Урок-казка з математики "Як мишка Хітрушка мишенят часу навчила"

Про матеріал
Матеріал призначений для використання на уроці математики у 3 класі під час вивчення теми "Годинник"
Перегляд файлу

Як мишка Хітрушка мишенят часу навчила

Казка про час

 

 Жила-була дівчинка Таня. Зовсім велика, розумниця, все знає, а от час сама по годинах визначати не вміє. Після обіду Таня починає до бабусі приставати:

- Бабуля, скажи, скільки зараз часу?

- Зараз чверть третього.

- А через скільки хвилин буде 3:00? - Допитує Таня.

- Через сорок п'ять хвилин, - відповідає бабуся.

- Бабуленька, миленька, - ласкавим голоском підлизується

до бабусі Таня, - включи мені, будь ласка, телевізор без п'яти хвилин три. Я боюся пропустити мультик.

- Гаразд! Включу, якщо не забуду, - погоджується бабуся.

- Ех, Таня, Таня! - Зауважує бабуся з докором. - Ти ж велика дівчинка, а часу по годинах визначати не вмієш. Не діло це! Попрошу твого тата, щоб у вихідні він зайнявся з тобою і навчив тебе годинах.

       Між іншим, в Таниної квартирі в кожній кімнаті є годинник. І скрізь різні. Та що толку в тому, що годин в будинку багато! Визначати час Танюша поки по них не вміє. Таня просить тата навчити її користуватися годинником.

       Тато взяв стакан, поставив його догори дном і дуже акуратно обвів простим олівцем. - Бачиш,   у нас вийшов рівний круг - це циферблат.

 А мишка Хітрушка, яка зазвичай ховалася в нірці, висунула своєї чорний цікавий носик, потім вилізла з-під килима і стала спостерігати за татом і донькою. Ви можете здивуватися і запитати, навіщо їй це було потрібно?

 Справа в тому, що Хітрушка давно мріяла навчити своїх малюків визначати час за годинником. Адже це дуже зручно! Ось, наприклад, бабуся лягає відпочити після обіду завжди в один і той же час. Можна визирнути з норки і дізнатися, скільки часу. Значить, зараз на кухні нікого немає! А в буфеті багато смачних речей: печива, сушок, сухариків. Під столом можна знайти шматочок цукру і навіть сосиски. Бабуся відпочиває цілих дві години. Значить, подивившись на годинник, можна дізнатися, коли пора ховатися в нірку.

   -Отже, - Почав тато свою лекцію. - Давай, Танюша, візьмемо ножиці і акуратно виріжемо обидва кружечка-циферблата. Спочатку я, а тепер ти.

Коли кружечки були вирізані, тато з допомогою лінійки і олівця розділив їх рівно на чотири частини. Він провів горизонтальну і вертикальну лінії.

         Написав чорним фломастером на самому верху вертикальної лінії цифру 12, а в самому низу цифру 6. Зліва на горизонтальній лінії він написав цифру 9, а праворуч 3. Таня зробила все в точності, як тато. Потім тато розставив всі інші цифри, на однаковій відстані один від одного. Потім тато намалював дві стрілки. Одну коротку товстіший, іншу довгу і тонку. І вирізав їх.

- Коротка стрілка - годинна. Вона показує годинник, а довга, - хвилинна. З її допомогою ми дізнаємося хвилини.

     Нарешті тато взяв голочки і прикріпив стрілки до самого центру циферблата.

- Ось у нас майже готовий макет годинника, - задоволеним голосом зауважив тато.

 Він навчив доньку, як позначити хвилинки, і пояснив, що поки коротка годинникова стрілка рухається повільно, проходить одну годину, швидка хвилинна стрілка встигає оббігти циферблат 60 разів, адже в одному годині рівно 60 хвилин.

"Ага! - Зметикувала Хітрушка. - Я й не знала, що в одному годині рівно 60 хвилин. Це треба запам'ятати".

 Потім тато пояснив доньці, як визначати час:

- От уяви собі, що коротка стрілка коштує рівно на цифрі 9, а довга на 12. Значить годинник показує 9:00. А тепер постав коротку стрілку на циферку 4,

  а довгу на 12. Скільки часу показують годинник?

- Чотири години, - жваво відповіла дівчинка.

- Розумниця! - Похвалив її тато.

 Коли тато і Таня пішли з кімнати, Хітрушка стягнула зі столу аркуш паперу, на якому дівчинка тренувалася розставляти годинник, і потягла його в нірку. Покликала мишенят: резвушка, Храбріка, Маленьку, Смислениша і стала пояснювати їм усе, що запам'ятала сама. Кмітливі мишаткі-дітки скоро всі зрозуміли.

doc
Пов’язані теми
Математика, 3 клас, Розробки уроків
НУШ
Додано
2 грудня 2019
Переглядів
646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку