Урок-кейс у 9 класі. Площі трикутників і чотирикутників. Розв’язування задач із життєвим навантаженням.

Про матеріал
Завдання уроку: сформувати практичні навички застосування формул обчислення площ трикутників і чотирикутників при розв’язуванні завдань з життєвим навантаженням; підвищити мотивацію до вивчення теми “Площі фігур”; усвідомити цінність знань для життя.
Перегляд файлу

Тема уроку:  Площі  трикутників  і чотирикутників. Розв’язування задач із життєвим навантаженням.

Мета уроку: сформувати практичні навички застосування формул обчислення площ трикутників і чотирикутників  при розв’язуванні завдань з життєвим навантаженням; підвищити  мотивацію до вивчення теми “Площі фігур”; усвідомити  цінність  знань для життя.

Тип уроку:  Кейс - ситуація

Етапи  роботи

         Діяльність учителя          

Діяльність учня

До уроку  

Підбирає  кейс.   Визначає основні       і       допоміжні матеріали   для   підготовки учнів. Поділяє клас  на  групи. Розробляє сценарій заняття.

Визначається, до якої групи належить. Одержує     кейс     і     список рекомендованої      літератури, інформаційних джерел . Індивідуально     готується     до заняття.         

Під   час   уроку

Організовує     попереднє              обговорення кейса.   Допомагає (за потребою) учням розв’язати завдання кейсу .            

Спільно з членами своєї групи: ставить   запитання,    що поглиблюють розуміння кейса і проблеми, розробляє варіанти рішень, бере     участь    у прийнятті рішень.

Після  уроку      

 Оцінює роботу учнів. Оцінює прийняті рішення і поставлені запитання.

Спільно з членами своєї групи: складає письмовий звіт про результати роботи.

 

Епіграф до уроку:

«Я особливо ціную в методі роботи з “кейсами” незалежність мислення. В реальному бізнесі є п’ять або шість способів розв’язати проблему. І хоча для кожної ситуації існує класичне рішення, це зовсім не означає, що дійсно воно буде оптимальним. Можна прийняти добре рішення, а його результати приведуть до поганих наслідків. Можна прийняти рішення, яке всі вважають невдалим, але дійсно воно приведе нас до потрібних результатів» П. Екман

Початок уроку:

Учитель. Сьогодні на уроці ми застосуємо відомий у світі, але ще не зовсім досліджений у вітчизняній педагогіці «кейс – метод». Сьогодні ви будете працювати з практичним кейсом.   Напередодні уроку кожна група отримала завдання ознайомитися з певним набором інформації, зокрема, теоретичної, що входить до складу окремо узятого деякого «кейсу». І сьогодні використовуючи цю інформацію та знання, які ви отримали на попередніх уроках теми «Площі трикутників і чотирикутників» вам необхідно буде виконати  завдання з метою  розв’язання конкретної життєвої ситуації.

Ситуація: Ви – працівники  інтернет – магазину. До вас звернувся покупець, який хоче оздобити стіни  кімнати у своїй квартирі рідкими шпалерами із використанням дизайнерського оформлення стін геометричними фігурами.

Розміри кімнати : 6 х 10 х 2,8 м.

Кімната має 3 вікна розміром  1,8 х 0,75 м  та 1 двері розміром  1 х 2 м.

Побажання покупця:  стіни кімнати оздобити рідкими шпалерами світло-лимонного  кольору, а найбільшу стіну в кімнаті, що не має вікон, оздобити геометричними фігурами відповідного кольору.

D:\Матеріали з ноутбука 09.2013\Дистанційні курси\Кейс\Trafareti_dlya_dekora_svoimi_rukami_shabloni_i_tehnika_naneseniya_39.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Фігура

Колір

Розміри

Кількість

фігур

Рівносторонній трикутник

Бордовий

 

Помаранчевий

0,5 м

 

 

4

 

4

Ромб

Блакитний

0,5 м

α=300

4

Паралелограм

Світло-зелений

 

0,4м; 0,6м,

α=300

2

Трикутник

Темно - синій

0,6м, 0,8м,

α=300

6

 

Результат роботи над кейсом:  Скласти кошторис витрат на придбання  рідких шпалер для проведення оздоблювальних робіт в кімнаті.

Завдання кейсу:

  1. Обчислити площу стін кімнати (без вікон і дверей), які потрібно оздобити  рідкими шпалерами світло-лимонного кольору.
  2. Обчислити площі геометричних фігур, якими буде оздоблена стіна в кімнаті.
  3. На сайті інтернет – магазину обрати шпалери відповідного кольору, визначити їх ціну, вагу упаковки  та витрати на 1 м2.
  4. Заповнити  таблиці 1 і 2.

Таблиця 1.

Фігура

Колір

Розміри

Кількість

фігур

Площа  1 фігури

Загальна площа

Рівносторонній трикутник

Бордовий

 

Помаранчевий

0,5 м

 

 

4

 

4

 

 

Ромб

Блакитний

0,5 м

α=300

4

 

 

Паралелограм

Світло-зелений

 

0,4м; 0,6м,

α=300

2

 

 

Трикутник

Темно - синій

0,6м, 0,8м,

α=300

6

 

 

 

Таблиця 2.

Кошторис витрат на придбання рідких шпалер для проведення оздоблювальних робіт у кімнаті

 

Колір

 

Вид шпалер

Витрати упаковки (на м2)

Вага упаковки (кг)

Ціна упаковки (грн)

Всього

(м2)

Всього

(грн.)

Бордовий

 

 

 

 

 

 

 

Блакитний

 

 

 

 

 

 

 

Світло-зелений

 

 

 

 

 

 

Темно-синій

 

 

 

 

 

 

 

Помаранчевий

 

 

 

 

 

 

 

Світло - лимонний

 

 

 

 

 

 

 

Разом:

 

 

 

Підсумок уроку:

Звіт кожної групи про пророблену роботу.

Висновок: Послугами якого інтернет – магазину краще скористатися?

Оцінювання результатів роботи.

     Учитель    Дякую всім за роботу на уроці. Я прошу лідерів груп визначитись і оцінити участь кожного в розв’язуванні кейсів, а кожного  - оцінити роботу лідера з керівництва групою.

     Дорогі  діти! Коли на початку уроку ви визначались з метою, то більшість з вас пов’язали її з отриманням корисної інформації, яка знадобиться у житті. Чи досягли ви  визначеної мети  ? На мій погляд – так! Я вдячна керівникам груп, доповідачам, всім, хто приймав участь у обговоренні кейсів. Можливо,  де - хто сьогодні почував себе не дуже впевнено ? Але не біда. Хочу звернути вашу  увагу на вислови відомих математиків (на дошці).  

 «Хто з дитячих років займається математикою, той розвиває увагу, тренує свій мозок, свою волю, виховує наполегливість і завзятість  у досягненні мети.»

(О.Маркушевич)

«Якщо ви хочете навчитися плавати, то сміливо ідіть у воду, а якщо хочете навчитися розвязувати задачі, то розв’язуйте їх.»      (Д.Пойя)

Отже, ваш успіх попереду ! Важливо не втрачати шлях до нього! 

Учитель. Залишилось ще зробити такий висновок:

      Математику слід вивчати у школі ще й з тією метою, щоб одержані тут знання були достатні для звичайних потреб у житті.

 (М.Лобачевський).

 Учитель. Я сподіваюсь, що розвіяні всі сумніви, не залишилося жодного питання з приводу того, у якій мірі отримані в школі знання можуть і будуть необхідні у подальшому житті, наскільки виправдані як витрати часу, так і здоров’я  на вивчення складного предмету.

 

Вміст кейсу для кожної групи:

  1. Теоретичний матеріал:  формули  площ  геометричних фігур.
  2. Рекламні  матеріали (про рідкі шпалери).
  3. Адреса сайту інтернет-магазину.
  4. Таблиці для узагальнення результатів роботи групи.

 

Додатки:

Рекламний матеріал

 Рідкі шпалери – це сучасний вид настінного і стельового покриття.

Рідкі шпалери – відносно новий, але вже отримав популярність матеріал для обробки стін.

Техніка нанесення таких шпалер відрізняється від наклеювання звичних паперових. Матеріал продається у формі порошку, поставляється в картонних коробках. Використовують рідкі шпалери в інтер'єрі усіх приміщень квартири.

До складу рідких шпалер входять:

  1.               целюлоза;
  2.               волокна бавовни або шовку;
  3.               синтетичні волокна;
  4.               барвник;
  5.               клейовий склад.

Деякі види рідких шпалер можуть містити й інші компоненти (подрібнену слюду, деревну крихту, висушені водорості та інше).

Характеризуючись рядом переваг, вони міцно завоювали собі нішу на ринку облицювальних матеріалів.

    Якщо ви хочете зробити свою квартиру затишною і красивою, то відмінною пропозицією стануть рідкі шпалери, які дуже популярні в останні роки серед споживачів. Любителі авангардних і креативних рішень можуть створювати оригінальні і незвичайні малюнки рідкими шпалерами, завдяки яким житло знайде неповторну привабливість і самобутність.

Творчий підхід до облаштування стін рідкими шпалерами допоможе створити власний оригінальний дизайн. Одним з варіантів такого оформлення є нанесення простого малюнка рідкими шпалерами, що відрізняється нескладною технологією.

Змініть свою квартиру, і зробіть її красивою і неповторною за допомогою сучасного оздоблювального матеріалу - нанесення малюнка або навіть картини рідкими шпалерами! Таке дизайнерське оформлення стін вашого будинку принесе справжнє задоволення вам і тиху заздрість вашим знайомим і друзям.

Звертаючись до нас, Ви можете бути впевнені в професійній і найбільш докладної консультації наших фахівців, які допоможуть Вам зробити правильний вибір і підібрати найбільш підходящий варіант.

Відгук 1. Ми з дружиною живемо в котеджному селищі. Будинок у нас великий, двоповерховий. Ремонт робили кілька років тому. Тоді про рідкі шпалери нічого не чули, ніяких фото не бачили і відгуків не читали. Тому вибирали з того, що знаємо – на кухні зробили красиву керамічну плитку, коридор оформили венеціанською штукатуркою. Її ж використовували в спальні і в вітальні – у вигляді великих панно, плюс бамбукові шпалери.Через якийсь час потрапили в гості до наших знайомих і побачили оформлення рідкими шпалерами. Це щось! Вирішили повністю змінити коридор і кухню. У коридорі заодно і стелю ними ж оформили. Обійшлися без панно, зате зробили просто шикарні малюнки пастельних тонів.

Відгук 2. Давно не робили ремонт в квартирі. Нарешті зважилися, але ніяк не могли визначитися з типом покриття для стін і стелі. Наш друг – будівельник-ремонтник – запропонував всюди зробити рідкі шпалери, познайомив з відгуками інших своїх клієнтів. За ціною вийшло досить терпимо. Тепер наша квартира – зразок унікальності і стилю. Особливо чоловікові подобається кухня, навіть сам став там дещо готувати.

Кошторис витрат на придбання рідких шпалер для проведення оздоблювальних робіт у кімнаті

(Інтернет - магазин  «Буд Бум»)

Офіційний сайт: http://ukr.bydbym.com.ua/

Таблиця 1

 

Колір

 

Вид шпалер

Витрати упаковки (м2)

Вага упаковки (кг)

Ціна упаковки (грн)

Всього

(м2)

Всього

(грн.)

Бордовий

 

 

 

 

 

 

 

Блакитний

 

 

 

 

 

 

 

Світло-зелений

 

 

 

 

 

 

Темно-синій

 

 

 

 

 

 

 

Помаранчевий

 

 

 

 

 

 

 

Світло - бежевий

 

 

 

 

 

 

 

Разом:

 

 

 

Кошторис витрат на придбання рідких шпалер для проведення оздоблювальних робіт у кімнаті

 (Інтернет - магазин  «Стиль» )

Офіційний сайт:  http://gidkie-oboi.org.ua/ua/

Таблиця 1

 

Колір

 

Вид шпалер

Витрати упаковки (м2)

Вага упаковки (кг)

Ціна упаковки (грн)

Всього

(м2)

Всього

(грн.)

Бордовий

 

 

 

 

 

 

 

Блакитний

 

 

 

 

 

 

 

Світло-зелений

 

 

 

 

 

 

Темно-синій

 

 

 

 

 

 

 

Помаранчевий

 

 

 

 

 

 

 

Світло - бежевий

 

 

 

 

 

 

 

Разом:

 

 

 

Кошторис витрат на придбання рідких шпалер для проведення оздоблювальних робіт у кімнаті

(Інтернет - магазин  «Іbud»)

Офіційний сайт:  https://ibud.ua/ua/r56-vinnitsa/c528-zhidkie-oboi

Таблиця 1

 

Колір

 

Вид шпалер

Витрати упаковки (м2)

Вага упаковки (кг)

Ціна упаковки (грн)

Всього

(м2)

Всього

(грн.)

Бордовий

 

 

 

 

 

 

 

Блакитний

 

 

 

 

 

 

 

Світло-зелений

 

 

 

 

 

 

Темно-синій

 

 

 

 

 

 

 

Помаранчевий

 

 

 

 

 

 

 

Світло - бежевий

 

 

 

 

 

 

 

Разом:

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лесюк Ольга Семенівна
    Клас! Дуже сучасно , дієво і практично. Обов'язково проведу такий урок. Дякую за розробку.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
7 березня 2019
Переглядів
1385
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку