Урок географії 9 клас "Електроенергетика"

Про матеріал
Подана розробка уроку географії в 9 класі з теми "Електроенергетика. Значення електроенергетики. Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення. Паливно-енергетичний баланс. Електроенергетика України. Найбільші ТЕС, АЕС, ГЕС, ЛЕП. Використання відновлюваних джерел енергії. Підприємства електроенергетики свого регіону. Практична робота №5 «Позначення на контурній карті України найбільших електростанцій та пояснення чинників їх розміщення" Додається презентація уроку та навчальний відефільм про значення електроенергетики
Зміст архіву
Перегляд файлу

Урок географії 9 клас

 

Електроенергетика. Значення електроенергетики. Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення. Електроенергетика України.

Найбільші ТЕС, АЕС, ГЕС, ЛЕП. Використання відновлюваних джерел

енергії. Підприємства електроенергетики свого регіону.

 Практична робота №5 «Позначення на контурній карті України найбільших електростанцій та пояснення чинників їх розміщення

Мета: охарактеризувати структуру електроенергетики, її зна­чення, основні типи електростанцій та найважливіші ЛЕП; дати поняття про традиційні та нетрадиційні джерела електроенергії та типи електростанцій; розвивати навички аналізу секторних діаграм (виробництва електроенергії різними типами електро­станцій), навички порівняння (особливості виробництва елек­троенергії на ТЕС, ГЕС, АЕС); удосконалювати вміння працювати з настінною та контурною картами; виховувати позитивність мислення, економічну культуру в побуті, громадянську позицію (стосовно проблематики енергозбереження).

Хід уроку

«Картинна галерея»

Перед вами слайд з картинками. Що їх поєднує? Яку тему, на вашу думку, ми будемо розглядати?

Отже  сьогодні на уроці ми будемо вивчати електроенергетику.

I . Мотивація навчальної діяльності

Поясніть вислів: «Електроенергія – «хліб» промисловості. (слайд№3) 

      Енергетичне господарство є найстарішим в Україні, перша згадка про використання енергії річок датується 1292 роком. У Києві у 1890 році запрацювала перша електрична станція загального користування, що освітлювала міський театр і Хрещатик. На початку ХХ ст. виробляли струм невеликі теплові електростанції. Великі ТЕС і ГЕС почали ставити до ладу у 20-30 роках та після війни.

 II. Вивчення нового матеріалу

  1. Особливості галузі. Значення електроенергетики.

Електроенергетика — галузь господарства, що виробляє електроенергію (на різних видах електростанцій) і передає її на відстань по лініях електропередач (ЛЕП). Це одна із провідних галузей економіки. (слайд №4,) (Перегляд фільму)

  • Хто (які галузі), на вашу думку,споживає найбільше електроенергії в країні (слайд №5)

Проблемне запитання

Україна має досить високий показник виробництва електроенергії на одного мешканця. (4 тис кВт/год)

Чому ж наразі у нашій країні відчувається нестача електроенергії, особливо в районах видобутку палива? (В Україні га­лузь має особливе значення, адже на її території розташовано багато енергоємних підприємств (металургійних, машинобудівних, хімічних), електрифікованих залізниць та міського електротранспорту).

2. Типи електростанцій та їх розміщення.

Електроенергетика України — велике і багатогалузеве гос­подарство. До її складу входить крім теплових (ТЕС), атомних (АЕС) і гідроелектростанцій (ГЕС) велике господарство електро­мережі, у якому зайнято значно більше працівників, ніж на всіх електростанціях разом.

  • Які ресурси використовує електроенергетика? (слайд №6)
  • Як ви думаєте електростанції яких типів будуть переважати в Україні?

     Провідне місце у виробництві електроенергії належало тепло­вим електростанціям, далі йшли атомні й гідроелектростанції ( 2013 р)

Сьогодні 2018 р  - 1)АЕС, 2)ТЕС, 3)ГЕС, 4)альтернативні  (слайд №7).

Практична робота №5. Заповніть таблицю, користуючись підручником §20 (стор.105-106 таблиця 10) І ряд – ТЕС, ІІ – АЕС, ІІІ – ГЕС та позначити на к/к (слайд №8)

Тип електростанцій

Чинники розміщення

Паливо, яке використовується

Переваги електростанції

Недоліки

електростанції

Приклади електростанцій

ТЕС

 

 

 

 

 

ГЕС

 

 

 

 

 

АЕС

 

 

 

 

 

Альтернативні типи електростанцій

ВЕС

 

 

 

 

Ботієвська  2000мВт      

СЕС

 

 

 

 

Токмакська 50мВт

Перевірка таблиці з презентацією. (слайди №9 –11)

Випереджальне завдання для учнів. (Ладижинська ТЕС. Додаток №1)

      В Україні почали працювати електростанції та установки на нетрадиційних відновлювальних  джерелах енергії — сонячному випромінюванні й вітрі.

      Станом на 31 грудня 2017 року в Україні працювало 376 об’єктів альтернативної електроенергетики  загальною потужністю 1375 МВт, з них: 

193 СЕС загальною потужністю 742 МВт;

 20 ВЕС загальною потужністю 465 МВт;

 6 електростанцій на біомасі загальною потужністю 39 МВт

21 електростанцій на біогазі загальною потужністю 34 МВт. (слайди 12-13)

     Випереджальне завдання для учнів. (біогазова станція Ладижина. Додаток №2)

ІІІ. Первинна перевірка засвоєних знань

 Отже, Україна має потужну електроенергетику, яка переживає поки що значні проблеми, що пов’язані з недостатнім постачанням палива, забруднення довкілля, застарілими технологіями, необхідністю підвищення ефективності використання наявних природних ресурсів.

Проблемне питання.

 Які електростанції ви б закрили і які нові побудували? Чому?

ІV Підсумок уроку

 Ранжування. Виділіть головне в новій інформації. Складіть список головних моментів, і навпроти кожного пункту поставте: важливе, потрібне, корисне

V Домашнє завдання

Опрацювати §20,21 доробити практичну роботу

Рубрика «Генерую ідею» стор.114 (задача)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №1

Лади́жинська ТЕС  — закладена у 1968 р., введена в експлуатацію у 1970 році, будівництво завершилося у 1972 році в м. Ладижин, з 2012 року є структурним підрозділом «ДТЕК Західенерго».

На станції встановлено 6 енергоблоків потужністю 300 МВт кожен, які як основне паливо використовують енергетичне вугілля, мазут виступає резервним та аварійним паливом. Висота димових труб становить 250 м.

Електростанція працює на вугіллі марки «Г». На ДТЕК Ладижинській ТЕС використовується 100% українського вугілля. Станція працює на вугіллі з шахт Павлоградвугілля (Дніпропетровська область). 

 В залежності від графіку навантажень та кількості працюючих блоків (від 2-х до шести) ДТЕК Ладижинська ТЕС за добу спалює від 5 до 17 тис тонн вугілля. Всю вироблену електроенергію ДТЕК Ладижинська ТЕС відпускає в об'єднану енергосистему України.

 Останнє десятиліття Ладижинська ТЕС (через зношеність обладнання і поступове зниження технічної можливості нести максимальне навантаження) працює, у середньому, 2-3 енергоблоками. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток №2

Один з найпотужніших інвесторів Вінницької області Агропромхолдинг ПАТ «Миронівський хлібопродукт» планує втілити в Ладижині унікальний екологічно чистий проект з альтернативної енергетики – будівництво найбільшої в Європі біогазової станції.
«За день станція перероблятиме на біогаз 800 т курячого посліду та отримуватиме 26 МВт електроенергії на годину. Найсучасніший біогазовий комплекс на 100% вирішуватиме екологічні питання: по-перше, це утилізація курячого посліду; по-друге – очистка стічних вод; і при цьому – виробництво буде побудовано так, що неприємного запаху зовсім не відчуватиметься", -

«Що таке біогазова станція?  Вся вода, яка іде із заводу,   попадає на біогазову станцію і весь послід, який іде із пташників – попадає на біогазову станцію. Там із бактеріями перетворюється у біогаз, який потім спалюється і з нього виробляється електроенергія. Вже чиста вода разом із сухою масою використовуються для поливу та підживлення ґрунтів на полях». Про це повідомив Головний виконавчий директор МХП Ю.Косюк.

Відповідний успішний досвід компанія вже має: біогазова станція   на Дніпропетровщині працює з 2013 року. Так, за неповних три роки   утилізовано 135 тис т курячого посліду та вироблено 50 млн кубів біогазу, від якого отримано 150 млн кВт зеленої енергії. А 90 тис ГКал виробленого тепла – це еквівалент 11 млн кубометрів газу, тобто економічний ефект – одразу відчутний.

 

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Company Logo

Номер слайду 2

Значення електроенергетики Типи електростанцій, основні чинники їх розміщення

Номер слайду 3

Поясніть вислів:

Номер слайду 4

Значення електроенергетики. Фільм Електроенергетика — галузь господарства, що виробляє електроенергію (на різних видах електростанцій) і передає її на відстань по лініях електропередач (ЛЕП).

Номер слайду 5

Номер слайду 6

РЕСУРСИ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИКИНЕВІДНОВЛЮВАНІВУГІЛЛЯНАФТАПРИРОДНИЙ ГАЗВІДНОВЛЮВАНІЕНЕРГІЯ ВОДЯНОГО ПОТОКУНЕВИЧЕРПНІЕНЕРГІЯ СОНЦЯЕНЕРГІЯ ВІТРУ

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Практична робота №5 “Позначення на контурній карті України найбільших електростанцій та пояснення чинників їх розміщення”Заповніть таблицю, користуючись підручником §20 (стор. 105-106) та позначити на контурній карті. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип електростанцій. Чинники розміщення. Паливо, яке використовується. Переваги електростанцій. Недоліки електростанцій Приклади електростанцій. ТЕСАЕСГЕСІ ряд – ТЕС ІІ ряд – ГЕС ІІІ ряд – АЕС

Номер слайду 9

ТЕС {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип електростанцій. Чинники розміщення. Паливо, яке використовується. Переваги електростанцій. Недоліки електростанцій Приклади електростанцій. ТЕССировинний, споживчий. Вугілля, горючі сланці, газ,торф, нафта. Ефективність виробництва електроенергії з незначною вартістю. Забруднення, значні обсяги енергоносіїв. Бурштинська. Ладижинська. Слов'янська. Зміївська. Трипільська. Запорізька. Придніпровська

Номер слайду 10

Ладижинська ТЕСЗакладена у 1968 роціВведена в експлуатацію у 1970роціНа станції встановлено 6 енергоблоків потужністю 300 МВт. Висота димових труб – 250 м. Працює на вугіллі

Номер слайду 11

АЕС{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип електростанцій. Чинники розміщення. Паливо, яке використовується. Переваги електростанцій. Недоліки електростанцій Приклади електростанцій. АЕССпоживчий. Збагачений уран. Виробляє найдешевший струм. Висока вартість будівництва, проблема зберігання відходів ядерного пального. Запорізька. Рівненська,Південноукраїнська,Хмельницька

Номер слайду 12

ГЕС{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Тип електростанцій. Чинники розміщення. Паливо, яке використовується. Переваги електростанцій. Недоліки електростанцій Приклади електростанцій. ГЕССировинний, споживчий-Невичерпність енергоносія та його дешевизна. Будівництво водосховищ. Каскад ГЕС на Дніпрі (Київська, Канівська, Кременчуцька, Середньодніпровська. Дніпровська, Каховська),Дністровська

Номер слайду 13

Нетрадиційні відновлювальні джерела енергії376 об'єктів електроенергетики загальною потужністю 1375 МВт, з них:193 СЕС загальною потужністю 742 МВт;20 ВЕС загальною потужністю 465 МВт;6 електростанцій на біомасі загальною потужністю 39 МВт;21 електростанція на біогазі загальною потужністю 34 МВт. Company Logo

Номер слайду 14

Біогазова станція м. Ладижин

Номер слайду 15

Які електростанції ви б закрили і які нові побудували? Чому?Складіть список головних моментів, і навпроти кожного пункту поставте: Важливе. Потрібне. Корисне Company Logo

Номер слайду 16

Домашнє завдання Опрацювати §20,21 Доробити практичну роботу №5 (к/к)Рубрика “Генерую ідею” стор.114 Company Logo

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Коваленко Людмила Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
zip
До підручника
Географія 9 клас (Гільберг Т.Г., Савчук І. Г., Совенко В.В.)
Додано
13 лютого 2019
Переглядів
10429
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку