Презентація "Відповідальне споживання - шлях до сталого розвитку"

Про матеріал
Сьогодні ми живемо в суспільстві, яке характеризується інтенсивним використанням природних ресурсів та посиленим антропогенним тиском на природу. Вже не є новиною, що частина ресурсів, наприклад мінеральних, перебуває на стадії вичерпання, а інша частина природних ресурсів (поверхневі води, ґрунти) настільки змінили свої екологічні властивості, що їх пряме використання іноді стає неможливим. Подолання негативних наслідків впливу діяльності суспільства на природу зумовило формування нового світогляду, котрий у відповідному документі ООН, визначений як шлях сталого розвитку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відповідальне споживання - шлях до сталого розвитку України

Номер слайду 2

Сьогодні ми живемо в суспільстві, яке характеризується інтенсивнимвикористанням природних ресурсів та посиленим антропогенним тиском на природу.

Номер слайду 3

Подолання негативних наслідків впливу діяльності суспільства на природузумовило формування нового світогляду, котрий у відповідному документі ООН,визначений як шлях сталого розвитку. Шлях до сталого розвитку

Номер слайду 4

Відповідальне споживання - це раціональне управління природними ресурсами,споживання товарів і послуг, що є нешкідливими для довкілля, при виробництві якихмінімізовано антропогенне навантаження на навколишнє природне середовище, а такожметоди скорочення обсягів відходів.

Номер слайду 5

Минулий, 2020 рік запам’ятається світу не лише пандемією коронавірусу, але ітаким історичним моментом, як розвиток всесвітньої економіки безвуглецевогонапрямку.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

За останні 30 роківсередня температура в Україні зросла на 1 відсоток. Моделювання подальшої ситуації невказує на критичні показники, але це більше повязано з припиненням діяльності багатьохпромислових виробництв, загалом же кліматична політика нашої країни, нажаль, маєпрогалини. Згідно зі спостереженнями, середня глобальна температура на Землі вже зросла на 0,95°С з 1880 року. Глобальне потепління відбувається нерівномірно по планеті. Середня температура в арктичних регіонах планети вже зросла на 2°С.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Так, наприклад, лише 7% території України охороняється як природнітериторії, а якщо брати вимоги ЄС то така частка повинна бути до 30% як мінімум. Наразівеликою проблемою є і стан прісноводних водойм і неконтрольоване поширення орнихземель, внаслідок чого втрачається понад 80% природних територій.

Номер слайду 10

Використовувати жалюзі - це зменшить теплопровідність вікна на 8-15%; Установити склопакети – це зменшить втрату тепла на 50%; Утеплювати дах – використовуйте ізоляційні матеріали завтовшки не менше 25 см; Рослини в кімнаті – природний зволожувач, вони знижують потребу в кондиціонері; Фарбувати стіни та стелю у світлі кольори – це скорочує витрати на освітлення на10-15%;Не менш важливим у відповідальному споживанні є енергозбереження. Щоб споживати відповідально, потрібно:

Номер слайду 11

Не розміщуйте поруч плиту і холодильник – втрата енергії зросте вдвічі; Тримати продукти в холодильнику закритими – через випаровування компресорпрацює довше; Продукти з морозильника розморожувати в холодильнику – заощаджуйте на роботікомпресора Відстань від холодильника до стіни має бути не менше 5 см – інакше перевитратаенергії сягне 30% тощо.

Номер слайду 12

Використовувати енергозберігальні лампи – вони дозволять заощадити 75% електроенергії; Встановити лічильники – платити лише за дійсно використаний газ; Зачиняти двері у під’зді, що мінімізує сумарні теплові втрати будинку на 5-15%; Вимикати за собою світло - освітлення у сукупному споживанні електроенергії становить 30%; Вимикати праску в перервах між прасуванням – її потужність відповідає 20 лампам по 100 Вт;

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Економіка замкнутого циклу (або циркулярна) приходить на зміну традиційної лінійної концепції економіки.

Номер слайду 15

Циркулярний підхід заснований на принципі 3-R:- Reduce: скорочують використання ресурсів і віддають перевагу відновлюваним матеріалам- Reuse: максимально ефективно використовують продукти- Recycle: відновлюють побічні продукти й відходи для подальшого використання в економіці

Номер слайду 16

7 ключових інструментів циркулярної економіки1. Дизайн майбутнього — це виробництво товарів, в яких традиційні матеріали можна замінити поновлюваними або переробленими. 

Номер слайду 17

2. Спільне користування й віртуалізація — вже звичні для багатьох бізнес-моделі. Uber, Bla. Bla. Car, музичні стрімінгові сервіси використовують такий підхід. 

Номер слайду 18

3. Стратегія "товар як послуга" прагне замінити традиційні моделі продажу товару продажем послуг.

Номер слайду 19

4. Повторне використання у виробництві, коли вживані продукти або компоненти стають частиною нових товарів. 

Номер слайду 20

5. Повторне використання у споживанні, коли за допомогою оптимізації обслуговування компанії можуть збільшити життєвий цикл продукту. 

Номер слайду 21

6. Індустріальний симбіоз і переробка відходів виробництва можуть значно підвищити ефективність бізнесу. 

Номер слайду 22

7. Звичний термін "переробка" також є стратегією циркулярної економіки. 

Номер слайду 23

Отже, в процесі дослідження обґрунтовано важливість сталого розвитку, відповідального споживання, як основи циркулярного суспільства, наведено перелік способів економії енергії у побуті, що дозволить розвинути інноваційне та критичне мислення суспільства та буде запорукою збереження екологічної та економічної рівноваги в світі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Савош Тетяна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чоп Наталя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Економіка, Інші матеріали
Додано
1 липня 2021
Переглядів
4359
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку