Урок "Історичні скарби України"

Про матеріал

Предмет: Я у світі

Клас: 3

Розділ: Людина в суспільстві

Тема. Історичні скарби України

Розробка конспекту уроку для 3 класу на тему "Історичні скарби України". Окремо завантажена презентація до цього уроку.

Перегляд файлу

 

 

Острівчанська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів

 

 

 

 

 

 

Конспект    уроку 

 

З ПРЕДМЕТУ «Я У СВІТІ»

 

 

 

 

 

 

 Вчитель початкових класів

                                                                       Гончаренко Людмила Петрівна

 

 

 

 

 

 

 

 

2017

Предмет: Я у світі           

Клас: 3

Розділ: Людина в суспільстві

Тема. Історичні скарби України

Мета: Формувати уявлення про історичні скарби України, формувати знання про музеї, закріпити знання правил поведінки в музеї;

формувати вміння встановлювати взаємозв’язки; розвивати пізнавальний інтерес;

виховувати почуття поваги до надбань українського народу, інтерес до історії, культури рідного краю.

Обладнання:мультимедійн презентація до уроку, таблиці із зображенням історичних пам’яток України, чарівна скринька наповнена картками з інформацією по темі, схема «Скарби України», роздрукований кросворд для роботи в парі, підручник  « Я у світі. 3 клас» (Н.М. Бібік), робочий зошит «Я у світі. 3 клас» (Н.М. Бібік, Г.П. Бондарчук).

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

 Організація класу до уроку.

  Діти, подивіться у віконечко – посміхніться сонечку,

Подивіться одне на одного – бажаю вам здоров’я доброго.

 

І. Актуалізація опорних знань

1.Фронтальне опитування.

  Яку тему ми вивчили на попередньому уроці?

  Що ви запам’ятали про наше місто?

 

2.Індивідуальне опитування

Уявна подорож до Кам'янця – Подільського (за бажанням).

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності.

− Для нас, для українців є дорогі та зрозумілі кожному слова «козак», «чумак», «кобзар». Ці слова розповідають всім про історію нашого народу. А ще в Україні є багато всесвітньо відомих архітектурних пам’яток, про які ви також

зможете сьогодні дізнатися, якщо будете уважні та активні.

 

ІІІ. Повідомлення теми та завдань уроку.

− Тема нашого уроку «Історичні скарби України». Цю тему нам допоможе вивчити ось ця чарівна скриня, вона дуже стара, багато чого в світі бачила та містить в собі багато знань. Під час уроку учні (підготовлені) будуть зазирати до неї та ділитися з нами важливою інформацією.

 

На уроці ви дізнаєтесь про:

  • всесвітньо відомі споруди,
  • де вивчають та зберігають пам’ятки культури,
  • правила поведінки в музеї.

 

ІV. Сприймання та усвідомлення нового матеріалу.

− Ми не можемо почати вивчати тему, поки не знаємо, що таке скарб. Зазирну я до

чарівної скриньки, можливо вона підкаже? ( Зазираю та виймаю картку з підказкою.)

Скарб – таємно приховані в землі або заховані іншим способом коштовності, гроші, цінні речі;

духовні та культурні цінності, власник яких залишився невідомим і не може бути знайдений.

                                                Робота зі схемою.

Духовні скарби (музеї, собори, храми, лаври)

Скарби

України                                               Природні скарби

 

Золоті скарби

 Музеї – науково–дослідницькі і науково–освітні заклади, які збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам’ятки історії, матеріальної і духовної культури.

 

Інтерактивна вправа «Мозковий штурм».

  Які бувають музеї? (Учні висувають припущення, а вчитель доповнює.)

Різновиди музеїв: краєзнавчий, природничий, меморіальний, історичний, художній, музей під відкритим небом, картинна галерея…

В Україні діє понад 380 музеїв.

 

Правила поведінки в музеї.  Робота в зошиті (с. 53)

Завдання 3

Визнач, що можна робити, переглядаючи експонати в музеї:

  • уважно слухати екскурсовода,
  • голосно розмовляти,
  • штовхати сусідів,
  • бігати по залі,
  • ставити запитання,
  • їсти яблуко, цукерки,
  • торкатися виставлених для огляду предметів,
  • занотовувати свої враження.

Робота з підручником (с.103).

  Прочитайте статтю та розкажіть, який цікавий музеї є у Львові.

 

Доповнення від чарівної скриньки.

 Аптека - музей заснована в 1735р. фармацевтом Наторпом;

 а ще у Львові є музей,  в якому зберігаються підкови, знайдені під час археологічних розкопок.

У Карпатах, на території Національного природничого парку «Синевір» є Музей лісу і сплаву. Це єдиний діючий музей в Європі. Він споруджений на воді.

 А в Переяслав-Хмельницькому – Музей історії бджільництва. Житлово-господарський комплекс відтворює життя, діяльність та побут пасічника кін. ХІХст. поч. ХХст. та висвітлює історію бджільництва з найдавніших часів до сьогодення.

 

 

Музей «Золоті ворота»

 

Один із символів Києва, найстаріша збережена оборонна споруда Русі, головний в’їзд до древнього Києва – такими є Золоті ворота, одна з головних пам'яток української столиці.

Ворота споруджені з відкритого боку Києва: тут природний рельєф не захищав давньоруську столицю. Тому тут були насипані високі вали, поверх яких споруджені дерев'яні стіни. В’їзд до міста також був зроблений саме з боку найвищих укріплень − щоб гості міста могли переконатися в його величі і неприступності. І дійсно, з боку Золотих воріт Київ жодного разу не був взятий.

З плином часу споруда руйнувалася, і вже у ХVІІІ сторіччі являла собою руїни. Було прийнято рішення засипати їх землею. У 1832 р., при знесенні валів, ворота були розкопані, і почалося їх археологічне дослідження.

Зараз у триярусному павільйоні воріт розташований музей, присвячений видатній будівлі та загалом фортифікації стародавнього Києва. Центральною частиною експозиції є фрагменти справжніх стін воріт. У залах музею часто бувають виставки, пов'язані з давньоруською тематикою.

 

Музей історичних скарбів України по-іншому називають Музеєм скіфського золота. Він знаходиться на території Києво-Печерської лаври.  У колекцію цього музею входять рідкісні ювелірні вироби із золота, платини, срібла, інкрустовані діамантами, рубінами, смарагдами, перлами, виготовлені майстрами прадавніх сарматських і скіфських племен, рідкі емалі й карбована обробка часів Київської Русі, експонати з Візантії й Ірану. У музейних зібраннях монет є монети Прадавньої Греції, Рима, Київської Русі, Візантії, Знайомлячись із вітринами залів у Музеї історичних скарбів України, відвідувачі мають можливість уявити собі, на скільки великий був рівень майстерності прадавніх ювелірів.

У Музеї скіфського золота можна побачити не тільки знахідки, отримані в результаті розкопок на території України.  Враховуючи вік, різноманітність і цінність експонатів, а також їх рідкісну красу, цей музей можна назвати одним із найцікавіших у Києві.

 

 

 

 

Музей мініатюр Миколи Сядристого знаходиться також на території Києво – Печерської лаври.

Найменша в світі книга «Кобзар» Шевченка розміром 0,6мм зберігається тут. У ній 12 сторінок з віршами та малюнками. Сторінки зшиті павутинкою, обкладинка – з  пелюстки безсмертника.

Також  тут можна побачити «Троянду у волосині» (всередині волосся просвердлена порожнина і туди вставлена гілочка троянди, товщиною 0,05мм); цілий караван верблюдів помістився у вушку голки; по сусідству, по анкерній волосині, узятої з наручного годинника, йде чоловічок (товщина фігурки - 5 мікрон!)

Є в музеї і фрагменти нотної партитури: на скляному пелюстці хризантеми розміром 2х5 мм вигравіруваний фрагмент полонезу Огінського. Вшанував художник і балетне мистецтво: портрет-барельєф великої Майї Плісецької Микола Сядристий вмістив на шматочку вишневої кісточки розміром 3х4 мм.

Мікромініатюри, представлені в колекції музею, перевертають уявлення про людську можливість працювати з такими малими об'єктами і формами.

 

Музей « Духовні скарби України» − перший приватний музей у Києві. Заснований київським лікарем-кардіологом Ігорем Понамарчуком. В експозиції представлено близько 300 ікон кінця ХV − початку ХХ століття, а також, в окремій експозиції – шедеври української народної художниці Марії Примаченко. В окремому залі проводяться виставки картин і скульптур сучасних майстрів.  Колекція ікон включає сто поширених іконографічних сюжетів. Найбільша їх кількість присвячена образу Богородиці.

 

 

      Музей Писанка в Коломиї

   Музею писанки - до речі, єдиному такому в світі - в 2007 р. виповнилося 20 років. Він був відкритий в 1987 р. як відділ музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття ім. Йосафата Кобринського.

      Ідея виникла, коли виникла технологія: головний охоронець фондів музею Любомир Володимирович Кречковським і тоді лише лаборант Марія Іванівна Болездюк винайшли техніку консервації та реставрації писанок. Тепер ці маленькі прадавні дива можна було зверігати та відновлювати.

Тим часам зараз присвячено кілька вітрин у виставковому залі йця-музею. Це зараз музей має чудове приміщення, а тоді він "квартирував" у церкві Благовіщення (1587). В кінці 1980-х церкву передали релігійній громаді, музей переїхав на вул. Шухевича. І лише до Х Міжнародного фольклорно-етнографічного фестивалю та другого всесвітнього з'їзду гуцулів, на які пожалували президент Л.Кучма та голова ВР І.Плющ (це сталося в 2000 р.) було зведене нове приміщення музею за проектом Ігоря Євстахієвича Шумана.

        Цей музей абсолютно не нагадує оті храми Кліо, які відомі нам з дитинтсва. Він - сучасний, в найкращому сенсі цього слова. Експозиція, яку, до речі, продумувала сама пані Мирослава, веде глядачів від прадавньої символіки писанок (тут детально пояснять, яке значення має "риба", а яке "меандр") до розповіді про процес створення писанки, а також її реставрації - через численні зразки писанок з різних регіонів України (а вони ДУЖЕ сильновідрізняються один від одного) - до колекції розписаних чи розмальованих (людиною чи самою природою) яєць з різних країн світу. От фарфорове яйко з Франції, а ось весільні обрядові яйця з Алжиру. Писанки з Канади і США. Ізраїльські кам'яні яйця...

 

Фізкультхвилинка

Сильний вітер до землі 

гне дерева молоді, (присідають)

А вони ростуть, міцніють (піднімаються)

Вгору тягнуться, радіють. (встають навшпиньки, руки тягнуть вгору)

  Собори.

  Чарівна скринько, підкажи, що таке собор?

Соборголовний храм у християн, в якому відправляє богослужіння священнослужитель високого сану.

Робота з підручником (с. 101).

  Прочитайте статтю та назвіть всесвітньо відомі собори.

  Хто хоче зазирнути до скриньки та доповнити інформацію?

Доповнення від чарівної скриньки.

Найбільший пам'ятник слов'янської та світової культури, історії, архітектури та мистецтва – Софійський собор – є  одним з головних архітектурних об'єктів Києва. Значущість цього пам'ятника підтверджується його включенням до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2011 році святкували  1000 років із дня закладення собору.

Собор споруджений на найвищій точці давньоруської столиці. Його величезні фрескові розписи та мозаїки можна розглядати як ілюстрацію Біблії для неписьменних, як енциклопедію християнського віровчення. Собор був центром суспільно-політичного і культурного життя Русі: тут приймали послів, підписували князівські грамоти, проводили коронації, тут зберігалася відома бібліотека Ярослава Мудрого. Символом храму є величезна мозаїка «Богоматір Оранта» - покровителька Києва, яка уособлює Премудрість Божу. Вона має і іншу назву - «Богородиця Непорушна Стіна», бо, за легендою, поки стоїть ця частина храму, стоїть і Київ.

Софійський храм у 1934р. отримав статус заповідника «Софія Київська». Нині до його складу також входять музей «Золоті Ворота», в Кирилівська та Андріївська церкви Києва, а також Судацька фортеця в Криму.

 

 

 

 Лавра

Лавра – найбільший чоловічий православний монастир, який підпорядкований патріарху.

В Україні є дві лаври Києво – Печерська і Почаївська.                   

           

 

  Чарівна скринько, розкажи більше!

Найвідоміший монастир Східної Європи, найбільша святиня християнства, перша чернеча обитель Русі – все це Києво-Печерська лавра. Пам'ятник світового значення охороняється ЮНЕСКО. Для православного світу ця святиня стоїть на третьому місці - після Єрусалиму і святої гори Афон. Монастир заснований у 1051 р. святими Антонієм і Феодосієм, які обрали шлях молитовного усамітнення в печерах. Звідси бере початок все чернече життя на Русі. У наступні століття були прориті сотні підземних ходів, завдяки чому монастир став іменуватися «печерним» («печерським»).

У печерах Лаври покояться мощі близько 120 святих угодників, феномен нетління мощів яких до цих пір залишається предметом дискусії і об'єктом релігійного поклоніння. Територія монастиря поділяється на Верхню та Нижню Лавру. На території Нижньої Лаври знаходяться Ближні і Дальні печери, а також колишній Гостинний двір.

На території Верхньої Лаври розташовано декілька музеїв, зокрема, музей історичних коштовностей України, музеї книгодрукування, голограм, мікромініатюр, музичного, театрального та кіномистецтва України і т.д.

 

V.   Закріплення  та осмислення знань.

1. Прочитайте статтю на с.102 та скажіть, як ми повинні ставитись до пам’яток історії?

2. Робота в зошиті з друкованою основою (с. 53).

Завдання 4

Директором якого музею тобі хотілося б бути?

 Намалюй експонати цього музею.

3. Робота в парах. Розгадування кросворду «Скарби України».

1. Назвіть собор, який став одним з головних архітектурних об’єктів Києва. (Софійський)

2. Як по-іншому називають Музей історичних скарбів України? (Скіфського золота)

3. У якому музеї можна купити настоянку в старовинних пляшечках? (Аптека)

4. Назвіть найстарішу збережену оборонну споруду Русі. (Золоті ворота)

5. Головний храм у християн. (Собор)

6. Що прикрашає стіни соборів? (Розписи)

7. Заклад, який збирає, вивчає і зберігає пам’ятки історії. (Музей)

8. Які речі зберігаються в одному із Львівських музеїв? (Підкови)

9. Найбільший чоловічий православний монастир. (Лавра)

10. Найменша в світі книга. (Кобзар)

11. Яка церква входить до складу заповідника «Софія Київська»? (Андріївська)

12. Що зберігається в музеї «Духовні скарби України». (Ікони)

13.Що знаходиться на території Нижньої Лаври?( Печери)

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

Ї

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Перевірка роботи в парах.

VI. Узагальнення та систематизація.

 Складання сенкану.

1 рядок – тема (1 слово − іменник).

2 рядок – опис теми ( 2 прикметника).

3 рядок – дія, пов’язана з темою ( 3 дієслова).

4 рядок – ставлення до теми ( речення з 4 слів).

5 рядок – синонім до теми (1 слово)

Скарби.

Духовні, матеріальні.

Збирають, вивчають, зберігають.

Бережи історичні скарби України.

Святиня.

VII. Підсумки уроку

Технологія «Саморефлексія»

  • Згадайте наш урок та складіть речення, які будуть розпочинатися словами:

« Я знаю…», «Я вмію …», «Я ціную…»

VІІІ. Домашнє завдання.

1. Опрацювати статті в підручнику (с.101 – 104  ).

2. Закінчити виконання завдання в зошиті (с. 53).

3. Підготувати розповідь про один із музеїв України.

 

Розгадування кросворду «Скарби України».

1. Назвіть собор, який став одним з головних архітектурних об’єктів Києва.

2. Як по-іншому називають Музей історичних скарбів України?

3. У якому музеї можна купити настоянку в старовинних пляшечках?

4. Назвіть найстарішу збережену оборонну споруду Русі.

5. Головний храм у християн.

6. Що прикрашає стіни соборів?

7. Заклад, який збирає, вивчає і зберігає пам’ятки історії.

8. Які речі зберігаються в одному із Львівських музеїв?

9. Найбільший чоловічий православний монастир.

10. Найменша в світі книга.

11. Яка церква входить до складу заповідника «Софія Київська»?

12. Що зберігається в музеї «Духовні скарби України».

13.Що знаходиться на території Нижньої Лаври?

 

 

 

 

 

1

 

 

 

 

С

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

У

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

К

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

Р

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

Ї

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

 

 

Н

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

 

 

 

 

И

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Найбільший пам'ятник слов'янської та світової культури, історії, архітектури та мистецтва – Софійський собор – є  одним з головних архітектурних об'єктів Києва. Значущість цього пам'ятника підтверджується його включенням до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. У 2011 році святкували  1000 років із дня закладення собору.

Собор споруджений на найвищій точці давньоруської столиці. Його величезні фрескові розписи та мозаїки можна розглядати як ілюстрацію Біблії для неписьменних, як енциклопедію християнського віровчення. Собор був центром суспільно-політичного і культурного життя Русі: тут приймали послів, підписували князівські грамоти, проводили коронації, тут зберігалася відома бібліотека Ярослава Мудрого. Символом храму є величезна мозаїка «Богоматір Оранта» - покровителька Києва, яка уособлює Премудрість Божу. Вона має і іншу назву - «Богородиця Непорушна Стіна», бо, за легендою, поки стоїть ця частина храму, стоїть і Київ.

Софійський храм у 1934р. отримав статус заповідника «Софія Київська». Нині до його складу також входять музей «Золоті Ворота», в Кирилівська та Андріївська церкви Києва, а також Судацька фортеця в Криму.

 

 

Найвідоміший монастир Східної Європи, найбільша святиня християнства, перша чернеча обитель Русі – все це Києво-Печерська лавра. Пам'ятник світового значення охороняється ЮНЕСКО. Для православного світу ця святиня стоїть на третьому місці - після Єрусалиму і святої гори Афон. Монастир заснований у 1051 р. святими Антонієм і Феодосієм, які обрали шлях молитовного усамітнення в печерах. Звідси бере початок все чернече життя на Русі. У наступні століття були прориті сотні підземних ходів, завдяки чому монастир став іменуватися «печерним» («печерським»).

У печерах Лаври покояться мощі близько 120 святих угодників, феномен нетління мощів яких до цих пір залишається предметом дискусії і об'єктом релігійного поклоніння. Територія монастиря поділяється на Верхню та Нижню Лавру. На території Нижньої Лаври знаходяться Ближні і Дальні печери, а також колишній Гостинний двір.

На території Верхньої Лаври розташовано декілька музеїв, зокрема, музей історичних коштовностей України, музеї книгодрукування, голограм, мікромініатюр, музичного, театрального та кіномистецтва України і т.д.

 

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ковальчук Валентина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
14 січня 2018
Переглядів
15938
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку