкових грошей, які зберігаються на окремому рахунку в банку-емітенті.

Отже, електронні гроші забезпечені або фіатні?

Правильно, фіатні, їх можна в будь-який момент обміняти на готівку або безготівкові гроші в банку-емітенті за номінальною вартістю. Електронні гроші можуть прийматися в оплату не тільки банком, а й продавцем товарів і послуг.

Іноді плутають електронні гроші і безготівкові гроші.

У розрахунках електронні гроші списуються ні з банківського рахунку, а в електронного носія (наприклад, електронний гаманець), який не завжди містить ідентифікаційні дані свого власника. У банківських розрахунках списання коштів відбувається з банківського рахунку, і банк завжди знає, хто і за що розрахувався. Тобто, основна відмінність - електронні операції відбуваються без використання банківського рахунку.

 

3. Що таке віртуальна валюта?

Це цифровий вираз одиниці вартості, яке може обмінюватися в цифровій формі і служити засобом обміну і / або одиницею обліку, але не має статусу законного платіжного засобу (у всякому разі, в Україні). Приклад, криптовалюта - віртуальна валюта, яка захищається методом криптографії (шифрування за допомогою коду ключа). Віртуальні гроші нічим не забезпечені: їх власники користуються ними на свій страх і ризик.

4. Давайте порівняємо фіатні і віртуальні гроші.

Що в них спільного та відмінного (Відео 4).

Бонус (відео 5, відео 6).

https://banknotes.finance.ua/ua/ - довідник купюр всіх країн світу

 

Домашня робота:

- Виписати у фінансовий словник: готівкові гроші, банкноти, монета, безготівкові гроші, електронні гроші, віртуальна валюта, криптовалюта.

- цікавий факт про гроші (письмово).

Інд завдання:

- які країни не мають центробанку;

- плани центробанку щодо введення - виведення банкнот-монет;

- походження гривні;

- телефонні картки, електронні проїзні квитки, подарункові сертифікати - чи належить до грошей, і якщо відносяться, то до якого виду;

- повідомлення «докладніше про віртуальні гроші».

 

docx
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
16 червня 2021
Переглядів
1389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку