Урок географії "Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів"

Про матеріал
Мета уроку: сприяти формуванню цілісної системи знань про особливості внутрішніх вод Африки; розвивати вміння працювати з картами атласу та підручником; сприяти розумінню значення вод суходолу для природи материка та проблем водозабезпечення; виховувати бережливе ставлення до природи, водних ресурсів.
Перегляд файлу

Тема:  Води суходолу Африки. Використання водних ресурсів.

Мета: Сприяти формуванню цілісної системи знань про особливості внутрішніх вод Африки; розвивати вміння працювати з картами атласу та підручником; сприяти розумінню значення вод суходолу для природи материка та проблем водозабезпечення; виховувати бережливе ставлення до природи, водних ресурсів.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: підручник, атлас, фізична карта Африки, контурні карти

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

Гра «Мішок запитань»

- Ми попрацюємо з мішком запитань. До кого я підходжу – той витягує запитання з мішка і дає відповідь. Якщо не може відповісти, допомагають учні класу.

Запитання:

1. Чому Африка – найжаркіший материк світу?

2. Що таке клімат?

3. Де випадає найбільша кількість опадів в Африці?

4. Під впливом яких постійних вітрів знаходиться Африка?

5. Які моря омивають Африку?

6. Яка причина утворення пустелі Наміб?

7. У яких кліматичних поясах знаходиться Африка?

8. Які океани омивають Африку?

9. Як відрізняється зима від літа на материку?

10.Як називається найбільший острів Африки?

ІІІ. Мотивація навчальної та пізнавальної діяльності

Африканське прислів’я говорить «Вода дорожча за борошно». Це показує ставлення місцевих жителів до води, як до найбільшого багатства. На значних площах Африки води справді мало. Проте не скрізь на материку її бракує. Подекуди води навіть забагато. Нерівномірність поширення водойм в Африці повязана з кліматом.

Африка — найжаркіший материк, та попри це тут протікає найдовша річка світу в найбільшій пустелі світу. Серед пустелі тут є велике безстічне неочікувано малосолоне озеро. Друге за глибиною озеро світу теж в Африці. Ще багато гідрологічних рекордів та загадок належить саме цьому материку.

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Річки Африки

Річки Африки належать до трьох басейнів: Антлантичного, Індійського океанів та внутрішнього стоку. Найбільш густа річкова мережа, багато боліт в екваторіальному і субекваторіальному кліматичному поясах, де найбільша кількість опадів. Тропічні широти — пустелі Сахара, Наміб і Калахарі, де опадів дуже мало, а випаровуваність через високі температури велика,— дуже бідні водами. Близько 1/3 усієї площі материка займають області внутрішнього стоку. Льодовики в Африці розташовані поблизу екватора на найвищих вершинах: Кіліманджаро, Рувензорі та Кенії. Проте їхня площа стрімко зменшується.

Висновок 1. В Африці багато крупних річок, озер, запасів підземних вод, проте їхній розподіл територією континенту вкрай нерівномірний.

Басейни найбільших річок Африки: Нілу, Конґо, Ніґеру, Замбезі та Оранжевої займають понад 1/3 площі материка. Вони мають переважно дощове живлення. Майже всі річки Африки буяють порогами і водоспадами, що пов’язано з близьким заляганням твердих порід фундаменту платформи і підняттям окраїн материка. Серед найбільш відомих водоспадів — Вікторія (120 м) та каскад водоспадів Лівінґстона на річці Конґо. Найвищим водоспадом Африки є Тугела (948 м) на однойменній річці в південній Африці.

Завдання. За картами атласу та текстом підручника складіть характеристику основних річок Африки за планом, запропонованим у таблиці (робота за варіантами, кожен варіант характеризує по одній річці).  План:

1.Назва річки.

2. До басейну якого океану належить.

3. Місце витоку.

4. Напрям течії.

5. Через який кліматичний пояс протікає.

6. Особливості водного режиму.

7. Найбільші притоки.

2. Озера Африки

Більшість великих озер Африки розташовані в грабенах уздовж лінії Східноафриканських розламів. Такі озера витягнуті, дуже глибокі, із крутими берегами. Найбільше з них — Танґаньїка, завглибшки 1470 м (друге за глибиною після Байкалу і найдовше у світі озеро, близько 670 км). Вікторія (68 тис. км2) — найбільше озеро Африки і друге за площею прісноводне озеро у світі утворилося у прогині давніх кристалічних порід. Озеро Чад належить до залишкових (реліктових) озер, воно розташоване в південній частині Сахари. Озеро Тана на Ефіопському нагір’ї утворилося шляхом підпружування річки потоками лави.

На річках Африки створено багато штучних озер — водосховищ. Найбільш відомі з них — озеро Насер на Нілі, Кариба на Замбезі, Каїнджі на Ніґері.

- Які озера за походженням? Назвіть закономірності розміщення озер.

3.  Підземні води і льодовики

Проблемне питання: тривалий час для вчених була таємницею низька солоність вод озера Чад, адже воно розташоване в районі з недостатньою кількістю опадів і високих температур. Із нього не бере початок жодна річка. Проте вода в озері злегка солона( біля гирл річок прісна). Чим би ви пояснили цей факт? (Живиться підземними водами)

Підземні води утворюють величезні басейни в прогинах земної кори (Сахара, Конґо, Калахарі, Карру). Разом з озерами містять понад 99% прісних вод материка. Глибина близько 2000 м, що робить мало ймовірним її видобуток. У місцях виходу — оазиси.

Гірські льодовики на найвищих горах материка. Останнім часом розтанули на 80%.

4. Проблема водозабезпечення

Попри значну кількість річок  і озер в Африці, її населення часто переживає справжній «водний голод». Чому так відбувається? Прийом «Поміркуй»

Знаючи значення води для жителів Африки, спробуйте знайти відповіді на запитання.

1. Як відомо, герой грецького міфу Прометей викрав у богів вогонь для людей. Схожа легенда є і у кенійського племені масаїв. Одного разу юнак піднявся на небо і переміг богів. Яку цінність він приніс людям?  (Дощ)

2. Ми звикли, що написи поруч із зображенням черепа та схрещених кісток забороняють   виконувати певні дії. А от напис з поряд подібним зображенням, установленим біля джерела на горбі Седдл-Хілл у пустелі Нвміб, навпаки,  - закликає виконати певну дію. Яку саме? (Наповніть ваші фляги водою, це джерело – єдине джерело у пустелі Наміб).

3. У відомій своїми алмазами Ботсвані, 84% площі якої займає пустеля Калахарі, традиційне національне вітання потрапило навіть на державний герб. Ми говоримо «Добридень», ботсванці вітаються: «Пула». Навіть більше, їхня грошова одиниця називається пула. Це слово є певним побажанням. Яким саме? (Нехай буде дощ)

Зверніть увагу на сьогоднішній стан водних ресурсів і в Україні. Багато річок пересихають, внаслідок цього моря стають більш солоними. Дослідники цієї проблеми передбачають, що в 2050 р Україна буде імпортувати питну воду. Чому це відбувається? Чи хотіли б ви жити так? Що для цього потрібно робити?

V. Закріплення вивченого матеріалу

Практична робота. Позначення на контурній карті основних вод суходолу Африки.

VI. Підсумок уроку.

Уявіть, що ви збираєтесь у подорож і вам треба знати багато відомостей про річки Африки. Назвіть по одному слову, які ми візьмемо з собою в рюкзачок.

VII. Домашнє завдання

Опрацюйте §15, дайте відповідь на пит.6 стор. 60

 Учням високого рівня на пит. 8 стор. 60, а також за бажанням гідрологічні рекорди Африки.

 

docx
Додано
16 грудня 2020
Переглядів
568
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку