Урок "Г. К. Андерсен "Снігова королева"

Про матеріал
Розробка першого уроку на тему "Г. К. Андерсен "Снігова королева. Сторінки життя і творчості письменника. Знайомство зі змістом твору. Боротьба добра і зла в казці".
Перегляд файлу

Тема. Ганс Крістіан Андерсен. Сторінки життя і творчості письменника. Знайомство зі змістом твору  «Снігова королева». Боротьба добра і зла в казці

Мета. формування предметних компетентностей: ознайомити учнів із сторінками життя і творчості Андерсена, сюжетом казки «Снігова королева»; формування ключових компетентностей: вміння працювати з матеріалом, визначати головне і другорядне; вчитись виразно читати казку, розуміти зміст прочитаного, переказувати та відтворювати прочитане; формувати  інтерес до вивчення літератури.

Обладнання: портрет Г.К.Андерсена, малюнки до казки «Снігова королева»

Хід уроку

І. Організаційна частина

ІІ. Актуалізація опорних знань

  • Що таке казка?
  • Які основні види казок ви знаєте?
  • Дайте визначення «літературна казка».
  • Наведіть приклади літературних казок.

ІІІ. Повідомлення теми та мети уроку

-         Сьогодні ми познайомимося з творчістю данського казкаря Г.-К. Андерсена, розпочнемо читати казку «Снігова королева». Візьміть сніжинки,  які лежать у вас на парті та запишіть ваші очікування від уроку.

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Бесіда.

- «Саме життя є найдивовижнішою казкою» - це слова відомого казкаря з Данії

Г.-К. Андерсена. Як ви розумієте ці слова?

- Тож пропоную прослухати історію життя письменника та співставити факти біографії  Андерсена з його висловом.

 

-         Розповідь про життєвий та творчий шлях Андерсена (матеріал взятий з підручника О. Ніколенко «Зарубіжна література. 6 клас».

Старовинне місто Оденсе розташоване на острові Фюн, що на півдні Данії. Тут у маленькому будиночку 2 квітня 1805 року народився великий казкар Ганс-Крістіан Андерсен. Людям різних країн і поколінь відомі його персонажі — Дюймовочка, Русалонька, Еліза, Непохитний олов’яний солдатик, Принцеса на горошині, Кай,

Герда, Гидке каченя, Оле-Лукоє та ін.

Родина Андерсенів мешкала в бідному районі міста. Мама Ганса Крістіана була пралею, а тато — чоботарем. Сім’я потерпала від злиднів, однак у хлопчика завжди були іграшки, які майстрував батько. Ганс-Крістіан ріс великим мрійником і фантазером. Його улюбленою грою був ляльковий театр, де він влаштовував імпровізовані вистави. У 1816 році батько, отримавши поранення на війні, помер, і Гансові-Крістіанові довелося шукати роботу. Відтоді він сам прокладав собі дорогу в житті.

Від матері Ганс-Крістіан успадкував чудовий голос, також мав талант декламувати й ставити п’єси. Завдяки природним здібностям йому вдалося отримати роботу в Королівському театрі. Великим актором він не став, але саме тоді почав писати вірші й драматичні твори.

У 1822 році директор Королівського театру Йонас Колін помітив талановитого юнака і надав йому стипендію на навчання. Вступивши в гімназію, сімнадцятирічний Ганс-Крістіан зазнав чимало прикрощів. Інші хлопці були значно молодшими за нього, тому глузували через його вік і зовнішність. І все-таки він гідно закінчив гімназію і продовжив навчання в Копенгагенському університеті.

Ще навчаючись у гімназії, Г.-К. Андерсен видав свою першу книжку «Юнацькі спроби» під псевдонімом Вільям-Крістіан Вальтер. Він дуже любив англійських письменників Вільяма Шекспіра і Вальтера Скотта, тому поєднав у своєму псевдонімі їхні імена зі своїм. У 1826—1827 роках вийшли друком його вірші. А 1831 року він отримав королівську стипендію на подорож і побував у Німеччині, Італії, Франції та Швеції. Під час мандрівки познайомився з видатними письменниками Європи — Віктором Гюго, Генріхом Гейне, Олександром Дюма, Оноре де Бальзаком,Чарльзом Діккенсом.

 У 1833 році померла мати Г.-К. Андерсена. «Тепер немає нікого в світі, хто б любив мене...» — написав він у щоденнику. Творчість стала його розрадою і сенсом життя.

У 1835 році в переддень Різдва вийшла невеличка книжечка Андерсена «Казки для дітей». Це стало доброю традицією — до кожного Різдва виходила його нова книжка, і данці сприймали її як чудовий різдвяний подарунок.

Усього Г.-К. Андерсен створив 156 казок, 14 романів і повістей, 50 п’єс, понад 1000 віршів. Сюжети йому підказувало життя в далеких і тривалих подорожах. Він побував у країнах Європи, Азії та Африки

В останні роки життя його запрошували до Королівського палацу, Королівського театру, світських салонів, де він читав уголос свої казки.
Андерсен страждав від самотності й нерозуміння з боку сучасників: багато хто вважав його незграбним, негарним і дивакуватим. Його доля подібна на казкову історію про Гидке Каченя. Ніколи не втрачаючи мужності й надії, він писав у тій казці: «Не біда з’явитися на світ у качиному гнізді, якщо ти вилупився з яйця лебедя!». У душі
Андерсена завжди жили прекрасні білі лебеді, що давали крила його
творчій фантазії. Він навчив увесь світ бачити дивовижне довкола й вірити в перемогу добра та любові. Помер 4 серпня 1875 р.

 

А зараз,  ми з вами пограємо у цікаву гру. Прослухавши історію життя письменника спробуймо підібрати відповідні слова, які зможуть охарактеризувати його особистість. А літерами-підказками будуть літери з імені письменника.

 

-         Інтерактивна вправа «Сенкан».

 

-         Читання та обговорення 1 та 2 оповідання  казки ( учні ставлять одне одному запитання).

 

V. Підсумок уроку

1. Бесіда

-         Давайте пригадаємо, у якій країні народився і жив Г.К.Андерсен?

-         Яким було дитинство письменника?

-         Які країни відвідав Андерсен?

-         Які казки написав письменник?

-         Хто є основними персонажами у казці «Снігова королева»?


2. Рефлексія


  • сьогодні я дізнався...

 було цікаво....

 було важко...

 я виконував завдання...

 я зрозумів, що...

 тепер я можу...

 я відчув, що...

 я набув...

 я навчився...

 у мене вийшло...

 мене здивувало...

 мені захотілося...


 


VІ. Домашнє завдання

  1. Розповідати про письменника. С. 47-49.
  2. Прочитати і переказувати 3-4 оповідання. 57-62.
docx
Додав(-ла)
Бирюк Людмила
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
324
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку