Урок "Форми поведінки тварин"

Про матеріал
Дана презентація створена до розділу" Поведінка тварин".Зібрано інформацію як тварини різних класів між собою спілкуються
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Як спілкуються тварини

Номер слайду 2

Слони Якщо слони втрачають між собою зоровий контакт, то про своє місцезнаходження дають знати за допомогою хрипких звуків, що нагадує утробне бурчання. Слон видає їх за допомогою носа, горла і хобота. Як тільки слон помічає небезпеку, він повідомляє про це своїм товаришам, несподівано перериваючи цей звук. Конфлікти між слонами вирішуються найчастіше мирним шляхом. Члени громади беззаперечно підкоряються ватажкові, якщо помічають, що він робить попереджувальні знаки, наприклад, звиває хобот або піднімає його за допомогою хмари пилу. У такі хвилини можна так само почути характерне для слонів трубеніння. Ці знаки слони роблять і для того, щоб відлякати противника.

Номер слайду 3

Бджоли Виявивши нове місце, де можна зібрати багато нектару, бджола повинна «розповісти» про це іншим бджолам, щоб вони вирушили туди і зібрали їжу.Вона використовує своєрідну «мову жестів». Дослідники називають його бджолиним танцем. Насамперед комаха починає літати по колу. Якщо ж місце розташоване далі, бджола описує фігуру. Чим повільніше бджола танцює, тим далі знаходиться їжа.Чим жвавіше виглядає «танцівниця», тим більше їжі вона знайшла, тим більше помічниць з нею відправиться. Обнюхавши бджолу, що знайшла квіти, інші робочі бджоли дізнаються, що саме вона знайшла. Таким чином, танець розповідає практично все: де, як далеко, що і в якій кількості знайшла «танцівниця».

Номер слайду 4

Дельфіни Їх мова - спілкування між собою, не просто передача сигналів, а безпосередньо розмова. Вони використовують кілька способів передачі інформації, найбільш часто перемовляючись жестами і звуком. За допомогою рухів дельфіни обмінюються візуальними сигналами, рухаючи хвостом або всім тілом. Але мова рухів тіла використовується тільки у випадку, коли потрібно передати особливий тип інформації, в основному ж вони спілкуються звуками. Зазвичай вони свистять, але бувають і інші сигнали - скажімо, нявкання або клацання. Дослідники одностайно вирішили, що мову дельфінів можна поставити в один ряд з мовою людини. Сьогодні записано майже 200 сигналів, але повністю перевести їх мову поки не вдалося.

Номер слайду 5

Мурахи Мурахи спілкуються між собою за допомогою особливої речовини, що виділяється спеціальними залозами, - феромонів. Мурахи, чуйно сприймаючи запах своїми довгими вусиками-"антенами", точно знають, звідки цей запах доноситься і що він означає. Ці комахи залишають сліди своїх феромонів для того, щоб попередити своїх побратимів про те, що в певному місці знаходиться їжа, що маршрут, по якому вони звикли рухатися протягом довгого часу, тепер небезпечний і т. д. Мурахи, що потрапили в біду, з допомогою феромонів посилають сигнал тривоги, який змушує їх "родичів" негайно кидатися до них на допомогу і попутно надсилають такі ж синали тривоги іншим членам сім'ї. А через кілька хвилин вже сотні мурашок біжать захищати рідне гніздо від ворога.

Номер слайду 6

Кішки Найбільш важливий учасник котячого діалогу — хвіст. Якщо він піднятий вгору, це означає задоволення, привітання або перевагу. Якщо хвіст опущений вниз, то це вираження розладу або відрази. Перед сутичкою з іншим котом тварина зазвичай підтискає свій хвіст. Якщо кішка періщить боки хвостом, то це означає її гнів. Спілкування у кішок проявляється й у звуковому плані. Якщо кішка муркоче, значить, вона спокійна і задоволена обстановкою. Якщо бурчить, то це означає, що противнику краще піти з її території. Коли кішка перелякана, то вона видає переривчастий крик на підвищених тонах або видає незадоволене гортання уручну. Якщо тваринне терпіння вичерпається, то воно зашипить — це вірний знак швидкої атаки.

Номер слайду 7

Вовки Вовки спілкуються між собою не тільки за допомогою слідів вміток, але й за допомогою виття. Якщо одна зграя нападе на іншу, втрат не уникнути, і тому вовки оголошують виттям околиці, повідомляючи іншим про своє наближення. Вити починає один вовк, йому вторять інші. Переслідуючи видобуток, вовки підвивають, сповіщаючи побратимів про своє місцезнаходження. На виття однієї зграї відгукуються всі зграї неподалік. Втім, буває й так, що одна зі зграй не підхопить чуже виття, - вона чисельно мала, і тому їй краще затаїтися або навіть потихеньку ретируватися по тим же міркуванням. До речі, самотній вовк не виє ніколи. Якщо зграя не виє, то вона або закріплює за собою нову територію, або готується до засідки, зачувши видобуток.

Номер слайду 8

Дякую за увагу

ppt
Додав(-ла)
Фочук Оксана
Пов’язані теми
Біологія, Інші матеріали
Інкл
Додано
23 березня 2021
Переглядів
1368
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку