Урок "Географічний та історичний простір. Робота з історичною картою"

Про матеріал
показати учням, як назви народів і географічні назви відображають історичні події, природні умови і життя населення; познайомитись з історичною картою та формувати елементарні навички роботи знею; зацікавити учнів таємницями, що приховані в географічних назвах нашої Батьківщини і рідного краю
Перегляд файлу

Картинки по запросу рамочки для текста школа 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Похожее изображение

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок № 6                                                    Клас:  5      

Тема: Географічний та історичний простір. Робота з історичною картою.

Мета: показати учням, як назви народів і географічні назви відображають історичніподії, природні умови і життя населення;

познайомитись з історичною картою та формувати елементарні навички роботи знею;

зацікавити учнів таємницями, що приховані в географічних назвах нашої Батьківщини і рідного краю.

Тип уроку: комбінований із використанням інтерактивних форм ведення уроку.

Міжпредметні зв'язки:географія рідного краю.

Обладнання: підручник, історичний словник, сучасна політично- адміністративна картаУкраїни, історико-етнографічна карта України.

Хід уроку

I. Організаційний момент

II. Актуалізація опорних знань

  1. Гра "Історичний футбол".

Поділ класу на дві команди, обирають капітана, що водночас є воротарем. М'ячем слугують запитання до теми «Географічні назви», що в "історичному футболі" пасують суперникам, капітан-воротар має право доповнити відповідь учасника команди. За неправильну відповідь зараховують гол.

1. Розгадати ребус:

, Результат пошуку зображень за запитом "картинка торт",ІЯ

2. Перше слово-число, друге-частина тіла людини, разом-символ влади. (тризуб)

III. Мотивація навчальної діяльності

Учитель. До школи надійшов лист з архіву. (Читає)

Шановні друзі! Співробітники нашого архіву запрошують вас на уявну екскурсію за темою вашого уроку.

Під час відвідання нашої установи ви ознайомитесь з визначенням нових для вас термінів "топоніміка", "етноніміка", "карта".

А також познайомитесь з етнографічними районами України, дізнаєтесь про походження географічних назв рідного краю та м. Києва.

Бажаємо, щоб ця екскурсія принесла задоволення, а найголовніше - нових вам знань, які знадобляться в майбутньому.

Успіхів вам!

IV. Вивчення нового матеріалу

1. Знайомтво з енонімікою і топонімікою.

Отож розпочнемо нашу подорож із вивчення нових термінів.

Словникова робота

Топоніми – назвами міст, сіл, селищ, гір, лиманів, озер, річок, можу багато розповісти про минуле. Існує спеціальна наука, яка вивчає географічні назви. Топоніміка - наука, яка вивчає походження, значення та історичний розвиток географічних назв називається

Етноніміка- наука, що вивчає походження назв народів.

Найперше дізнаємося, що означає назва нашої держави. Вперше згадка українських земель датується під назвою Україна в 1187р. Скільки років тому це було? (2006 - 1187). Її назву пояснювали як "окраїна", "земля біля кордону", "край".

 Учитель розповідає легенду про походження слова "Україна".

Одного разу ділив Бог землю, всі народи прийшли до нього, щоб отримати собі територію. Лише українці прийшли пізніше, коли земля була роздана. Бог запитав їх чому вони спізнилися, а українці відповіли, що молилися. Ця відповідь Богу сподобалася і він вирішив віддати їм землю, що залишив собі. Ось так з'явилася назва "Україна" - земля украєна від божої землі.

-   Які географічні назви ви вже зустрічали на минулих уроках історії?

 

(На попередньому уроці учням були роздані випереджувальні завдання - з'ясувати походження деяких географічних назв.)

Повідомлення учнів.

Дніпро. Греки називали його Борисфен, слов'яни - Славута, скіфи - Данапріс. Походження цього останнього імені пов'язують з давньою індо-іранською назвою "дана апара", що означає "водяна глибочінь".

Дністер. Скіфи називали цю річку "дуністрос" - "річка швидка".

Карпати.Походження назви Карпат остаточно не з'ясовано. її пов'язують з албанським словом "карпе" - "скеля", в значенні "скелясті гори".

Львів. За переказами, це місто збудував галицький князь Данило Романович на честь старшого сина Лева близько 1241 року.

Київ. Існує літописна легенда про походження назви столиці нашої держави. Згідно з нею, пливли човном по Дніпру троє братів і сестра. Братів звали Кий, Щек, Хорив, а сестру - Либідь. Було вже темно, і вони підпливли до берега, розбили табір. А вранці прокинувшись, вони побачили мальовничу місцевість, високі пагорби. На тих пагорбах вирішили вони заснувати поселення і назвали його на честь старшого брата, Кия. Сталося це, за літописом, наприкінці V ст.

2. Історична карта.

Назву наступної зупинки ми прочитаємо, розгадавши загадку.

Країни без людей, міста без будинків, ліси без дерев, моря без води? Що це?

Робота з зошитом.

Карта (мапа)-це зменшене в багато разів зображення за допомогою умовних знаків усієї земної кулі чи окремих її частин.

Робота з картою.

Учні показують вивченні географічні об'єкти на карті.

Історична карта дозволяє відтворити минуле не лише в часі, а й в просторі.

Робота з підручником.

Відкрийте сторінку 35 в підручнику і прочитайте пункт та розгляньте карту під назвою "Розселення східних слов'ян у IV - ХІІст.".

Ви побачили, які племена проживали колись на території України, а їхні назви пов'язані із місцем їхнього проживання: назва "древлян" - пов'язана з тим, що мешкали в лісах, серед дерев; полочан - від назви річки Полота; "дреговичі" - від слів "дрягва", "дрегва" - болото.

3. Історико-географічні регіони України .

Розповідь вчителя супроводжується роботою з картою.

Територію нашої країни складають регіони, які сформувалися історично і мають свої давні назви.

Українські землі поділяються на Західноукраїнські і Наддніпрянщину.

Перша письмова згадка про місто Галич, від якого походить назва Галичина, датується 1113р. Походження назви пов'язане від місця видобування солі, що з кельтської гал-"сіль", за іншою версією - від невеликого чорного птаха галки.

Походження назви Волинь пов'язують із давньослов'янським топонімом "горбиста" місцевість. Спочатку Волинню називали місто, яке лежало на горбах.

Назва Поділля походить від слов'янського слова "дол" - "пониззя", "рівнина між горами", адже поруч починається Прикарпаття.

Слово Буковина - "буковий ліс", звідси і назва території на правому березі Прута.

Цікавою є історія походження назви Кримського півострова. У давнину півострів називали Таврикою, за народом таврів, що там жили. Коли у XIII ст. ці землі захопили татари, то півострів за назвою їхньої столиці стали називати Крим.

4. Легенди про походження географічних назв рідного краю.

Місто Олешки  розташоване навпроти Херсона – через річки Дніпро і Конку. Відстань до обласного центру становить: по суші 18 км, по водному шляху – 9 км. Сполучається із обласним центром найдовшим в Україні мостовим переходом через Дніпро і Конку.

На італійських картах того часу дельта Дніпра позначена як Олешшя, що засвідчує, по-перше, стійкість назви, а по-друге, широку узагальненість і множинність найменування. Звідси висновок: Олешки має повне право на давньоісторичне ім'я, оскільки топоніміча назва Олешшя збереглася саме у нього. До речі, географічна назва після багатьох перейменувань залишилась лише у назві єдиної у Європі пустелі, а саме: Олешківська піщана арена. Гордість міста – сосновий бір, ботанічна пам'ятка природи. Збереглися солоні материкові озера із цілющими грязями. Річки Конка й Чайка є складовою частиною Національного парку України «Нижньодніпровські плавні».

На місті сучасного міста в Х – ХІІІ ст. існувало слов'янське торговельне місто Олешшя, яке було опорним пунктом Київської Русі в нижній течії р. Дніпра. Через нього пролягав торговельний шлях з Києва до Візантії та Подністров'я.

Люди жили у цій місцевості з глибокої давнини. Взагалі Олешківські піски багаті на пам’ятки археології від кам’яного віку, доби бронзи до пізднього середньовіччя, на що вказують численні випадкові знахідки.

З Олешками пов’язана історія Запорізької Січі останнього періоду її існування. На східній околиці міста в районі промзони біля разгалуження річок Чайка та Лазнюк знаходяться залишки запорізької Олешківської Січі. У 1711 році, після руйнації Кам'янської Січі, козаки відступили на лівобережжя, де заснували Олешківську Січ на чолі з кошовим отаманом Костем Гордієнком.

На території Січі знаходилось 38 куренів, близько півтори тисячі козаків. У Січі був свій порт на р. Лазня. Була на Січі і церква, як і все побудована з дерева, очерету та глини.

На даний час площа Січі, що збереглась, дорівнює приблизно 0,5 га. Під час археологічних досліджень відкрито сліди наземних і напівназемних споруд, рештки оборонного рову, залишки печей.

V. Закріплення нового матеріалу

1. Робота з картою.

Знайдіть на карті перелічені географічні об'єкти: Дніпро, Херсон, Київ.

2. Кросворд.

  1. Місце, де зберігаються та виставляються речі та історичні пам'ятки.
  2. Наука, яка вивчає географічні назви.
  3. Державний герб України.
  4. Зменшене зображення земної кулі чи її частини.
  5. Яке місто отримало назву на честь Кия.
  1. Вид історичних джерел.
  2. Назва,якого географічного об'єкту означає "скелясті гори".

VI. Підсумок уроку.

Сьогодні ми з вами дізналися багато нового і цікавого про нашу країну та рідний край.

Закінчіть речення.

На сьогоднішньому уроці я….

 

 

Похожее изображениеhttps://pivdenukraine.com.ua/wp-content/uploads/2017/08/21192041_1563170180389319_1726316838380350704_n.jpg

 

 

docx
До підручника
Історія України (Вступ до історії) 5 клас (Власов В.С.)
Додано
20 жовтня 2019
Переглядів
1953
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку