Урок географії 6клас Атмосферний тиск

Про матеріал
Розробка уроку для учнів 6 класу на тему "Атмосферний тиск", презентація. Тип уроку - пояснення нового матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Атмосферний тиск. Коляденко Раїса Миколаївна учитель географії Луб’янської гімназії №7 Бучанської міської ради Київської області

Номер слайду 2

На уроці ми дізнаємось:- Чому виникає атмосферний тиск?- Що таке «атмосферний тиск» і як його вимірюють.- Як залежить атмосферний тиск від висоти місцевості та температури повітря.- Як розподіляється атмосферний тиск на Землі..

Номер слайду 3

«Закінчить речення»Повітряна оболонка Землі називається………. (атмосфера)2. Які гази є основними у атмосферному повітрі………(кисень, азот)3. Яка наука вивчає атмосферу Землі ……… (метеорологія)

Номер слайду 4

Чому виникає атмосферний тиск.

Номер слайду 5

-це сила, з якою повітря тисне на одиницю площі земної поверхні, на всі розташовані на ній об’єкти та тіла

Номер слайду 6

Всередині людського організму також є тиск – внутрішній, і він дорівнює атмосферному.

Номер слайду 7

. Атмосферний тиск вимірюють спеціальним приладом –барометром. Одиниці вимірювання – мм.рт.ст. (міліметри ртутного стопчика)

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Барометр - анероїд Анероїд у перекладі з грецької – безрідинний. Користуються у походах. Головною його частиною є металева пружна коробка, з якої викачане повітря. У разі зниження тиску вона розширюється, а з підвищенням –стискається. Ці коливання передаються стрілці, вона чутлива до змін тиску з зовні і вказує на шкалі величину атмосферного тиску.

Номер слайду 11

. Електронні баромерти

Номер слайду 12

Як тиск залежить від висоти місцевості.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Особливий барометр-висотомір.

Номер слайду 15

Розв’яжемо задачу. Визначте приблизну висоту гори, якщо біля її підніжжя барометр показує 750 мм.рт.ст., а на вершині-550мм.рт.ст. Розв’язок :750мм.рт.ст. -550мм.рт.ст. = 200мм.рт.ст. (різниця атмосферного тиску)200мм.рт.ст.:10мм.рт.ст.= 20мм.рт.ст.20мм.рт.ст. х 100м =2000м

Номер слайду 16

Залежність тиску від температури повітря.

Номер слайду 17

.

Номер слайду 18

.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Як розподіляється атмосферний тиск на Землі.

Номер слайду 21

На Землі утворюється три пояси з переважанням низького тиску: у районі екватору, помірних широтах, а також чотири із переважанням високого тиску: у тропіках і полюсах..

Номер слайду 22

Підсумки уроку. Атмосферний тиск-це сила, з якою повітря тисне на одиницю площі земної поверхні, на всі розташовані на ній об’єкти та тіла Атмосферний тиск вимірюють спеціальним приладом –барометром. Нормальний атмосферний тиск на рівні моря становить 760 мм.рт.ст. На кожні 100м підйому атмосферний тиск знижується на 10мм.рт.ст. На Землі утворюється три пояси з переважанням низького тиску: у районі екватору, помірних широтах, а також чотири із переважанням високого тиску: у тропіках і полюсах.

Номер слайду 23

Домашнє завдання. Опрацювати параграф 33 Розв’яжіть задачу ст.133

pptx
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Презентації
Додано
23 січня 2023
Переглядів
751
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку